Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-035 (Vallès Oriental)

Punts de referència:

Plaça de la Vila (Sant Fost) – Església Vella de Sant Fost – Font dels Castanyers - Font Better – La Creu dels Carlins – Font de les Heures – Plaça de la Vila.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,2 Km 1h 50' 92 m 267 m 217 m 217 m Fàcil No Si 13-05-12

Descripció:

Atípic itinerari el d’avui, durant el qual farem un breu repàs de la història del poble.

Sortirem de la plaça de la vila, visitarem algunes de les parts urbanitzades més antigues de Sant Fost, com el barri de Sant Pere on hi ha les restes de l’Església Vella, Can Torrens i el lledoner centenari. Després pujarem fins la font dels Castanyers on esmorzarem. A continuació entrarem a la urbanització Mas Llombart per veure la font Better. Després tornarem pel camí antic de Sant Fost fins el barri de Sant Pere, un altre cop, on ens desviarem, baixarem i remuntarem el torrent per anar a trobar el carrer del Sot. El recorregut final ens conduirà per altres parts antigues de la població, farem una petita volta per veure la font de les Heures i tornarem al punt d’inici de l’excursió.

La font dels Castanyers sempre raja i la Better acostuma a fer-ho. La font de Sant Pere rep l’aigua de la xarxa municipal.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de la Vila de Sant Fost, al centre de la població i a tocar de la carretera B-500.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost de Campsentelles)
    En aquesta plaça hi ha l’ajuntament que data del 1933, quan fou inaugurat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. A la plaça també hi ha la caserna de la policia local i l’ateneu del poble, ambdues de recent construcció.


Cerquem les escales de sortida de la plaça, a l’esquerra ens queda una font urbana; pujem les escales, creuem la carretera i girem a l’esquerra pel carrer Sant Jaume. Al final del carrer a l’esquerra agafem un petit passeig que ens baixa fins la carretera, la creuem i fem a la dreta. A l’esquerra tenim els horts de Can Lladó, amb la corresponent masia al fons. Un cop passat el torrent tornem a creuar la carretera i agafem el camí de l’Església Vella, conegut també com el “camí del cementiri”; a la dreta ens queda Can Julià, uns metres més a l’esquerra Can Cortada i Can Pollastre amb els seus horts. Deixem el camí de Can Teià a la dreta i uns metres més endavant ens desviem a l’esquerra seguint el camí de l’Església Vella. Deixem dues cases a l’esquerra i més endavant un camí a la dreta que ens portaria a la Torra Colilla, continuem uns metres i arribem a la plaça de les Glòries Catalanes; som al barri Sant Pere, el nucli de població més antic de Sant Fost juntament amb el Sot. A l’esquerra tenim Can Torrens, davant les restes de l’Església Vella i l’antic cementiri, al mig el lledoner centenari i darrera d’aquest queda la font de Sant Pere.
1 10'
0,9 Km
113 m 41.5134,2.2343Clica per veure'n la ubicació. Església Vella de Sant Fost
    L’antiga església parroquial fou consagrada el 4 de desembre de 1141 pel bisbe Arnau de Gurb. El juliol de 1936 fou totalment destruïda. El 1984 els veins del barri de Sant Pere van netejar i treure a la llum les runes que avui es poden comtemplar. Finalment, el novembre de 2006 es van cobrir amb una teulada per protegir-ne les restes arqueològiques.


 


113 m 41.5133,2.2341Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Pere
    Font construïda l’any 1985 que agafa l'aigua de la xarxa municipal. Té un frontal de pedra, sobre el qual hi ha la imatge del Sant feta amb rajola.Un cop visitades les restes de l’església continuem pel carrer de Sant Pere, a la dreta queda Cal Mundo, davant un antic pou d’aigua. Quan s’acaba el carrer i també l’asfalt girem a la dreta i encetem un camí que en suau pujada anirà a petar a una pista gran (a uns 10 metres hi ha la pista que va a Can Torrens Vell i l’ermita de Cabanyes). Girem a l’esquerra per la primera pista, deixem una gran explanada a l’esquerra, seguim el camí deixant unes vinyes a la dreta, la pista s’acaba i esdevé un camí, ens endinsem en un bosc. A l’esquerra ens queda un filat, no deixem el camí fins arribar a una pista asfaltada; és el començament de la urbanització Mas Llombart. Agafem el carrer asfaltat a la dreta que puja fins enllaçar amb una altra pista, aquesta de terra. Continuem recte i uns 500 metres més amunt arribem a la font dels Castanyers.

2 40'
3,2 Km
271 m 41.4971,2.2330Clica per veure'n la ubicació. Font dels Castanyers
    Situada al costat del restaurant Els Castanyers. Sempre l'he vist rajar. Actualment hi ha una aixeta de polsador per controlar-ne l’us. Tota la font està construïda d'obra i rematada amb ciment. Cal baixar un parell d'esglaons per accedir a l'aixeta que queda per sota del nivell del terra. Un bancal a cada banda de la font ens permet seure a l'ombra del magnífics arbres, envoltats d'heures i sempre amb l'agradable flaire que desprén el foc de coure la carn al restaurant. Durant la dècada dels seixanta del segle passat hi va haver un negoci d’embotellament d’aigua del manantial.

Desfem el tros de pista de terra i continuem recte per l’asfalt. Som al final del carrer, a l’esquerra tornariem per on hem vingut, agafem el camí de la dreta que ens porta al carrer Bosc que fem a la dreta. Uns metres després de deixar el carrer Pineda girem a l’esquerra per un corriol que en uns metres ens conduirà a un carrer asfaltat, a la dreta trobarem la font Better.

3 55'
4,4 Km
184 m 41.5000,2.2408Clica per veure'n la ubicació. Font Better
    Trobem la font dins la urbanització Mas Llombart, al final del carrer que porta el seu nom. Bonica font. Una gran llosa disposada verticalment és la paret de la font d'on sempre raja l'aigua per un broc situat a un metre d'alçada i cau en un abeurador rectangular de pedra picada que descansa directament a terra. L'aigua sobrera cau a un petit bassal situat per sota del nivell del terra per on desaigua. Tant la font com l'entorn estan en molt bon estat de conservació. La font va ser ben arranjada fa pocs anys pel veins, tal com podem veure en una placa adossada a la mateixa.

Agafem el carrer de la Font Better que surt del davant de la font, continuem i enllacem amb l’avinguda Conreria. A l’esquerra ens queda la masia i ara restaurant Mas Llombart que dóna nom a aquesta urbanització. Uns 300 metres més avall, en una curva tancada a l’esquerra, surt una pista de terra que és l’antic camí de Sant Fost, girem. Seguim uns metres per la pista, a la dreta ens queda Can Gaig i Can Matança. A aquesta alçada abandonem la pista i agafem un camí a l’esquerra que en un principi marxa paral.lel a la pista. Als pocs metres a la dreta, a peu de camí, trobem la Creu dels Carlins.

4 1h 5'
5,2 Km
130 m 41.5059,2.2383Clica per veure'n la ubicació. La Creu del Carlins
    Aquesta creu es va aixecar en el lloc on el 5 d'agost de 1869 varen ser afusellats vuit carlins i el guardabosc de La Conreria. Després varen ser enterrats en una fosa comú a l’antic cementiri de Sant Fost.Continuem per aquest camí, inicialment voreja el torrent de Sant Fost, després s’allunya. Arriba un moment que ja veiem el barri Sant Pere, aquí girem a la dreta i baixem en direcció al barri (aquest tram ja l’hem fet a l’anada). Uns metres abans d’arribar al carrer Sant Pere, a la dreta, agafem un corriol que baixa al torrent, el creuem i uns metres més amunt girem a l’esquerra pel carrrer del Sot, on podrem veure algunes de les cases més antigues del poble. Deixem Can Toni a la dreta i sortim a la carretera, la creuem i seguim fins el carrer de les Heures que fem a la dreta. A l’esquerra queden els horts de Can Lladó, davant de la casa nº7, a baix de la riera queda la font de les Heures.
5 1h 35'
7,2 Km
106 m 41.5165,2.2344Clica per veure'n la ubicació. Font de les Heures
    El seu estat és llastimós. L’any 2005 va ser arranjada i set anys més tard està totalment abandonada. De la font estant es veu la masia de Can Lladó, a l’altre banda de la riera.


Continuem carrer amunt, girem a l’esquerra per l’avinguda Antoni Mauri, a la dreta queden les instal.lacions del nou complex esportiu. Girem a l’esquerra per un solar no urbanitzat, el creuem camp a través i sortim al xaragall o carrer Prat de la Riba que fem a l’esquerra. Girem a l’esquerra pel primer carrer, a l’esquerra hi ha la masia de Can Lladó, tombem a la dreta pel carrer Sant Isidre, passarem per Can Bastinos a l’esquerra, un parc a la dreta, fins anar a petar a la carretera que fem a la dreta. Girem el següent carrer a la dreta, carrer Sant Joan. Aquest carrer, juntament amb el carrer Sant Isidre i el carrer Sant Jaume (per on hem passat al començament) formaven l’antic barri de la Plana, que va ser el segon nucli urbà després del barri de Sant Pere i el Sot. Al final del carrer Sant Joan a l’esquerra hi ha Cal Vaquer i enfront Cal Músic. El carrer fa un tomb a l’esquerra i sortim altre cop al xaragall, el creuem i per una passera a la dreta entrem a la plaça de la Vila.

F 1h 50'
8,2 Km
98 m 41.5187,2.2327lica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila

Inici i final de la passejada d’avui.