Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-045 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de la font del Lleó (Caldes de Montbui) - Font del Lleó - Font Xica o de Can Ventura - Torre de la Presó - Font del Remei - Ermita del Remei - Font del Dimoni - Plaça de la font del Lleó.

[Termes Romanes - Safareig de la Portalera – Safareig dels Calciners – La Muralla – Safareig de l’Església – Font de la Canaleta - Safareig de la Canaleta - Església de Santa Maria - Font de l'Església de Caldes – Pont Romànic - Font de la Borda ].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
4,3 Km 1h 15' 208 m 290 m 86 m 86 m Fàcil Si Si 23-09-12

Descripció:

Curta excursió la d’avui que seguirà la “Ruta del Remei”, senyalitzada per la Diputació amb rètols verticals. És un recorregut molt senzill i agraït de fer que permet donar un tomb per la part nord de Caldes de Montbui, passant per llocs tant propis com l’ermita i el torrent del Remei, la font del Dimoni i arribant fins a Can Cararac, per baixar plàcidament altre cop al poble.

Aprofitarem que l’excursió és curta per entretenir-nos al poble i visitar diferents llocs d’interès.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça del Lleó de Caldes de Montbui, al centre de la població. Podem deixar el cotxe a qualsevol dels aparcaments propers.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
209 m 41.6345,2.1618Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Font del Lleó (Caldes de Montbui)

Estem situat a la plaça de la font del Lleó on ja veiem la font que dóna nom a la plaça.

1

208 m 41.6344,2.1620Clica per veure'n la ubicació. Font del Lleó
    Es troba situada a la plaça de la Font del Lleó de Caldes de Montbui. És el brollador d'aigua termal més característic de la població amb l'aigua que surt a 74º C de temperatura. La font es va construir el 1581, va ser renovada el 1822 i finalment el 1927 fou restaurada i afavorida per Manuel Raspall, que va projectar l'actual monument d'aire noucentista, tal com la podem admirar avui, amb el característic lleó que ha esdevingut símbol de la vila. Tot i les reformes, la gàrgola i la paret del fons s'han conservat al llarg del temps. Els vilatans utilitzen encara avui dia l'aigua per diverses tasques domèstiques com cuinar els llegums, netejar, etc.


Sortim de la plaça de la font del Lleó deixant el Balneari Broquetas a la nostra esquerra, pujem pel carrer de Vic, girem a la dreta pel carrer de Bellit; a la cantonada hi ha la font Xica o de Can Ventura.

2

211 m 41.6348,2.1619Clica per veure'n la ubicació. Font Xica o d'en Ventura
    Aquesta font es troba al començament del carrer de Bellit cantonada amb el carrer de Vic, dins del casc antic de la població. Tot i que les primeres notícies de l'actual brollador corresponen a l'any 1692, el disseny actual correspon a l'any 1842. Històricament aquesta font és coneguda amb diferents noms com: la font Xica, , font d'en Ventura, font de Sant Bertomeu o de can Berenguer. La font té dues aixetes amb dues piques quadrades, una a cada banda, que menen l’aigua a l’abeurador que queda al mig. Tota la font està feta amb grans pedres treballades que descanse a terra.



Continuem pel carrer de Bellit; al final d’aquest, cantonada amb el carrer Major hi ha la Torre de la Presó.

3

218 m 41.6352,2.1630Clica per veure'n la ubicació. Torre de la Presó
    Situada a la cantonada entre els carrers Major i de Bellit. L'any 1102 es documenta l'existència de la muralla que envolta la vila i que s'anirà reformant fins a la gran modificació del segle XIV, amb la incorporació de nous portals. L'estructura que actualment podem veure correspon a una de les torres de defensa d'un dels portals d'entrada al recinte emmurallat. En el segle XIX la torre s'habilità com a presó, fet que li ha donat nom fins a l'actualitat.














Girem a l’esquerra pel carrer Major, després ho fem la dreta pel passeig del Remei que seguim fins el final. Uns metres abans d’arribar a l’ermita, a la dreta, hi ha l’aparcament del restaurant del Remei. Si està obert entrem i al final trobem la font del Remei.

4 15'
0,9 Km
233 m 41.6409,2.1630Clica per veure'n la ubicació. Font del Remei
    Està situada dins l’aparcament del Restaurant del Remei, al fons a peu de paret, dintre d’una tanca metàl·lica.















Al costat queda l’ermita del Remei.

5

230 m 41.6415,2.1625Clica per veure'n la ubicació. Ermita del Remei
    La trobem al passeig del Remei. Ermita del segle XVI que fou engrandida a principis del segle passat. Guarda la imatge de la verge del Remei, venerada de molt antic a Caldes. L'edifici actual substitueix un simple oratori consagrat a la Verge que es va construir en un lloc on la gent tenia estranyes visions. D'aquesta forma se'ns marca un espai de culte pagà que amb el temps passà al culte cristià. També s'hi conserva la imatge d'un Sant Crist d'ivori.







Seguim pel camí de terra que passa entre l'ermita del Remei i el restaurant homònim. Passem per un petit túnel que ens permet creuar la carretera de Barcelona a Moià, deixem un camí a l'esquerra, seguim pujant lleugerament pel camí principal. A la nostra dreta, a peu de la riera, queda la font del Dimoni.

6 30'
1,4 Km
233 m 41.6437,2.1638Clica per veure'n la ubicació. Font del Dimoni
    Situada al camí que va al mas Carerac, a peu de la riera. És de gran cabal d’aigua i molt concorreguda. Està feta amb pedres de riu lligades amb ciment, amb forma de semicercle. L’aigua surt per un tub de ferro de gran diàmetre i cau en una pica allargada feta de maons; després és canalitzada.Recentment ha estat arranjada.










Continuem el camí que duiem, deixem un camí a l'esquerra. Arribem a la resclosa del Remei. Hi ha una bifurcació de camins on cal agafar el de la dreta, que puja cap al bosc. Deixem a l'esquerra l'entrada al mas Orjusà, uns 200 metres més endavant deixem el mas Can Cararac, deixem un camí a l’esquerra que s’enfila; nosaltres fem a la dreta. Seguim pel camí i després d’uns 200 metres s'ens afegeix un camí per la dreta. Seguim recte en baixada per la pista principal. Després d’1 Km arribem a la carretera C -59 de Barcelona a Moià, la creuem amb molta precaució, seguim pel caminet del nostre davant que ens portarà fins al carrer Bigues que seguirem fins el carrer Major, el creuem i ja som al carrer de Bellit, i d'aquí a la plaça de la font del Lleó.

F 1h 15'
4,3 Km
209 m 41.6345,2.1618Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Font del Lleó

Inici i final del recorregut d’avui.





Finalitzada l’excursió farem un volt pel poble visitant diferents llocs d’interès. Començarem per les Termes Romanes que estan a la mateixa plaça del Lleó, al costat del Museu de Caldes.

7

207 m 41.6344,2.1617Clica per veure'n la ubicació. Termes Romanes
    Segle II aC - inicis segle I dC. La vila de Caldes fou, en època romana, una estació termal fundada sobre les deus d'aigua calenta que hi brollen. La funció primordial d'aquest conjunt era curar els nombrosos malalts que arribaven a l'indret des de diferents punts de la Hispània romana. La sala que es veu és només una part del gran conjunt termal que hi havia en temps dels romans que s'estenia per l'Antic Hospital, gran part dels balnearis Rius i Broquetas i l'actual plaça de la Font del Lleó. Fins al moment, s'han localitzat quinze àmbits del conjunt termal romà. Actualment, hi podem veure, per una banda, una piscina rectangular, central, d'aigua termal i, per una altra, dues més en forma d'exedres semicirculars frontals que fan de banys individuals.
8

198 m 41.6330,2.1616Clica per veure'n la ubicació. Safareig de la Portalera
    Actualment ubicat al carrer de la Muralla, inicialment estaba al carrer de Santa Susanna, va canviar d’emplaçament a finals del segle XIX. Safareig d'aigua termal provinent de la Font del Lleó. Encara avui en dia es buida i es neteja diàriament i s'omple de nou durant la nit. L'accés és lliure els matins de dilluns a dissabte.








 
9

194 m 41.6337,2.1610Clica per veure'n la ubicació. Safareig dels Calciners
    El trobem al passeig de la Muralla. Petit safareig d'aigua termal provinent de la Font del Lleó sota un sostre de volta.













 
10

200 m 41.6341,2.1609Clica per veure'n la ubicació. La Muralla de Caldes
    Les darreres intervencions arqueològiques situen la muralla al segle XIV, en època del rei Pere III que establí a Caldes els Usos i Costums de Barcelona. El tram de muralla localitzat té una llargada de 27 metres i una amplada mitjana de 80 centímetres. Presenta una cra vista exterior de blocs de pedra sense teballar i ben alineats, i un rebliment intern.L’alçada conservada varia del 3,5 als 4 metres.








 
11

201 m 41.6321,2.1624Clica per veure'n la ubicació. Safareig de l'Església
    El trobem al començament del carrer de la Muralla, sota l’aparcament de darrera l’església. És una construcció d’obra rematada amb ciment i pintada de color blanc i blau. Es troba bastant deixat, amb les parets plenes de pintades. Malgrat tot raja un bon doll d’aigua que prové de la font de l’Església, mantenint el safareig ple i amb l’aigua neta.










 
12

200 m 41.6295,2.1642Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canaleta
    Està situada al carrer General Padrós, al final del carrer Santa Rosa. Per accedir-hi s'han de baixar unes escales. L’aigua que brolla és termal i surt a 48º C. La font està situada a un nivell inferior del carrer, insertada dins del mur que sostè el carrer. Està construïda tota ella amb granit formant una capelleta. L’aigua brolla per un tub metàl.lic i cau en una pica rodona que descansa directament a terre. A la capçalera de la font hi ha gravat el nom de la font i l’any de construcció, 1925.
 



13

200 m 41.6295,2.1641Clica per veure'n la ubicació. Safareig de la Canaleta
    Al costat de la font de la Canaleta. El safareig es va construir l'any 1929 sota la direcció de Manuel Raspall. El seu bon estat de conservació es deu a un taller-escola que el va restaurar l'any 2005 i, a més, està dotat de plafons informatius elaborats pel museu Thermalia dins el projecte de conversió dels safareigs termals en centres d'intepretació de l'aigua termal. Actualment és un equipament d'ús públic i d'accés lliure els matins de dilluns a dissabte.

 




14

205 m 41.6324,2.1627Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria de Caldes
    Es troba situada a la plaça de l'Església. L'edifici es començà a construir en el segle XVI, el 1622 fou obert al públic, malgrat que no fou acabat completament fins a l'any 1714. L'església està formada per una sola nau, amb dotze capelles laterals amb arcades de mig punt a l'estil romà-bizantí del segon període. El 1701 fou construÏda la portalada d'estil barroc, iniciada per l'escultor francès Pierre Ruppin i represa per l'escultor calderí Pau Sorell. Es considera una de les obres mestres del barroc català. En una capella anexa es troba la imatge de la Santa Majestat, una talla de fusta policromada del Crist Majestat, d'estil bizantí i datada d'entre els segles XI i XII. Aquesta imatge fou destruïda durant la Guerra Civil, éssent cremada al mig de la plaça. El poble en salvà el cap i la imatge va ser reconstruïda el 1939.
15

204 m 41.6323,2.1629Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Església
    Ubicada a la plaça de l'Església, al centre del poble. És feta de pedra amb el relleu en bronze de les cames d'una persona. L'escultura-font pretén traslladar el doble sentit de prendre les aigues tant per beure-se-les, com per utilitzar-les per les seves propietats curatives. L'Ajuntament de Caldes de Montbui va convocar un concurs obert a la ciutadania per tal d'embellir la font, l’'objectiu era fomentar la participació d'artistes que presentessin un projecte de disseny i creació sobre el termalisme com a tret d'identitat del municipi.


 
16

201 m 41.6358,2.1602Clica per veure'n la ubicació. Pont Romànic
    Es troba situat al carrer del Pont, al nucli antic. Pont que formava part de la xarxa viària de Caldes de Montbui, al sector de ponent de la població. Per aquest pont passava el camí de tradició romana, que unia Caldes amb Sentmenat i Egara (Terrassa). El pont consta de dos arcs de mig punt, d'amplada diferent, que descansen en un pilar central i dos estreps laterals que enllacen amb els marges de la riera. L'arc més gran és el que salva el pas de l'aigua. Damunt del pilar central, entre els dos arcs, hi ha una obertura coronada amb un petit arc de mig punt que actua de descàrrega. La calçada és de doble pendent, del tipus d'esquena d'ase, amb el punt més alt situat sobre l'eix de l'arc més gran.
17

236 m 41.6351,2.1778Clica per veure'n la ubicació. Font de la Borda
    La font està ubicada a escasos metres de la carretera C-1415b que va de Caldes a Granollers. Per arribar-hi cal agafar la carretera abans esmentada, passar la rotonda en direcció a Granollers i després de només 250 metres desviar-nos a l’esquerra per un camí sense asfaltar; uns 200 metres després a la dreta surt un petit corriol que ens baixa a la riera on trobem la font. L’aigua brolla per una aixeta que surt del mateix marge del camí i cau en una petita pica feta de maons que queda per sota del nivell del terre. També goteja aigua per un tub de plàstic situat a un pam per sobre de l’aixeta. Al costat de la font hi ha un banc i una taula de pedra.