Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-079 (Maresme)

Punts de referència:


Mirador de la Cornisa (Teià) – Mirador del Pi d’en Pere – Font del Vedat – Font dels Ajupits II – Font dels Ajupits I – El Sagrat Cor – Font del Senglar – Font del Grill – Font de les Perdius – Refugi de la Ferreria del Vedat – Roca d'en Riera - Torre d’en Baldiri – Ermita de Sant Mateu - Font de Can Riera - Font de Sant Mateu - Font del Botxar - Mirador de la Cornisa.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,6 Km 2h 20' 199 m 494 m 405 m 405 m Fàcil A trams Si 24-02-13

Descripció:

Ahir va nevar a la Serralada del Litoral i avui encara podem trobar neu en alguns racons per on passarem. Podrem gaudir d'un paissatge gens corrent en aquestes contrades.

A la sortida d'avui farem un tomb per la part alta de Teià on podrem veure un reguitzell de fonts, totes elles reconegudes pel seu bon estat de conservació, gràcies a la tasca que desenvolupen els voluntaris de l’ADF de Teià. Aprofitant que la sortida ha quedat una mica curta pujarem també a Sant Mateu.

Començarem la ruta al mirador de la Cornisa i anirem davallant tot seguint diferents fonts, pujarem al turó de la Salve Regina o d'en Baldiri, on hi ha una torre de guaita de fusta. Des d'aquí ens enfilarem fins l'altiplà de Sant Mateu on visitarem l'ermita i la font. La tornada la farem donant la volta a Can Riera, seguint el GR-92 fins enllaçar amb la pista de la Cornisa, prop del coll de Can Gurguí. D'aquí al mirador de la Cornisa ho farem resseguint la mateixa pista.

Totes les fonts visitades rajen excepte la dels Ajupits I.


Aproximació:

El punt de partida d’aquesta excursió serà el Mirador de la Cornisa, situat a la pista del mateix nom, també anomenada camí de Vilassar de Dalt a Sant Bartomeu de Cabanyes. Hi podem accedir en cotxe per la carretera BP-5002 que va de Granollers a Masnou. Un cop som al coll de Font de Cera ens desviem a l’esquerra (si pujem des de Vallromanes) per una pista de terra que ens porta a trobar primer el coll de Clau, després el coll de Can Gurguí, deixem a l’esquerra la font del Botxar i uns centenars de metres després ja veurem a la dreta el Mirador de la Cornisa, situat darrera d’unes tanques de fusta. A l’esquerra de la pista hi ha un petit aparcament on podem deixar el cotxe.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.Itinerari:

0 0h
0 Km
428 m 41.5123,2.3240Clica per veure'n la ubicació. Mirador de la Cornisa (Teià)

Estem situats al mirador. Malgrat que el dia està un xic enteranyinat, les vistes són extraordinàries. Comencem per un sender que surt en baixada per l’esquerra del mirador, cal saltar una cadena. En uns 400 metres ens trobem el mirador del Pi d'en Pere.

1 5'
0,4 Km
379 m 41.5106,2.3230Clica per veure'n la ubicació. Mirador del Pi d'en Pere
    Petit mirador amb baranes de fusta.


Continuem baixant i en uns 40 metres, a l’esquerra, trobem la primera de les fonts del dia, la font del Vedat.

2 10'
0,5 Km
361 m 41.5106,2.3224Clica per veure'n la ubicació. Font del Vedat
    Font que té el broc en una pedra i mena a una basseta plena de capsgrossos. La curiositat d’aquesta font és el seu emplaçament, mirant-la podem veure tot el litoral.Seguim davallant durant uns 150 metres. Abans d’un revolt a l’esquerra ens desviem per un corriol a la dreta que en uns 40 metres en pujada ens porta a la font dels Ajupits II.

3 15'
0,7 Km
353 m 41.5125,2.3221Clica per veure'n la ubicació. Font dels Ajupits II
    El seu broc és un gripau metàl.lic. Està construïda amb pedres quadrades i l’aigua cau en una pica també de pedra.
Uns metres per damunt es troba la font dels Ajupits I.

4 20'
0,75 Km
366 m 41.5129,2.3221Clica per veure'n la ubicació. Font dels Ajupits I
    Deu gotejar donç la pica està plena.


Vistes les dues fonts tornem a la pista i continuem davallant, quan portem fets uns 400 metres arribem als peus de la imatge de grans dimensions del Sagrat Cor.

5 30'
1,3 Km
279 m 41.5095,2.3208Clica per veure'n la ubicació. El Sagrat Cor
    Aquesta imatge de 1956 està encarada amb l'església parroquial de Sant Martí de Teià i diuen que la va fer aixecar la propietària dels terrenys per una picabaralla amb el mossèn de la parròquia.


Pel peu del Sagrat Cor hi passa una pista que seguim en direcció ponent (descendent), i uns 550 metres més avall, després de creuar una tanca, trobem a la dreta la font del Senglar.

6 40'
1,8 Km
204 m 41.5106,2.3183Clica per veure'n la ubicació. Font del Senglar
    Sempre raja. El frontal és de llambordes i el boc per on surt l'aigua representa el cap d'un senglar. Hi ha dues piques, la primera és una teula i la de sota està feta de pedra. A continuació es forma un bassal, simulant un petit safareig. L'entorn està molt naturalitzat i hi ha un predomini d'alzines. Al costat de la font hi ha una taula de fusta molt gran amb bancs.

Desfem uns 60 metres del camí i agafem un caminet a la dreta, amb unes baranes de fusta, que ens portarà directament a la font del Grill.

7 45'
2 Km
209 m 41.5092,2.3187Clica per veure'n la ubicació. Font del Grill
    Raja. Font recentment construïda amb maons on l’aigua mena a una pica de pedra. La curiositat és que no raja per gravetat, cal activar una bomba de pistó dissenyada, fabricada i instal·lada pels mateixos voluntaris de l’ADF.Quan s’activa el pistó es mou el grill metàl.lic que hi ha al damunt de la font. A uns metres de la font queda la mina d’en Joan, d’on s’abasteix la font.Pugem per unes escales de terra que hi han darrera la font, continuem pel corriol uns 60 metres més, girem a l’esquerra per un camí ample que als 120 metres ens torna a la pista que va al Sagrat Cor, ara a la dreta. Deixem la imatge del Sagrat Cor a la dreta i continuem; als pocs metres trobem la font de les Perdius.

8 55'
2,6 Km
284 m 41.5095,2.3216Clica per veure'n la ubicació. Font de les Perdius
    Font on el broc es una mena d'animal alat, posiblement una perdiu.L’aigua cau a una pica d’obra, després passa per una canal de maons adossada a la paret i finalment va a parar a una petita bassa arran de terra.

Seguim caminant i de seguida ens trobem una caseta de pedra en molt bon estat de conservació, és el refugi de la Ferreria.

9 1h
2,7 Km
298 m 41.5093,2.3223Clica per veure'n la ubicació. Refugi de la Ferreria del Vedat
    Antigament era on s’arranjaven les eines que usaven els picapedres quan els voltants eren una pedrera d’on es proveïa de llambordes a Barcelona per pavimentar la ciutat. Ara és un lloc on es pot menjar en les taules i fer servir un foc a terra per coure carn; peró cal demanar la clau a la policia municipal.Seguim per un corriol que surt del costat del refugi i que en uns 300 metres va a petar a la pista ample que puja de Teià a la pista de la Cornisa (també a la font del Pericó d'en Canal). Creuem la pista i seguim per un corriol que surt davant nostre. Continuem pel corriol, a mig camí a la dreta veiem la Roca d’en Riera (41.5081,2.3260)Clica per veure'n la ubicació. . Poc després arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, en pujada. Cal anar en compte per que als pocs metres el camí es desdibuixa; hem de girar a l'esquerra i pujar pel mig del bosc. Arribem a una pista ampla que deixem a l'esquerra i uns metres més amunt arribem dalt del turó de la Salve Regina o d’en Baldiri.

10 1h 15'
3,5 Km
428 m 41.5082,2.3292Clica per veure'n la ubicació. Torre d'en Baldiri (Turó de la Salve Regina)
    Aquí es troba instal·lada una torre de guaita de fusta.Baixem del turó per un camí que surt del costat de la torre i que en pocs metres ens portarà a una esplanada amb diferents camins; de tots ells agafem el que porta direcció nord. No deixem les marques del Meridià Verd i en uns 600 metres arribem a la pista de la Cornisa. Creuem la pista i seguim per un camí que marxa en direcció nord, seguint les marques del Meridià Verd. Uns 375 metres més amunt arribem a un camí ample que ens talla, a l'esquerra aniriem a Can Riera, nosaltres fem a la dreta i uns metres més endavant ja veiem l'ermita de Sant Mateu.

11 1h 35'
4,8 Km
494 m 41.5167,2.3287Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Mateu
    És un edifici romànic d'una sola nau, documentat al segle X. El campanar estar al revès del que és habitual, mirant l’ermita de front no es veu la campana.Del costat de la rectoria, per la part del darrera, surt un corriol que agafem i ens portarà en uns 200 metres a uns camps. A l'esquerra d'aquests camps enllacem amb l'altra camí que baixa de l'ermita. Uns altres 200 metres després anem a petar a un camí ample. El creuem i, davant mateix, sota el camí, queda la font de Sant Mateu.

12 1h 40'
5,2 Km
453 m 41.5188,2.3283Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Mateu
    El seu cabal està condicionat a les pluges. La paret de la font és un mur de pedra on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta arrebossada de ciment, amb un gravat fet amb rajoles de ceràmica amb la imatge i el nom del Sant. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua, mitjançant un tub metàl·lic, situat a dos pams del terre, per sota del nivell de l'esplanada; cal baixar dos esglaons de maons disposats en forma de semi-cercle per accedir al broc. Al seu davant hi ha una gran bassa.

Sortim altre cop al camí i el prenem en direcció sud-oest. Als pocs metres trobem un tancat a la dreta; si baixem pel costat del filat uns 30 metres podrem veure, dins la propietat, la font de Can Riera 41.5185,2.3276Clica per veure'n la ubicació. . Tornem al camí, a uns 275 metres deixem un camí a l'esquerra i una mica més endavant l'entrada a Can Riera a l'esquerra. A la dreta deixem un camí en baixada i, inmediatament, un altre de planer també a la dreta. Continuem recte, seguint les marques blanques i vermelles corresponents al GR-92. De seguida deixem a la dreta Can Gallemí, l'última casa de Vallromanes pel sud. Continuem davallant pel camí, sense deixar les marques del GR durant uns 900 metres fins que s'acaba el camí i anem a parar, altra vegada, a la pista de la Cornisa. Un cop en aquesta pista la prenem a l'esquerra, en pujada. Al cap d'uns 450 metres ja trobem, a mà esquerra, en un revolt de la pista, la font del Botxar.

13 2h 15'
7,1 Km
407 m 41.5149,2.3216Clica per veure'n la ubicació. Font del Botxar
    Sempre raja, malgrat que no hi ha massa referències, per no dir cap.


Ara només ens queda continuar en pujada per la pista fins el Mirador de la Cornisa, on tenim estacionat el cotxe.

F 2h 20'
7,6 Km
428 m 41.5123,2.3240Clica per veure'n la ubicació. Mirador de la Cornisa

Inici i final de l’excursió d’avui.