Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-033 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Entrada camí de Can Donadéu (Sant Fost) – Pou de Glaç de Can Donadéu – Can Rovira – Can Torras – Pou de Glaç de Can Donadéu – Entrada camí de Can Donadéu.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5,2 Km 1h 15' 48 m 208 m 238 m 238 m Fàcil No No 30-04-12

Descripció:

Avui farem una petita excursió tot envoltant la pedrera de Can Rovira . Començarem a l’entrada del camí de Can Donadéu, visitarem el pou de Glaç del mateix nom, coneixerem el corriol que ens porta a Can Rovira, baixarem al torrent de Can Torrens per on continuarem fins a Can Torras i d’aquí ens enfilarem per la pedrera de Can Rovira fins tornar al Pou de Glaç de Can Donadéu.


Aproximació:

Podem deixar el cotxe al Km 10,5 aproximadament de la carretera BV-5001. A l’entrada del camí hi ha una placa indicant “Camí de Can Donadéu”.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
48 m 41.5081,2.2089Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de Can Donadéu (Sant Fost)

Passem una cadena, obviem el trencall que per la dreta mena a la casa i seguim de front en suau pendent. En poc més de 400 metres estarem al peu del Pou de Glaç que queda a la dreta del sender.


1 5'
0,5 Km
77 m 41.5061,2.2110Clica per veure'n la ubicació. Pou de Glaç de Can Donadéu
    És un del pous de glaç més grans de tot el Vallès. Les seves dimensions són d’uns 14 metres de diàmetre per 17 d'alçada i semble que va ser bastit cap el segle XVI per ordre del prior de la Cartoixa de Montalegre. Per sobre del pou es troben tres basses a diferent nivell, la més alta és la més gran i tenia la funció de recollir l'aigua de pluja i la d’una mina propera, d'aquesta, per decantació, anava passat a les altres dues; l'última i més petita era on es fabricava el gel a base de deixar que s'omplís un pam i deixar que es glacés durant la nit; al matí es tallava el gel i es ficava al pou. Si ens enfilem pel talús que queda a ma dreta podrem veure la cúpula i uns metres més amunt les basses. Actualment està descuidat i gairebé tapat per la vegetació.Continuem pista amunt, creuem el torrent del Pou de Glaç i seguim avançant. Quan portem uns 500 metres des del Pou de Glaç arribem a una curva a la dreta amb una petita clariana; a la dreta ens queda una torre elèctrica, de l’esquerra, entre dos cirerers d’arbòç, surt un petit corriol descendent que agafem i ens endinsem en un bosc esclarissat. Cal anar en compte de no perdre el traçat del camí, aquest es dispersa molt. Passem per una antiga cisterna de reg sota una gran alzina. Quan sortim del bosc arribem a una petita explanada, a l’altre banda, davant nostre, hi ha la pista que en pocs metres a la dreta ens porta davant de Can Rovira.


2 25'
1,7 Km
78 m 41.5102,2.2141Clica per veure'n la ubicació. Can Rovira
    Es té constància d'aquesta antiga masia d'abans del segle XV. No té el caràcter tradicional de la masia catalana, més aviat té un aspecte senyorial per les obres que s'hi han dut a terme al llarg de la seva existència. Recentment ha estat rehabilitada com a restaurant i hípica.


De la dreta de la casa surt un camí que baixa al torrent de Can Torrens. Un cop a baix del torrent enllacem a la dreta amb un caminet que el ressegueix; a uns 200 metres deixem el camí i ens desviem a la dreta per un corriol que uns metres més endavant va a parar a un camp que vorejem per la dreta i anem a sortir a la pista principal que fem a la dreta. A l’esquerra tenim les vinyes de Can Torras i a la dreta, rera un petit bosc, ens queda la pedrera de Can Rovira. Continuem uns 300 metres i ja estem a l’era de Can Torras.

3 45'
2,9 Km
116 m 41.5068,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Can Torras
    Es troba a uns 450 metres de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes i a uns 1,5 Km de la carretera BV-5001 de Santa Coloma de Gramenet a La Roca del vallès. Les primeres notícies que es tenen d'aquesta antiga masia són del segle XV quan la casa era coneguda com a Can Torra. Va ser bastida per etapes i manté l'aspecte general de les masies tradicionals catalanes. Actualment estan acondicionant-la com a casa de colònies i hípica.

Sortint de l’era de la casa en sentit sud pugem una petita pendent i agafem una torrentera que surt davant nostre; quan aquesta s’acaba ens trobem amb una riera perpendicular amb sorra, girem a la dreta (a l’esquerra aniriem a l’ermita de cabanyes). La riera s’acaba, també el camí i ens trobem sota d’una pared de terra que pujem com podem i anem a parar a una explanada que ja forma part de la pedrera. D’aquí surt una pista ample que va pujant, la pedrera la tenim a la dreta, per l’esquerra veiem l’ermita de Cabanyes a sota, nosaltres seguim la pista uns 300 metres amunt. Mes o menys en aquest punt estem entre les dues pedreres, a la dreta la pedrera de Can Rovira, a l’esquerra la pedrera de Can Donadéu. Nosaltres continuem per la pista que duiem, ara en baixada i, a la que trobem una vinya a l’esquerra hi entrem i la travessem pel camí central. Sortint de la vinya, deixem un caminet ascendent a l’esquerra i més endavant un cami a la dreta. Continuem baixant, passem per la clariana on abans ens hem desviat per anar a Can Rovira, ara seguim recte avall fins tornar a trobar el Pou de Glaç de Can Donadéu.

4 1h 10'
4,7 Km
77 m 41.5061,2.2110Clica per veure'n la ubicació. Pou de Glaç de Can Donadéu

Ara només ens queda tornar a l’inici desfent el camí inicial.


F 1h 15'
5,2 Km
48 m 41.5081,2.2089Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de Can Donadéu

Inici i final de l’excursió d’avui.