Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-039 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:

Can Maimó (Vilanova del Vallès) – Font Freda - La Roca d’en Toni – Necròpolis medieval - Font d’en Dirol – Cova de la Granota – Ermita de Sant Salvador de Can Boquet - La Creu d’en Boquet – Font d’en Mamet – Can Maimó.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,3 Km 2h 20' 169 m 422 m 431 m 431 m Fàcil A trams Si 28-05-12

Descripció:

L’excursió d’avui és una clàssica dins el Parc de la Serralada del Litoral. La majoria del recorregut passa per pistes amples, cosa per la qual és recomanable fer-la un dia de cada dia, així evitarem menjar pols.

Depenent de les pluges podem trobar aigua a la font d’en Dirol.


Aproximació:

L’inici i final de l’itinerari el farem a peus de la masia Can Maimó a Vilanova del Vallès. Per accedir-hi en cotxe ens desviarem de la carretera BP-5002, a l’alçada del quilòmetre 10,5 i seguirem les indicacions del “Golf Pich & Putt Can Maimó”, quan arribem al golf trobarem la masia.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps. 
Itinerari:

0 0h
0 Km
170 m 41.5374,2.3120Clica per veure'n la ubicació. Can Maimó (Vilanova del Vallès)

Estem situats a la masia de Can Maimó. Agafem la pista en direcció a la Creu d’en Boquet i quan portem caminats només 100 metres girem l'esquerra per una pista tancada als vehicles i que des de bon començament puja, obvíem tots els corriols i els camins que ens anem trobant. Nosaltres sempre pujarem amunt per la pista. Desprès de gairebè 2 Km arribem a una tanca del Parc Natural, nosaltres la travessem i continuem amunt seguint les indicacions "Ruta de Can Maimó". 150 metres més endavant obvíem una pista que ens arriba per la dreta, nosaltres continuem recte. 100 metres més enllà passem pel davant d'una porta de ferro d'una finca, seguim amunt. Als 700 metres arribem a una cruïlla de camins coneguda com el Mal Pas, nosaltres seguim les indicacions cap a Vilassar de Dalt, i nomès vint metres mès enllà girem per un camí que desprès de 400 metres ens ha dur fins el corriol que baixa a la Font Freda. Baixem pel corriol amb molt de compte perquè hi han uns esglaons que rellisquen força i desprès de 35 metres arribem a la font.

1 45'
3,6 Km
315 m 41.5364,2.3396Clica per veure'n la ubicació. Font Freda
    La paret de la font està adossada a la muntanya, sota unes roques i a la part baixa hi ha un mural amb el nom de la font. La font queda ensorrada i cal baixar tres esglaons de pedra per accedir al broc. Malgrat que la font està en un lloc molt humit no acostuma a rajar, una llàstima ja que l’entorn és molt agradable, amb una taula de pedra i uns caps de tronc per seure.

Ara sortim de la font pel corriol que marxa davant nostre, 50 metres més endavant trobem una cruïlla de corriols, nosaltres agafem el de l'esquerra. 300 metres més enllà, saltem una tanca de corda i arribem a la cruïlla on erem fa una estona abans d'anar cap a la Font Freda. Contínuem amunt per la pista, direcció Vilassar de Dalt, obviant els camins que ens surten a banda i banda. A 300 metres passem per l'Hípica Cal Senyor, nosaltres continuem amunt i desprès d'uns altres 300 metres arribem a la Roca d'en Toni.

2 1h
4,8 Km
418 m 41.5322,2.3420Clica per veure'n la ubicació. La Roca d'en Toni
    Dolmen d'època calcolítica (2200-1800 aC). Té forma trapezoïdal i està format per diversos blocs de pedra granítics formant un corredor, i un de més gran situat al damunt fent de sostre.


Començarem donant un cop d’ull a la necrópolis medieval que hi ha a escasos 60 metres, pujant unes escales de fusta que surten del costat del dolmen.

3

422 m 41.5317,2.3417Clica per veure'n la ubicació. Necròplis medieval
    Son un conjunt de sepulcres de l'alta edat mitjana formats per pedres planes i coberts amb lloses de forma irregular.Tornem a la Roca d'en Toni i ens dirigim per la pista gran en direcció sud, cap a la Creu de Can Boquet. Al cap d’uns 140 metres girem a l'esquerra per un camí carreter, 150 metres més endavant obviem un camí que marxa a la dreta i uns 160 metres després deixem un altre a l’esquerra. Finalment, a escassos 100 metres, després d’un revolt a l’esquerra, trobem a sota del camí la font d’en Dirol.

4 1h 10'
5,4 Km
377 m 41.5300,2.3452Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Dirol
    Raja. L’aigua es recull en una petita pica, d’aquesta passa per una canal oberta a una bassa de pedra i d’aquí, per una altra canal també oberta mena al torrent. És gratificant trobar-se una font arranjada i si raja encara més.

Tornem al camí i continuem en la direcció que duiem abans. 230 metres més endavant ens desviem per un camí que trobem a la dreta; seguint-lo uns 100 metres ens durà fins la Cova de la Granota.

5 1h 15'
5,8 Km
361 m 41.5286,2.3477Clica per veure'n la ubicació. Cova de la Granota
    És un jaciment megalític format per vàries roques de grans dimensions, la de dalt fa de teulada i d’aquí el nom de cova.Contínuem pel corriol, en un principi agafa direcció nord però aviat ens desviem per un corriol a l’esquerra que tendeix a baixar ja en direcció ponent. Després d’uns 350 metres ens trobem la masia de Can Boquet i adossada l’ermita de Sant Salvador de Can Boquet.

6 1h 25'
6,3 Km
367 m 41.5270,2.3425Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Salvador de Can Boquet
     L'ermita es troba dins la finca particular de Can Boquet. Està documentada des del 1055 tot i que el seu origen pot situar-se al segle X. Conserva un absís rectangular d'època pre-romànica que és únic a la Península Ibèrica. La seva singularitat rau en la base d'àmfores encastades cap per avall que hi ha al canó de la volta.


No hi ha fotografia per que el propietari de la finca me la va fer despenjar.Continuem uns 250 metres entre camps de conreu i arribem a la pista gran (a la dreta aniriem a La Roca d’en Toni), girem a l’esquerra i 100 metres després trobem un encreuament de camins, som a La Creu d’en Boquet.

7 1h 30'
6,5 Km
360 m 41.5258,2.3403Clica per veure'n la ubicació. La Creu d'en Boquet
    Muntanya de 378 metres amb una petita creu que ara tenim a mà dreta. També és una cruïlla important de camins.Davant nostre travessa una pista gran que a l’esquerra ens baixaria a Vilassar de Dalt i Cabrils, a la dreta ho faria a Vallromanes pel coll de Can Gurguí. A l’altra banda de la pista queda l’oficina del parc de la Serralada del Litoral i un majestuós pi. De tots els camins agafem la pista que marxa en direcció ponent i que la tenim a la dreta (hi ha vàries indicacions, una d’elles Can Pere Mataró), anem recte per la pista que en un inici baixa suaument, després la pendent és més pronunciada. Obviant camins a banda i banda, quan hem caminat 1 Quilòmetre arribem a la font d'en Mamet, que ens queda a peu de camí a la dreta.

8 1h 40'
7,4 Km
280 m 41.5277,2.3316Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Mamet
    Situada en el torrent del Molí d'en Cuquet. El seu estat actual és força lamentable, ja no té el boc, i han desaparegut les escales per baixar-hi.


Continuem avall seguint la pista en direcció Can Maimó. Quan portem 1 Km aproximadament, passat Can Ràpia, deixem la pista i n’agafem una que surt de l’esquerra. En un principi s’enfila fent una giragonsa. Al cap d’uns 350 metres del trencall trobem un camí a la dreta, l’agafem (recte aniriem al coll de Forns). Obviem tots els camins que trobem, durant uns 1,2 Quilòmetres ens conduirà per dins del bosc, sense massa desnivell. Ja a l’últim tram creuem la riera, veiem la bassa que ens queda a l’esquerra i finalment enllacem amb la pista de Can Maimó que farem a l’esquerra. Ara ja només ens queden 350 metres per arribar a Can Maimó.

F 2h 20'
10,3 Km
170 m 41.5374,2.3120Clica per veure'n la ubicació. Can Maimó

Punt d'inici i final de l’excursió d’avui.