Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-059 (Cerdanya)

Punts de referència:


Carrer Malet (Guils de Cerdanya) – Font de Baix de Guils – Font de la Plaça de Guils - Església de Sant Esteve de Guils – Font del Mig de Guils – Pla de Peransalt - Pla de Fontanera – Font de Fontanera - Font de la Canal – Font de Dalt de Guils – Carrer Malet.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,1 Km 2h 40'' 1.350 m 1.916 m 568 m 568 m Fàcil Si Si 31-07-12

Descripció:

L’excursió d’avui sortirà de Guils de Cerdanya per arribar fins el Pla de Fontanera resseguint el GR-11 que passa pel pla de Peransalt. La tornada la farem pel bosc de Guils i entrarem al poble pel nord-est, on ens refrescarem a la font de la Canal. Aprofitarem la visita a Guils de Cerdanya per visitar l’església romànica de Sant Esteve i altres fonts de la població.

Trobarem aigua a la font de la Plaça de Guils, a la font de Fontanera i a la font de la Canal.


Aproximació:

Iniciarem la sortida al carrer Malet que es troba a l'entrada del poble de Guils de Cerdanya, venint de Puigcerdà per la carretera GIV-4035.


Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
1.350 m 41.4474,1.8809Clica per veure'n la ubicació. Carrer Malet (Guils de Cerdanya)

Iniciem l’excursió al carrer Malet que està a l'entrada de Guils de Cerdanya. Pujem pel carrer i de seguida, en una cantonada a mà esquerra, trobem la font de Baix de Guils.

1

1.359 m 41.4481,1.8808Clica per veure'n la ubicació. Font de Baix de Guils
L’aigua brolla per un tub de plàstic i cau en un abeurador rectangular de granit. L’abeurador descansa directament a terra.La font està coberta amb un sostre pla, tota ella construïda amb pedres relligades amb calç. Al damunt del broc d’aigua de captació hi ha una aixeta amb aigua de la xarxa.


Continuem pel mateix carrer fins arribar a la plaça Major, on a la dreta ja veiem la font de la Plaça de Guils.

2

1.375 m 41.4486,1.8794Clica per veure'n la ubicació. Font de la Plaça de Guils
D'un tub metàl.lic brolla l'aigua. Compta amb dues cobertes de volta; sota la de la dreta hi ha la font i dos abeuradors de granit, sota la de l’esquerra hi ha un abeurador el doble de gran que els altres dos. Els abeuradors, de mides rectangulars, estan aixecats del terra per una renglera de pedres.Tant la paret frontal com la coberta i les voltes estan fetes de pedres relligades amb calç. Al costat del broc d’aigua de captació hi ha una aixeta amb aigua de la xarxa.Tenim la font a la nostra dreta; comencem a caminar en direcció sud, girem a la dreta pel carrer del Mig, el següent carrer que trobem ho fem a l’esquerra i anem a parar al carrer Gomà, tombem a la dreta i a pocs metres ja trobem a mà esquerra l’església de Sant Esteve de Guils.

3 10'
0,5 Km
1.380 m 41.4479,1.8780Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Esteve de Guils
Consagrada l’any 1042 per Guillem Guifré, bisbe d'Urgell. És de planta rectangular amb absis semicircular i coberta amb volta de canó apuntada, més pronunciada a la part de la nau. A la façana de l'oest es troba el campanar de cadireta de dos pisos, al primer té dos grans finestrals i en el segon un de més petit.


Un cop visitada l’església i el cementiri continuem carrer amunt, a pocs metres a mà dreta queda la font del Mig de Guils.


4

1.386 m 41.4482,1.8776Clica per veure'n la ubicació. Font del Mig de Guils
Malauradament no raja actualment (Agost 2012). Tant la mina com el broc d’aigua estan construits en el mur d’una casa particular. L’aigua brollaria per un tub metàl.lic (ara està aixafat) i cauria en un abeurador rectangular de granit que, a la vegada, enllaçaria amb un altre d’iguals dimensions situat al costat. Els dos abeuradors descansen directament a terra. Damunt del broc d’aigua de captació hi ha una aixeta amb aigua de la xarxa.Continuem pujant pel carrer Gomà fins arribar a una explanada, és el final de la població. En aquest punt ens dirigim per una pista que d'aquí surt, cal buscar les marques blanques i vermelles que assenyalen el GR-11 i seguir-les (també els senyals grocs de la ruta 200 dels senders de Cerdanya). Als pocs metres el camí gira a l'esquerra, seguim pujant, deixem un dipòsit d'aigua municipal a l'esquerra. A partir d'aquí el camí s'enfila força. Arribem al pla de Peransalt on trobem un pal indicador.

5 45'
2,5 Km
1.757 m 41.4502,1.8565Clica per veure'n la ubicació. Pla de Peransalt
Bones vistes. Punt d’intesecció de diferents rutes.


Nosaltres seguim les marques blanques i vermelles. Pujem per una torrentera dins d'un bosc. Quan la pujada s'acaba esdevé un camí planer per dins del bosc que finalitza al pla de Fontanera.

6 1h 10'
3,7 Km
1.911 m 41.4554,1.8438Clica per veure'n la ubicació. Pla de Fontanera
Entorn privilegiat. És un gran espai obert, amb magnífiques vistes a la vall de la Cerdanya i la Serra del Cadí. Durant els mesos de bon temps s’acostuma a trobar bestiar que puja a la muntanya per pasturar. A pocs metres al nord hi ha l’estació d’esquí de Guils-Fontanera.
Seguim encara uns metres els senyals del GR-11 i anem a petar a una pista de terra (és la que va de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera a Ger passant pel refugi de Cabanella). Girem a la dreta per la pista en direcció nord o bé a camp a través pel mig del prat i en pocs metres ja veurem a la dreta una zona de pícnic on hi ha la font de Fontanera.

7 1h 20'
4,2 Km
1.905 m 41.4578,1.8440Clica per veure'n la ubicació. Font de Fontanera
Es troba enmig d’una zona amb taules i bancs de granit, entorn perfecte per fer-hi un mos. L’aigua brolla per un tub de plàstic, cau a terra provocant un petit bassal i desaigua directament al torrent. La font consisteix en una gran pedra de forma cilíndrica col.locada verticalment damunt del terra, amb dos petits murets a banda i banda construits amb pedres sobreposades. El dia de la Mare de Déu d’Agost s’hi celebra un aplec.Continuem en direcció nord fins la caseta d’informació de l’estació d’esquí, la vorejem per la dreta i agafem un camí que marxa en direcció llevant assenyalat amb la marca 201 dels senders de Cerdanya. El camí descendeix lleugerament tota l'estona, atravessant el bosc de Guils. Arribem a una pista asfaltada, a l’esquerra tornariem al Pla de Fontanera, nosaltres la seguim a la dreta durant uns metres fins que enllacem amb una altre carretera que surt de la dreta i que en uns 600 metres ens porta a l’entrada del Guils de Cerdanya. Abans d’arribar a les cases del poble, en un revolt a l’esquerra, trobem a mà dreta la font de la Canal.

8 2h 30'
9,6 Km
1.394 m 41.4503,1.8776Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canal
La font és al costat dret del torrent de la Mata de l’Ós, adossada en una paret de contenció, de la qual surt un tub metàl•lic d’on raja, contínua i abundantment, aigua que cau en una pica de granit aixecada del terra per rocs del mateix material. Tot és cobert de molsa, cosa que denota la frondositat del paratge que, per trobar-se al costat del torrent, és de gran bellesa. Cal destacar-hi una vella paret que feia de dic de contenció de l’aigua del torrent, mostra de l’arquitectura de pedra seca tradicional. És una font important, ja que dóna aigua a altres fonts del nucli. Al costat hi ha la caseta de captació.
Continuem pel carrer que surt de la font en direcció al poble i de seguida trobem a mà dreta la font de Dalt de Guils.

9

1.394 m 41.4500,1.8781Clica per veure'n la ubicació. Font de Dalt de Guils
No raja actualment. La pared de la font és un petit muret d’una zona ajardinada de la part alta de la població. L’aigua brollaria per un tub metàl.lic i cauria en una pica rectangular de granit que descansa directament a terra.

Ara ja només queda baixar pel carrer del Mig, tombar a l’esquerra pel carrer de la Plaça, creuar la plaça Major i continuar pel carrer Malet; ja serem al punt d'inici.

F 2h 40'
10,1 Km
1.350 m 41.4474,1.8809Clica per veure'n la ubicació. Carrer Malet

Inici i final d’aquest itinerari.