Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-051 (Cerdanya)

Punts de referència:


Estació d’esquí Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya) - Font de Fontanera – Pla de Fontanera – Pla de la Feixa – Font de la Feixa - Refugi de la Feixa – Planell de l’Agulla - Estany de Malniu – Estació d’esquí de Guils-Fontanera.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
12,5 Km 3h 20' 1.904 m 2.260 m 404 m 404 m Mitjana Si Si 14-08-12

Descripció:

Aquest itinerari és un clàssic a la zona. Des del pla de Fontanera pujarem a l’estany de Malniu seguint el GR-11, passant per Roques Feres, el Pla de la Feixa i el Planell de l’Agulla. La tornada serà desfent el camí d’anada.

Trobarem aigua a la font de Fontanera i a la de la Feixa.


Aproximació:

Iniciarem la sortida a l’aparcament de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera. S’hi accedeix per una pista forestal asfaltada que surt de Guils de Cerdanya.


Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí Guils-Fontanera

Comencem el recorregut a l’aparcament de cotxes de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera per la pista que surt del mateix, un cop passada una tanca (a l’estiu està oberta). Seguim uns metres per la pista i ja fem a l’esquerra per dins del recinte, deixem la caseta d’informació a l’esquerra i ens dirigim en sentit sud cap a la zona de pícnic, on trobem la font de Fontanera.

1 5'
0,2 Km
1.905 m 42.4578,1.8440Clica per veure'n la ubicació. Font de Fontanera
Es troba enmig d’una zona amb taules i bancs de granit, entorn perfecte per fer-hi un mos. L’aigua brolla per un tub de plàstic, cau a terra provocant un petit bassal i desaigua directament al torrent. La font consisteix en una gran pedra de forma cilíndrica col.locada verticalment damunt del terra, amb dos petits murets a banda i banda construits amb pedres sobreposades. El dia de la Mare de Déu d’Agost s’hi celebra un aplec.

Escassos 25 metres darrere la font ens queda la pista que baixa fins la població de Ger, passant abans pel refugi de Cabanella. La prenem a l'esquerra, en sentit sud. Només uns 200 metres més endavant som al pla de Fontanera, entorn privilegiat, amb unes excel·lents vistes de la Cerdanya i la serra del Cadí.

2 10'
0,4 Km
1.911 m 42.4554,1.8438Clica per veure'n la ubicació. Pla de Fontanera
Entorn privilegiat. És un gran espai obert, amb magnífiques vistes a la vall de la Cerdanya i la Serra del Cadí. Durant els mesos de bon temps s’acostuma a trobar bestiar que puja a la muntanya per pasturar. A pocs metres al nord hi ha l’estació d’esquí de Guils-Fontanera.Estem situats a peu de pista, poc abans que aquesta comenci a davallar i encarats al sud. Just aquí trenquem a la dreta per un senderó assenyalat amb marques blanques i vermelles corresponents al GR-11 i que marxa en direcció més aviat nord-oest.

El GR-11 és un sender que travessa els Pirineus pel seu vessant sud, des del Cantàbric fins la Mediterrània, amb les dificultats pròpies de l'alta muntanya. A Catalunya, es troba amb el tram aragonès a la vall de Salenques, prop la boca sud del túnel de Vielha, puja vorejant el Montardo, passa per Colomers, el llac de Sant Maurici i baixa a la Noguera Pallaresa. Seguidament s'endinsa a la Vall Ferrera i les valls d'Andorra. Des del principat el sender segueix per la Cerdanya i arriba a Puigcerdà; d'allà puja a Planoles, Queralbs i arriba a la Vall de Núria, on torna a trobar la carena pirinenca fins a la Garrotxa, passant per Setcases i Molló. Passat Beget i l'indret de Sant Aniol, voreja el Bassegoda i penetra a l'Empordà per Albanyà. Continua a Maçanet de Cabrenys, La Vajol i La Jonquera, recorrent la serra de l'Albera, i finalment puja al monestir de Sant Pere de Rodes, des d'on baixa a el Port de la Selva i el Parc Natural del Cap de Creus.


El sender marxa inicialment en sentit oest en lleugera pujada, travessem una pineda molt esclarissada. Uns 900 metres més amunt arribem a una cruïlla de camins, tots molt desdibuixats, que creant confusió; el caminet que se’n va per l’esquerra baixa a buscar el refugi de Cabanella, el de més a la dreta puja cap al Bac de Fontfreda tot creuant la pista forestal de Fontanera a Malniu, el nostre camí surt d’enfront seguint les marques blanques i vermelles. De seguida passem a frec de Roques Feres que deixem a l’esquerra. Anem guanyant alçada ràpidament alhora que ens encarem lleument al nord-oest, ignorant altres camins que surten per la dreta. Mig quilòmetre més endavant creuem un camí de servei d’una canalització d’aigua que passa per sota. L’ascens és constant durant uns 1,25 quilòmetres més, fins que som a la part més alta de la Feixa. Des d’aquí albirem la pista principal i el refugi de la Feixa al fons a la dreta, sota nostre el pla de la Feixa. Nosaltres davallem mantenint la direcció fins el pla.


3 50'
3 Km
2.166 m 42.4618,1.8153Clica per veure'n la ubicació. Pla de la Feixa


Ara abandonem el GR-11 i avancem camp a través, pel mig del prat, en direcció a la font de la Feixa que es troba a un centenar de metres a la dreta del refugi.


4 1h
3,4 Km
2.151 m 42.4638,1.8170Clica per veure'n la ubicació. Font de la Feixa
Tota la font està feta amb pedres relligades. L’aigua brolla per un tub i cau en una pica rectangular, també de pedres; un cop a la pica és canal.litzada per abastir un gran abeurador que hi ha a escasos 10 metres de la font.

En dirigim cap el refugi que és a la vista.

5 1h 5'
3,5 Km
2.162 m 42.4639,1.8153Clica per veure'n la ubicació. Refugi de la Feixa
Refugi no guardat, es troba en bastant mal estat de conservació. Pot acollir unes 15 persones per fer-hi nit.

Continuem per la pista en direcció ponent fins que trobem les marques blanques i vermelles del GR-11 que seguim. Aquest circula paral.lel a la pista. Arribem a un prat (Planell de l’Agulla) on trobem l’indicador del corriol que ens durà a l’estany de Malniu.

6 1h 25'
4,8 Km
2.166 m 42.4618,1.8153Clica per veure'n la ubicació. Planell de l'Agulla

És un sender ample, fressat i senyalitzat amb marques grogues de la ruta 120b dels senders de Cerdanya; l’anem seguint enmig del bosc. Té trams molt planers i alguns esquitxats de roques granítiques pròpies d’on som, a alta muntanya. Un 500 metres abans de l’estany ens unim a l’itinerari 119 que vé del refugi de Malniu. Arribem a la riba sud de l’estany creuant la sortida d’aigües.
7
1h 50'
6,5 Km
2.251 m 42.4719,1.7939Clica per veure'n la ubicació. Estany de Malniu
Un llac d’alta muntanya d’origen glacial, situat a la falda de l’altiplà que uneix el Puigpedrós amb el puig Farinós. L'estany de Malniu és un dels llocs emblemàtics del Pirineu. Durant els segles XVI i XVII va ser lloc de trobada de bruixes (a la Cerdanya, encantades).

La tornada la fem desfent el camí d’anada, peró sense passar pel refugi ni la font de la Feixa; a l’arribar al Pla de la Feixa fem a la dreta directament, sense deixar el GR-11.

F 3h 20'
12,5 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí Guils-Fontanera

Inici i final d’aquest itinerari.