Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-044 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Sant Fost – Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes – Font dels Avellaners – Font de la Guineu – Poblat ibèric de les Maleses – Cementiri de Sant Fost.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,4 Km 2h 10' 98 m 460 m 391 m 391 m Mitjana No Si 2-09-12

Descripció:

Recorregut que surt del cementiri de Sant Fost de Campsentelles i ens permetrà visitar l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes i conèixer una font força desconeguda, la font dels Avellaners. A continuació pujarem fins la font de la Guineu i seguirem fins el poblat ibèric de les Maleses. La tornada la farem pel turó de Can Donadéu, baixarem per la pista ampla, enllaçarem amb el camí de Cabanyes i buscarem el cementiri acostant-nos a Can Torrens Vell. És una passejada fàcil encara que he posat “dificultat mitjana” degut a un tram que hi ha a la sortida del poblat ibèric direcció al turó de Can Donadéu, que ens fa anar amb compte al baixar el primer tram.

Les fonts de la Guineu i la dels Avelllaners estan condicionades a les plujes.

Aproximació:

Començarem la caminada a les portes del cementiri de Sant Fost, on podem deixar el cotxe. Per accedir-hi cal desviar-nos de la carretera B-500 i agafar el camí de l'Església Vella o del cementiri; sense deixar-lo ens portarà directament al cementiri.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.






Itinerari:

0 0h
0 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Deixem el cementiri a la nostra dreta, l’alfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Als pocs metres d’entrar al bosc deixem la pista i agafem un camí que surt a l’esquerra. Trobem una bifurcació que fem a l’esquerra i uns 75 metres més endavant arribem a una vinya, nosaltres seguim recte, tenim la vinya a la dreta. Deixem un camí a l’esquerra i arribem a una bifurcació, agafem el camí de la dreta que ens portarà a la part del darrera de Can Torres. L’envoltem i ja sóm a l’era de la masia, la pista de la dreta ens tornaria al cementiri, davant nostre (ens queda la masia darrera) surt una pista que ens conduirà en uns 450 metres en pujada a l’entrada de l’ermita de Cabanyes.


1 15'
1,2 Km
151 m 41.5051,2.2250Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Cebrià de Cabanyes
    Ermita romànica del segle XII, consagrada el 1192. A finals del segle passat va estar parcialment restaurada.


















Continuem la pista que duiem. A uns 250 metres a la dreta girem per un camí barrat amb una cadena. Uns 120 metres amunt girem a l’esquerra per un corriol que ens portarà, al cap d’uns 150 metres més, a la font dels Avellaners.

2 25'
1,7 Km
179 m 41.5020,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Font dels Avellaners
    No coneixia aquesta font, l’he trobat gràcies al llibre d’en Jaume Rifà. En aquest moment està totalment descuidada. Hi ha tal quantitat de fang que arriba a tapar el broc, l’entorn está molt embardissat. Malgrat tot, l’accés és prou bo i raja una mica d’aigua.











Seguim el corriol, deixem un camí a la dreta. Anem a petar a una pista ampla (és la que ens portaria al poblat ibèric de les Maleses) que fem a la dreta. Deixem un camí ample a l’esquerra i a continuació un altre també a l’esquerra (ambdós van a una torre elèctrica). Inmediatament girem a l’esquerra per un camí barrat amb una cadena (cal anar en compte, els dies de festa hi ha persones jugant a “soldadets” amb unes pistoles que disparen uns balins de plàstic en forma de boletes de color blanc). Als 100 metres deixem el camí (ens portaria a Can Torrents Vell) i girem a la dreta per un caminet més petit i una mica embardissat, es nota que no s’utilitza gaire. Anirem pujant durant uns 400 metres fins trobar un camí que farem a l’esquerra (a la dreta tornariem a la pista de les Maleses) i que en uns 500 metres ens portarà a la font de la Guineu.

3 45'
3,1 Km
327 m 41.4963,2.2264Clica per veure'n la ubicació. Font de la Guineu
    Es troba al capdamunt del torrent de Can Torrens. Degoteja, encara que ja no pel cul de l’escultura de ferro forjat, com ho feia fa anys. Ara raja d’unes roques uns 4 metres més enllà i ho fa tant pel broc com per un forat que queda a dos pams del broc.


















Continuem pel camí uns 500 metres i arribem a un camí més ample que fem a la dreta, en pujada. Uns 200 metres més amunt arribem a una bifurcació, nosaltres agafem el camí de la dreta i comencem a pujar per una riera. Anem a sortir a una pista gran que agafem a l’esquerra. Uns metres més endavant hi ha un camí a la dreta senyalitzat com a “Poblat ibèric de les Maleses”. L’agafem i als pocs metres tombem a la dreta i al següent encreuament també a la dreta. Ens portarà directament al cim del turó on hi han les restes del poblat ibèric.

4 1h 10'
4,4 Km
464 m 41.4937,2.2242Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de les Maleses
    El poblat ibèric de Les Maleses, ubicat a l'antiga Laietania, es troba al cim del Pi Candeler, dalt de la Serralada de Marina. Aquest cim, a la vegada, serveix de límit municipal entre els termes de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles. Des del poblat s'observa una immensa panoràmica, des de la qual es pot dominar visualment tot el Vallès, part del Barcelonès i part del Maresme. Així mateix té bona visibilitat sobre els massissos del Montseny, Montserrat i Prepirineu. Aquesta ubicació proporcionava als habitants del poblat iber, un gran control sobre el territori. Es pot situar el poblat entre els segles III i II aC. S'han efectuat diverses intervencions arqueològiques des de l'any 1928, però és des de l'any 2000, que el poblat està essent estudiat dins del projecte d'investigació arqueològica.


Creuem tot el poblat i agafem un corriol que hi ha a l’altre extrem, compte que el primer tram fa molta pendent i rellisca força. Avancem pel corriol, obviant altres camins que trobem, durant uns 600 metres fins que trobem una pista perpendicular a nosaltres. Girem a la dreta per la pista (a l’esquerra aniriem al turó de Can Donadéu) fins que enllacem amb una altra (a l’esquerra ens queda una torre elèctrica) que fem a l’esquerra. Ara ja no deixem aquesta pista, que no pararà de baixar, fins arribar a la pista de Cabanyes. Aquí girem a la dreta, direcció llevant, als pocs metres deixem un caminet a la dreta que ens duria a Can Torrens Vell. Creuem el torrent, deixem a la dreta el camí principal d’entrada a Can Torrens Vell, a banda i banda tenim vinyes, 350 metres més endavant abandonem la pista i girem a l’esquerra per un corriol planer que ens portarà a peus del cementiri de Sant Fost.

F 2h 10'
8,4 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Inici i final del recorregut d’avui.