Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-066 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Carrer d’Antoni Pujades (Montcada i Reixac) – Font de la Mitja Costa – Turó de Montcada – Font de la Vinya – Turó dels Quatre Pins – Carrer d’Antoni Pujades.
    [Font Pudenta ].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
4,8 Km 1h 25' 50 m 265 m 293 m 293 m Fàcil A trams Si 18-11-12

Descripció:

Ruta fàcil per la zona del turó de Montcada, dins el parc de Collserola, tot passant també pel turó dels Quatre Pins i dues fonts. Malgrat que estarem encerclats per carreteres i autopistes, des de dalt del turó de Montcada podrem gaudir d’excel.lents vistes de la Mola, Montserrat i la Serralada de Marina. Al començar o a l’acabar la caminada podem desplaçar-nos una mica per visitar la font Pudenta que resta a uns 500 metres de l’inici de l’excursió, peró en zona urbana. 

Tant la font de la Mitja Costa com la de la Vinya rajen.


Aproximació:

Començarem la caminada al carrer d’Antoni Pujades, cantonada amb el carrer dels Crisantems a Montcada i Reixac, on haurem estacionat el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
50 m 41.4815,2.1712Clica per veure'n la ubicació. Carrer d'Antoni Pujades (Montcada i Reixac)

Sortim del carrer d’Antoni Pujades i comencem a caminar tot pujant pel carrer encimentat dels Crisantems. De seguida deixem a l’esquerra un centre per a minusvàlids i, tot seguit, un altre edifici també a l’esquerra. El camí deixa de ser pavimentat i esdevé una pista de terra que seguim fins una bifurcació on girem a l’esquerra, en suau ascens. Uns 50 metres més amunt, en una curva a la dreta, deixem la pista i prenem un corriol a l’esquerra que s’endinsa en el bosc. Anem seguint pel corriol durant uns 110 metres fins enllaçar, altre cop, amb la pista inicial. Girem a l’esquerra per la pista i en pocs metres ja veiem, al marge dret del camí, l’abeurador de la font de la Mitja Costa (41.4799,2.1741)Clica per veure'n la ubicació. . Continuem 20 metres més per la pista fins una cruïlla, recte aniriem al cementiri, nosaltres girem a la dreta i ja veiem, a pocs metres, en una esplanada que queda entre els dos camins, la font de la Mitja Costa.

1 10'
0,5 Km
113 m 41.4798,2.1744Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mitja Costa
    Es troba situada a la meitat del camí que pujava al turó abans no s’explotés la seva part més elevada. Construcció gran, formada per un frontal gran de pedra arrebossada que es recolza a la paret del darrera i pels dos laterals que surten cap endavant en forma de seients. Del tub en surt un bon raig d’aigua que es cola per la reixa metàl.lica del terra format per una gran plataforma de ciment. L'aigua sobrant de la font alimenta un abeurador situat uns metres més avall.

Continuem per la pista que queda damunt la font (qualsevol dels corriols que surten de l’esplanada ens hi porten), inicialment en sentit sud, després gira cap a ponent i després ho fa, altra vegada, en direcció sud. Arribem a una clariana on a mà dreta hi ha un monument de ferro amb la inscripció “Pau al turó de Montcada”. Continuem pocs metres per la pista fins trobar un corriol que surt de la nostra esquerra i que, en uns 250 metres fent ziga-zagues, ens condueix fins una gran esplanada. Aquí cerquem un camí, molt desdibuixat al principi, que prenem a l’esquerra, en sentit nord-est. El camí es va fent més visible fins que es converteix en una pista ampla. Continuem pel camí; de seguida ja veiem, a baix a la nostra esquerra, l’explotació de la cantera. Ara el camí es dirigeix cap el sud, deixem un camí a la dreta que puja a una torre de guaita de fusta, ben visible a mà dreta. Uns 175 metres més endavant hem de trobar un corriol a la dreta que s’enfila durant uns 230 metres per damunt de les pedres fins la part més alta del turó de Montcada.


2 30'
1,6 Km
250 m 41.4772,2.1766Clica per veure'n la ubicació. Turó de Montcada
    És un petit turó, ben visible i present des de molts llocs del Vallès i des de gran part de Barcelona. Molta gent el coneix pel nom de la fàbrica de ciment que el va explotar durant 90 anys, Asland. L'explotació de la cantera que va iniciar-se a principis del s. XX va canviar el perfil del turó i va fer-ne desaparèixer l’ermita que es trobava al capdamunt. Ara però, la cantera ha estat tancada i el turó es troba en procés de restauració.
Desfem l’últim tram fins el camí que duiem abans i que ara prenem a la dreta, en baixada. Continuem davallant pel camí, deixem un camí a l’esquerra i uns 125 metres més endavant arribem a una cruïlla on hi ha un pal indicador. Afagem el camí de l’esquerra, de seguida deixem un corriol a la dreta que puja al turó dels Quatre Pins (després tornarem per aquí), nosaltres continuem recte per un camí que passa enmig d’uns camps de conreus abandonat i per sota d’una gran figuera. El camí va davallant fins enllaçar amb un camí ampla que agafem a la dreta i ens condueix fins una gran esplanada que és la base de l’explotació de la cantera. A la dreta hi ha un rètol prohibint l’accès a la cantera, sortim pel camí que surt del costat de l’indicador, que marxa en direcció ponent i que ens duria a la carretera N-150 de Cerdanyola a Montcada i Reixac. Als 100 metres deixem el camí i girem a l’esquerra per un caminet que baixa fins un seguit d’horts, molt deixats i amb molta brutícia per tot arreu. Només 25 metres més avall ja escoltem el soroll de l’aigua de la font de la Vinya, situada abaix, a l’esquerra del caminet.


3 50'
2,7 Km
91 m 41.4715,2.1714Clica per veure'n la ubicació. Font de la Vinya
    Gran construcció formada per una llarga mina i una bassa que emmagatzema l’aigua per regar els horts propers. Tan la mina com la bassa estan plenes i raja un bon doll d’aigua. Presenta un aspecte deteriorat per la falta de conservació i la brutícia acumulada en tot l’entorn.
Des d’aquí vàrem seguir uns metres més avall pel caminet, seguint les indicacions dels amics de les Fonts de Collserola, tot cercant la font Trobada, que resta a pocs metres de la font de la Vinya. En el lloc on teniem georeferenciada la font hi havia una família nòmada acampada, fet pel qual vàrem desestimar continuar buscant la font; ho deixarem per una altre ocasió.

Desfem l’ultim tram fins tornar a l’entrada de la cantera. Abans d’entrar a la cantera, agafem un caminet a l’esquerra que passa pel darrera de la tanca del primer hort i que va en direcció ponent. El camí s’acaba quan va a petar a una altra tanca que ens talla el pas. Ara pujem camp a través, fins el turó dels Quatre Pins, sempre tenint com a referència el dipòsit d’aigua. Arribem dalt del turó.


4 1h
3,1 Km
176 m 41.4736,2.1706Clica per veure'n la ubicació. Turó dels Quatre Pins

Tenim el dipòsit d’aigua a la nostra dreta i a l’esquerra un camí ample. Nosaltres donem la volta al dipòsit i cerquem un corriol que marxa en direcció nord-est. Seguim el corriol en lleuger descens durant uns 250 metres i arribem a la bifurcació per on hem passat quan anàvem a la font de la Vinya, girem a l’esquerra i de seguida tornem a ser a la cruïlla amb el pal indicador. Ara sí que prenem el camí que està assenyalat com font de la Mitja Costa, en direcció nord-oest.

Uns 100 metres més avall, a la dreta, teniem entès que trobariem una antiga mina abandonada. Vàrem fer una ràpida incursió sense trobar-la, un altre dia serà, no disposàvem de més temps.

Continuem davallant per la pista. Uns 400 metres més endavant deixem a la dreta el corriol per on hem pujat al turó de Montcada, després deixem a l’esquerra el monument de ferro, passem per la font de la Mitja Costa, girem a l’esquerra a la següent cruïlla, deixem l’abeurador a l’esquerra i continuem recte per la pista. Deixem a la dreta el corriol per on hem pujat al principi, ara continuem per la pista i seguim fins que la pista empalma amb el carrer encimentat del carrer dels Crisantems i després amb el carrer d’Antoni Pujades, on hem començat la caminada.

F 1h 25'
4,8 Km
50 m 41.4815,2.1712Clica per veure'n la ubicació. Carrer d'Antoni Pujades

Inici i final d’aquesta passejada.
Al començar o a l’acabar la caminada ens desplaçarem fins l’avinguda Riera de Sant Cugat per visitar la font Pudenta que resta a uns 500 metres de l’inici de l’excursió, peró en zona urbana.

5

44 m 41.4833,2.1775Clica per veure'n la ubicació. Font Pudenta
    Està situada a l’avinguda Riera de Sant Cugat de Montcada i Reixac, al terraplè que suporta la via del tren. Abans estaba en un altre lloc i fou traslladada en fer la via del tren. El tub està trencat i regalima.