Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-043 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Mª de Martorelles – Font del Racó – Dolmen de Castellruf – Font de la Teula – Font de Sant Domènec i el Ca – Font Sunyera – Cementiri de Santa Mª de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,2 Km 1h 30' 154 m 418 m 288 m 288 m Mitjana A trams Si 22-07-12

Descripció:

La primera meitat d’aquest itinerari, fins el dolmen de Castellruf, és de forta pujada. Després serà baixada fins l’aparcament. És una passejada fàcil peró s’ha qualificat com de dificultat mitjana; el motiu és que hi ha un tram amb força pendent i relliscòs abans d’arribar a la font de la Teula.

La font Sunyera, la del Racó i la de la Teula acostumen a rajar sempre, la de Sant Domènec i del Ca està condicionada a les plujes.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns 200 metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el corriol va paral•lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, arribem a una bifurcació, deixem el camí que portàvem i agafem el de la cadena a la dreta, passem pel damunt d’un arbre caigut i seguim. A la nostra dreta, a baix, queda una explanada utilitzada per la casa de colònies Can Girona per fer-hi acampades. Als pocs metres ja veiem Can Girona dalt a l’esquerra i uns metres més endavant trobarem unes escales a la dreta que baixen a la font del Racó.

1 10'
0,7 Km
169 m 41.5243,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Font del Racó
    Situada dins la finca de Can Girona, a peus del torrent de Can Gurri. La font està en un gran mur artificial de pedra. D’un tub metàl·lic encastat a la part inferior del mur brolla l’aigua que, passant per un seguit de canalitzacions obertes de pedra, acaba menant al torrent.


Pujem les escales i seguim en la direcció que duiem, arribem a una explanada on la casa de colònies hi té muntats uns serveis. Vorejem el filat que protegeix el mur i al final trobarem el camí que s’endinssa en un bosc tancat i ombrívol que seguirem. Anirem a parar a un camí que farem a l’esquerra, veurem diverses parets de pedres que intuim podrien ser feixes d’antics conreus. Deixarem un altre camí a la dreta i arribarem a una bifurcació, deixem el camí de l’esquerra que baixa (ens portaria a la pista principal de Can Girona a la font de la Mercé) i continuem pel de la dreta que puja. Continuem fins trobar una pista més gran (GR) que fem a la dreta. Uns 50 metres més endavant deixem la pista i girem a la dreta per un camí que s’endinsa en el bosc. Al cap d’uns 600 metres d’anar per dins el bosc, pujant i fent zigazagues, tornem a enllaçar amb la pista gran (GR) que hem deixat abans i que ara també fem a la dreta. Ara ja no deixem la pista fins que aquesta finalitza en una trifurcació: per un petit corriol ascendent a la nostra dreta pujaríem al turó de Castellruf, a la dreta baixariem al poble i a l’esquerra aniríem al turó d’en Galzeran. Nosaltres girem a l’esquerra uns quants metres fins que a la dreta trobem unes escales de fusta que ens duran als peus del dolmen de Castellruf.

2 50'
3,3 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.

Tornem a la pista i retrocedim fins la trifurcació anterior. Continuem uns 20 metres i ens desviem a l’esquerra per un corriol que, en forta baixada (cal vigilar, aquest tram és força relliscòs i amb molta pendent), ens portarà a la font de la Teula, situada a l’esquerra pujant per una torrentera.

3 55'
3,7 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
    La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdamunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl·lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paisatge.
Baixem la torrentera i girem a l’esquerra; deixem a la dreta un corriol i anem recte. Poc després ens desviem per un camí a la dreta, aviat anem a parar a un altre camí, nosaltres el seguim a la dreta en sentit descendent. Obviem un corriol a la dreta i passem per una zona molt erosionada per les aigües. Finalment arribem a una clariana amb murets; veurem a la dreta una font, enlairada a uns 20 metres, una petita cova i una taula.

4 1h 5'
4,4 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
    Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. De la font, l’aigua surt per un forat i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El muret sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix muret hi ha una inscripció datada l’any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.


Sortim de la font a la dreta continuant el camí que duiem, ara baixa lleugerament zigzaguejant entre l’alzinar. Arribem a una pista gran, la creuem i a l’altra banda a l’esquerra hi ha la font Sunyera.

5 1h 10'
4,8 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
    Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.


Tornem a la pista (a l’esquerra) i ens dirigim en direcció nord-oest fins arribar al centre de Santa Mª de Martorelles. A la plaça Joan Matons girem a la dreta, baixem pel carrer Josep Anselm Clavé uns 150 metres fins arribar al carrer de l’escola que ens durà fins el cementiri.

F 1h 30'
6,2 Km
181 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i final del recorregut.