Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-040 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:

Final del carrer de la Ruta Prehistòrica (La Roca del Vallès) – Dolmen de Can Gol I – La Roca Foradada de Can Gol – Dolmen de Can Gol II – Pedra de les Orenetes – Pedra de les Creus – Plat del Molí – Dolmen de Céllecs – Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes – Font de Sant Bartomeu – Final del carrer de la Ruta Prehistòrica.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,6 Km 2h 45' 158 m 396 m 318 m 318 m Fàcil Si Si 1-07-12

Descripció:

La sortida d’avui ressegueix la ruta prehistòrica I (PR-C 36), de Can Gol (La Roca del Vallès) a l’ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes (Òrrius). La tornada passa per la font de Sant Bartomeu, la bassa de Ca l’Argent i el Bosc Màgic d’Òrrius, on podrem veure l’elefant de pedra i la cara de l’indi.

Trobarem aigua a la font de Sant Bartomeu que sempre raja.


Aproximació:

L’inici de la sortida el farem des de la urbanització La Pineda al terme municipal de La Roca del Vallès, concretament des del final del carrer de la Ruta Prehistòrica. Per arribar-hi cal anar per la carretera BV-5001 (de la Roca del Vallès a Santa Coloma de Gramenet) i, aproximadament en el quilòmetre 23, entrar a la urbanització la Pineda. Des d’aquí seguirem el carrer la Pineda durant uns 120 metres, girarem a l’esquerra pel carrer de la Pedra de les Orenetes, continuarem 250 metres (a l’esquerra deixarem la font del pi) i girarem a l’esquerra pel carrer de la Ruta Prehistòrica fins el final d’aquest, on hi ha una petita placeta.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
207 m 41.5636,2.3138Clica per veure'n la ubicació. Final del Carrer de la Ruta Prehistòrica

Al final del carrer, a l’esquerra, tenim unes escales de pedra que cal pujar per veure el primer dolmen, ja que està dins del jardí d’una casa particular.

1

209 m 41.5636,2.3140Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gol I
    És el monument megalític més gran i complex del conjunt de la Ruta Prehistòrica. Està format per diverses lloses de granit que conformen un llarg corredor de 8m per 1,35m d’amplada, on la cambra no s’hi diferencia, aquesta és precisament la característica d’aquest tipus de construcció anomenades “galeries catalanes”. Conserva la llosa de capçalera però no així les de la coberta. L’entrada es troba orientada al sud. A l’exterior es conserva part del túmul, de planta circular i 14 metres de diàmetre.
Baixem uns 100 metres pel carrer on ens trobem, girem a la dreta pel carrer de La Roca Foradada i un cop acabada la forta pujada tombem a l’esquerra; 60 metres després s’acaba l’asfalt i comença un camí barrat amb una cadena i senyalitzat amb marques blanques i grogues que seguirem uns 250 metres. Arribem a una petita clariana amb un pi al mig, nosaltres fem a la dreta uns 100 metres i ja trobem una roca molt gran.

2 10'
0,6 Km
209 m 41.5635,2.3179Clica per veure'n la ubicació. La Roca Foradada de Can Gol
    Bloc granític de forma esfèrica, buidat el seu interior formant una cavitat artificial que mesura uns 2,40m de llargada per 1,60m d’amplada i 1,30m d’alçada. L’entrada és de forma circular, lleugerament apuntada a la part superior, fet que va suggerir en algun moment que podria haver estat construïda a l’època del Gòtic.


Retrocedim fins la clariana, creuem el camí i continuem en sentit nord per un corriol, no gaire marcat i en pujada, durant uns 100 metres i veurem el dolmen.

3 15'
0,8 Km
227 m 41.5650,2.3181Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gol II
    Construcció megalítica de dimensions reduïdes, a voltes es classifica com una cista si bé els especialistes, com els de l’equip del sr. Josep Tarrús el consideren una galeria catalana petita. No conserva cap llosa de la coberta però sí les tres de la planta sepulcral, mesurant 1,75 m de longitud per 1,10 d’amplada. S’observen restes parcials del túmul que el cobria, que tindria uns 6 m de diàmetre. L’entrada es troba orientada al sud-est. Es data en el període neolític final o calcolític (entre el 3500 i el 2250 aC aproximadament).

Retrocedim altre cop fins la clariana anterior i girem a l’esquerra, tot continuant el camí senyalitzat amb marques blanques i grogues. Avancem uns 500 metres fins trobar l’indicador “Pedra de les Orenetes” que seguim a la dreta uns 200 metres.

4 25'
1,6 Km
216 m 41.5667,2.3244Clica per veure'n la ubicació. Pedra de les Orenetes
    Un gran bloc de granit d’11m de llargada per 7m d’amplada i 4m d’alt, de formes curioses, modelades per l’erosió natural. Una de les cares (orientada a l’est) presenta alvèols i petites cavitats a l’interior de les quals es conserven diversos representacions pictogràfiques, comptabilitzant-se un total de 32 figures. En la més gran d’aquestes cavitats hi destaca el motiu central d’aquest conjunt format per la presència de dues figures estilitzades, de mida petita que corresponen a dues dones amb vestit llarg fins sota genoll i un pentinat singular per la forma apuntada o triangular que presenta.Fem enrera els últims 200 metres i enllacem altre cop amb el camí que ara fem a la dreta. 160 metres més amunt, a mà esquerra trobem la pedra de les Creus.

5 30'
2 Km
236 m 41.5677,2.3235Clica per veure'n la ubicació. Pedra de les Creus
    Bloc de granit, gravat a la part superior amb nombroses creus i altres signes de difícil interpretació, alguns dels quals podrien datar-se a l’època prehistòrica.Continuem endavant, després de 200 metres deixem a l’esquerra un camí en baixada (més tard tornarem per aquí). No deixem en cap moment les marques blanques i grogues i al cap d’uns 600 metres a mà dreta ens queda el Plat del Molí.

6 45'
2,9 Km
303 m 41.5688,2.3310Clica per veure'n la ubicació. Plat del Molí
    Gran bloc granític, situat al marge de l’actual camí, presenta una “cassoleta” a la part superior. Aquesta cavitat circular té uns 0,70m de diàmetre per 0,22m d’alçada, si bé una part apareix erosionada.


Seguim les marques durant uns 325 metres fins el dolmen de Céllecs.

7 50'
3,2 Km
335 m 41.5666,2.3317Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Céllecs o Cabana del Moro
    Es tracta d’una galeria catalana petita, com la de Can Gol II, si bé les seves dimensions són més grans. Conserva una cambra rectangular amb coberta i una llosa a la banda esquerra del seu passadís d'accés. La cambra es troba orientada al sud-oest. El passadís original devia de fer uns 2m de llarg i el túmul podia arribaar als 8m de diàmetre.


Continuem seguint les marques blanques i grogues uns 500 metres més. En aquest punt deixem de seguir-les, elles continuen per la dreta (portarien al turó de Céllecs), nosaltres anem recte, planejant en direcció llevant i obviant qualsevol altre camí; en uns 800 metres sóm davant de l’ermita.

8 1h 10'
4,5 Km
395 m 41.5623,2.3433Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes
    Capella romànica documentada des del 1191. És una petita esglesiola d’una sola nau, amb absis semicircular i volta de canó. Té portal adovellat i un petit campanar d’espadanya. Restaurada modernament. Agraiments a la senyora Montserrat, que viu a la caseta adossada a l'esglèsia, per obrir-nos i ensenyar-nos l’ermita amb molta amabilitat.

Agafem la pista que passa pel costat de l’ermita en direcció nord i en pocs metres arribem a la carretera BV-5106 (De la Roca del Vallès a Òrrius). D’aquí surt un corriol a l’esquerra indicant “font de Sant Bartomeu” que en uns 300 metres ens hi porta.

9 1h 15'
5 Km
366 m 41.5625,2.3405Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Bartomeu
    Localitzada al capdamunt del torrent de Sant Bartomeu, en un revolt del camí. El broc és un tub metàl·lic clavat en un petit muret al marge de la muntanya per on sempre raja l'aigua, cau en un bassal i forma un torrent que a la plana desaigua al riu Mogent.
Continuem pel camí que portàvem uns 160 metres fins que anem a petar a una pista més gran que fem a la dreta. Seguim per la pista, obviant altres camins, durant uns 700 metres. Aquí abandonem la pista (ens portaria una mica més al nord del Plat del Molí) i girem a la dreta gairebé 180º per un camí carreter que descendeix una mica. Al cap d’uns 600 metres deixem un camí a l’esquerra que ens duria a la bassa de Ca l’Argent (hi ha un rètol prohibint-ne el pas), deixem un camp de conreu a la dreta i arribem a una bifurcació, a la dreta aniriem a la carretera, nosaltres girem a l’esquerra i ens endinsem en el “Bosc Encantat” que está ple d’enormes roques. De seguida veiem a l’esquerra una roca amb la cara d’un elefant (també n’hi ha una amb la cara d’un indi, però no l’hem sabut trobar). A partir d’aquí tenim un recorregut d’uns 2,5 Km fins enllaçar amb el camí inicial (el de les marques blanques i grogues) que ens fa passar primer per un bosc amb la vegetació pròpia d’un bosc de ribera i després pel bosc de Can Rovira, aquest majoritàriament amb pins. Un cop enllacem amb el camí inicial, fem a la dreta i ja només queda desfer-lo (uns 1,2 Km ) fins el punt d’inici.

F 2h 45'
10,6 Km
207 m 41.5636,2.3138Clica per veure'n la ubicació. Final del carrer de la Ruta Prehistòrica

Inici i final de l’excursió d’avui.