Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-047 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Can Vinyals (Sentmenat) - Font del Gurri - Font del Canyadell - Font de la Fagina - Font dels Llorers - Salt de Montllor – Can Montllor de Dalt - Pantà de Can Vinyals - Dolmen de Serra Cavallera – Font de Can Vinyals (1ª) – Font de Can Vinyals (2ª) - Can Vinyals.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,1 Km 2h 5' 269 m 539 m 405 m 405 m Mitjana A trams Si 2-11-12

Descripció:

Excursió per les muntanyes de Sentmenat que ens permetrà conèixer quatre fonts, el Salt de Montllor, el Pantà de Can Vinyals i el Dolmen de Serra Cavallera.

La ruta és fàcil en tot el seu recorregut a excepció del tram que va de la font del Canyadell a la font de la Fagina, és un corriol amb una pendent molt acusada i relliscosa, cal vigilar de no caure.


Aproximació:

Començarem la sortida a Can Vinyals, a l’inici del camí de Can Montllor, Sentmenat. Ens hi aproparem amb cotxe per la carretera C-1415a que va de Sentmenat a Castellar del Vallès.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
282 m 41.6219,2.1149Clica per veure'n la ubicació. Can Vinyals (Sentmenat)
    Datada l’any 1196, coneguda antigament amb el nom de Mas d’Olivelles. Al segle XVIII passà a mans de la família Vinyals d’Esparreguera. Les vinyes, en altre temps molt importants i principal font de riquesa de la masia, estan totalment abandonades. Actualment és un restaurant.


Comencem la caminada a les portes de Can Vinyals. Ens dirigim cap a ponent uns 90 metres i agafem el camí de Can Montllor. 350 metres més endavant deixem un corriol a la dreta (a la tornada l’agafarem) i continuem pel camí durant uns 300 metres més. Aquí abandonem el camí i ens desviem a l’esquerra per un corriol molt desdibuixat, creuem un camí que trobem i uns 150 metres després girem a la dreta per un camí més ample que s’enfila en sentit nord. Caminem uns 950 metres i arribem a una cruïlla on hi han uns indicadors que assenyalen la font del Canyadell i la font del Gurri; nosaltres girem a l’esquerra per un camí ascendent i, a la primera curva a la dreta, veiem unes escales a l’esquerra que pujen cap a la font del Gurri.

1 30'
2,1 Km
539 m 41.6334,2.1029Clica per veure'n la ubicació. Font del Gurri
    Es localitza al camí que des de Sentmenat puja al Puig de la Creu. L’aigua raja de forma abundant per un tub metàl.lic que surt de la muntanya i cau en una pica quadrada d’obra que després passa a una segona pica arran de terra. L'aigua sobrera és canalitzada per sota del terra i cau en un abeurador situat a la feixa de baix. A l’esquerra de la font podem llegir un poema de Joan Oliver en unes rajoles de ceràmica i al costat hi ha la imatge de la Mare de Déu.Feta la visita tornem a la cruïlla on hi havia els indicadors. Seguim la pista a l’esquerra en sentit nord, uns 50 metres després deixem una pista a la dreta en baixada que va cap a Can Montllor de Dalt, nosaltres seguim endavant, la pista és oberta i assolellada. Al cap d’uns 160 metres arribem a una bifurcació; agafem el camí de la dreta, passem per sota d’una torre d’alta tensió. A partir d’aquí el camí esdevé un corriol estret peró perfectament visible, anem seguint uns senyals de color groc, damunt nostre tenim els cables de la línea elèctrica. Després d’uns 250 metres des de que hem passat per la torra elèctrica trobem, a mà dreta del camí, la font del Canyadell, a l’esquerra la mina.

2 45'
2,8 Km
474 m 41.6379,2.1024Clica per veure'n la ubicació. Font del Canyadell
    Senzilla font amagada en un raconet amb un discret raig d’aigua. Uns 10 metres més amunt hi ha la mina, picada directament a la roca; està oberta.Continuem endavant sense perdre de vista el terre, ja que quan trobem una pedra al terre de forma quadrada-rectangular (a uns 50 metres de la font), ens desviem per aquest corriol a la dreta. El corriol fa força pendent, cal vigilar de no relliscar; anem baixant, a trossos cal ajudar-nos amb les mans. Finalment trobem unes escales que ens porten a un camí perpendicular, planer i ample que fem a l’esquerra. Uns 20 metres després arribem a una clariana. En aquest paratge hi trobem les dues fonts de la Fagina i al final de la clariana unes escales ens condueixen al Salt de Montllor. Aquest indret es conserva en tant bon estat gràcies a un grup de voluntaris de Sentmenat que dediquen unes hores a la setmana a donar forma amb pedres i ciment a aquest entorn.

3 50'
3,1 Km
414 m 41.6382,2.1035Clica per veure'n la ubicació. Font de la Fagina
    La localitzem a pocs metres del Salt de Montllor, en una clariana. Bonica i treballada font. Coberta amb volta de pedres amb bancal a banda i banda, tant dins com a fora. La teulada és plena de vegetació, només es veu la font de front, queda molt integrada al paisatge. De la paret interior l’aigua raja, generosament, per un tub d’acer inoxidable i cau en una petita bassa quadrada d’obra, d’un pam d’alçada, desaiguant al torrent. El terra està empedrat i a l’entorn hi ha un parell de taules de pedra amb bancs de fusta. A l’esquerra de la font trobem unes rajoles de ceràmica amb un poema de Mossèn Cinto Verdaguer.

Al final de la clariana, a l’esquerra, hi ha la font dels Llorers.

4

412 m 41.6384,2.1031Clica per veure'n la ubicació. Font dels Llorers
    Es localitza a pocs metres del Salt de Montllor, a escasos metres de la 1ª font de la Fagina. Una part de la muntanya s’ha bastit amb un mur de pedres d’on brolla l’aigua per un tub metàl.lic que cau en una petita bassa quadrada d’obra, d’un pam d’alçada, i després desaigua al torrent per mitjà d’un tub ensorrat per sota del camí. Disposa d’un bancal de pedra a la dreta de la font.

Del replà on hi ha la segona font surten unes escales de pedra que baixem a la base del Salt de Montllor, al mateix llit del torrent.

5

409 m 41.6387,2.1031Clica per veure'n la ubicació. Salt de Montllor
    Si en èpoques de menys cabal ja és un lloc bonic, en episodis plujosos encara més

Tornem a la clariana de la font de la Fagina i agafem el camí per on hem vingut i que, en uns 350 metres, enllaça amb la pista de Can Montllor que fem a l’esquerra. Continuem baixant per aquesta pista obviant altres camins que hi menen. 500 metres abans d’arribar a Can Montllor veiem a mà dreta una cabana de pedra seca (41.6335,2.1070)Clica per veure'n la ubicació. . Seguim davallant, passem a tocar de la casa que ens queda a mà esquerra.


6

328 m 41.6308,2.1104Clica per veure'n la ubicació. Can Montllor de Dalt
    També anomenada Can Montllor de la Muntanya, apareix documentada el 1055 amb el topònim de Mont Lauro. Presenta, sense grans canvis, l’aspecte típic de les masies del segle XVII. A la paret de migdia podem apreciar unes finestres gòtiques ornamentades amb figures d’animals antropomòrfics.Seguim caminat i mig quilòmetre després trobem una altra cabana de pedra seca (41.6269,2.1107), el que fa pensar en l'aprofitament que abans tenien aquestes contrades. Paisatge i entorns que denoten un passat de cultius d’oliveres amb terrasses de parets de pedra vermella de la zona. Als 160 metres deixem a la dreta el corriol que hem agafat a l’anada per anar a la font del Gurri. Després d’uns 300 metres abandonem el camí i prenem un corriol que surt a la nostra esquerra i que baixa fins un carrer asfaltat, carrer del Coll de Solanet, tombem a l’esquerra i continuem fins el pantà de Can Vinyals. En el moment que veiem el pantà ens desviem del camí i entrem en un caminet a mà dreta que ens porta al damunt de la presa.

7 1h 30'
6 Km
287 m 41.6257,2.1136Clica per veure'n la ubicació. Pantà de Can Vinyals

Creuem la presa en compte, no hi ha barana. Sortim al carrer del Mont Lauro que fem a l’esquerra, després de la primera curva a la dreta canvía de nom i es passa a dir carrer de la Roca del Cor. Continuem per aquest carrer fins que s’acaba i enllaça amb el carrer de la Llosa que seguim, als pocs metres ens desviem a la dreta per un camí que puja a la Serra Cavallera i s’anomena Camí del Carener. De seguida arribem a un dipòsit, el deixem a l’esquerra tot pujant per un camí encimentat amb un gran desnivell. A l’acabar el camí encimentat comença un camí de terra, i de seguida, uns metres més amunt, girem a la dreta per un corriol que ens porta al dolmen.


8 1h 45'
6,8 Km
402 m 41.6274,2.1156Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Serra Cavallera
    Situat a la Serra Cavallera a una altura de 418 metres. S’hi accedeix des del camí de Guanta o des de Can Vinyals. Monument megalític pertanyent al Neolític, destinat a funcions funeràries. S'atribueix a l'Edat de Bronze Mitjà (2700 a.C.). Actualment és visible la cambra funerària atès que falta tot el tumul que recobria les lloses que ara es veuen. Quant la seva situació, és el dolmen més septentrional dels coneguts fins ara en el megalitisme català. El dolmen es va desplomar al 1977 a causa d'unes excavacions il·legals i va ser redreçat a principis de l'any 2007. Actualment el dolmen ha recuperat la forma original, malgrat la desaparició de dos frontals.Desfem el camí fins trobar el carrer de la Serra Cavallera que agafem a l’esquerra, després d’una curva a la dreta canvía de nom i es passa a dir carrer de Paladell. A mig carrer, a mà esquerra, hi ha una font.

9

280 m 41.6237,2.1171Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Vinyals (1ª)
    Font d’aigua de la xarxa municipal ubicada a l’entrada d’una zona ajardinada dins la urbanització Can Vinyals. Es tracta d’un muret de pedra que té esculpit el cap d’un lleó, treu l’aigua per la boca i cau en una pica semi-circular.

Continuem pel carrer Paladell i ja no el deixem fins enllaçar, altre cop, amb el carrer del Mont Lauro. En aquesta confluència trobem una altra font.

10

271 m 41.6233,2.1143Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Vinyals (2ª)
    Font d’aigua de la xarxa municipal, situada entre la riera i una àrea d’esbarjo a la urbanització Can Vinyals. La font consisteix en un mur de pedra en forma semi-circular, d’un metre i mig d’alçada, amb una pica també semi-circular que descansa directament a terra. Al costat esquerra té gravat un escut amb les quatre barres catalanes.

Ara ja només queda continuar pel carrer del Mont Lauro en direcció sud i serem a Can Vinyals.


F 2h 5'
8,1 Km
282 m 41.6219,2.1149Clica per veure'n la ubicació. Can Vinyals

Inici i final de l’excursió.