Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-072 (Vallès Oriental i Occidental)

Punts de referència:


Can Picanyol (Caldes de Montbui) - Font de les Escales - Poblat ibèric de Torre Roja - Font del Xec - Serra Llisa - Font del Gorg d'en Pèlags – Can Picanyol.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,8 Km 2h 30' 228 m 719 m 637 m 637 m Mitjana A trams Si 23-11-12

Descripció:

Aquest recorregut ens portarà des de Caldes de Montbui fins al capdamunt de la Serra Llisa, un lloc on podrem gaudir d'unes magnífiques vistes panoràmiques. A l’anada passarem per la font de les Escales, pel poblat ibèric de Torre Roja i per la font del Xec. De retorn a Caldes visitarem el Gorg d'en Pèlags i la seva font. L’he qualificat com a dificultat mitjana degut a certs trams en que farem servir les mans per ajudar-nos


Aproximació:

Començarem la caminada a pocs metres de Can Picanyol, al camí de Sentmenat, a l’entrada del bosc del Mas Corró. Per accedir-hi des de Caldes cal creuar el pont romànic passant a l’altra banda de la riera. Arribats a la plaça de Taunusstein prenem el camí de l’esquerra que ens porta en direcció a Can Picanyol, seguint les marques del PR-C9. Uns 125 metres després de deixar Can Picanyol a l’esquerra, trobem a la dreta uns hivernacles. Aquí agafem el camí de l’esquerra seguint el GR i PR, amb marques blanques, vermelles i grogues i ja podem deixar el cotxe en una vora entre el camí i els camps de conreu.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
238 m 41.6328,2.1497 Can Picanyol (Caldes de Montbui)

Caminem uns metres pel camí en direcció ponent, seguint el GR i PR. Quan s’acaba l´últim camp, abans d’entrar al bosc, girem a l’esquerra per un camí i 25 metres després ens desviem a la dreta per un corriol que baixa cap el torrent. Travessem el petit rierol i davant tenim la font de les Escales.


1 5'
0,1 Km
229 m 41.6324,2.1494 Font de les Escales
    Es troba en una fondalada prop de l'antic camí de Sentmenat. El seu nom és degut a una llarga escala amb 69 esglaons, feta d'obra amb maons, muntada hàbilment resseguint les formes sinuoses del vessant i que permet salvar el fort desnivell del fondal a la represa del camí, que retorna revoltant per dalt. La memòria històrica recorda que pels volts dels anys 50, aquest indret fou arranjat pels propietaris de Can Corró, per poder accedir-hi fàcilment des de la casa pairal i constava d'una taula amb bancs de pedra, la fonteta i els accessos graonats per ambdòs costats del rierol. Això explica al visitant l'existència d'aquesta misteriosa i insòlita escala al bell mig del bosc. Primerament, l'indret va rebre el nom de la font d'en Cabot, que devia pendre el seu nom de l'antic mas Cabot. Més tard, es va anomenar Font del Roure i al cap del temps es va donar a conèixer com la Font de la Taula, encara que malauradament ja no hi ha taula ni res, degut als estralls causats pels aiguats dels anys 60, que ho van malmetre. Malgrat tots els noms que han posat a aquesta font, actualment aquest lloc es coneix popularment també com la Font de les Escales, ja que les escales encara es poden apreciar i utilitzar. Goteja.


















Ens enfilem per les escales que pugen pel costat dret de la font. Sortim a una pista ampla que seguim cap a l’esquerra, enllaçant de nou amb els GR i PR. Arribem a la cruïlla de l’antic Roure Gros. El GR se’n va per l’esquerra i nosaltres seguim el PR que puja cap a la dreta. A uns 30 metres, a mà esquerra, hi ha les runes de l’antiga ermita de Sant Miquel de l’Arn (41.6309,2.1480). Just abans de passar una cadena que tanca la pista principal agafem un caminet a l’esquerra, deixant el PR. Uns metres més endavant prenem el corriol de la dreta que s’enfila fort i està assenyalat amb marques vermelles als arbres. Arribem al torreó de guaita del poblat ibèric de la Torre Roja.


2 20'
1 Km
378 m 41.6334,2.1429 Poblat ibèric de Torre Roja
    Puig fortificat el nom antic del qual, al segle XIV, era Puig Castellar. El nom de Torre Roja apareix per primera vegada el S. XVI. El puig està dividit per la línia de terme entre Sentmenat i Caldes. Dalt el pla que forma aquest puig està demostrada l’existència de les restes d’un important poblat ibèric. Actualment els Serveis d’Arqueologia de la Generalitat hi efectuen unes excavacions amb resultats positius. A la part més septentrional del pla, just al tall del vessant de la falda de la muntanya, hi ha les restes d’una torre circular medieval de les anomenades “de guaita”. L’obra que configura la base d’aquesta torre té, a la part de llevant, un tros de paret fet amb la tècnica de “l’opus spicatum” (col·locació de les pedtres en forma d’espiga o d’espina de peix).

















Deixem el poblat a la dreta i seguim pel camí, que marxa en direcció nor-oest. A uns 250 metres del poblat ibèric arribem al Collet de Torre Roja (41.6353,2.1404). Aquí ens desviem a l’esquerra per un camí carreter que queda a uns 15 metres de la pista principal. El camí, en un principi és ample i molt definit, més endavant esdevé un corriol costerut, que fins i tot ens cal l’ajut de les mans en algun tram. Al cap d’uns 750 metres arribem al Collet del Català (41.6373,2.1331), una cruïlla important de camins. Des d’aquí prenem la pista que marxa enfront nostre, en direcció ponent. Uns 250 metres més endavant ja veiem a mà esquerra l’indicador cap a la font del Xec que es troba a uns 50 metres per sota del camí.

3 40'
2,3 Km
367 m 41.6368,2.1299 Font del Xec
    Situada a uns 50 metres per sota del camí. La font consisteix en un tub clavat directament al marge per on goteja l’aigua i cau en una pica quadrada feta d’obra i rematada amb ciment. Uns metres més avall hi ha una bassa mig derruïda.













Desfem el camí fins el Collet del Català (41.6373,2.1331). Ara agafem la pista de l’esquerra seguint el PR-C9. Deixem un trencall a la dreta, i uns 250 metres després, en un revolt cap a la dreta, deixem la pista principal i el PR-C9 i prenem un corriol a l’esquerra. A uns 275 metres deixem a mà esquerra una antiga cabana de pedra mig derruïda, 100 metres més endavant trobem una bifurcació que fem a la dreta i 20 metres després, en una segona bifurcació, també agafem el camí de la dreta. Anem avançant pel corriol, seguint unes marques blaves. Finalment veiem unes cases a l’esquerra que pertànyen a la urbanització de Guanta. Uns metres més endavant sortim a una pista ample que fem a la dreta durant uns 60 metres, trobem un pal indicador; agafem el camí de l’esquerra que puja cap a la Serra Llisa. A uns 100 metres trobem una alzina monumental a la nostra esquerra, l’anomenada Alzina de les Tuies (41.6439,2.1229) i prenem un corriol que s’enfila amunt passant pel seu costat. Seguim sempre les marques del PR, blanques i grogues; el corriol s’enfila fort, primer pel bosc i després per terreny rocós i descobert fins arribar, després d’uns 550 metres, a la Serra Llisa.

4 1h 20'
5,2 Km
709 m 41.6478,2.1201 Serra Llisa
    Magnífiques vistes panoràmiques.


















D’aquí estant agafem un corriol que surt a la nostra dreta en direcció nord-est. A uns 450 metres anem a petar a un camí que ens talla i que prenem a l’esquerra. Després d’uns 650 metres arribem a una pista ample que fem a la dreta i només 30 metres després estem al Coll de la Titeia (41.6448,2.1271). Aquí prenem la pista de l’esquerra que davalla força, seguint les marques del PR-C9; al cap d’uns 700 metres, en una curva a l’esquerra, segons tenim referenciat, té que estar la font dels Xiquets.


Malauradament no hem trobat la font, ni a un costat de camí ni a l’altre. Tot l’entorn està ple de bardisses i arbres caiguts. Vàrem baixar fins el llit del torrent que queda a l’esquerra de la pista peró no hi ha rastre de la font. Ho haurem de deixar per una altra ocasió.


Continuem pista avall seguint els senyals del PR-C9. Uns 600 metres més avall deixem a la dreta el corriol que hem agafat a l’anada, després deixem un trencall a l’esquerra i uns 300 metres més endavant arribem, altre cop, al Collet del Català (41.6373,2.1331). Ara prenem la pista que ens queda a la nostra esquerra seguint els senyals del PR; inicialment es dirigeix cap el nord, després gira cap a llevant. Passem pel Collet de Torra Roja (41.6353,2.1404), a la dreta aniriem al poblat ibèric, nosaltres continuem recte sense deixar les marques grogues i blanques del PR. Al cap d’uns 600 metres del Collet de Torra Roja, en una curva a la dreta, ens desviem de la pista i agafem un camí planer que surt a l’esquerra (Compte! En aquest últim tram cal vigilar de no sortir del camí per la proximitat del camp de tir). Caminem fins una clariana, la creuem i prenem el corriol que surt davant nostre, deixem un altre corriol a la dreta i continuem, a la dreta deixem una bauma, passem per damunt d’unes pedres i pocs metres més avall arribem a un petit replà. A la nostre esquerra queda el Gorg d’en Pèlags amb el salt d’aigua i la font homònima.

5 2h 20'
10 Km
290 m 41.6367,2.1449 Font del Gorg d'en Pèlags
    La font es troba a l’esquerra del Gorg d’en Pèlags. L’aigua brolla per un tub encastat amb unes pedres i cau en el forat d’una pedra que hi ha a sota del broc, posiblement fet a conseqüència de l’erosió.














Agafem un corriol descendent que surt des del replà en sentit sud i va a parar a un caminet planer que fem a la dreta (aquest camí segueix una canalització d’aigua). Deixem el camí planer i girem a l’esquerra per un corriol que baixa en forta pendent cap el torrent, el creuem i continuem; ara el camí és mes suau. Deixem un camí a l’esquerra i una mica més endavant arribem a un petit replà per on hi passa un camí més ample que fem a l’esquerra. Uns 130 metres més endavant hi ha una bifurcació; a la dreta baixariem a la font de les Escales, nosaltres anem per la pista de l’esquerra fins trobar el cotxe.



















F 2h 30'
10,8 Km
238 m 41.6328,2.1497 Can Picanyol

Punt i final d’aquesta ruta.