Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-075 (Maresme i Barcelonès)

Punts de referència:


Alberg de la Conreria (Tiana) - Cartoixa de Montalegre - Mirador el Sacrifici d'Abraham - Font del Pop o de Beu-i-Tapa - Font de l'Amigó - Font del Goig o de Can Ruti - Turó d'en Suriol - Alberg de la Conreria.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9 Km 2h 10' 150 m 352 m 431 m 431 m Fàcil A trams Si 3-02-13

Descripció:

Avui farem una pasejada per la vessant de solell de la Serralada de Marina, entre Tiana i Badalona, començant la caminada a les portes de l'alberg de la Conreria. Inicialment davallarem en busca de la cartoixa de Montalegre, pujarem al mirador del Sacrifici d'Abraham i baixarem a la font del Pop. Des d'aquí creuarem les instal.lacions de l'hospital de Can Ruti i enfilarem el torrent de l'Amigó fins la font homònima. La tornada la farem pel turó d'en Seriol, la font del Goig o de Can Ruti i les roques de Poca-Roba.


Aproximació:

S’hi accedeix per la carretera B-500 de Mollet del Vallès a Badalona. A l’arribar a dalt del coll de Montalegre, girem a la dreta en direcció a la font dels Castanyers, per l'antic camí de Sant Fost. A pocs metres a l'esquerra hi ha l'alberg de la Conreria, on podem estacionar el cotxe. També s'hi pot arribar en transpot públic, al coll de Montalegre el bus hi té una parada.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
320 m 41.4919,2.2523  Alberg de la Conreria (Tiana)
    Antic seminari, actualment remodelat com a casa de colònies i gestionat per la fundació Pere Tarrés.


Deixem el cotxe a l’aparcament exterior de l’alberg de la Conreria. Ens dirigim fins la carretera B-500 i girem a la dreta en direcció Badalona. De seguida deixem a la dreta l'oficina del parc de la Serralada de Marina, a uns 200 metres abandonem la carretera i girem a la dreta per un camí en baixada barrat amb una cadena. 100 metres més avall deixem un camí a l'esquerra, 650 metres després arribem a una bifurcació, nosaltres continuem recte avall (després ja pendrem el camí de la dreta), fent alguna ziga-zaga i uns 450 metres més avall ja som a les portes de la cartoixa de Montalegre.

1 20'
1,6 Km
225 m 41.4884,2.2540 Cartoixa de Montalegre
Fundada al començament del segle XV. El conjunt s'estructura en tres grans àrees: a la primera hi ha un pati d'honor amb hostatgeria, a la segona s'ubiquen les dependències comunes al voltant d'un claustret i a la tercera hi ha l'àmbit pròpiament cartoixà, amb dos grans claustres, al voltant dels quals hi ha les cel·les. Aquests claustres són d'estructura gòtica, l'un és del 1448 i l'altre del 1636. L'església també és gòtica, acabada el 1463.La cartoixa va tenir el seu major floriment durant els segles XVII i XVIII, amb uns extensos dominis que eren administrats des del proper l'edifici de la Conreria. Abandonat després de la desamortització, va sofrir saquejos i destruccions, fins que va ser adquirit per la Grande Chartreuse francesa, que es va ocupar de restaurar i ampliar el conjunt.La porta d'accés al camí té una reixa modernista dissenyada per Ramon M. Riudor el 1927 i col·locada en aquest lloc el 1955.Desfem els últims 450 metres fins la bifurcació i ara girem a l'esquerra. Al cap d'uns 600 metres deixem un camí a la dreta que ens duria, altre cop, a l'alberg de la Conreria, nosaltres continuem endavant. 250 metres després abandonem el camí i tombem a l'esquerra per un caminet que ens portarà en escasos 100 metres fins el mirador del Sacrifici d'Abraham.

2 40'
3 Km
321 m 41.4838,2.2495 Mirador el Sacrifici d'Abraham

D'aquí estant ens queda el dipòsit d'aigua a la dreta. Inicialment seguim per la pista gran que baixa a la urbanització Mas Ram, peró de seguida la deixem i prenem un camí que surt a la nostra dreta i que marxa en direcció ponent. Compte que en aquest punt és fàcil perdrès donç hi ha un munt de caminets, nosaltres n'agafem un que està senyalitzat amb uns pals indicadors de fusta i un eriçó dibuixat, indicant-nos que estem seguint l'itinerari de la font del Pop i de la Vall de Pomar de l'ajuntament de Badalona. Sense deixar el caminet, obviant-ne d'altres, uns 900 metres més avall arribem a la riera de Pomar on trobem, a l'altre banda, la font del Pop o de Beu-i-Tapa.

3 55'
4 Km
150 m 41.4800,2.2410 Font del Pop o de Beu-i-Tapa
    Situada al marge dret de la riera de Pomar, a la seva capçalera, molt a prop del tanatori de Badalona i de l'hospital de Can Ruti. L'aigua brolla per un forat practicat al marge de la muntanya, circula per una rampa de pedra de forma trapezoidal i finalment va a parar a un bassal arran de terra on desaigua directament a la riera.Sortim de la font riera amunt, en direcció nord. Creuem la carretera que puja a l'hospital de Can Ruti i al tanatori per sota d'un pont, passem pel mig del berenador de Can Ruti i anem a enllaçar amb la carretera que seguim a l'esquerra fins la part de dalt de l'hospital. Tenim a l'esquerra els aparcaments de l'hospital i a la dreta unes dependències de la Facultat de Medicina, passem entre ambdues i arribem a una rotonda on hi ha la parada del bus. Des d'aquí seguim un petit tram del GR-92 fins trobar el senyal (SL-C 142) que seguim, pel marge dret del torrent, durant uns 850 metres fins arribar a la font de l’Amigó.
4 1h 15'
5,7 Km
298 m 41.4881,2.2296 Font de l'Amigó
    Localitzada al capdemunt del torrent de l'Amigó. Un mur fet amb pedres lligades fan de paret a la font d'on l'aigua sempre raja per un tub metàl.lic i cau directament a terra per desaiguar després al torrent. Al costat esquerra de la font hi ha disposat un bancal de pedra.
Ara agafem el camí que surt de la dreta de la font, enlairant-nos per la vessant de solell, deixant diferents corriols a dreta i esquerra. Seguim sempre els indicadors (SL-C 142) durant uns 900 metres. Arribem a una cruïlla amb l'indicador del turó d'en Suriol. Afafem el camí de la dreta i uns 60 metres més amunt arribem al cim d'aquest turonet, des d'on podem contemplar una bona vista de la ciutat de Badalona.

5 1h 30'
6,7 Km
298 m 41.4856,2.2370 Turó d'en Suriol

Desfem els últims 60 metres fins la cruïlla anterior. Ara fem a la dreta durant uns 25 metres i ens desviem a l'esquerra (hi ha un indicador assenyalant la font del Goig) per un caminet. Uns 100 metres després, veiem a peu de camí, sota uns pins, les restes d'una antiga cisterna. En aquest punt tombem a la dreta i anem davallant uns 170 metres, arribem a una bifurcació que fem a la dreta i pocs metres més avall ja trobem la font del Goig.


6 1h 40'
7,1 Km
298 m 41.4872,2.2394 Font del Goig o de Can Ruti
    La trobem per sobre de l'hospital de Can Ruti. Sempre raja. La paret de la font està feta amb pedres lligades.. L'aigua brolla per un tub metal.lic i cau en una pica també de pedres. Tant l'entor com la font han estat arranjats recentment i es troba ben conservat.
Desfem els últims 40 metres i ara prenem el camí de la dreta,que s'enfila força i també rellisca. Al cap d'uns 150 metres el nostre camí mor en un altre de més ample i que fem a la dreta. El camí marxa en direcció llevant i, de moment, és bastant planer. Uns 500 metres més endavant arribem a una cruïlla; el camí de la dreta baixaria a Can Ruti, nosaltres agafem el de l'esquerra, en pujada. 360 metres després trobem una altra cruïlla; a la dreta pujariem al turó de l'Home, nosaltres girem a l'esquerra, seguint a partir d'ara les marques blanques i vermelles corresponents al GR-92. Uns 30 metres més endavant tombem a l'esquerra, 450 metres després deixem un camí a l'esquerra, 125 metres després un a la dreta i 125 metres més tard un altre a l'esquerra. Continuem uns 140 metres més i ja som a les portes de l'alberg de la Conreria on tenim estacionat el vehicle.

7 2h 10'
9 Km
320 m 41.4919,2.2523 Alberg de la Conreria

Inici i final de l'excursió d'avui.