Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-076 (Vallès Occidental)

Punts de referència:


Can Fruitós (Sentmenat) - Ermita de Can Fruitós - Font de Bou - Salt de Guanta - Font de les Nueretes - Salt del torrent de Guanta (1r) - Salt del torrent de Guanta (2n) - Can Fruitós.

[Castell de Sentmenat - Ermita de Sant Jaume - Font de la Serra - Ermita de Santa Caterina - Font de Cal Pates].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,8 Km 2h 15' 256 m 489 m 313 m 313 m Mitjana A trams Si 27-01-13

Descripció:

Aquesta passejada està pensada per conèixer una mica més el paratge de Guanta, un conjunt d'accidents geogràfics del terreny que configuren una zona natural d’autèntica bellesa dins el terme municipal de Sentmenat.

Iniciarem la sortida a les portes de Can Fruitós, començant la pujada cap a la font de Bou a través de diferents corriols. Des d’aquí ens aproparem al salt de Guanta i, si el temps acompanya, mirarem de cercar les Coves del Comte. Després anirem a trobar la pista forestal que puja a Guanta, ens arribarem a la font de les Nueretes i farem un tomb, resseguint la riera, en busca de basses i altres salts d’aigua. La tornada la farem per la pista principal durant un bon tram, després ens desviarem a l'esquerra per un corriol que ens durà de baixada al camí de Can Senosa i que seguirem fins a Can Fruitós.

És una excursió fàcil i agradable de fer, malgrat que l'he qualificat com a dificultat mitjana degut a un parell de trams amb forta pendent i relliscosos que trobarem al capdemunt del torrent de Guanta.

Acabada l’excursió agafarem el cotxe i ens anirem aturant a diferents llocs de la població per visitar-los.


Aproximació:

Començarem la caminada a les portes de Can Fruitós a Sentmenat. Per accedir-hi cal aproximar-nos per la carretera C-1413 que vé de Caldes de Montbui fins la part nord de la població; aquí anar a cercar el carrer de Climent Humet i dirigir-nos per aquest en sentit nord. Deixarem l’ermita de Sant Jaume i el Castell de Sentmenat a l’esquerra i uns 650 metres més endavant ja serem a les portes de Can Fruitós, on estacionarem el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0'
0 Km
256 m 41.6219,2.1301  Can Fruitós (Sentmenat)
    S'hi accedeix pel camí de Can Fruitós, prolongació del carrer de Climent Humet. Mas que pren el seu nom d’una antiga capella dedicada a Sant Fruitós. Fins al 1868 pertanyia a l’antic territori conegut per Condal. Era, doncs, una capella situada en terme de Sentmenat, però que depenia de la parròquia de Caldes. El seu nom apareix per primera vegada l’any 1066. El mas presenta la típica estructura de la masia del segle XVIII; però diferents reformes posteriors li han donat una fesomia diferent, que correspon més a una masia del segle passat. Malgrat tot, conserva moltes de les seves estructures inicials, al pati lateral interior hi ha dues arcades gòtiques molt esveltes i boniques.


L’ermita de Can Fruitós està integrada al mas.

1

256 m 41.6222,2.1302 Ermita de Can Fruitós
    Al costat mateix de la masia de Can Fruitós, d’aixó el seu nom. L’ermita romànica es conserva en molt bon estat. És una ermita de planta simple, amb volta de canó. Des del camí mateix se’n pot observar l’absis.

Sortim de Can Fruitós en direcció nord seguint pel mateix camí que hem vingut, camí de Can Senosa. A uns 200 metres deixem a mà dreta una caseta que és el repartidor d'aigües; nosaltres ens desviem a la dreta per un camí que passa entre camps de conreu i que, al cap d'uns 200 metres, va a parar a una clariana. Des d'aquí prenem un corriol que surt davant nostre i que s’endinsa en el bosc. El corriol en tot moment està senyalitzat amb marques blanques i grogues corresponents als PR. Uns 750 metres més endavant arribem a un camí que ens talla i que fem a la dreta, 100 metres després arribem a un camí més ample, el creuem i continuem recte. Uns 150 metres més amunt el camí mor en una pista més ample que agafem a la dreta. 300 metres més endavant, en un revolt a la dreta, abandonem la pista que continuaria fins el Collet del Català i girem a l’esquerra. Uns 100 metres després prenem un corriol que surt a la nostra esquerra i que aviat tindrà força pendent. 300 metres més avall anem a sortir al camí de Can Senosa, a la part de dalt del mas, tombem a la dreta. A la nostra esquerra queden uns camps d’oliveres i a la dreta el bosc. Al final del camp d’oliveres fem un gir a l’esquerra i uns 70 metres després girem a la dreta per un camí. No fem cas a cap camí que ens meni, deixem la Taula Colomina (41.6368,2.1186) a la dreta, caminem una estona paral.lels a la riera fins un encreuament. El camí de la dreta va al Salt de Guanta, nosaltres prenem el de l’esquerra i creuem la riera per una palanca de fusta fins la font de Bou.

2 45'
3 Km
321 m 41.6380,2.1160 Font de Bou
    La font es troba situada prop del camí que porta de Can Senosa al Salt de Guanta, al marge dret de la Riera de Sentmenat, a uns 100 metres dels peus del salt. Situada en un paratge de gran bellesa natural, d'espessa i frondosa vegetació i grans roques. Dos murets de pedra en angle recte acullen la font. L’aigua raja per un tub metàl.lic, cau en una pica quadrada situada arran de terre i desaigua directament a la riera. La font i el seu entorn han estat restaurats per la gent del municipi, disposa d’una taula i bancs de pedra per menjar-hi. A escasos 20 metres de la font actual encara es pot veure l'antiga font de Bou, ara eixuta.
Continuem amb el mateix sentit que duiem, deixem a l'esquerra una taula de pedra i l'antiga font de Bou i un pedrís a la dreta. Des d'aquí creuem la riera, generalment amb poca aigua, i prenem un corriolet que surt davant nostre i que gira cap a l'esquerra. En menys de 200 metres arribem a la base del Salt de Guanta.

3 50'
3,2 Km
412 m 41.6397,2.1152 Salt de Guanta
    El paratge de Guanta és una de les zones més belles del terme municipal de Sentmenat. La Casa de Guanta corona el turó del qual davalla l'aigua del Saltant. Aquest salt d'aigua, que només podem gaudir en les èpoques de pluja, té una alçada considerable.
Deixem pendent de visitar en una altra ocasió les Coves del Comte i la Princesa (41.6392,2.1149), amagades en els penya-segats. Des de la base del salt cerquem el corriol que ens portarà a la pista que puja a Guanta. A escasos 20 metres del saltant trobem les restes d’un antic forn de calç (41.6397,2.1155). El camí fa força pujada, inicialment en sentit ponent i de seguida en direcció sud fins arribar, en uns 400 metres a la pista de Guanta que prenem a la dreta. Anem pujant per la pista principal seguint els senyals del PR-C48, deixem una pista a l’esquerra. Uns metres més amunt a la dreta hi ha un restaurant i al seu damunt la Casa de Guanta (41.6398,2.1141). Continuem pujant, a l’esquerra de la pista hi ha una font amb aigua de la xarxa, al cap d’uns 350 metres veiem un gran dipòsit d’aigua a la nostra esquerra. A aquesta alçada un pal indicador ens assenyala, a l’esquerra, la font de les Nueretes, que trobem en uns 130 metres.

4 1h 15'
4,6 Km
457 m 41.6440,2.1125 Font de les Nueretes
    Situada a peu de camí, al marge esquerra de la riera de Guanta. Generalment de raig abundant. La font és un tub metàl.lic clavat en una petita paret de pedra i una pica quadrada feta de pedres, envoltada de vegetació. L’aigua desaigua directament a la riera.
Seguint el corriol amunt anirem trobant un seguit de basses i salts d’aigua. Avui n'hem trobat dos que mereixen la pena de visitar-les. El primer resta a escasos 30 metres de la font de les Nueretes.

5

451 m 41.6441,2.1121 Salt al torrent de Guanta (1r)

Continuem pujant per cercar el segon salt d'aigua que el trobem a uns 150 metres del primer. Compte que hi ha un parell de trams que rellisquen prou, tot i que es disposa d'unes cordes per agafar-nos.

6

499 m 41.6454,2.1117 Salt al torrent de Guanta (2n)

Podriem continuar i de ben segur que en trobariem més peró no disposem de més temps, hem de tornar. Desfem el camí, passem de nou per Guanta i seguim pista avall, deixem el corriol per on hem pujat a l’anada i uns 500 metres pista avall, prenem un corriol que surt a mà esquerra i en baixada. Al cap d'uns 125 metres trobem una bifurcació que fem a la dreta i 300 metres més avall una cruïlla que també prenem a la dreta. Finalment enllacem amb el camí de Can Senosa. D'aquí estant ens desviem uns 35 metres a l’esquerra per veure la Verge de Can Senosa (41.6320,2.1216), que trobem passat el pont a mà dreta, a la vora del torrent. Ara només ens queda retornar al camí de Can Senosa i seguir-lo en sentit sud fins a Can Fruitós.


F 2h 15'
8,8 Km
256 m 41.6219,2.1301 Can Fruitós

Inici i final d’aquesta excursió.Finalitzada l’excursió pendrem el cotxe i desferem el camí, sempre recte pel carrer de Climent Humet, fins anar a petar a la carretera de Caldes. En el decurs d'aquest petit trajecte ens anirem aturant per visitar diferents llocs d'interès de la població.

7

243 m 41.6168,2.1330 Castell de Sentmenat
    Situat al final del carrer de Climent Humet. La primera vegada que apareix el seu nom és l’any 1056 i va lligat a un tal Ramon Miró. Posteriorment surt esmentat en documents de l’any 1065. El 1083 era posseït per Guillem Ramon, Senecal, i el seu germà Arbert. Tots dos eren feudataris dels Montcada i, més tard, desl Centelles. El 1380, Pere de Sentmenat obtingué la senyoria del castell i el seu terme, per adquisició a Eimeric II, senyor de Centelles, pel preu de 9000 lliures. El castell de Sentmenat era un castell termenal. Els seus senyors eren posseïdors del títol de senyors del “mer i mixt imperi”; és a dir, tenien la jurisdicció civil i criminal de tot el seu terme.L’edifici és fet totalment de pedra, força ben conservat en el seu exterior, obert a la banda de ponent i tancat per la banda de llevant per un gros mur, que en alguns punts arriba a assolir el gruix de 3,40 m. aquest mur oferia protecció a la part plana, més accessible i fàcil d’atacar. En el seu interior es poden veure diverses arcades gòtiques, algunes tapades per parets, i una magnífica volta de canó, que cobreix en tota la seva llargada el corredor para.•lel a la paret de llevant. Sobre la porta principal hom pot observar un escut amb tres ales: són les de l’emblema dels Sentmenat. El castell té al seu costat l'ermita de Sant Jaume.
8

243 m 41.6166,2.1332 Ermita de Sant Jaume
    L'ermita de Sant Jaume és un edifici annex al castell, i que ha estat reformat en diverses ocasions. Hi ha enterrats gairebé tots els marquesos de Sentmenat dels darrers dos- cents anys. 
9

233 m 41.6139,2.1348 Font de la Serra
    Situada a la cantonada dels carrers Climent Humet amb Dr. Fleming. Es tracta d'una construcció un tant singular; dues columnes sustenten una teuladeta a dues aigües, tot d'obra vista. Entre les columnes hi ha una pica de pedra picada amb una aixeta al damunt que surt d'un tub de ferro disposat en horitzontal. Al costat de la font hi ha un poema d'en Jaume Avellaneda gravat en unes rajoles de ceràmica.
 
10

233 m 41.6133,2.1350 Ermita de Santa Caterina
    Es troba al carrer de Climent Humet. Construïda cap al 1768. A l'indret on es troba, hom suposa que uns camperols van trobar-hi una imatge de Santa Caterina d'Alexandria, i això va ser el motiu pel qual la marquesa va disposar de construir-hi l'ermita, que fou edificada, no obstant això, pel seu besnét. 
11

233 m 41.6121,2.1355 Font de Cal Pates
    La trobem a la cantonada del carrer Climent Humet amb la carretera de Caldes. La font està adossada a una casa. La paret està construïda de pedres lligades amb ciment. La pica és rectangular, de pedra picada. Damunt l'aixeta hi ha un vers de P. Parellada, gravat en unes rajoles de ceràmica, dedicat a la pròpia font.