Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-058 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Casa de Guanta (Sentmenat) - Font de les Nueretes - Salt del torrent de Guanta (1r) - Salt del torrent de Guanta (2n) - Font Falsa - Serra Llisa - Font de Bou - Salt de Guanta - Coves del Comte i la Princesa.

[Font d'en Fargues].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,2 Km 1h 55' 299 m 710 m 430 m 430 m Mitjana A trams Si 2-03-13

Descripció:

En diferents ocasions hem visitat el paratge de Guanta i sempre el torrent portava poca aigua, aquesta vegada també.

Iniciarem la sortida a la casa de Guanta, començant la pujada cap a la font de les Nueretes, seguint torrent amunt on, de seguida, ja podrem veure algun petit salt d'aigua. Arribarem a la font Falsa i d'aquí enfilarem cap a la Serra Llisa per un corriol que ens durà a la pista que hi mena. De la Serra Llisa baixarem en direcció a Can Senosa on ens desviarem cap a la font de Bou. Continuarem per la riera i ens aturarem al Salt de Guanta, objectiu principal d'aquesta excursió. Visitarem les coves del Comte i la Princesa i ja només ens quedarà tornar a la pista forestal que puja a Guanta i recollir el cotxe.

És una excursió fàcil i agradable de fer, malgrat que l'he qualificat com a dificultat mitjana degut a un parell de trams amb forta pendent i relliscosos que trobarem al capdemunt del torrent de Guanta i en el tram que va del Salt de Guanta a la pista principal.


Aproximació:

Començarem la caminada a les portes del restaurant Casa de Guanta a Sentmenat. Per accedir-hi cal aproximar-nos per la carretera C-1415a que va de Sentmenat a Castellar del Vallès. A uns 1,2 Km de Sentmenat en direcció Castellar del Vallès ens desviarem a la dreta (està assenyalat) per un camí asfaltat que més endavant esdevé una pista ampla. Al cap d'uns 4,5 Km trobem el restaurant Casa de Guanta.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
412 m 41.6406,2.1141Clica per veure'n la ubicació. Restaurant Casa de Guanta (Sentmenat)

Estem situats a l'aparcament que hi ha al costat del restaurant Casa de Guanta, a dalt podem veure la Casa de Guanta (41.6398,2.1141)Clica per veure'n la ubicació. i a l'altre costat de la pista una font amb aigua de la xarxa municipal. Comencem a caminar per la pista en sentit nord. Al cap d’uns 350 metres veiem un gran dipòsit d’aigua a la nostra esquerra. A aquesta alçada un pal indicador ens assenyala, a l’esquerra, la font de les Nueretes, que trobem en uns 130 metres.

1 5'
0,4 Km
457 m 41.6440,2.1125Clica per veure'n la ubicació. Font de les Nueretes
Situada a peu de camí, al marge esquerra de la riera de Guanta. Generalment de raig abundant. La font és un tub metàl.lic clavat en una petita paret de pedra i una pica quadrada feta de pedres, envoltada de vegetació. L’aigua desaigua directament a la riera.
Seguint el corriol amunt anirem trobant un seguit de basses i salts d’aigua. Avui n'hem trobat dos que mereixen la pena de visitar-les. El primer resta a escasos 30 metres de la font de les Nueretes.

2

451 m 41.6441,2.1121Clica per veure'n la ubicació. Salt al torrent de Guanta (1r)

Continuem pujant per cercar el segon salt d'aigua. Creuem el torrent, ara el corriol s'allunya una mica d'aquest, que ens queda a la dreta. Passem un tram amb forta pendent i relliscós, encara que ens podem ajudar d'unes cordes disposades a tal efecte. A l'esquerra deixem una bauma natural. Uns 50 metres més amunt ja sentim soroll d'aigua, ens desviem del corriol per anar a trobar el torrent i contemplar el segon salt d'aigua.3

499 m 41.6454,2.1117Clica per veure'n la ubicació. Salt al torrent de Guanta (2n)

Tornem al corriol i seguim en pujada, sense deixar les marques blanques i grogues del PR-C48. Tornem a creuar el torrent per segona vegada. Des d'aquí un tram costerut ens porta a una clariana marcada com "Font de la Mata" (una altra vegada que vàrem passar per aquí ja vaig cercar informació referent a aquesta font, sense èxit); pel camí de l'esquerra aniriem al castell de Gallifa, nosaltres continuem recte per un camí ample que surt davant nostre. Al cap d'uns 100 metres ja veiem, a mà esquerra, l'indicador a la font Falsa; seguim el corriol que s’enfila amunt, als pocs metres hi ha una bifurcació que fem a la dreta i deguida trobem la font.


4 15'
0,9 Km
553 m 41.6466,2.1130Clica per veure'n la ubicació. Font Falsa
La font està a uns 50 metres per sobre del camí. Es tracta d’un avenc al terra en forma de pou, d’uns 2 metres de diàmetre per uns 3,5 metres de profunditat, que en èpoques d'abundància de pluges fa de sobreeixidor d'algun corrent d'aigua subterrània i alimenta de forma notòria la riera i el saltants de Guanta, com són el salt de Can Montllor del Racó i el de Corró.

Tornem al camí ample amb el mateix sentit que duiem. 150 metres després, en un revolt a l'esquerra, surt un corriol a l'esquerra que prenem. Inicialment el corriol s'enfila força, després planeja una mica. Quan portem caminats uns 800 metres deixem un camí a l'esquerra i continuem endavant. Després d'uns 140 metres sortim a una pista que agafem a la dreta i que en uns 450 metres ens porta a la Serra Llisa.

5 40'
2,5 Km
709 m 41.6478,2.1201Clica per veure'n la ubicació. Serra Llisa
Magnífiques vistes panoràmiques.

Des de dalt de la Serra Llisa prenem un corriol en direcció sud-est, inicialment molt desdibuixat i amb forta pendent, per terreny rocós i descobert, seguint sempre les marques blanques i grogues del PR. Després d'uns 550 metres el corriol s'endinsa en el bosc. Anem davallant, passem pel costat d'una alzina monumental, anomenada Alzina de les Tuies (41.6439,2.1229)Clica per veure'n la ubicació. . Als pocs metres anem a parar a un camí ample que fem a la dreta, 100 metres després arribem a una cruïlla amb un pal indicador.


Nosaltres anem a la dreta, seguint ara les marques del PR-C48. Al cap d’uns 100 metres arribem a una cruïlla de carrers sense pavimentar pertanyents a la urbanització de Guanta; seguim pel que surt enfront nostre, sense deixar les marques del PR-C48. Després d'uns 300 metres, el camí fa un revolt a l'esquerra. En aquest punt deixem un camí que surt a la dreta i que ens duria, altre cop, a la font Falsa; nosaltres continuem avall durant uns 440 metres més. Aquí deixem el camí ample i prenem un corriol a l'esquerra (també està assenyalat amb marques blanques i grogues). Als pocs metres d'entrar en aquest corriol, uns 30 metres, ens desviem una mica a la dreta on hi trobem un mirador natural (41.6412,2.1201)Clica per veure'n la ubicació.  amb excel.lents vistes. Després d'aproximadament 800 metres veiem un antic pou a mà esquerra i uns 50 metres més avall tombem a la dreta (recte sortiriem a la pista que porta al collet del Català) per un corriol que aviat tindrà força pendent. 300 metres més avall anem a sortir al camí de Can Senosa, a la part de dalt del mas, tombem a la dreta.


A la nostra esquerra queden uns camps d’oliveres i a la dreta el bosc. Al final del camp d’oliveres fem un gir a l’esquerra i uns 70 metres després girem a la dreta per un camí. No fem cas a cap camí que ens meni, deixem la Taula Colomina (41.6368,2.1186)Clica per veure'n la ubicació. a la dreta, caminem una estona paral.lels a la riera fins un encreuament. El camí de la dreta va al Salt de Guanta, nosaltres prenem el de l’esquerra i creuem la riera per una palanca de fusta fins la font de Bou.

6 1h 35'
6 Km
321 m 41.6380,2.1160Clica per veure'n la ubicació. Font de Bou
La font es troba situada prop del camí que porta de Can Senosa al Salt de Guanta, al marge dret de la Riera de Sentmenat, a uns 100 metres dels peus del salt. Situada en un paratge de gran bellesa natural, d'espessa i frondosa vegetació i grans roques. Dos murets de pedra en angle recte acullen la font. L’aigua raja per un tub metàl.lic, cau en una pica quadrada situada arran de terre i desaigua directament a la riera. La font i el seu entorn han estat restaurats per la gent del municipi, disposa d’una taula i bancs de pedra per menjar-hi. A escasos 20 metres de la font actual encara es pot veure l'antiga font de Bou, ara eixuta.Continuem amb el mateix sentit que duiem, deixem a l'esquerra una taula de pedra i l'antiga font de Bou i un pedrís a la dreta. Des d'aquí creuem la riera, generalment amb poca aigua, i prenem un corriolet que surt davant nostre i que gira cap a l'esquerra. En menys de 200 metres arribem a la base del Salt de Guanta.

7 1h 40'
6,2 Km
412 m 41.6397,2.1152Clica per veure'n la ubicació. Salt de Guanta
El paratge de Guanta és una de les zones més belles del terme municipal de Sentmenat. La Casa de Guanta corona el turó del qual davalla l'aigua del Saltant. Aquest salt d'aigua, que només podem gaudir en les èpoques de pluja, té una alçada considerable.

Avui que disposem de temps coneixerem les coves del Comte i la Princesa. Un caminet que surt a la dreta de la base del Saltant ens hi porta.

8

348 m 41.6392,2.1149Clica per veure'n la ubicació. Coves del Comte i la Princesa
Són dues cavitats situades a les parets del Saltant de Guanta i de dimensions força reduïdes. La cova pròpiament dita és una cavitat molt petita que es troba a mitja alçada de la paret del Saltant, a la seva part esquerra, amb un accés difícil. L’altra cavitat és una balma situada al peu de la paret, encara més a l’esquerra. És més gran que la cova i diverses troballes de terrissa en les excavacions que s’hi van fer han demostrat que les coves del Comte havien estat unes zones habitades des de molt antic. Aquestes coves són les que han donat peu a la llegenda del comte Borrell, que diu que és el lloc on es va refugiar quan fugia de la persecució d’Al-Mansur, després de la batalla de Matabous, a Montcada.


Des de la base del salt cerquem el corriol que ens portarà a la pista que puja a Guanta. A escasos 20 metres del saltant trobem les restes d’un antic forn de calç (41.6397,2.1155)Clica per veure'n la ubicació. . El camí fa força pujada i en un tram ens hem d'ajudar d'unes cordes que hi ha disposades. Inicialment marxa en sentit ponent i de seguida en direcció sud fins arribar, en uns 400 metres a la pista de Guanta que prenem a la dreta. Anem pujant per la pista principal seguint els senyals del PR-C48, deixem una pista a l’esquerra. Uns metres més amunt a la dreta trobem l'aparcament del restaurant on tenim estacionat el vehicle.

F 1h 55'
7,2 Km
412 m 41.6406,2.1141Clica per veure'n la ubicació. Restaurant Casa de Guanta

Punt i final d'aquesta caminada.
De tornada cap a la carretera ens auturem per conèixer la font d'en Fargues.

9

250 m 41.6228,2.1213Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Fargues
Es localitza a uns 700 metres del començament del camí de Guanta des de la carretera C-1415a que va de Sentmenat a Castellar del Vallès, al costat del pont que creua el primer torrent, davant d'una hípica. Lamentablement es troba totalment deixada, plena de vegetació i eixuta.