Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-080 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Sant Fost - Can Torrens Vell - Font de la Canaleta - Font de la Guineu - Font del Corró o Porró - Font del Rossinyol - Font Better - Cementiri de Sant Fost.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
11,9 Km 2h 45' 135 m 386 m 340 m 340 m Fàcil No Si 10-03-13

Descripció:

Excursió que ens portarà a visitar algunes de les fonts de La Conreria. Iniciarem la passejada al cementiri de Sant Fost de Campsentelles dirigint-nos cap a Can Torrens Vell on visitarem la primera de les fonts del dia, la font de la Canaleta, una de les que més ragen de la contrada. Seguidament pujarem a la font de la Guineu, seguirem fins al capdamunt de la urbanització La Conreria on visitarem dues fonts poc conegudes, la del Corró i la del Rossinyol. La tornada la farem pel camí de la font Better fins la mateixa i d'aquí fins el cementiri.

Totes les fonts visitades avui rajen, excepte la de la Guineu que només goteja.


Aproximació:

Començarem la caminada a les portes del cementiri de Sant Fost, on podem deixar el cotxe. Per accedir-hi cal desviar-nos de la carretera B-500 i agafar el camí de l'Església Vella o del cementiri; sense deixar-lo ens portarà directament al cementiri.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Tenim el cementiri a la nostra esquena, a la dreta aniriem a Can Torras i a l'esquerra tornariem al poble. Nosaltres prenem un caminet que surt davant nostre i que marxa en direcció llevant, obviant qualsevol camí que ens meni. Al cap d'uns 750 metres el caminet s'acaba i enllaça amb la pista que puja del poble i va cap a l'ermita de Cabanyes i Can Torrens Vell; la prenem a la dreta, tenint vinyes a banda i banda de camí. Uns 350 metres després ens desviem a la dreta (recte aniriem directament a Can Torrens Vell) seguint el camí de l'ermita de Cabanyes. Creuem el torrent de Can Torrens i uns 170 metres és amunt abandonem la pista i girem a l'esquerrra per un corriol que ens porta, en poc més de 250 metres,a Can Torrens Vell.

1

175 m 41.5022,2.2335Clica per veure'n la ubicació. Can Torrens Vell
    Localitzem la masia al començament del bosc de la propietat, en un indret ombrívol i a pocs metres de la font de la Canaleta. Aquesta casa pairal és una de les més antigues del poble, documentada ja l'any 1300. A finals dels segle XIX els propietaris van anar a viure a la casa que van construir al costat de l'antiga església parroquial, quedant aquesta habitada per masovers. A la segona meitat del segle passat s'hi van fer unes obres annexes que vàren vanviar la fisonomia inicial de la masia. Malgrat tot, encara manté les arrels constructives de la típica masia catalana. Actualment no està habitada, tot i que els dies de festa s’hi organitzen “jocs de guerra” amb pistoles que disparen unes boletes de plàstic.

De l’esplanada de la finca, deixant la masia a l’esquerra, agafem un camí barrat per una barrera metàl.lica, creuem una esplanada i ens endinsem en el bosc. De seguida, a l’esquerra, baixant uns esglaons trobem la font de la Canaleta.

2 25' 1,9 Km
178 m 41.5007,2.2347Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canaleta
    Es troba dins la propietat de Can Torrens Vell, a uns 200 metres de la masia en direcció llevant. Sempre raja amb un bon doll, de ben segur la font que té el cabal més abundant de la contrada. Està construïda amb totxos arrebossats, pedra i un llarg tub. Té aquest nom, perquè recollia l'aigua que venia d'una mina en un canal de fusta que era un tronc buidat d'un arbre. Més endavant un canal d'obra descobert va substituir-lo. L'aigua de la font es condueix a la bassa, on s'aprofita per regar els horts de l'entorn. A la dècada dels cinquanta i seixanta del segle passat, la font i el seu voltant van ser lloc d'esbarjo de l'important colònia d'estiuejants que hi havia al poble.
Reculem fins la barrera metàl.lica on ens desviem a l'esquerra per un camí que s'endinsa en el bosc i que puja moderadament.

Compte! En aquesta part del bosc, els dies festius, acostumen a organitzar-se jocs on els participants van disfressats de soldats i disparen unes boletes de plàstic amb pistoles de joguina. Cal evitar de passar-hi si s'escau.

Al cap d'uns 200 metres deixem el camí (recte aniriem a la pista que puja al poblat ibèric de les Maleses) i girem a l'esquerra per un caminet més petit i una mica embardissat, es nota que no s’utilitza gaire. Anirem pujant durant uns 400 metres fins trobar un camí que farem a l’esquerra (a la dreta baixariem la pista del poblat ibèric) i que en uns 500 metres ens portarà a la font de la Guineu.

3 45' 3,3 Km
327 m 41.4963,2.2264Clica per veure'n la ubicació. Font de la Guineu
     Es troba al capdamunt del torrent de Can Torrens. Degoteja, encara que ja no pel cul de l’escultura de ferro forjat, com ho feia fa anys. Ara raja d’unes roques uns 4 metres més enllà i ho fa tant pel broc com per un forat que queda a dos pams del broc.
Continuem pel camí uns 500 metres i arribem a una clariana amb un camí més ample que ens talla; a la dreta pujariem a la Coscollada i al poblat ibèric de les Maleses, nosaltres girem a l'esquerra en suau baixada. Al cap d’uns 250 metres el nostre camí fa un revolt a l'esquerra. En aquest punt ens desviem a la dreta per un caminet molt agraït que marxa per dins el bosc seguint direcció llevant. 160 metres més endavant arribem a una bifurcació de camins; prenem el de la dreta, el de l'esquerra ens portaria prop de la font dels Castanyers. Després d'uns 450 metres més anem a parar a la pista principal que porta del coll de Montalegre a la font dels Castanyers (Camí dels Castanyers) que agafem a la dreta. Al cap d’uns 400 metres comencem a trepitjar asfalt i ja tenim a banda i banda les primeres cases de la urbanització La Conreria. Avancem seguint el Camí dels Castanyers, obviant qualsevol carrer, tots els de l'esquerra acaben tallats per un filat, impedint-ne els pas. Al cap d'uns 425 metres des del començament de l'asfalt girem a l'esquerra pel carrer del Vallès. Continuem per aquest carrer en baixada durant uns 275 metres fins que trobem a mà esquerra un camí de terra anomenat Avinguda de la Muntanya (No confondre amb l'avinguda de la Muntanya que hem trobat al començament de la urbanització, aquest últim ja hem dit que quedava tallat). Seguim per aquest camí en direcció ponent, a la dreta ens queda el torrent. Després de caminar uns 400 metres, deixem una casa a l'esquerra i arribem a una esplanada amb cases a l'esquerra i al davant. Entre la primera casa i l'esplanada, a mà dreta, prenem un caminet molt desdibuixat en baixada. Als pocs metres anem a parar a un altre caminet que ens talla i que agafem a l'esquerra. Ara només ens queda seguir-lo uns 10 metres i ens porta fins el llit del torrent on trobem la font del Corró o Porró.

4 1h 30' 6,1 Km
261 m 41.4946,2.2390Clica per veure'n la ubicació. Font del Corró o Porró
     Situada al capdamunt de la urbanització La Conreria, a pocs metres del final de l'avinguda de la Muntanya, al mateix llit del torrent. Un mur d'obra rematat amb ciment, construit al mig del torrent, li fa de paret a aquesta senzilla font. L'aigua raja per un forat practicat al mateix mur i cau a terra desaiguant directament al torrent.Pugem els últims 10 metres peró no tornem a l'avinguda de la Muntanya, seguim pel caminet que marxa en sentit nord i després ho fa en sentit nord-est. Al cap d'uns 180 metres sortim a una pista ampla de terra anomenada Camí de la Font Better que prenem a la dreta. Passem per la plaça del Pi.Uns 375 metres més endavant entrem de nou a la urbanització La Conreria, enllaçant amb el carrer del Vallès. A la primera cantonada girem a l'esquerra pel Camí Antic de Sant Fost. De seguida el carrer fa un revolt a la dreta i a un centenar de metres arribem a la cruïlla amb el carrer de la Font del Rossinyol. Ens desviem per aquest carrer i al cap d'uns 300 metres, en un revolt a l'esquerra, agafem un corriol mig perdut i enfangat que surt per la dreta i que segueix la tanca de la finca situada a mà dreta (No confondre amb un altre caminet que puja per l'esquerra). Als pocs metres estem davant la font del Rossinyol.

5 1h 45' 7,4 Km
260 m 41.4946,2.2450Clica per veure'n la ubicació. Font del Rossinyol
    Localitzem la font dins la urbanització La Conreria, a uns 25 metres per damunt d'un revolt del carrer que porta el seu nom. L'aigua raja d'un tub metàl·lic clavat a una petita paret d'obra i cau directament a terra, formant un petit bassal; després s'escola pel caminet, creua el carrer i finalment desaigua al torrent dels Rossinyols. Damunt la font hi ha una placa amb el nom i la data de la restauració efectuada pels veïns de la zona. Malgrat que la font es troba en bon estat de conservació, l'accés està molt desdibuixat.

Desfem els últims metres fins el Camí de la Font Better, per on hem vingut fa una estona. Agafem aquest camí que en uns 1,2 Km ens porta al carrer Bosc (urbanització Mas Llombart) que fem a la dreta. Deixem a l'esquerra el carrer Pineda i uns metres més endavant, després d'una barana de fusta, girem a l’esquerra per un corriol que en uns metres ens conduirà a un carrer asfaltat, a la dreta trobarem la font Better.6 2h 10' 9,4 Km
184 m 41.5000,2.2408Clica per veure'n la ubicació. Font Better
    Trobem la font dins la urbanització Mas Llombart, al final del carrer que porta el seu nom. Bonica font. Una gran llosa disposada verticalment és la paret de la font d'on sempre raja l'aigua per un broc situat a un metre d'alçada i cau en un abeurador rectangular de pedra picada que descansa directament a terra. L'aigua sobrera cau a un petit bassal situat per sota del nivell del terre per on desaigua. Tant la font com l'entorn estan en molt bon estat de conservació. La font va ser ben arranjada fa pocs anys pel veins, tal com podem veure en una placa adossada a la mateixa.


Retrocedim pel corriol fins el carrer Bosc que fem a la dreta. Deixem a l'esquerra el Camí de la Font Better per on hem vingut fa una estona i continuem avançant. Uns 175 metres més endavant girem a l'esquerra per un camí asfaltat que puja, deixant a l'esquerra uns apartaments i 80 metres més amunt el camí fa un gir a l'esquerra. Aquí abandonem el camí asfaltat (que ens duria a la font dels Castanyers) i agafem un camí de terra que surt davant nostre (el que és més ample i queda a la dreta, l'estret ens baixaria a la font de la Canaleta). El camí inicialment marxa en direcció ponent i més tard fa un gir cap al nord. Anem fent camí pel mig del bosc. En algun tram més esclarissat podem veure a baix a l'esquerra Can Torrens Vell. Al cap d'uns 300 metres trobem una vinya a l'esquerra i un filat a la dreta que protegeix les cases. Més endavant el camí es fa ample, deixant unes vinyes a l'esquerra. Un metres més avall deixem una gran esplanada a la dreta i poc després anem a petar amb la pista que puja del poble i va a Can Torrens Vell. Nosaltres creuem la pista i agafem un corriol que surt davant nostre en sentit sud-oest. Al cap d'uns 250 metres enllacem amb un camí més ample (el camí que hem fet al començament) que prenem a la dreta i ja no deixem fins arribar al cementiri.

7 2h 45' 11,9 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Inici i final d'aquesta sortida.