Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-068 (Vallès Oriental i Occidental)

Punts de referència:


Entrada al camí de Can Vilatort (Montcada i Reixac) – Turó de Can Donadéu - Poblat ibèric de les Maleses – Font dels Caçadors - Font dels Avellaners - Entrada al camí de Can Vilatort.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6,6 Km 1h 40' 44 m 461 m 423 m 423 m Mitjana A trams Si 16-12-12

Descripció:

Una altra ascensió al poblat ibèric de les Maleses. En aquesta ocasió ho farem des de Montcada i Reixac, peró no per la ruta marcada si no pujant pel turó de Can Donadéu. La baixada sí la farem per la ruta marcada, baixant per la pedrera de la Vallençana i pasant per les fonts dels Caçadors i dels Avellaners. La caminada ens permetrà conèixer una mica el triangle format pel turó de Can Donadéu, la pedrera homònima i la font del Avellaners de Montcada i Reixac.

És una curta caminada, encara que l’he qualificat com a moderada degut a la forta pujada que farem al pujar fins el turó de Can Donadéu i a la no menys pronunciada pendent que hi en el tram que ens portarà del poblat ibèric a la pedrera de la Vallençana.


Aproximació:

Deixarem el cotxe aproximadament al Km 9,5 de la carretera BV-5001 que va de Santa Coloma de Gramenet a la Roca del Vallès. A l’entrada del camí hi ha una cadena impedint el pas als vehicles no autoritzats.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.






Itinerari:

0 0h
0 Km
44 m 41.5004,2.2020 Entrada al camí de Can Vilatort (Montcada i R.)

Passem la tanca i seguim el camí de Can Vilatort. Al començament el camí està encimentat, a la nostra dreta ens queda el torrent de Reixac. De seguida deixem a l’esquerra l’entrada a Can Peces, s’acaba l’asfalt i esdevé una pista de terra. Continuem avançant en suau ascens, obviant qualsevol camí que ens mena, deixem a l’esquerra uns cartells indicant-nos la presència d’aixams d’abelles. Quan portem caminant uns 900 metres des de Can Peces, abandonem la pista i girem a l’esquerra per un camí que puja en sentit nord. Uns 500 metres després arribem a un petit coll on abandonem el camí que aquí fa un gir a l’esquerra i prenem un corriol que surt de la dreta i que aviat s’enfila força. Durant els següents 500 metres el corriol és molt costerut i relliscós, deixem un camí a la dreta. Finalment arribem a una explanada on a la dreta hi ha una torre d’alta tensió. Ara continuem per la pista que marxa cap a llevant uns 100 metres, tombem a l’esquerra i 60 metres més endavant estem dalt del turó de Can Donadéu.

1 35'
2,5 Km
402 m 41.4976,2.2205 Turó de Can Donadéu
    És una muntanya de 402 metres que es troba a ponent del municipi de Sant Fost de Campsentelles.Hi ha una torre d’alta tensió.


Baixem els últims 60 metres fins la pista, girem a l’esquerra i, inmediatament, agafem un caminet a la dreta. Al pocs metres creuem un corriol, més endavant deixem un caminet a la dreta (aquest camí baixa a Montcada i enllaça amb el camí de Can Vilatort). Uns 250 metres més endavant deixem un corriol a l’esquerra, i poc després fem l’ultim tram amb compte que fa molta pendent i rellisca. Ja sóm al poblat ibèric de les Maleses.

2 45'
3,1 Km
464 m 41.4937,2.2242 Poblat ibèric de les Maleses
    El poblat ibèric de Les Maleses, ubicat a l'antiga Laietania, es troba al cim del Pi Candeler, dalt de la Serralada de Marina. Aquest cim, a la vegada, serveix de límit municipal entre els termes de Montcada i Reixac i Sant Fost de Campsentelles. Des del poblat s'observa una immensa panoràmica, des de la qual es pot dominar visualment tot el Vallès, part del Barcelonès i part del Maresme. Així mateix té bona visibilitat sobre els massissos del Montseny, Montserrat i Prepirineu. Aquesta ubicació proporcionava als habitants del poblat iber, un gran control sobre el territori. Es pot situar el poblat entre els segles III i II aC. S'han efectuat diverses intervencions arqueològiques des de l'any 1928, però és des de l'any 2000, que el poblat està essent estudiat dins del projecte d'investigació arqueològica.















Un cop visitat el poblat continuem pel camí en sentit sud. A la primera bifurcació seguim recte, seguint sempre uns pals indicadors amb unes marques de color groc. El camí està arranjat amb travesses que ajuden a retenir les terres, malgrat aixó presenta una forta pendent i cal vigilar de no relliscar. Anem a petar a un camí perpendicular al que duiem i que fem a la dreta, seguint durant un centenar de metres el filat de la pedrera de la Vallençana que ens queda a l’esquerra. Al cap d’uns 200 metres ens desviem del camí i girem a la dreta (hi ha un pal indicador que ens indica), continuem davallant pel camí, obviant qualsevol corriol que ens surti al pas fins anar a petar a una pista ampla i planera, és el camí de Can Vilatort. L’agafem a la dreta per anar a la font dels Caçadors, que està a només 25 metres, a mà dreta.

3 1h 10'
4,5 Km
212 m 41.4923,2.2181 Font dels Caçadors
    Es troba a la capçalera del torrent de Reixac, a peu del camí de Can Vilatort, prop de l’antiga pedrera. L’aigua, que brolla per un tub encastat a la paret de la font, cau en una petita pica de forma triangular. Acostuma a rajar, nomès en estius molt rigurosos resta eixuta. Fou restaurada per un grup de jubilats de la zona.













Tornem a pendre el camí de Can Vilatort, peró en sentit contrari. De seguida deixem a l’esquerra el corriol per on hem baixat del poblat ibèric i continuem en suau descens. El camí és ombrívol i bastant planer, molt agradable de caminar-hi. Després d’uns 500 metres abandonem el camí i girem a la dreta per un corriol que ens baixa fins el torrent, on trobem la font dels Avellaners.

4 1h 20'
5,2 Km
158 m 41.4935,2.2140 Font dels Avellaners
    La localitzem a pocs metres sota el camí de Can Vilatort, al costat mateix del torrent de Reixac. La font consisteix en un mur de pedres adossat al marge de la muntanya d’on surt un tub metàl.lic per on raja l’aigua, que cau en una pica arran de terra, desiguant directament al torrent. La curiositat d’aquesta font és l’arranjament del seu entorn, ple de gravats, figures i bancals. Malgrat que la regeneració està feta seguint un estil molt particular, en cap moment desentona amb l'entorn, degut a que s’han utilitzat materials de l’entorn. Aquestes modificacions les va dur a terme un mallorquí que es va instal.lar a Montcada on hi va dedicar bona part del seu temps lliure.


Continuem pel corriol que passa per la font fins el camí de Can Vilatort que fem a l’esquerra i seguim davallant fins arribar al final, on hem començat la caminada.

F 1h 40'
6,6 Km
44 m 41.5004,2.2020 Entrada al camí de Can Vilatort

Inici i final d’aquesta caminada.