Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-067 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Mª de Martorelles – Gorg de Can Ros - Font de la Mercè - Font de Can Barbeta - Dolmen de Can Gurri - Coll de Can Corbera - Coll de Mercader – Font de Can Matons - Cementiri de Santa Mª de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,7 Km 2h 20' 133 m 406 m 384 m 384 m Fàcil A trams Si 7-12-12

Descripció:

La sortida d’avui té la intenció de conèixer una mica més els boscos compresos dins el triangle format per la font de Can Barbeta, el dolmen de Can Gurri i el coll de Can Corbera, dins el terme municipal de Vallromanes. Iniciarem l’excursió al cementiri de Santa Mª de Martorelles, passarem pel gorg de Can Ros, la font de la Mercè i ens aproximarem a la font de Can Barbeta. Des d’aquí pujarem al dolmen de  Can Gurri resseguint el torrent i després baixarem al coll de Can Corbera donant la volta a la muntanya, passant per alguns corriols que jo no coneixia fins avui. La tornada la farem a través del coll de Mercader i la font de Can Matons, una font que queda fora de les rutes habituals peró que mereix la visita pel seu generòs doll.

Les fonts de la Mercè i de Can Matons sempre rajen.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Mª de Martorelles

    Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra. Uns 200 metres després el deixem, juntament amb un altre amb una cadena a l’esquerra i agafem un corriol a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després agafem un corriol ascendent a la dreta en direcció a una pineda. Entrem en el bosc i seguim el corriol, trobem una bifurcació que fem a l’esquerra. Continuem pel camí que és força planer i agraït, veiem diverses parets de pedres que intuim podrien ser feixes d’antics conreus. Deixem un altre camí a la dreta i arribem a una bifurcació que prenem a l’esquerra, davallant fins el torrent on tenim el gorg de Can Ros a baix a l’esquerra.1 20'
1,3 Km
199 m 41.5215,2.2658Clica per veure'n la ubicació. Gorg de Can Ros
    Es tracta d’un modest gorg, peró després de dies plujosos s’el pot veure força ufanós. Antigament, en aquest indret, hi havia la desapareguda font de Can Ros que prenia l’aigua de la sèquia de Can Girona, igual que la font de la Mercé.

Creuem el torrrent. Ara cal fer un tram de pujada i arribem a una pista ampla; a l’esquerra aniriem a Can Girona, nosaltres fem a la dreta. Continuem per la pista, arribem a una bifurcació; pel camí de l’esquerra senyalitzat amb un pal indicatiu aniríem al Castell de Sant Miquel i el coll de Can Corbera, nosaltres anem recte seguint els indicatius de la font de la Mercè i Castellruf. A la nostra dreta ens queda el torrent de Can Gurri i uns metres més endavant ja veiem a mà esquerra la font de la Mercè.

2 25'
1,7 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.
Continuem per la pista en pujada, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Trobem un corriol a l’esquerra, i dos camins enfront amb cadena. Agafem el camí de l’esquerra (no GR ), pugem pel sauló erosionat entre alzines, una mica més tard deixem un corriol a la dreta descendent, continuem pujant, deixem un altre corriol a l’esquerra, i més tard un altre a la dreta. Després abandonem la pista i prenem un camí a l’esquerra amb una cadena. 100 metres més endavant trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

3 40'
2,7 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Remuntem torrent amunt fins enllaçar amb un caminet perpendicular que fem a la dreta. 200 metres més enllà sortim a una pista ampla, nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent. 150 metres més amunt, a banda esquerra, trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està quinze metres dins l’alzinar.

4 50'
3,4 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.Sortim del dolmen i tornem a la pista tot girant a la dreta, reculant els últims 150 metres, fins el camí per on hem vingut fa una estona i que ara ens queda a mà dreta. D’aquí estant agafem un corriol que en un principi planeja i després davalla, 150 metres més avall deixem un corriol a l’esquerra i continuem fins anar a petar a un camí ample que prenem a l’esquerra (a la dreta aniriem al golf de Vallromanes) i ja no deixem fins el coll de Can Corbera.

5 1h 25'
5,5 Km
307 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

    Agafem la pista en sentit llevant. Uns 100 metres més endavant hi ha una bifurcació, amb un pal indicatiu; girem a la dreta. Passem entre vinyes i cirerers, després entrem en un bosc. Deixem un camí a l’esquerra, en baixada, que ens duria a la font de la Mercè, nosaltres continuem recte pel camí més planer. Finalment saltem una cadena i anem a petar a un camí ample que fem a la dreta. En només uns 15 metres som al coll de Mercader.
6 1h 50'
7,5 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

    Des del coll de Mercader hem d’agafar el camí que va en sentit sud (esquerra), no confondre amb el primer camí que hem trepitjat quan hem saltat la cadena, que també va en sentit sud (ambdós camins ens durien a les inmediacions de Can Girona). De seguida veiem a la nostre esquerra, a baix del camí, una vinya i més endavant, també a l’esquerra ens queda Ca n’Oliveres. El camí davalla força, arribem a un bosc, el camí gira a l’esquerra, nosaltres deixem el camí i tombem a la dreta, fent drecera pel mig del bosc, i anem a parar a un carrer asfaltat, carrer del camí de Can Girona, que seguim en sentit ponent. Uns 400 metres més endavant el carrer fa un gir a l’esquerra i 400 metres desprès girem a l’esquerra per un camí de terra, és el Camí del Fondo. Seguim, quan veiem un majestuòs plataner a peu de camí voldrà dir que estem a la font de Can Matons.

7 2h 10'
9 Km
137 m 41.5252,2.2513Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Matons
    Font situada dins els limits de la masia de Can Matons, a peu de camí, sota un majestuòs plataner. Es tracta d’una senzilla estructura d’obra per on raja l’aigua, amb un bon doll, que va a parar a dos safareigs.

Continuem pel camí en el mateix sentit que duiem, travessem el torrent, deixem un camí a la dreta i 100 metres més tard prenem el camí de l’esquerra. El camí ens porta a un sauló amb pedres que creuem, és el camí del Fondo. Al sortir del sauló arribem a una trifurcació on tenim Can Bernades a l’esquerra; nosaltres continuem recte i pocs metres més endavant estem al cementiri.

F 2h 20'
9,7 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Mª de Martorelles

Arribem al final de l’excursió.