Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-069 (Vallès Oriental )

Punts de referència:


Entrada camí de Can Rovira (Sant Fost) – Can Rovira – Can Torras – Pou de Glaç de Can Donadéu – Entrada camí de Can Rovira.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
4,7 Km 1h 15' 51 m 208 m 223 m 223m Fàcil No No 9-12-12

Descripció:

La petita caminada d’avui girarà al voltant de la pedrera de Can Rovira. Començarem a l’entrada del camí de Can Rovira, baixarem i resseguirem el torrent de Can Torrens, continuarem per la pista fins Can Torras on ens desviarem a la dreta en sentit sud-oest i ens enfilarem fins la part més alta de la pedrera, on hi ha unes vinyes. D’aquí estant baixarem en direcció a Can Donadéu per visitar el pou de Glaç del mateix nom. Finalment retrocedirem un tram i baixarem per un corriol que va a petar al camí de Can Rovira.


Aproximació:

Deixarem el cotxe a l’entrada del camí de Can Rovira, que es troba aproximadament al Km 11,1 de la carretera BV-5001 que va de Santa Coloma de Gramenet a la Roca del Vallès.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
51 m 41.5113,2.1090 Entrada camí de Can Rovira (Sant Fost)

Comencem caminant per la pista ampla que en sentit sud-est ens condueix directament a Can Rovira.


1 5'
0,4 Km
78 m 41.5102,2.2141 Can Rovira
    Es té constància d'aquesta antiga masia d'abans del segle XV. No té el caràcter tradicional de la masia catalana, més aviat té un aspecte senyorial per les obres que s'hi han dut a terme al llarg de la seva existència. Recentment ha estat rehabilitada com a restaurant i hípica.


De la dreta de la casa surt un camí que baixa al torrent de Can Torrens. Un cop a baix del torrent enllacem a la dreta amb un caminet que el ressegueix; a uns 200 metres deixem el camí i ens desviem a la dreta per un corriol que, uns metres més endavant, va a parar a un camp que vorejem per la dreta i anem a sortir a la pista principal que fem a la dreta. A l’esquerra tenim les vinyes de Can Torras i a la dreta, rera un petit bosc, ens queda la pedrera de Can Rovira. Continuem uns 300 metres i ja estem a l’era de Can Torras.

2 25'
1,6 Km
116 m 41.5068,2.2242 Can Torras
    Antiga Masia. Actualment estan acondicionant-la com a casa de colònies i hípica.Sortint de l’era de la casa en sentit sud pugem una petita pendent i agafem una torrentera, molt tapada per arbres caiguts, que surt davant nostre; quan aquesta s’acaba ens trobem amb una riera perpendicular amb sorra, girem a la dreta (a l’esquerra aniriem a l’ermita de Cabanyes). La riera s’acaba, també el camí; ens trobem sota d’un talús de terra que pujem com podem i anem a parar a una explanada que ja forma part de la pedrera. D’aquí surt una pista ample que va pujant, la pedrera la tenim a la dreta, per l’esquerra veiem l’ermita de Cabanyes a sota, nosaltres seguim la pista uns 300 metres amunt. Mes o menys en aquest punt estem entre les dues pedreres, a la dreta la pedrera de Can Rovira, a l’esquerra la pedrera de Can Donadéu. Nosaltres continuem per la pista que duiem, ara en baixada i, a la que trobem una vinya a l’esquerra, hi entrem i la travessem pel camí central. Sortint de la vinya, deixem un caminet ascendent a l’esquerra i més endavant un cami a la dreta. Continuem baixant, passem per una clariana. A la dreta surt un corriol descendent que baixa a Can Rovira (després l’agafarem per tornar), ara seguim recte avall, creuem el torrent i a uns 200 metres trobem a peu de camí, a l’esquerra, el Pou del Glaç de Can Donadéu.

3 55'
3,4 Km
77 m 41.5061,2.2110 Pou de Glaç de Can Donadéu
    És un del pous de glaç més grans de tot el Vallès. Les seves dimensions són d’uns 14 metres de diàmetre per 17 d'alçada i semble que va ser bastit cap el segle XVI per ordre del prior de la Cartoixa de Montalegre. Per sobre del pou es troben tres basses a diferent nivell, la més alta és la més gran i tenia la funció de recollir l'aigua de pluja i la d’una mina propera, d'aquesta, per decantació, anava passat a les altres dues; l'última i més petita era on es fabricava el gel a base de deixar que s'omplís un pam i deixar que es glacés durant la nit; al matí es tallava el gel i es ficava al pou. Si ens enfilem pel talús que queda a ma dreta podrem veure la cúpula i uns metres més amunt les basses. Actualment està descuidat i gairebé tapat per la vegetació.
Retrocedim pel camí que duiem fins la clariana; a la dreta hi ha una torre elèctrica. De l’esquerra, entre dos cirerers d’arbòç, surt un petit corriol descendent que agafem i ens endinsem en un bosc esclarissat. Cal anar en compte de no perdre el traçat del camí, aquest es dispersa molt. Passem per una antiga cisterna de reg sota una gran alzina. Quan sortim del bosc arribem a una petita explanada, a l’altre banda, davant nostre, hi ha la pista que en pocs metres a l’esquerra ens porta a l’inici de l’excursió.

F 1h 15'
4,7 Km
51 m 41.5113,2.1090 Entrada camí de Can Rovira

Inici i final de la caminada d’avui.