Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-042 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de la Vila (Sant Fost) – Font de Can Roda – Cementiri de Santa Mª de Martorelles – Font de Sant Domènec i el Ca – Font del Ferro – Font Sunyera – Font de Baix – Plaça de la Vila.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
12,2 Km 2h 55' 76 m 376 m 419 m 419 m Fàcil No Si 15-07-12

Descripció:

Sortirem de la plaça de la vila de Sant Fost de Campsentelles i ens dirigerem cap el torrent de Can Sunyer, a la veina població de Martorelles, on podrem veure un bosc de ribera. Deixarem el torrent i farem cap a Santa Mª de Martorelles, passarem pel cementiri i donarem la volta al poble per Can Bernades i el dipòsit municipal fins la pedrera de Can Gallemí. D’aquí pujarem a la font de Sant Domènec i el Ca, després a la del Ferro, baixarem a la font Sunyera i creuarem Santa Mª de Martorelles. Finalment passarem per la font de Baix abans d’entrar al camí que ens portarà de tornada a Sant Fost.

Les fonts de Can Roda, Sunyera i de Baix acostumen a rajar; les de Sant Domènec i el Ca i la del Ferro estan molt condicionades a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de la Vila de Sant Fost, al centre de la població i a tocar de la carretera B-500.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps. 

Itinerari:

0 0h
0 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila de Sant Fost de Campsentelles
    En aquesta plaça hi ha l’ajuntament que data del 1933, quan fou inaugurat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. A la plaça també hi ha la caserna de la policia local i l’ateneu del poble, ambdues de recent construcció.


Sortim de la plaça pel costat de la carretera i baixem per aquesta fins el carrer Buxó i Baliarda, passem pel costat de l’església, anem a buscar el carrer de les Alzines i al final del mateix baixem per una estreta passera fins el carrer Lleida, ja a Martorelles. Des d’aquí vorejem el parc de Can Sunyer fins el carrer Girona que creuem. Al final del parc, a l’esquerra, ens queda la masia de Can Sunyer, que dóna nom al barri i al torrent; davant nostre hi ha un rètol informatiu del propi torrent, per on entrem. A uns 50 metres hi ha una passera de pedres que ens creua a la banda dreta, 50 metres més amunt ja comencem a veure que el torrent ha estat arranjat, hi ha tanques, murs i bancs per seure. L’entorn és acollidor, llàstima que les persones no siguin més netes. Creuem per un pont metàl.lic a l’esquerra i continuem per l’altre marge, passem per una porta, pujem dos trams d’escales, trobem una taula rodona amb dos taulers d’escacs. Aquí s’acaba la part arranjada i esdevé el torrent en estat natural. Seguim el camí que ara es desvia del torrent i fa una mica de pujada. Quan veiem una fita de pedra amb la inscripció “Finca de Can Roda, Camí particular” girem a la dreta i en uns 20 metres, al fons del torrent, hi ha la font de Can Roda .

1 25'
2 Km
100 m 41.5232,2.2452Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Roda
    Situada en el límit oest del terme municipal de Santa Mª de Martorelles, al costat del torrent de Can Sunyer. El punt de sortida d'aigua es fa mitjançant un tub a la part central inferior de la font, a un pam d’alçada respecte el torrent. Des d'aquest punt apareixen dues escales de maons, una per cada costat, que arriben fins un replà de formigó, punt principal d'accés a la zona de la font. A la paret de la font hi ha una placa de ceràmica renaixentista totalment esmicolada. La font, remodelada a finals del s. XIX pels antics propietaris de la finca, acostuma a rajar i aboca les seves aigües al torrent.Ara tornem al camí que duiem. A uns 70 metres s’ajunten els torrents de Can Sunyer i de Baix, uns 10 metres més endavant deixem el camí (que seguiria el torrent de Baix) i girem a l’esquerra per un camí que inicialment puja força peró després planeja lleujerament. Arribem a una clariana on hi ha una altra fita de pedra, nosaltres seguim el camí en direcció sud-est, travessem les vinyes de la finca de Can Roda, deixem Can Coll a la dreta i anem a parar a un carrer asfaltat (carrer Carme) que fem a l’esquerra, creuem la carretera i continuem fins el cementiri.

2 45'
3,2 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns dos-cents metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després agafem un corriol ascendent a la dreta en direcció a una pineda. Entrem en el bosc i seguim el corriol, trobem una bifurcació que fem a la dreta, uns 200 metres més i arribarem a una explanada on, a la nostra dreta, hi ha el dipòsit d’aigua municipal i davant un circuit per fer salts amb bicicleta. Nosaltres seguim per la pista de l’esquerra en baixada. A uns 400 metres a l’esquerra trobarem un camí amb una cadena que agafarem i ja no el deixarem fins arribar a una pista gran que farem a la dreta, a l’esquerra pujariem directament a Castellruf.

Uns metres més avall entrem en una petita explanada (a l’esquerra aniriem a la pedrera de Can Gallemí), nosaltres girem a la dreta en baixada. Deixem corriol i runes a la dreta, veiem antigues construccions a l’esquerra, deixem un altre corriol a l’esquerra i més runes. Sortim de la pista, passem una cadena i ens trobem a un carrer asfaltat que fem a l’esquerra ). Uns 300 metres més tard el carrer es transforma en una pista, passem una cadena i veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral, i una curiosa construcció a la dreta. A l’esquerra deixem una clariana amb una antiga pedrera, girem cap a l’esquerra després de deixar un camí a la dreta. Deixem camí a la dreta i un corriol ascendent a l’esquerra. A la dreta veiem més a prop el torrent de la font de Baix. Deixem un parell de corriols a la dreta que baixen al torrent. Arribem a una clariana amb plataners amb un pou municipal a la dreta, (a baix a la dreta queda la font Sunyera, després ja ens aturarem).

Deixem la pista que puja suaument i fem un gir de 180º a l’esquerra en direcció a la font de Sant Domènec i el Ca, seguint un indicatiu de fusta en un pi cap a la font del Ca. El camí ens fa girar a la dreta. El camí puja zigzaguejant entre l’alzinar. Arribem a una clariana amb murets; veurem a l’esquerra una font, enlairada a uns 20 metres, una petita cova i una taula en una clariana.

3 1h 35'
6,6 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
    Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. De la font, l’aigua surt per un forat i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El muret sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix muret hi ha una inscripció datada l’any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.


Sortim de la font a l’esquerra i pugem per una torrentera molt erosionada per la força de l’aigua. Després de pujar una estona rebutgem un camí a l’esquerra amb unes pedres a l’inici, més tard el camí es bifurca, prenem el de la dreta (el de l’esquerra ens duria a la font de la Teula). Arribem a un camí en diagonal que seguim a la dreta (a l’esquerra també aniriem a la font de la Teula). Continuem caminant, arriba un moment que la vegetació ens permet veure unes vistes a la dreta de la serra prelitoral. Arribem a una clariana amb avellaners, i un camí ascendent a la esquerra que rebutgem, just aquí surt un corriol descendent a la dreta que agafem.

4 1h 50'
7,4 Km
340 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
    Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d’obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terre. La font només raja en episodis plujosos.Després de gaudir de l’indret retrocedim en pujada, i continuem pel camí que portàvem, que entre talussos argilosos i alzines ens portarà en pujada a una pista transversal. A l’esquerra, al fons, veiem el turó d’en Galzeran. Anem a la dreta per una zona amb més insolació poblada per pins, el camí baixa. Després d’una estona baixant deixem el camí que va recte i anem a la dreta per una pista que baixa força. Després d’uns 750 metrres de baixada, obviant tots els camins que trobem al pas, ja veurem a mà esquerra a baix la font Sunyera.

5 2h 15'
8,8 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
    Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.


Tornem a la pista i ens dirigim en direcció nord-oest fins arribar al centre de Santa Mª de Martorelles, a la plaça Joan Matons. Girem a l’esquerra tot baixant el carrer Baixada de la Font, tombem a l’esquerra pel carrer Sagrera i als pocs metres ho fem a la dreta pel camí de Sant Fost; al final de la primera baixada ja trobarem unes escales a la dreta que baixen a la font de Baix.

6 2h 25'
9,9 Km
150 m 41.5182,2.2538Clica per veure'n la ubicació. Font de Baix o de Can Riulàs
    La trobem al capdamunt del torrent homònim, a la dreta del camí de Sant Fost, situada en una esplanada a un nivell inferior del camí per on s’hi accedeix. Unes escales d’obra amb baranes ens permeten baixar-hi. La font està formada per un mur revestit i un tub per on surt l'aigua. Sempre raja, en episodis molt plujosos pot rajar per dos brocs. Malauradament els tubs de ciment de la riera no conviden gaire a quedar-s'hi, trenquen l'encant que podria tenir aquesta font.

Tornem al camí de Sant Fost en direcció ponent. Al cap d’uns 350 metres deixem la pista (si la seguim arribarem al carrer Montseny, ja a la urbanitxació Sant Fost Residencial) i girem a la dreta per un camí que inicialment baixa una mica i a continuació travessa una vinya. Acabada la vinya s’endinsa en un bosc, anem seguint el camí, veiem Can Roda a la dreta, creuem un petit camp de conreu i tornem a entrar a un altre bosc. No deixem el camí fins trobar un petit torrent; en aquest punt baixem pel costat del mateix seguint un camint i anem a parar al carrer de Joan XXIII. Ara ja només queda continuar pels carrers asfaltats, doctor Turró, Verge del Pilar i Sant Jacint fins arribar a la plaça de la Vila.

F 2h 55'
12,2 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila de Sant Fost de Campsentelles

Inici i final de la passejada d’avui.