Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-036 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:

Entrada camí de Ca l'Agutzil (Vallromanes) - Font de Can Gurguí - Font de Sant Mateu - La Pedra del Diable - Font d'en Mamet - Font de Santa Anna - Font de Sant Joaquim - Entrada camí de Ca l'Agutzil.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,4 Km 2h 15' 196 m 483 m 409 m 409 m Fàcil A trams Si 27-05-12

Descripció:

Aquesta excursió es va fer l'abril de 2012. Avui dia no serà possible repetir-la en la seva totalitat, doncs l'accés a les fonts de Santa Anna i de Sant Joaquim està restringit, hi ha un filat que impedeix el pas.

L’excursió d’avui té la pretensió de conèixer el menhir conegut com La Pedra del Diable (Vilassar de Dalt). Per completar la sortida pujarem a l’altiplà de Sant Mateu, seguirem el camí del “Vietnam”, finalment coneixerem la font d’en Mamet.

La font de Can Gurguí gairebé sempre raja. Depenent de les pluges brollaran les fonts de Sant Mateu i Sant Joaquim.


Aproximació:

L’inici i final de l’itinerari el farem al camí d’entrada a Ca l’Agutzil, a Vallromanes. S’hi accedeix en cotxe per la pista que puja del poble en direcció a la font de Can Gurguí (hi ha senyalització), a uns 1,6 Km de la plaça de l’Església.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
196 m 41.5257,2.3125Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de Ca l'Agutzil (Vallromanes)

Som a la pista que puja de Vallromanes cap a la font de Can Gurguí, a la dreta tenim el camí d’entrada a Ca l’Agutzil, a l’esquerra un petit corriol que s’endinsa cap el torrent de Can Lairet (després tornarem per aquí) . Comencem a pujar per la pista, obviant tots el camins; deixem Can Lairet a l’esquerra, Can Barraquer, Can Bórrec i Cal Sastre a la dreta, veiem a dalt a l’esquerra Can Gurguí Gros. La nostra pista s’acaba i enllaça amb una pista gran; a l’esquerra aniriem a Can Fuster, nosaltres girem a la dreta en direcció al coll de Can Gurguí. Uns metres més enllà, a peu de camí a l’esquerra, tenim la font de Can Gurguí.

1 20'
1,2 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
    Situada a peu de camí, a 700 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl·lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua a un gran safareig. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra.


Continuem en direcció al coll de Can Gurguí. Quan portem uns 120 metres ens desviem a l’esquerra per una torrentera que en pujada s’endinsa en un bosc. A uns 400 metres obviem un corriol a l’esquerra, després d’uns 250 metres deixem un corriol a l’esquerra (aquest corriol ens tornaria a la pista que va al Coll de Can Gurguí, uns metres més amunt de Can Gurguí Gros), als pocs metres passem per una petita clariana i entrem en un altre bosc més esclarissat que l’anterior. Continuem el camí, ara més ample, fins que aquest s’acaba i finalitza en una pista perpendicular (GR-92) que fem a l’esquerra. Deixem a l’esquerra una pista descendent, a la dreta ens queda l’entrada a Can Riera. Ja estem a l’altiplà de Sant Mateu, ara seguim la pista que davant nostre fa una “U”voltant les planes de Can Riera, quedant-nos a la nostre esquerra una tanca, dins hi ha cavalls. Finalitza la tanca (des d’aquí es pot veure, dins la propietat, la font de Can Riera), seguim el cami uns 50 metres més i a sota a l’esquerra queda la font de Sant Mateu.

2 45'
2,8 Km
453 m 41.5188,2.3283Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Mateu
    El seu cabal està condicionat a les pluges. La paret de la font és un mur de pedra on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta arrebossada de ciment, amb un gravat fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge i el nom del Sant. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua, mitjançant un tub metàl•lic, situat a dos pams del terre, per sota del nivell de l'esplanada; cal baixar dos esglaons de maons disposats en forma de semi-cercle per accedir al broc. Al seu davant hi ha una gran bassa.

Contínuem pel GR, tot caminant en sentit nord per la pista que passa per sobre la font. Quan portem uns 180 metres, abans d'un revolt molt tancat a la dreta, trobem un corriol a mà esquerra que descendeix, l’agafem. En un primer moment el camí està força erosionat, però als pocs metres ja queda més definit. Quan portem uns 150 metres creuem el torrent i girem a la dreta tot seguint un corriol descendent fins enllaçar amb un camí ample que fem a l’esquerra. Continuem per aquest camí, obviant els camins que ens menen a banda i banda; quan portem caminats uns 650 metres anem a parar a un camí perpendicular (antic camí de Vilassar), girem a l’esquerra i a uns 100 metres, abans d’un revolt a l’esquerra, a l’esquerra del camí, damunt d’un petit marge, trobem la Pedra del Diable.

3 1h 5'
4 Km
337 m 41.5250,2.3297Clica per veure'n la ubicació. La Pedra del Diable
    Es tracta d'un menhir de pedra granítica que devia fer uns tres metres, escapçada per un extrem i que ara jeu en un revolt del camí. Va ser arrodonida pels laterals i té un forat, que actualment no es pot veure donat que es troba tombada i el forat queda a sota.
Desfem els últims 100 metres i continuem pel mateix camí, en un principi en direcció llevant, després en direcció nord, és el camí del “Vietnam”. Deixem una mina d’aigua a la dreta i després dues mines més. Finalment enllacem amb una pista ample que va de Can Maimó al coll de la Creu d'en Boquet i que nosaltres fem a l’esquerra en direcció a Can Maimó. 200 metres més endavant, a la dreta a peu de camí arribem a la font d'en Mamet.

4 1h 15'
4,8 Km
280 m 41.5277,2.3316Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Mamet
    Situada en el torrent del Molí d'en Cuquet. El seu estat actual és força lamentable, ja no té el boc, i han desaparegut les escales per baixar-hi.
Continuem per la pista en direcció a Can Maimó, al cap d’uns 300 metres, tot just travessat el torrent, ens desviem a l’esquerra per un caminet que s’endinsa en un bosc. Als pocs metres arribem a una bifurcació, nosaltres fem a l’esquerra pel camí que puja, obviem qualsevol camí fins que a uns 600 metres després enllacem amb un camí que fem a la dreta (a l’esquerra aniriem a La Pedra del diable). Ara el camí descendeix durant uns 500 metres, passem per un tram conegut com “el Tub” i enllacem de nou amb la pista que va al Coll de Can Gurguí, ara fem a la dreta en direcció a Can Fuster. Una mica més endavant ens trobem a la dreta Can Raspall, des d’on es pot gaudir d’unes bones vistes de Céllecs. Deixem a l’esquerra Can Martí de Dalt, i tot seguit hi han varies cases a la dreta, entre elles Can Fuster. Deixem una pista a la dreta, i uns 300 metres més endavant deixem a l’esquerra l’entrada a Can Martí de Dalt (abans ja hem vist aquesta casa des de dalt). A uns 50 metres ens desviem a l’esquerra per un corriol que s’endinsa en el bosc, és el bosc de Can Lairet. Després d’uns 650 metres ens desviem a la dreta per un altre corriol (recte sortiriem davant de Can Sastre, a la pista que puja a la font de Can Gurguí), anem baixant i resseguint el torrent de Can Lairet però per dalt. Uns metres abans d’arribar a Can Lairet ens desviem a la dreta per un corriol que baixa cap al torrent i als pocs metres trobem la font de Santa Anna.

5 2h 5'
8 Km
240 m 41.5243,2.3161Clica per veure'n la ubicació. Font de Santa Anna
    Localitzada al torrent de Can Lairet, sota mateix de la casa que li dona nom, en una petita esplanada envoltada d'arbres de gran alçada, totalment a l’obaga, presidida per dues grans sequoies. Tota la font està construïda d'obra i arrebossada amb ciment. La part central queda endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta i dins s'hi troba la porta de la mina i al seu costat una representació ceràmica de Santa Anna. A la part de baix un llarg bancal de maons acull el broc de la font, per on l'aigua brollaria, si no estès canalitzada uns metres més amunt, i cauria en una pica quadrada situada per sota del nivell del terre, després desaiguaria per sota l'esplanada cap el torrent. Al costat de la font hi ha una taula rectangular de pedra i un banc per seure.


Continuem corriol avall, arribem a una glorieta de ferro des d’on surt un corriol descendent, travessem un pont de fusta, baixem al fons del torrent i arribem a la font de Sant Joaquim.

6 2h 10'
8,2 Km
211 m 41.5252,2.3139Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Joaquim
    Ubicada al torrent de Can Lairet, a uns 200 metres per sota de la font de Santa Anna i a uns 200 metres del camí que puja del poble i va a Can Gurguí. S'hi arriba fàcilment des del camí, davant de l'entrada a Ca l'Agutzil, seguint torrent amunt. La font està adossada al marge de la muntanya, coberta de molsa i falgueres, en una petita paret amb dues columnetes, al mig de les quals s'hi troba una representació amb rajoles de Sant Joaquim. L'aigua brolla per un tub metàl•lic situat sota el nivell de l'esplanada i cau en una basseta quadrada. Per accedir al broc cal baixar un parell d'esglaons de maons. Al costat de la font trobem una taula rodona i pedestals per seure; tot el conjunt es troba en una petita esplanada envoltada per un muret.


Continuem uns 150 metres pel fons del torrent fins enllaçar amb una pista gran, davant nostre queda el camí d’entrada a Ca l’Agutzil.

F 2h 15'
8,4 Km
196 m 41.5257,2.3125Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de Ca l'Agutzil

Inici i final del recorregut d’avui.