Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-062 (Cerdanya)

Punts de referència:


Aparcament d'Estana - Església de Sant Climent - Font i safareigs de la Plaça - Font i safareigs de Dalt - Font de Coll de Pallers - Coll de Pallers - Coll de Reineres - Collet Roig - Prat de Cadí - Font del Pi - Aparcament d'Estana.

[Font del Puet d’Estana – Font de Sanars – Font de la plaça de Víllec – Església de Sant Martí de Víllec – Font dels Soldats – Font del Molí de Bramasacs – Font de la bàscula de Martinet – Font d’en Vigo – Font de l’Aparcament de Martinet – Font d’en Pere Sarret – Font de l’església de Martinet – Església de Sant Eloi de Martinet].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,2 Km 1h 50' 1.491 m 1.846 m 399 m 399 m Mitjana Si SI 11-08-12

Descripció:

Des d’Estana ens endinsarem a la serra del Cadí per un seguit de boscos i collets fins que arribarem a un dels indrets més bells de la Cerdanya: el Prat de Cadí, situat al peu mateix de la muralla nord. La font del Pi, al límit entre prat i bosc, ens refrescarà prou mentre admirem l’excel.lent paisatge. Tot el recorregut està senyalitzat amb les marques blanques i grogues del PR-C-121.

Un cop finalitzada l’excursió, de tornada, aprofitarem per visitar diferents fonts que trobarem prop de la carretera.


Aproximació:

Des de la N-260 (de Puigcerdà a la Seu d’Urgell), a l’alçada de Martinet, es pren una carretera asfaltada que porta a Estana, on es pot estacionar el vehicle i començar a caminar.

Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
1.496 m 42.3221,1.6628Clica per veure'n la ubicació. Estana (Montellà-Martinet)
Estana és el darrer nucli de població que trobem abans d’arribar al peu del Cadí, així com el de més altitud. Està localitzat entre les valls de Bastanist i del Quer. La vista de la serra és esplèndida.

Comencem a caminar pel carrer Major del poble en direcció sud, cap a la Serra del Cadí. A l’esquerra tenim l’església de Sant Climent, cal baixar uns esglaons per accedir-hi.

1

1.502 m 42.3210,1.6625Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Climent d'Estana
Compta amb un sòlid campanar de torre. Va ser edificada substituint una altra de més antiga i amb la mateixa advocació, que ara és completament enrunada.Tanmateix, Estana tenia encara una altra església, també enrunada, dita de Sant Joan de Bassot.

Uns metres més amunt podem veure, a mà dreta, la font i els safareigs de la Plaça.2

1.504 m 42.3208,1.6623Clica per veure'n la ubicació. Font i safareig de la plaça d'Estana
Font i safareig situats a la plaça del poble, sota una teulada de teules a dues aigües sostenida per dues parets i un pilar de pedres lligades. La font queda dins d’una de les parets, a l'interior d'una petita volta de canó; l’aigua surt obrint una aixeta. El safareig queda al mig, consta d’una única bassa rectangular d’uns 3x2 metres aproximadament, aixecada i feta amb pedra treballada. Per la part exterior hi ha un abeurador disposat en angle recte amb una tanca metàl.lica que el separa del safareig. El safareig sembla antic peró la resta és de nova construcció o remodelació. Tot el conjunt es manté en molt bon estat i és un lloc agradable, guarnit amb flors.


Continuem pel carrer Major, al final del poble trobem a la dreta una altra font amb un safareig.

3

1.507 m 42.3200,1.6614Clica per veure'n la ubicació. Font i safareig de Dalt d'Estana
Es localitza al capdemunt del poble, a la sortida del mateix en direcció a Coll de Pallers. Es tracta d’una senzilla construcció d’obra rematada tota amb ciment sota un cobert d’Uralita. A l’esquerra hi ha la cisterna d’on surt una aixeta a un pam del terre. Fora trobem un abeurador rectangular pel bestiar. Dins queden dos petits safareigs, de costat, un per rentar i l’altre per esbandir.

Sortim del poble i continuem en el mateix sentit per la pista. A la nostra dreta hi ha un mur amb aigua a l’interior (hi ha una finestreta per on es pot veure l’interior, és ple d’aigua, posiblement sigui la mina d’una de les fonts del poble). Continuem i a uns 500 metres trobem la font de Coll de Pallers.

4 10'
0,8 Km
1.494 m 42.3166,1.6594Clica per veure'n la ubicació. Font de Coll de Pallers
És als afores del poble, al costat del camí que porta al coll de Pallers. És una font adossada a una paret seca feta amb pedra calcària del país, amb un broll constant que per mitjà d’un tub de ferro omple el llarg abeurador disposat en angle recte que l’envolta. Pel lloc on brolla l’aigua es va construir una volta que hauria d’estar tancada, fent les funcions de dipòsit de reserva. Davant, el terra és empedrat i s’ha condicionat amb dues taules i bancs de fusta i amb un lloc per fer foc.


100 metres més endavant arribem al Coll de Pallers.

5

1.495 m 42.3156,1.6589Clica per veure'n la ubicació. Coll de Pallers
L’indret és punt de partida d’excursions, escalades i travesses pel Cadí i les seves canals majestuoses. Al costat hi ha un aparcament.
Seguim el nostre camí en direcció sud, tot seguint els senyals blancs i grocs corresponents al PR-C-121 del parc natural. Deixem un camí a la dreta i continuem per un camí de suau pendent i ombrejat. Aviat es troba un encreuament de camins; cal seguir recte sense desviar-se per cap dels caminets laterals que porten als camps contigus fins que s'arriba a una petita pujada. Es remunta a migdia per la serra de Mataplana una mica decantats a llevant. Arribem als graus de Riclà, un altre collet situat en el mateix llom pel qual s'està pujant. Es prossegueix ascendint, però ara decantats a ponent. S’arriba a un coll ample i verd, el coll de Reineres.

6 25'
2,1 Km
1.703 m 42.3072,1.6552Clica per veure'n la ubicació. Coll de Reineres

Trobem una tanca de fusta per al bestiar oberta. Avancem pel mateix camí, pujant una estona més. Passem al vessant de la vall del Quer i el pendent torna a accentuar-se fins arribar al collet Roig.


7 40'
2,8 Km
1.787 m 42.3011,1.6570Clica per veure'n la ubicació. Collet Roig
Zona argilosa que aporta un to vermellós al terreny. D’aquí estant podem gaudir d’una magnífica vista del Cadí.Ara i fins el final el trajecte es decanta a llevant amb la serra del Cadí a la dreta. Travessem un sector pla entre bosc de pins negres i avets. Creuem un torrent, se’ns uneix una pista a l’esquerra i superem un petit graó. Uns metres més endavant som a prat de Cadí.


8 55'
3,8 Km
1.825 m 42.2956,1.6630Clica per veure'n la ubicació. Prat de Cadí
Com altres formacions similars, el prat és l'estat final de la colonització de la morrena glacial que es va formar en aquest indret durant la darrera glaciació. Davant, al sud, hi ha la canal del Cristall, que permet superar la muralla nord del Cadí, flanquejada per les impressionants roca de l'Ordiguer, a la dreta, i roca Verda, a l'esquerra. Sovint es veuen ramats d'isards als terrenys pendents llunyans. A l’estiu acostuma a haver-hi bestiar.
Caminem una mica més en direcció sud i s'arriba a la font del Pi, que es troba a l’altre extrem del pla; s’ha de buscar perquè no sembla evident a primera vista. Una mica més cap a l’oest hi ha la font de la Serreta, on comença el torrent de les Bordes, provinent de la canal de l’Ordiguer. Malauradament no l’he trobat, tot i que ho he preguntat a diferents caminants. Caldrà buscar-la en una altra ocasió.

9 1h
4 Km
1.853 m 42.2938,1.6626Clica per veure'n la ubicació. Font del Pi
El nom li ve donat perquè ha crescut un pi a sobre de manera que sembla nodrir-la. Actualment està canalitzada fins 3 o 4 metres més avall, on s'hi ha construït un muret fet amb un munt de pedres amuntegades que subjecten el tub de plàstic per on brolla l'aigua, el qual omple un primer abeurador metàl·lic i d'aquest es traspassa a vuit de consecutius disposats en renglera, l'un a continuació de l'altre. Per l'últim d'ells sobreeix l'aigua que és abocada al terra escolant-se muntanya avall fins que forma aiguabarreig amb el torrent que baixa de la Canal del Cristall. La font, al límit entre prat i bosc, ens refrescarà prou per poder admirar l'excel·lent paisatge que se’ns obre al pla.


Tornem a Estana desfent el camí d’anada.
F 1h 50'
8,2 Km
1.496 m 42.2921,1.6628Clica per veure'n la ubicació. Estana

Inici i final de l’excursió.

Un cop finalitzada l’excursió agafem el cotxe i baixem cap a Martinet, peró ara ho farem passant per Víllec. Anirem aturant-nos per visitar diferents fonts i esglésies que trobarem al pas.

10

1.459 m 42.3211,1.6639Clica per veure'n la ubicació. Font del Puet d'Estana
Es troba a uns 600 metres després de sortir d’Estana per la carretera que ens torna a Martinet; en un revolt pronunciat a l’esquerra agafem un caminet indicat a la dreta i en només 30 metres som a la font. L’aigua brolla abundantment per un broc de ferro clavat en unes pedres del marge i cau en un llarg abeurador d’obra rematat amb ciment. L’indret és força fresc, amb molta ombra i vegetació. Uns metres més amunt s’ha condicionat un espai amb dues taules i bancs de fusta per fer-hi un mos.
11

1.400 m 42.3286,1.6629Clica per veure'n la ubicació. Font de Sanars
Localitzada al marge esquerra del camí que va d’Estana a Béixer, a uns 275 metres del començament del mateix. El camí surt de l’esquerra d’un revolt molt pronunciat a la dreta de la carretera d’Estana a Martinet, a uns 1250 metres de la sortida d’Estana. La paret de la font és de pedra del pais lligada amb ciment, d’un metre i mig d’alçada per dos d’ample; una pedra allargada la corona. El broc, adossat a la paret, està fet amb dues teules disposades en forma de tub d’on raja l’aigua que cau en una pica de granit folrada de pedres, també lligades amb ciment, que descansa directament a terra. L’aigua desaigua directament al camí. No hi ha cap indicació amb el nom de la font, l’única referència que he trobat han estat un parell de rutes al Wikiloc; per tant he mantingut el nom que allí hi posava.
12

1.092 m 42.3334,1.6742Clica per veure'n la ubicació. Font de la plaça de Víllec
Situada a la plaça de la població, adossada a un galliner. Font feta d’obra totalment rematada amb ciment; té una petita cisterna quadrada d’on surt un tub metàl.lic per on brolla un rajolí d’aigua que cau directament en un llarg abeurador. A la paret de la font hi ha una inscripció amb el nom del poble “Villech” i l’any de la construcció o remodelació 1961.Al costat de la font, a l’altre costat del filat hi ha una bassa que es nodreix amb l’aigua sobrant de la font. 
13

1.080 m 42.3338,1.6756Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Martí de Víllec
Documentada des de l'any 1054. Té una nau allargada capçada amb absis semicircular i un potent frontispici que es corona amb una espadanya posteriorment eixamplada que fa de torre-campanar. L'aparell original és fet amb carreus ben treballats, això permet datar l'obra al segle XII. Les parts fetes amb pedra sense treballar corresponen a reconstruccions posteriors. El portal és adovellat, amb guardapols.


14

1.050 m 42.3341,1.6800Clica per veure'n la ubicació. Font dels Soldats
Es troba a la sortida del poble, a la banda esquerra de la carretera que va de Víllec a Martinet, passat el desviament al santuari de Bastanist. És una font d’obra arrebossada amb ciment, amb una paret a tres nivells d’alçada. Al mig de la paret hi ha un tub metàl.lic per on goteja aigua que cau en un abeurador tant llarg com la paret de la font i d’un metre d’alçada que descansa directament a terra. A l’esquerra de l’abeurador hi ha unes rajoles de ceràmica amb el nom de la font.
 
15

1.011 m 42.3421,1.6827Clica per veure'n la ubicació. Font del Molí de Bramasacs
La trobem a la carretera que va de Víllec a Martinet, al costat del Molí de Bramasacs, avui dia reconvertit en Casa Rural. A peu de carretera ja veiem el rètol verd que indica la font amb les seves característiques i uns metres més amunt, en una zona ajardinada de la finca, la font. És una font recentment remodelada, de lluny sembla una barbacoa. Es tracta d’una construcció de pedra amb una teulada de teules a dues aigües, sostenida per una viga de fusta amb el nom de la font. La font queda dins de la paret frontal amb una aixeta de pulsador i una pica rectangular de granit aixecada mig metre de terra; al damunt de l’aixeta hi ha una jardinera amb flors.
 
16

964 m 42.3587,1.6919Clica per veure'n la ubicació. Font de la Bàscula de Martinet
Al costat mateix de la bàscula de Martinet, en una zona d’esbarjo al peu de la carretera LV-4055 que puja a Montellà. La font, d’aigua de la xarxa municipal, és un muret de pedres en forma semicircular, d’un metre d’alçada per quatre d’ample i mig de gruix, amb una aixeta de pulsador al mig. L’aigua cau directament en una reixa que hi ha al terre empedrat.

 17

987 m 42.3575,1.6938Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Vigo
Es troba al camí que puja cap a Montellà des de la bàscula de Martinet. El camí està indicat per un cartell de l’Ajuntament i es troba de seguida, ja que està arranjat amb baranes de fusta i porta al perímetre de la font. El lloc és agradable, amb arbreda i ben delimitat. La font és una estructura feta amb pedra calcària del país que envolta el bloc de roca on es disposa l’aixeta de bronze. L’aigua cau en una reixa. Dins del perímetre esmentat hi ha dues taules de pedra, així com bancs.
 
18

960 m 42.3595,1.6959Clica per veure'n la ubicació. Font de l'aparcament de Martinet
Ubicada als jardins annexos a l’aparcament del camí de Montellà, al costat de la carretera N-260 de puigcerdà a La Seu d’Urgell. Es tracta d’una font amb aigua de xarxa, tota ella construïda amb pedres de riu (còdols) lligats. La paret, d’esquena al riu de la Llosa, està coronada amb unes pedres més fosques en forma de teuladeta. Una pica quadrada rep l’aigua que surt d’una aixeta de pulsador.

 
19

976 m 42.3611,1.6949Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Pere Sarret
Font d’aigua de xarxa, situada a la cantonada del carrer homònim amb el carrer de l’església. Es tracta d’una pedra llarga treballada, colocada en posició vertical, amb una aixeta cromada de pulsador. No té pica, l’aigua cau directament en una reixa que desaigua al clavegueram municipal.
 
20

981 m 42.3614,1.6951Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Església de Martinet
És una font d’aigua de xarxa que es troba al costat de la porta de l’església de Sant Eloi de Martinet. Consta d’un pilar quadrat de granit, d’un metre i mig d’alçada amb una aixeta de pulsador i una petita pica feta amb tres pedres rectangulars arran de terre. Fou construïda l’any 1960 tal com indica el gravat. 

21

981 m 42.3614,1.6950Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Eloi de Martinet
L'origen de Martinet no és tan antic com el de la major part de poblets de la comarca. Va sorgir al voltant d'una farga o martinet i està documentat des del segle XVI, juntament amb la seva església, dedicada a Sant Eloi. Tret del campanar, el temple ha estat refet modernament.