Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-065 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Entrada camí de la font del Tort (Montcada i Reixac) - Font del Tort - Font dels Caçadors - Font dels Avellaners - Església de Sant Pere de Reixac - Turó de Moià - Entrada camí de la font del Tort.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,7 Km 1h 45' 40 m 228 m 366 m 366 m Fàcil A trams Si 15-05-16

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

Descripció:

Aquesta és la repetició d'una caminada que ja vam fer l'11 de novembre de 2012.

Itinerari circular que s'inicia al costat de l'àrea d'esplai del camí de la font del Tort. Inicialment el camí transcorre pel fons de la Vall-Llosera per on flueix el torrent de Can Güell fins arribar a la font del Tort. Aquí enfilarem fins el coll de Moià on agafarem un sender en sentit nord que ens durà a la vall de Reixac; tot passejant per la part obaga, visitarem les fonts dels Caçadors i dels Avellaners i farem cap a l'església de Sant Pere de Reixac, situada sobre un turó que domina la part inferior de la vall. Tornarem al punt d'inici per la carena del turó de Moià.

En aquesta ocasió rajava la font del Tort, però les altres dues estaven eixutes.


Aproximació:

Començarem la passejada al primer aparcament de l'àrea d'esplai del Camí de la Font del Tort, a uns 300 metres de l'accés des de la carretera de la Roca. S'hi accedeix per la carretera de la Roca (BV-5001) a l'alçada de la torre dels Conills, a uns 150 metres, en direcció a La Roca, del pont que comunica el nucli urbà de Montcada amb la BV-5001.
Itinerari:

0 0h
0 Km
41 m 41.4849,2.1938Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de la font del Tort (Montcada i R.)

Comencem la caminada seguint la pista forestal per la que hem vingut amb el cotxe, en direcció est. El camí presenta una suau pujada. Al cap de només 75 metres defugim un camí ascendent que surt per l'esquerra (és per on tornarem després). Trobem uns pals informatius i unes biguetes de fusta que ens assenyalen el sender SL-C-148. Al cap d'uns 600 metres passem per sota de Can Tort (ara restaurant) que ens queda enlairat a la dreta, a l'altra banda del torrent. Abans d'un centenar de metres més amunt trobem la primera font d'avui, la font del Tort.


1 10'
0,8 Km
84 m 41.4840,2.2013Clica per veure'n la ubicació. Font del Tort
La paret de la font, d'un metre i mig d'alçada i de forma ondulada, està construïda amb llambordes. A la part baixa, sota una biga de ferro, és on hi trobem la sortida d'aigua regulada per una aixeta de polsador. L'aigua cau al terra formant un petit bassal que desguassa a través d'un canal obert fet amb llambordes.
A l'extrem oposat de la font disposem d'un banc corregut fet amb llambordes.
L'espai que l'envolta està condicionat com a zona de lleure, amb taules i bancs de fusta. Presenta un aspecte agradable.Deixem la font i la zona d'esbarjo a la dreta i seguim pista amunt durant uns 100 metres. Aquí deixem un camí privat que se'n va per la dreta i continuem d'enfront tot saltant una cadena que barra el pas als vehicles. El camí és carreter i circula paral·lel al torrent de Can Güell. Uns 150 metres més endavant, just a l'entrada d'un revolt a l'esquerra, abandonem l'ample vial i trenquem per un corriol que surt d'enfront, seguint les marques del SL-C-148. El corriol s'enfila en direcció nord, ajudats per unes escales de fusta que trobem de tant en tant. Al cap d'uns 325 metres de constant pujada anem a parar a un camí més planer que ens talla i que fem a la dreta. 75 metres després arribem a una clariana; prenem el camí que surt per l'esquerra i que ens duu en una quarantena de metres fins el coll de Moià (41.4884,2.2060)Clica per veure'n la ubicació. .


Aquest coll és una cruïlla de camins i rutes; a l'esquerra pujaríem al turó de Moià seguint el SL-C-148, a la dreta aniríem a Can Piqué i més avall a la carretera de la Vallesana (la que va de Badalona a Montcada), si agaféssim la pista ampla que marxa davant nostre en direcció nord (després tornarem per aquí), aniríem cap a la vall de Reixac però nosaltres ho fem per un camí que surt a la dreta un cop creuada la pista. El camí marxa inicialment en direcció est, però al cap de només 75 metres trenquem a l'esquerra per un estret però ben definit corriol que al principi puja. Mica en mica ens anem adreçant al nord-est, a la dreta veiem el restaurant Can Piqué i d'altres cases. Quan portem caminats uns 200 metres per aquest corriol trobem una bifurcació, rebutgem un camí a la dreta amb el senyal de "Prohibit el pas, zona de tir", nosaltres agafem el de l'esquerra que comença a baixar per dins el bosc alhora que canviem de vessant i ens encarem al nord. Després d'uns 400 metres arribem a una clariana; girem a la dreta i immediatament tombem a l'esquerra per una torrentera que ens porta, en poc més de 50 metres, a enllaçar amb el camí de Can Vilatort que fem a la dreta. El camí és ample i ombrívol. Anem guanyant alçada poc a poc. Després d'uns 230 metres deixem a l'esquerra un corriol que ens portaria a la font dels Avellaners (més tard tornarem per aquí) i uns 500 metres més endavant obviem un corriol a la dreta amb una bigueta que ens assenyala el "Poblat ibèric". Només 25 metres després, a mà dreta, queda la font dels Caçadors.


2 45'
3,1 Km
212 m 41.4923,2.2181Clica per veure'n la ubicació. Font dels Caçadors
Es troba a la capçalera del torrent de Reixac, a peu del camí de Can Vilatort, prop de l'antiga pedrera. Quan brolla, l'aigua surt per un tub encastat a la paret de la font, cau en una petita pica de forma triangular. Fou restaurada per un grup de jubilats de la zona.
Davant de la font tenim unes bones vistes.
Seguim pel camí de Can Vilatort, de seguida deixem a la dreta una antiga pedrera alhora que ens adrecem a l'oest, en lleugera baixada. 150 metres més avall passem a frec d'un majestuós arbre.Uns 40 metres més avall defugim un camí que arrenca per la dreta i al cap d'una 250 metres, cal estar atents doncs ha desaparegut la bigueta indicadora, trenquem a l'esquerra per un corriol que baixa a buscar el torrent. Seguint-lo en sentit sud-est, trobarem la font dels Avellaners, uns 70 metres més avall, en una petita clariana del bosc.


3 55'
3,6 Km
158 m 41.4935,2.2140Clica per veure'n la ubicació. Font dels Avellaners
La localitzem a pocs metres sota el camí de Can Vilatort, al costat mateix del torrent de Reixac. La font consisteix en un mur de pedres adossat al marge de la muntanya d'on surt un tub metàl·lic per on raja l'aigua, que cau en una pica arran de terra, desaiguant directament al torrent. La curiositat d'aquesta font és l'arranjament del seu entorn, ple de gravats, figures i bancals. Malgrat que la regeneració està feta seguint un estil molt particular, en cap moment desentona amb l'entorn, degut a que s'han utilitzat materials de l'entorn. Aquestes modificacions les va dur a terme un mallorquí que es va instal·lar a Montcada on hi va dedicar bona part del seu temps lliure.Continuem pel corriol ascendent que surt de dalt de la font i el seguim durant uns 175 metres, fins que enllacem altra vegada amb el camí de Can Vilatort que ara fem a la dreta, en sentit contrari al que dúiem a l'anada. Uns 250 metres després deixem a l'esquerra el corriol per on hem vingut des del coll de Moià i continuem uns 225 metres fins trobar una pista ampla que ens talla. La prenem a la dreta. En uns 250 metres som a l'esplanada de l'església de Sant Pere de Reixac.

4 1h 10''
4,4 Km
156 m 41.4958,2.2063Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Pere de Reixac
Situada dalt d'un turó, al vessant occidental de la Serralada de Marina. Està documentada des de l'any 992. Va ser refeta a mitjan segle XI i consagrada el 1048. Cap a l'any 1676 es va transformar adquirint el seu aspecte actual. Consta de dues naus paral·leles capçades amb sengles absis, cobertes amb voltes de canó d'època moderna. Es creu que la nau de migdia podria ser del segle X i l'altra correspondria a la reforma del segle XI. Al costat de la porta, adovellada i situada al mateix lloc que l'original, s'alça el campanar, de base quadrada i coronament octogonal, del segle XVII.Sortim de l'església seguint la pista principal, desfent les nostres últimes passes. Al cap de 250 metres deixem a l'esquerra el camí de Can Vilatort, per on hem vingut de la font dels Avellaners, continuem per la pista en sentit sud, obviant altres camins que ens menen. Al cap d'una mica més de 200 metres arribem a una bifurcació; la pista que se'n va en baixada per la dreta porta a la carretera BV-5001, nosaltres continuem pel brancal de més a l'esquerra en lleugera pujada. La pista ens duu, aproximadament mig quilòmetre més amunt, altre cop al coll de Moià, per on hem passat a l'anada. Ara prenem el camí que arrenca per la dreta, barrat amb una cadena. Recuperem les marques del SL-C-148. El camí és ample i presenta una moderada pujada. A la dreta veiem l'antena de comunicacions. Uns 200 metres més amunt assolim la cota més alta de l'excursió, el turó de Moià.


5 1h 25''
5,5 Km
228 m 41.4876,2.2038Clica per veure'n la ubicació. Turó de Moià
El turó és ben visible, dalt de tot hi han les antenes i uns metres per sota una senyera catalana. Des de dalt del turó podem gaudir d'unes magnífiques vistes del Vallès Occidental i part del Barcelonès, llàstima de la visió de les antenes properes.

Continuem per la pista en direcció ponent. El camí és ample i un xic ensopit, malgrat tot ens obsequia amb unes bones vistes; a l'esquerra podem veure el mar, Montjuic, el turó de Montcada, Montserrat i la Mola.
El camí no té pèrdua, obviem qualsevol caminet que ens meni, sempre pel més ample. A la dreta se'ns brinda una bona imatge de la part baixa de Montcada amb la torre de Can Bonet en primer terme (41.4884,2.2060)Clica per veure'n la ubicació. .


Edifici singular situat en ple parc de la Serralada de Marina, envoltat de bosc, molt a prop de la carretera de la Roca. Va ser projectat per Domènech Mansana i alçat entre 1914 i 1916. Està format per diferents cossos juxtaposats amb una torre quadrada coberta a quatre aigües. Les teulades són de ceràmica vidriada que combina el color ocre amb el verd. Les finestres, de perfil escalonat, estan ornamentades amb maó vist i detalls ceràmics. La porta que s'obre a la torre està presidida per un porxo de maó vist que fa de suport d'un balcó cantoner. A la part del darrera hi ha una galeria semicircular, a nivell de planta baixa, que sobresurt com si fos un absis. Prop de la casa hi ha un pavelló més senzill i, al costat de la carretera, la masoveria, d'estil molt semblant. Tot el conjunt es troba en magnífic estat de conservació i està dedicat a celebracions socials amb el nom de Palauet Montcada.


Quan portem caminats uns 900 metres des del turó de Moià defugim un camí que surt per l'esquerra, 125 metres més avall passem a frec de la Torre dels Conills i només un centenar de metres després ens porta a enllaçar amb la pista per on hem començat la caminada, on a pocs metres tenim estacionat el vehicle.


F 1h 45''
6,7 Km
41 m 41.4849,2.1938Clica per veure'n la ubicació. Entrada camí de la font del Tort

Inici i final de la passejada d'avui.