Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-037 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:

Plaça de l'Església (Vallromanes) - Coll de Clau - Coll de Can Gurguí – Font de Can Gurguí - Coll de Forns - La Roca Foradada - Plaça de l'Església.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,8 Km 2h 20' 144 m 362 m 402 m 402 m Fàcil No Si 10-06-12

Descripció:

Sortirem de la plaça de l’Església, pujarem al coll de Clau pel vessant de ponent del turó de Can Cirera i enllaçarem amb el coll de Can Gurguí. Seguidament passarem per la font de Can Gurguí, creuarem el bosc de Can Lairet fins el coll de Forns i vorejarem els turons d’en Moreu i de Can Tàbac per la vessant nord fins La Roca Foradada. Finalment tornarem al poble vorejant el turó de Sant Miquel pel bosc de Can Galvany.

Trobarem aigua a la font de Can Gurguí.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de l’Església de Vallromanes on haurem deixat el cotxe.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església (Vallromanes)
    La sortida la fem des de la plaça de l’Església, on hi ha l’església de Sant Vicenç, documentada el 1183 com a parròquia. A l’altre costat trobem un petit pou de gel o antiga nevera ben conservada.Creuem la riera i entrem al carrer de la Vista Alegre. Uns 150 metres després girem a la dreta per un camí, deixem Can Brutau a la dreta i anem a parar davant de Can Carló. Des d’aquí agafem un sender a la nostra esquerra que inicialment marxa en sentit contrari al que portàvem, després es dirigeix cap el sud-est. A l’esquerra veiem un antic molí de vent i una mica més endavant a la dreta un dipòsit d’aigua municipal. Deixem el turó de Can Cirera a l’esquerra, després deixem també Can Pet i Can Roget a l’esquerra i finalment sortim a una pista que fem a l’esquerra (a la dreta aniriem a Cal Xocolater, però és un pas privat). Pocs metres més endavant enllacem amb una altra pista que girem a la dreta (és la pista principal que puja de Vallromanes); sense deixar-la durant uns 500 metres ens portarà al coll de Clau.

1 35'
2,4 Km
317 m 41.5160,2.3094Clica per veure'n la ubicació. Coll de Clau

Estem a la pista de la Cornisa; tenim davant el mar i una pista que baixaria a Teià, coll de Font de Cera a la dreta, a l’esquerra el Coll de Can Gurguí. A partir d'ara i durant una estona hem de seguir el GR-92 en sentit nord, per tant a la nostra esquerra veurem les marques blanques i vermelles que s'endinsen en un bosquet i superem un cert desnivell tot creuant un rocall. En un primer moment el camí passa per una pineda, a mig camí trobem una mena de capelleta amb una Mare de Déu, sortim a una explanada amb un dipòsit d’aigua, enllacem amb la pista de la Cornisa i uns metres més endavant arribem a una cruïlla important de camins, estem al coll de Can Gurguí.

2 45'
3,1 Km
348 m 41.5174,2.3160Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Gurguí

La pista de la dreta baixaria a Teià i també enllaçaria amb el coll de Clau. Recte seguiriem la pista de la Cornisa. Nosaltres abandonem el GR (també la pista de la Cornisa) i agafem la pista de l’esquerra que en suau descens ens portarà, a peu de camí a la dreta, a la font de Can Gurguí.

3 50'
3,6 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
    Situada a peu de camí, a 700 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl·lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua a un gran safareig. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra.

Continuem uns 20 metres per la pista, girem a l’esquerra per una nova pista en suau descens. A dalt a la dreta ens queda Can Gurguí Gros. Deixem Can Sastre i Can Bòrrec a l’esquerra del camí i un corriol barrat amb una cadena a la dreta. Un cop passada l’entrada de la casa, quan encara tenim la tanca de la finca a la nostra esquerra, de la dreta surt un corriol descendent, també barrat amb una cadena, que agafem. Ens endinsem en un sotabosc humid i fresc, és el bosc de Can Lairet. A uns 150 metres obviem un corriol a l’esquerra (ens portaria a la font de Santa Anna), anem seguint el corriol durant uns 650 metres fins que sortim a una pista gran que fem a l’esquerra (a la dreta aniriem a Can Fuster). Després d’uns 400 metres de forta baixada arribem a una cruïlla de camins, som al coll de Forns.

4 1h 15'
5,3 Km
259 m 41.5285,2.3184Clica per veure'n la ubicació. Coll de Forns

Si continuéssim recte (esquerra) aniriem directament al poble de Vallromanes, nosaltres fem a la dreta i uns 70 metres més endavant, trobem un trencall a mà esquerra que marxa en diagonal, nosaltres el seguim. A uns 300 metres, hem d'estar molt atents perquè en aquest punt ens podem despistar, hi ha una bifurcació; obviem el camí de la dreta que baixa cap a Can Maimó, el nostre és el de l’esquerra que sempre careneja cap a ponent, sense grans desnivells. Malgrat que el corriol és estret, està molt definit; ja no el deixem, obviant qualsevol corriol que trobem fins que anem a parar a una torrentera ampla i perpendicular a nosaltres. Ara girem a l’esquerra i anem pujant per la torrentera uns 100 metres i ja podem enfilar-nos per l’esquerra del bosc on veiem pedres molt grans, una d’elles és la Roca Foradada.

5 1h 35'
6,5 Km
275 m 41.5337,2.3112Clica per veure'n la ubicació. La Roca Foradada
    Es tracta d’un gran bloc de granit de forma arrodonida però irregular, amb un forat al mig. Podría pertànyer a l’època calcolítica (2700-2200 aC). Antigament s’utilitzava per coure pa.Baixem altre cop a la torrentera i desfem els últims 100 metres, aquí a la dreta deixem el camí per on hem vingut des de coll de Forns i continuem devallant per la torrentera, fent cas omís als camins que trobem a banda i banda, nosaltres seguim avall (aquest és el bosc de Can Galvany). Cal anar en compte de no relliscar perquè hi ha trams que estan molt erosionats. A uns 800 metres som a tocar del Pitch and Put de Vilanova del Vallès, que ens queda a la dreta. Nosaltres continuem pel mateix camí, simplement que ara el camí puja una mica, sobretot a l'inici. Després de 1,2 Km (a mig camí trobarem una capelleta) arribem a una pista amb graveta, nosaltres girem a l'esquerra en sentit ascendent. 150 metres després aquesta pista es converteix en un corriol que segueix pujant i nosaltres també. 200 metres i arribem a un carrer asfaltat, el carrer Santa Quitèria, que fem a l’esquerra i ens va baixant cap a Vallromanes. A la següent cruïlla, del costat d'un Stop, surt un corriol que va paral.lel al carrer Joan Miró, nosaltres el seguim, deixem l’escola a la dreta i enllacem amb un carril-bici que seguim fins una placeta; la creuem i arribem a la Riera de Vallromanes, girem a l'esquerra i 375 metres més endavant som a la Plaça de l'Esglèsia.

F 2h 20'
9,8 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església

Inici i final d’aquesta excursió.