Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-038 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:

La Creu d’en Boquet (Vilassar de Dalt) - La Pedra del Diable – Font de Can Gurguí – Coll de Can Gurguí - Ermita de Sant Mateu – Font de Sant Mateu – La Creu d’en Boquet.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 2h 292 m 493 m 278 m 278 m Fàcil A trams Si 17-06-12

Descripció:

Avui començarem l’excursió a la Creu d’en Boquet, al terme municipal de Vilassar de Dalt. Inicialment farem cap a Vilanova del Vallès però aviat ens desviarem a l’esquerra cap a Vallromanes passant primer pel “camí del Vietnam” i després per la Pedra del Diable; continuarem baixant pel “Tub” fins a Can Gurguí on ens aturarem per esmorzar. Reiniciarem l’excursió pujant al coll de Can Gurguí i enllaçant amb el GR-92 que ens portarà a Sant Mateu. Finalment tornarem a La Creu d’en Boquet pel camí dels Pedrells.

La font de Can Gurguí gairebé sempre raja. Depenent de les pluges, brollarà també la font de Sant Mateu.


Aproximació:

L’inici i final de l’excursió el farem a la Creu d’en Boquet, a Vilassar de Dalt on s’hi pot accedir en cotxe. Podem aribar-hi des de les poblacions de Vilassar de Dalt, Cabrils, Teià i Vallromanes, totes elles tenen camins que enllacen amb la pista de la Cornisa. També s’hi arriba des del Coll de Font de Cera per la carretera BP-5002 (de Granollers a Masnou) i després seguint la pista de la Cornisa.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
360 m 41.5258,2.3403Clica per veure'n la ubicació. La Creu d'en Boquet (Vilassar de Dalt)
    Muntanya de 378 metres amb una petita creu. També és una cruïlla important de camins.

Estem situats a la pista de la Cornisa; a la dreta ens baixaria a Vilassar de Dalt i Cabrils, a l’esquerra ho faria a Vallromanes pel coll de Can Gurguí. Darrera nostre tenim l’oficina del parc de la Serralada del Litoral i un majestuós pi. De tots els camins agafem la pista que marxa en direcció ponent i que la tenim davant a l’esquerra (hi ha vàries indicacions, una d’elles Can Pere Mataró). Continuem per la pista que en un inici baixa suaument, després la pendent és més pronunciada. Obviant camins a banda i banda, quan hem caminat uns 750 metres, en una curva pronunciada a la dreta, abandonem la pista i continuem recte per un camí que surt en direcció sud. Aquest camí que en un principi s’enfila en direcció sud i després en direcció ponent és anomenat “camí del Vietnam”, passarem primer per dues mines d’aigua i després per una altra. Deixem un camí a l’esquerra, un altre camí a la dreta (és una de les entrades a Cal Duch) i uns pocs metres després deixem un camí a l’esquerra (ens portaria a Sant Mateu) i a uns 100 metres, abans d’un revolt a l’esquerra, damunt d’un marge, trobem la Pedra del Diable.

1 20'
1,3 Km
337 m 41.5250,2.3297Clica per veure'n la ubicació. La Pedra del Diable
    Es tracta d'un menhir de pedra granítica que devia fer uns tres metres, escapçada per un extrem i que ara jeu en un revolt del camí. Va ser arrodonida pels laterals i té un forat, que actualment no es pot veure donat que es troba tombada i el forat queda a sota.
Continuem per aquest camí, obviant els corriols i camins que ens menen a banda i banda. 700 metres més endavant sortim del Tub (nom com s'anomena l'últim tram d'aquest sender) i arribem a una pista que ens creua (pista de Can Gurgui a Can Fuster). Girem a l’esquerra, direcció sud. Una mica més endavant ens trobem una bona quantitat d’eucaliptus, deixem l’entrada a Can Vinagre a l’esquerra i uns metres endavant a la dreta Can Gurguí Gros. Continuem recte, deixem una pista a la dreta i uns metres més endavant a l’esquerra, a peu de camí, tenim la font de Can Gurguí.

2 35'
2,5 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
    Situada a peu de camí, a 700 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl·lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua a un gran safareig. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra.

Continuem per la pista en suau ascens, obviant qualsevol camí, fins arribar al coll de Can Gurguí.

3 45'
3,2 Km
348 m 41.5174,2.3160Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Gurguí

Tornem a ser a la pista de la Cornisa, davant nostre tenim el mar i una pista que baixa a Teià, a la dreta aniriem al coll de Font de Cera, a l’esquerra ho farem cap a Vilassar de Dalt. Uns 30 metres després agafem un corriol que surt de l’esquerra amb la senyalització del GR-92 (marques blanques i vermelles) i l’anem seguint, mostrant bones vistes del Vallès, el Barcelonès i el Maresme. Al cap d’1 Km deixem a l’esquerra Can Gallemí, l'última casa de Vallromanes pel sud. Pocs metres més endavant deixem un camí a l’esquerra i tot seguit una pista també a l’esquerra, aquesta en baixada. Ja estem a l’altiplà de Sant Mateu, a la dreta ens queda l’entrada a Can Riera, a l’esquerra tenim un filat. Seguim la pista i al cap d’uns 150 metres la deixem i girem a la dreta, de seguida tombem a l’esquerra, deixem un camí a la dreta (ens baixaria a la pista de la Cornisa pel camp de la Figuera), a l’esquerra ens queda una tanca amb cavalls a l’interior, (en aquest punt, mirant a la dreta, hi ha unes excel.lents vistes del mar). Continuem recte uns 300 metres fins l’ermita de Sant Mateu. En tot aquest últim tram no hem deixat en cap moment el GR-92.

4 1h 15'
4,8 Km
494 m 41.5167,2.3287Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Mateu
    És un edifici romànic d'una sola nau, documentat al segle X. El campanar estar al revès del que és habitual, mirant l’ermita de front no es veu la campana.


Del costat de la rectoria, per la part del darrera, surt un corriol que agafem i ens portarà en uns 400 metres a enllaçar amb una pista, a la dreta baixariem a la pista de la Cornisa, nosaltres girem a l’esquerra. Uns 100 metres després saltem una cadena i enllacem amb una altra pista que fem a l’esquerra. Uns 250 metres després, a sota a la dreta, queda la font de Sant Mateu.

5 1h 25'
5,6 Km
453 m 41.5188,2.3283Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Mateu
    El seu cabal està condicionat a les pluges. La paret de la font és un mur de pedra on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta arrebossada de ciment, amb un gravat fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge i el nom del Sant. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua, mitjançant un tub metàl·lic, situat a dos pams del terre, per sota del nivell de l'esplanada; cal baixar dos esglaons de maons disposats en forma de semi-cercle per accedir al broc. Al seu davant hi ha una gran bassa.

Tornem a la pista i girem a l’esquerra en sentit contrari al que hem vingut. Quan portem uns 180 metres, abans d'un revolt molt tancat a la dreta, trobem un corriol a mà esquerra que descendeix, l’agafem. En un primer moment el camí està força erosionat, però als pocs metres ja queda més definit. Quan portem uns 100 metres hi ha una bifurcació de camins, nosaltres agafem el de la dreta que ens baixa directament a un camí ample que fem a la dreta. Continuem pel camí, deixem la bassa de la Molinera a baix a l’esquerra i poc després passem una cadena que barra el pas i sortim a una pista, a l’esquerra ens ficariem a la finca de la Molinera, nosaltres girem a la dreta. Al cap d’uns 125 metres ens desviem per un camí que surt de la nostra esquerra i que descendeix. Obviem qualsevol camí que trobem, quan portem uns 500 metres caminats des de que hem deixat la pista, trobem unes quantes mines d’aigua. Continuem sense deixar el camí 1,5 Km més i finalment arribem un altre cop a la pista de la Cornisa, on girem a l’esquerra i després d’uns 60 metres som a la Creu de Can Boquet.

F 2h
7,9 Km
360 m 41.5258,2.3403Clica per veure'n la ubicació. La Creu d'en Boquet

Inici i final de la sortida d’avui.