Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-052 (Cerdanya)

Punts de referència:


Estació d’esquí de Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya) – Font del Rajolí – Refugi de la Llosa – Els Clots – Barraca de les Cases - Estació d’esquí de Guils-Fontanera. 

[Refugi de Cabanella – Font i abeurador de Cabanella – Font del Puet – Església de Santa Coloma de Ger – Font de l’església de Ger].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,2 Km 1h 30' 1.822 m 1.969 m 180 m 180 m Fàcil Si Si 5-08-12

Descripció:

Aquest itinerari, suau en tot el seu recorregut, ens portarà fins el refugi de la Llosa. De tornada vorejarem els Clots i passarem per la barraca de les Cases.

Acabada la caminada podem tornar per la pista que baixa a Ger passant pel refugi de Cabanella. La pista està en mal estat i és preferible fer-la amb un 4x4. És una pista llarga, revirada i amb fort pendent; no obstant això, el paisatge resulta engrescador i variat al llarg de tot el seu traçat. A l’entrada de Ger aparcarem el cotxe i seguirem la sèquia fins trobar la font del Puet.

Trobarem aigua a la font de Fontanera i a la font del Rajolí.


Aproximació:

Iniciarem la sortida a l’aparcament de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera, un paratge de gran bellesa. S’hi accedeix per una pista forestal asfaltada que surt de Guils de Cerdanya.


Recomanacions:

No es pot fer a l’hivern, perquè una part de l’itinerari coincideix amb les pistes d’esquí de fons de Guils-Fontanera.

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i 'estar preparat per un canvi de temps sobtat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.  Itinerari:

0 0h
0 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí Guils-Fontanera

Comencem el recorregut a l’aparcament de cotxes de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera, per la pista que surt del mateix, un cop passada una tanca (a l’estiu està oberta). Entrem al recinte, queden a l’esquerra els edificis de l’estació d’esquí. Deixem un corriol a la dreta (per on tornarem després) i una pista a l’esquerra (baixa a Ger passant pel refugi de Cabanella); a uns 25 m agafem el camí que surt a la dreta; és una pista ampla, senyalitzada amb el número 202 dels senders de Cerdanya. Aviat trobem a mà esquerra una font.
1

1.918 m 42.4607,1.8416Clica per veure'n la ubicació. Font del Rajolí
Petita font situada al marge esquerra de la pista. Actualment l'aigua ja no raja pel tub inicial, ara ho fa per un tub situat a uns 3 metres a l'esquerra. El seu cabal és un rajolí, tal com indica el seu nom.


Continuem pel camí, seguint els senyals grocs amb el número 202. De seguida passem una barrera tancada. Deixem un camí a la dreta i uns 900 metres després trobem unes tanques altes de fusta. Tot seguit creuem el torrent de la Comella (42.4680,1.8338)Clica per veure'n la ubicació. i poc després deixem a la dreta un trencall amb un pal indicador que ens duria als Clots i a la Barraca de les Cases. Nosaltres continuem recte en moderat ascens. Mig quilòmetre més amunt creuem el rec del Gespetar (42.4717,1.8311)Clica per veure'n la ubicació. , i un altre mig després creuem el riu de Tarteres (42.4755,1.8319)Clica per veure'n la ubicació. . Aviat deixem la pista i agafem un camí a la nostra dreta que, en uns 150 metres ens durà al refugi de la Llosa. Compte de no perdem de vista els senyals amb el número 202.

2 35'
3 Km
1.968 m 42.4766,1.8335Clica per veure'n la ubicació. Refugi de la Llosa
Gaudim d’una gran explanada amb un petit refugi a l’esquerra i unes bones vistes. Acostuma estar ple de cavalls i vaques. Al mig del pla hi ha restes d’una antiga construcció amb l’esquelet d’un animal dins.


Continuem el nostre recorregut en direcció est, deixant un caminet a l’esquerra. Recuperem els senyals 202 i els seguim. En aquest pla els camins no estan gaire fresats i costa reconeixe’ls. Estem fent el circuit de circunvalació dels Clots. Arribem a un pal indicador; a l'esquerra aniriem a la barraca de les Cases, nosaltres continuem recte, peró ara hem de seguir la marca 232. Continuem pel camí que passa per dins un bosc. Veiem un banc de fusta, davant queda el primer petit estany dels Clots.

3 50'
3,9 Km
1.936 m 42.4718,1.8381Clica per veure'n la ubicació. Els Clots
Aquesta temporada estan eixuts.


Seguim fins que estem a punt d'enllaçar amb la pista per on hem vingut inicialment. Aquí girem a l'esquerra en direcció a la barraca de les Cases, seguint els indicadors 204, passarem pel torrent de la Comella. Els primers metres el camí fa força pendent i queda desdibuixat, cal anar en compte de no perdre les marques. Després ja és ben definit i ample fins la barraca de les Cases.

4 1h 15'
5,6 Km
1.833 m 42.4702,1.8431Clica per veure'n la ubicació. Barraca de les Cases
Al costat de l’edifici gran n’hi ha un de més petit, és la Barraca de les Cases, està construït amp pedres i serveix de refugi.


Continuem uns metres avall i trobem un pal indicador. No seguim cap dels camins indicats al pal, nosaltres ens desviem a la dreta per un sender que surt aquí mateix, senyalitzat com a "205". És un camí agradable, passa tota l'estona pel mig del bosc, creuant diferents rierols. A mig camí trobem una cruïlla, agafem el camí de la dreta indicat com a 212 i ja no el deixem fins arribar a l'estació d'esquí.

F 1h 30'
7,2 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí Guils-Fontanera

Inici i final d’aquest itinerari.
Ja acabada l’excursió podem agafar el cotxe i tornar per la pista que va a Ger passant pel refugi de Cabanella. Cal anar en compte amb el cotxe, donç la pista està en mal estat, millor fer-la amb un 4x4. És una pista llarga, revirada i amb fort pendent; no obstant això, el paisatge resulta engrescador i variat al llarg de tot el seu traçat.

5

1.811 m 42.4479,1.8356Clica per veure'n la ubicació. Refugi de Cabanella
Refugi tancat, cal demanar la clau a l’ajuntament de Ger. Excel.lents vistes. Un centenar de metres a ponent hi ha una antiga cabaya de pastors, també utilitzada com a refugi.

6

1.812 m 42.4483,1.8359Clica per veure'n la ubicació. Font i abeurador de Cabanella
La font és una paret de pedra del pais d’uns deu metres de llarg per dos d’alçada, situada uns metres per sota del refugi, a l’altra banda de la pista. L’aigua surtiria (eixuta l’Agost del 2012) d’un tub de plàstic i cauria en un abeurador metàl·lic que a la vegada passaria a dos altres abeuradors situats al costat del primer.
 
7

1.166 m 42.4169,1.8426Clica per veure'n la ubicació. Font del Puet de Ger
Localitzada al camí que porta el nom de la font, el qual surt del costat del dipòsit antic, al capdamunt del poble i, seguint la sèquia de la solana, s’introdueix dins de la vall del torrent de Coforn.
    La font és una petita construcció de pedra del país (esquist) lligada amb ciment, de la qual surt un tub de PVC per on brolla aigua constantment, que cau en una petita pica. Es troba enmig d’una bonica arbreda amb un entorn arranjat amb taules i bancs, per sobre del torrent de Coforn. Cal mencionar que és tradicional que el dilluns desprès de la festa major (el Roser de Ger) es faci un berenar popular. Tanmateix, és molt corrent anar-hi a buscar aigua.
8

1.149 m 42.4117,1.8441Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Coloma de Ger
La parròquia de Ger està documentada des del segle X. Tot i el seu origen romànic, l'església actual és fruit d'una reconstrucció del segle XVIII. La portalada, feta amb pedra calcària coneguda com "marbre d'Isòvol", adovellada, és del 1740. Són molt notables els ferratges forjats de les portes, procedents de les antigues portes romàniques. Procedent d'aquesta església es conserva al MNAC una important talla romànica de la Mare de Déu.

 
9

1.149 m 42.4117,1.8439Clica per veure'n la ubicació. Font de l'església de Ger
És una font amb aigua de la xarxa, ubicada al costat de la porta de l’església de Santa Coloma de Ger. Construcció feta amb forma de caseta, de pedra del pais, amb una petita volta on dins hi ha l’aixeta. La paret de la font està feta amb còdols de riu i la teulada és de pissarra.