Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-060 (Cerdanya)

Punts de referència:


Cal Jan de la Llosa (Viliella) – Barraca de la Farga - Prat Xuixirà – Cabana dels Esparvers – Pla de la Molina - Cal Jan de la Llosa.

[Salt del Molí de Viliella].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
13,5 Km 3h 20' 1.599 m 2.068 m 504 m 504 m Fàcil Si -- 7-08-12

Descripció:

Formidable passejada per la Vall de la Llosa, una de les més boniques i millor conservades de la  Cerdanya. Passejem-hi tranquil.lament, sense presses, per poder gaudir el sensacional paisatge, un dels més peculiars i definitoris de l’alta muntanya cerdana. La vall de la Llosa gaudeix de característiques pròpies del Pirineu central (morfologia glacial, estanys, roques granítiques, grans boscos de pi negre), però amb un caire eminentment mediterrani, salvaguardada dels corrents freds del nord per les muntanyes d’Andorra.

Sortint de Can Jan de la Llosa ens enfilarem per la vall on veurem la Barraca de la Farga, continuarem cap al Prat Xuixirà i finalment a la Cabana dels Esparvers. La tornada la farem desfent el camí d’anada i ens desviarem per visitar el Pla de la Molina (un lloc on vàrem fer diverses acampades fa molts anys).

Ja fora de l’excursió aprofitarem la baixada en cotxe per visitar el Salt del Molí de Viliella que ens queda a prop.

No trobem cap font al pas, peró sí un munt de petits riuets.
Aproximació:

Des de la N-260 (de Puigcerdà a la Seu d’Urgell) ens desviarem per la LV-4036 cap a Lles de Cerdanya. L'accés no és complicat, si bé la carretera és revirada i el pendent fort; no obstant això, el paisatge resulta engrescador i variat al llarg de tot el seu traçat. Creuarem Lles de Cerdanya i ens dirigirem cap a la veïna població de Viliella, seguint la mateixa carretera; després d’uns 4 Km abandonarem la carretera i ens desviarem a l’esquerra. Un cop arribats a Viliella agafem la pista sense asfaltar que passa per sota l’església, en direcció nord, cap a la vall de la Llosa. Des de Viliella, la pista baixa suaument fins al fons de la vall. El camí, amb algun bony de tant en tant, però accessible amb vehicles de turisme, circulant amb precaució, ens permet arribar a la masia de Can Jan de la Llosa on deixarem el cotxe davant mateix de la planura del mas i començarem l’excursió (el propietari ens cobrarà 2 € per deixar el cotxe).
Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
1.616 m 42.4395,1.6997Clica per veure'n la ubicació. Cal Jan de la Llosa (Viliella)
Important i ferm mas construït amb parets de granit; està habitat. Des d’aquí, les restes del santuari dels Àngels de la Llosa ja son clarament visibles, no tant les del castell. Ambdues edificacions semblen enganyosament a la vora. El castell es troba força malmès, amb poques però rellevants restes; el santuari avui dia sense culte i enrunat.


Travessem el mas per un camí empedrat, molt antic, que baixa al riu de la Llosa i el creua per un pont. Ja a l’altra banda del riu anem a buscar la pista que puja de Coborriu a Prat Xuixirà; la prenem a l’esquerra. Al poc trobem una barrera que traspassem i que educadament tornem a tancar. Trobem senyals vermells i blancs que ens indiquen el GR-11-10 i que seguirem durant tota l’excursió, també està marcada amb el número 25 dels senders de Cerdanya . A l’esquerra veiem, sobre unes roques moltonades, les runes del castell de la Llosa. Som en una pineda de pi negre amb moixeres de guilla, bedolls i avellaners. Continuem ara per inclinació moderada. Destaca la cúpula de la Muga a la nostra esquerra. Ferm paisatge d’alta muntanya. Quan portem caminats uns 1300 metres des de Can Jan arribem a la barraca de la Farga.

   
1 25'
1,4 Km
1.741 m 42.4484,1.7012Clica per veure'n la ubicació. Barraca de la Farga
Queda en un prat a la dreta, sobre un marge. Veiem, poc més enllà, les ruïnes de la vella farga.

Deixem una pista a l’esquerra i arribem, sempre per la dreta del riu, a un prat travessat pel torrent de Calm Colomer, que davalla de l’estany del mateix nom, enlairat a la dreta. Iniciem un seguit de llaçades a fi de superar una graonada. Passem un petit collet. Panorama cada vegada més bonic, amb el bony d’Engaït (2.747 m) presidint el fons de la vall. Deixem una petita pista a l’esquerra que condueix al riu i al Pla de la Molina (a la tornada ens hi desviarem), ara continuem pujant recte, sense abandonar el camí, en direcció nord, pràcticament planera. Travessem el riu de la Llosa i prosseguim per l’altra banda, sota els espadats de la Muga. Superem un petit ressalt, creuem un pradell i pugem a un segon graó. Som al prat Xuixirà.

2 1h 30'
5,4 Km
2.010 m 42.4784,1.7010Clica per veure'n la ubicació. Prat Xuixirà
Un dels llocs més bonics de la Cerdanya, representatiu de la solana com el prat de Cadí ho és de la baga. Indret d’equilibrada harmonia amb la silueta del bony d’Engaït per teló de fons. Veiem una taula de granit, un oratori i les runes del refugi forestal, dinamitat l’any 1978. Aquest edifici, amb capacitat per a unes 20 places, era una excel.lent base d’ascensions per la zona.

Acaba la pista i continuem per camí ben marcat. Travessem el riu de Vallcivera i arribem a la bifurcació de la vall, sota el bony d’Engaït.
3 1h 45'
6,4 Km
2.069 m 42.4857,1.7032Clica per veure'n la ubicació. Cabana dels Esparvers
Encara pot servir d’aixopluc per a unes 6 places. Ampli prat en un lloc molt pintoresc. Important cruïlla de camins: el GR 11-10, per on hem vingut; el GR-11, que prové del port de Vallcivera i es dirigeix a la portella dels Engorgs, i el que, passant pel pas dels Rabadans, va a la portella Blanca d’Andorra, on enllaça amb el GR-7.

Desfem el camí d’anada fins trobar la petita pista que ens porta al Pla de la Molina, l’agafem i de seguida som a un prat arran de riu, és el Pla de la Molina.

4 2h 40'
10,2 Km
1.866 m 42.4599,1.6975Clica per veure'n la ubicació. Pla de la Molina
Un indret que em porta bons records de joventut, vàrem fer-hi diverses acampades durant els anys 70 i 80.Retrocedim fins la pista inicial que fem a la dreta i ja no la deixem fins el punt de partida.


F 3h 20'
13,5 Km
1.616 m 42.4395,1.6997Clica per veure'n la ubicació. Cal Jan de la Llosa

Inici i final d’aquest itinerari.
Un cop acabada l’excursió agafem el cotxe i fem cap a Viliella per la mateixa pista per on hem vingut. A uns 1,2 Km aproximadament deixem el cotxe i agafem un camí a l’esquerra que no està senyalitzat peró es reconeix pel soroll de l’aigua. El camí baixa pendent i pedregòs portant-nos fins al riu i al peu del Salt del Molí.

5

1.492 m 42.4291,1.7010Clica per veure'n la ubicació. Salt del Molí de Viliella
Situat damunt d'un roc al costat d'un espectacular salt d'aigua. Hi ha una tolla on podem banyar-nos. Vora l'antic edifici (no hi entreu, hi ha perill d'enrunament) es veuen encara les sèquies que conduïen l'aigua fins al molí, que devia tenir força activitat; una desena de pedres de molí gastades enllosen el terra. A la part de baix del salt, escòries de ferro indiquen que probablement hi havia també una farga.