Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-050 (Vallès Oriental i Occidental)

Punts de referència:


Aparcament de l'Església (Gallecs) - Mirador de Gallecs - Parc dels Pinetons - Bassa de Can Benito - Aiguamolls de Can Salvi - Església de Santa Maria de Gallecs - Aparcament de l'Església.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5,7 Km 1h 15' 76 m 128 m 51 m 51 m Fàcil Si No 23-12-12

Descripció:

Petita i còmoda passejada la d’avui, dins del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs, seguint l’anomenat “camí dels Bandolers”. Començarem a l’aparcament de l’Església, anirem al Mirador de Gallecs, des d’on gaudirem d’excel.lents vistes, creuarem l’autopista per conèixer el parc dels Pinetons, tornarem a l’espai de Gallecs passant per la bassa de Can Benito i observarem ocells als Aiguamolls de Can Salvi. Finalment visitarem l’església de Santa Maria. Durant la major part de la caminada ens acompanyarà un paissatge plenament rural.


Aproximació:

Començarem la passejada a l’aparcament de l’Església de Gallecs, just al costat de l’església. Des de Mollet del Vallès s’hi accedeix per les rondes de la Farinera i dels Pinetons i el carrer de Gallecs. Des de Parets del Vallès ho podem fer pel passeig de la Riera o la plaça del Mirador de Gallecs.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
96 m 41.5630,2.1955Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de l'Església (Gallecs)
    Gallecs és un espai rural protegit envoltat de grans nuclis urbans. Pertany als municipis de Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Montcada i Reixac, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall. El travessen tres rieres: la riera de Caldes, la del Caganell i la riera Seca. A banda de ser una zona agrícola és també escenari de passejades i excursions on es pot gaudir de vistes excepcionals i descobrir la riquesa de la fauna i la flora. S'ha descrit la zona de Gallecs com un oasi enmig del Vallès. Conserva la mateixa imatge que devia tenir en altres temps, amb masies disperses pel camp de cultiu i boscos. La primera referència històrica apareix en l'acta de consagració de l'església de Santa Maria de Gallecs a Parets del Vallès, l'any 904. L’any 2000 es va constituir L’Associació de Pagesos de Gallecs que està formada per 29 pagesos que treballen en les 545 hectàrees de superfície agrària útil de les 753 hectàrees del territori. Tot i la inestabilitat existent a l’espai, des de l’Associació de Pagesos de Gallecs han sorgit iniciatives col·lectives per continuar desenvolupant una agricultura de qualitat i amb un valor afegit amb una vocació de permanència per mantenir en el futur l’activitat agrària en el territori. El 17 d’octubre de 2000, els ajuntaments de Mollet i Parets del Vallès varen promoure la creació del Consorci de l’Espai Rural de Gallecs i l’any 2006 es va constituir l’actual Consorci del Parc de l’Espai d’Interès Natural de Gallecs. En conjunt, tots aquests esdeveniments han fet que Gallecs sigui actualment una de les àrees agrícoles contínues més extenses del Vallès, amb un entorn rural, que és avui testimoni del que en altre temps fou el paisatge de la plana vallesana.

Deixem la visita a l’església pel final, ara és molt d’hora i està tancada. Comencem la caminada agafant el camí que surt davant dels aparcaments en direcció ponent que està indicat com a “Camí dels Bandolers”. Uns 230 metres després girem a l’esquerra en direcció al Mirador de Gallecs, anem seguint el camí, a la dreta ens queda una gran antena, arribem a una cruïlla que fem a l’esquerra. Uns 250 metres més endavant deixem uns dipòsits d’aigua a la dreta i uns 500 metres després arribem al Mirador de Gallecs.

1 25'
1,8 Km
125 m 41.5512,2.1935Clica per veure'n la ubicació. Mirador de Gallecs
    Disposa d’una taula rodona i un parell de bancs per seure. Des d’aquí es gaudeix d’unes excel.lents vistes de Gallecs, així com també del Montseny, La Mola, Montserrat i Barcelona.


Ara continuem en direcció sud fins que s’acaba el camí i ens trobem en una cruïlla, nosaltres continuem recte, creuem l’autopista per un pont només accesible per a vianants i ciclistes. Un cop a l’altre banda continuem endavant pel camí, deixem a l’esquerra uns dipòsits d’aigua i accedim al Parc dels Pinetons, ja fora de l’espai protegit de Gallecs i dins el terme municipal de Mollet del Vallès. El primer que trobem just a l’entrar al parc, a l’esquerra del camí d’accés, és una font d’aigua de la xarxa.

2 40'
2,9 Km
93 m 41.5451,2.2007Clica per veure'n la ubicació. Parc dels Pinetons
    Parc situat als afores de Mollet del Vallès, al nord-oest de la població. És un parc urbà arranjat recentment. Es troba en molt bon estat de conservació; camins ben marcats, bancs i taules de fusta, papereres, una font, herba i molts pins.

Situats al mig del parc cerquem un caminet que marxa en sentit nord, deixem els dipòsits d’aigua a l’esquerra, i continuem fins trobar un camí que ens talla i la tanca de l’autopista. Prenem el camí a la dreta en suau descens, passem entre un bloc de pisos i la sortida de l’autopista, arribem a una rotonda. Ara creuem amb molt de compte la sortida de l’autopista i també l’entrada a la mateixa. Des d’aquí passem per sota de l’autopista en sentit nord per un camí de terra que marxa per la dreta (no confondre amb el de l’esquerra, que està asfaltat i porta directament a l’autopista). Tot just creuada l’autopista un cartell ens dóna de nou la benvinguda a l’Espai protegit de Gallecs. Tombem a la dreta i al cap d’uns 100 metres ho fem a l’esquerra seguint el torrent del Caganell que ens queda a la dreta. Pocs metres més endavant ja veiem, a mà esquerra, la bassa de Can Benito.

3 55'
4,1 Km
77 m 41.5508,2.2029Clica per veure'n la ubicació. Bassa de Can Benito

    Continuem pel camí, tenint el torrent a la nostra dreta. Arribem a una cruïlla, nosaltres recte. Anem fent camí, a l’esquerra veiem uns horts, acabats aquests creuem a l’altra banda del torrent on hi ha una cruïlla. Aquí agafem el camí de l’esquerra deixant uns horts municipals a la nostra dreta. El camí marxa paral.lel al torrent, que ens queda a l’esquerra. Un cop passats els horts, de seguida veiem a l’esquerra els aiguamolls de Can Salvi; un caminet ens porta fins una tanca de fusta des d’on es poden observar els ocells.

4 1h 10'
5,4 Km
87 m 41.5603,2.1975Clica per veure'n la ubicació. Aiguamolls de Can Salvi
    Es tracta d’una zona humida que s'ha creat per facilitar l'establiment de fauna d'aigua i ocells a la zona i que és molt valuosa dins l'ecosistema del Vallès. El primer que veiem és una tanca vegetal d'arbustos i un punt des d'on observar l'aiguamoll a mà dreta. Ens podem acostar en silenci i observar per les petites finestres la fauna que hi viu i la vegetació existent. Aquest aiguamoll té una superfície de 4.300 metres quadrats i hi ha més d'un miler de plantes aquàtiques entre les que destaquen la boga, el canyís o el lliri groc

Retornem al camí en el mateix sentit que duiem i en pocs metres entrem en el passeig dels plàtans (41.5614,2.1970)Clica per veure'n la ubicació. . Al final d’aquest passeig ja veiem l’església de Santa Maria de Gallecs, el mateix camí ens hi porta.

5

97 m 41.5630,2.1963Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria de Gallecs
    L’església de Santa Maria de Gallecs és pròpia de l’arquitectura d’estil romànic tardà, es va començar a construir en el segle XII. Té planta de creu llatina amb una sola nau acabada en un curt transsepte. L'absis és quadrat i té una finestra de mig punt i de doble esqueixada. També hi ha una finestra de similars característiques en els braços del transsepte. La nau i l'absis estan coberts amb una volta de canó apuntada. Dels murs exteriors destaca la pedra, d’un color vermellós, molt regular i ben disposada. La coberta és de dos vessants, feta amb teules aràbigues, i es pot veure que fou aixecada uns 70 centímetres. Sobre l’arc triomfal s’alça una espadanya amb dos buits.Ara només queda tornar a l’aparcament i donar per finalitzada aquesta sortida.

F 1h 15'
5,7 Km
96 m 41.5630,2.1955Clica per veure'n la ubicació. Aparcament de l'Església

Inici i final de la passejada d’avui.