Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-081 (Vallès Oriental i Occidental)

Punts de referència:


Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui) – Torre del Rellotge - Font dels Bons Homes - Ermita de la Mare de Déu del Grau - Gorg de les Elies - Font del Rei - Sant Sebastià de Montmajor.

[Font de Canyamars].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,5 Km 2h 20' 313 m 575 m 478 m 478 m Mitjana A trams Si 12-10-12

Descripció:

Caminada que comença i acaba al tranquil i bonic indret vallesà de Sant Sebastià de Montmajor. Visitarem l’ermita de la Mare de Déu del Grau a Gallifa, el Gorg de les Elies i també coneixerem dues fonts que trobarem al pas.

La dificultat mitjana és deguda a les fortes pendents que hi ha al començament i en el tram de baixada al gorg de les Elies; també per la confusió que podem tenir a l’hora d’agafar el camí de tornada des de la font del Rei.


Aproximació:

Començarem la caminada a Sant Sebastià de Montmajor. Per accedir-hi cal agafar la carretera BV-1243 a Caldes de Montbui, en un trencall que hi ha un cop superat el Santuari del Remei; creurem la urbanització El Farell i continuarem fins el final de la carretera. Aquesta té el ferm en bon estat, i si agrada fer corbes de ben segur que en gaudirem; en cas contrari, la trobarem llarga i feixuga, del tot desaconsellable per fer-la amb canalla menuda o persones que pateixen mareig.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0'
0 Km
514 m 41.6643,2.1191  Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de M.)
    És un nucli petit de població situat a 12 km de Caldes de Montbui, a la vessant nord del Farell, encerclat per muntanyes. La vall de Sant Sebastià conserva tot l'encant de la naturalesa, encara s'hi pot trobar aquella sensació de solitud i de pau. En aquest paratge trobem la bellíssima església romànica de Sant Sebastià de Montmajor.
1

513 m 41.6643,2.1187  Església de Sant Sebastià de Montmajor
    Església romànica del segle XI perfectament conservada. L'església és d'una sola nau amb transsepte que dóna a la planta la forma de creu llatina. La planta té, pel costat de llevant, una capçalera triabsidal, en la que l'absis del centre és de planta quadrada i els dos laterals de planta semicircular. A l'extrem de migdia del transsepte hi ha un altre absis, també de planta semicircular. L'absis central, presenta com a particularitat les tres façanes decorades. Destaquem la presència d'un petit campanar de torre prismàtica de planta quadrangular, amb dos pisos de finestres a cada cara.

A uns 150 metres en direcció ponent es troba l’anomenada Torre del Rellotge.

2

512 m 41.6640,2.1173  Torre del Rellotge
    Actualment només és una torre sense senyalització, en la que hi ha havia un rellotge que se sentia perfectament tant des del nucli principal com des del Serrat de Baix, habitat principalment en els períodes de vacances.

Comencem la caminada a l’aparcament que hi ha darrera l’església, davant de Can Gil. Ens dirigim en sentit nord cap a una construcció d’obra de la companyia elèctrica. D’aquí agafem un corriol que segueix la línea eléctrica, en forta baixada. Trobem varis corriols, nosaltres sempre a la dreta, seguint unes marques de color groc. Deixem la pendent i el caminet esdevé pla i segueix en sentit sud-est. Als pocs metres, al creuar una petita riera, a mà esquerra, sota la riera, tenim la font dels Bons Homes.

3 5'
0,4 Km
459 m 41.6652,2.1208  Font dels Bons Homes
    Situada al marge esquerra de la riera. L’aigua goteja per un tub metàl.lic clavat directament a les pedres, a un pam del terra.
Continuem pel mateix corriol, obviant altres camins que ens menen durant uns 1000 metres. Sortim a una pista gran que fem a l’esquerra. Uns 50 metres després deixem a l’esquerra un camí que ens duria a la font de l’Om, peró no hi podem accedir, és una propietat privada i resta barrat. Continuem per la mateixa pista 800 metres més; en una curva pronunciada a la dreta abandonem la pista que duiem (si seguissim aniriem de dret al gorg de les Elies, peró nosaltres anirem primer a l’ermita de la Mare de Déu del Grau) i n’agafem una altra que trobem a l’esquerra, al costat de la porta d’entrada a una finca particular. Avancem per la nova pista uns 800 metres, arribem a una cruïlla on hi ha un pal indicador, nosaltres girem a l’esquerra. Al pocs metres trobem les ruïnes d'un edifici religiós, després d’uns 40 metres arribem a l’ermita de la Mare de Déu del Grau.

4 45'
3,4 Km
416 m 41.6783,2.1289  Ermita de la Mare de Déu del Grau
    Situada enmig del bosc, entre Gallifa i Sant Sebastià de Montmajor. És una petita església romànica, del segle XII, documentada des de l'any 1227. Consta d'una nau única, amb absis semicircular de diàmetre més estret que l'amplada de la nau. Aquesta està coberta amb una volta de canó que, segons sembla, va ser construïda al segle XIX, quan es fa ensorrar la coberta original de fusta. També són d'aquella època els grans contraforts que immobilitzen la nau i l'absis. La porta està situada a la façana meridional, i és de mig punt, molt senzilla.Actualment es troba molt deixada, la teulada s’està ensorrant.Retrocedim fins l’ultima cruïlla. Aquí agafem un petit corriol situat darrera del pal indicador i que en forta pendent ens condueix als peus del gorg de les Elies.

5 55'
4 Km
339 m 41.6760,2.1328  Gorg de les Elies
    Bonic gorg amb el salt d'aigua que fa el Torrent de les Elies poc abans d’ajuntar les seves aigües amb les de la Riera de Sant Sebastià per donar neixament a la Riera de Caldes.Situats al sud del gorg, ara avancem en sentit sud-est, creuem un camp de conreu i anem a enllaçar amb una pista que fem a l’esquerra, la riera de Caldes ens queda a la nostra dreta. Als pocs metres deixem un camí a la dreta que baixa a la casa de les Elies. 200 metres més endavant deixem un altre camí a la dreta i uns 75 metres després, a dalt a mà esquerra podem veure una bauma de recent construcció. Als pocs metres abandonem la pista i n’agafem una altra a la dreta, fent un gir de 180º, de seguida tornem a girar 180º i continuem. Deixem la casa Nova de les Elies a l’esquerra i 100 metres més endavant arribem a una bifurcació (a l’esquerra aniriem a Sant Feliu de Codines) nosaltres girem a la dreta. 150 metres després trobem una petita resclosa a la dreta, creuem la riera de Caldes i, inmediatament ens desviem per un petit corriol a la dreta, al costat mateix de la resclosa. El seguim, tenint ara la riera a la nostra dreta, i als 300 metres, a mà esquerra del camí, tenim la font del Rei.

6 1h 20'
6 Km
320 m 41.6719,2.1443  Font del Rei
    Es troba a uns 300 metres al nord-oest de la petita resclosa que hi ha en el punt que el barranc Cascurell s'ajunta amb la riera de Caldes. Per accedir-hi prenem un corriol que surt de l'esquerra del costat mateix de la resclosa i que marxa resseguint la riera per la seva riba dreta, a contra corrent. Al cap d'un 300 metres, a l'esquerra, a peu de corriol, tenim la font. Petita font que raja d’una paret de pedres envoltada d’heures, forma un petit bassal a terra i desguassa a la riera. pedres envoltada d’heures.


Continuem pel camí que s’introdueix dins el bosc, peró fins ara mantenint la visió de la riera. Quan siguem a l’alçada de la casa de les Elies hem de cercar un caminet dins el bosc que s’enfila direcció ponent. El camí fa pujada i segueix una torrentera; al cap d’uns 500 metres passem a tocar de la paret dels Cassuc Vell. Després de passar pel Cassuc Vell el camí s’eixampla, als 700 metres l’abandonem i n’agafem un altre que surt a la nostra esquerra. Al cap d’uns 350 metres arribem a una pista gran que fem a la dreta. Els primers metres d’aquesta pista puja força i va fent ziga-zagues, després planeja. Quan portem uns 1300 metres la pista s’acaba, saltem una cadena i enllacem amb una altra més gran que fem a l’esquerra durant uns 200 metres on trobem un pal indicador. Agafem el corriol de la dreta que ens condueix en susu descens directament a Sant Sebastià de Montmajor.

F 2h 20'
10,5 Km
514 m 41.6643,2.1191  Sant Sebastià de Montmajor

Inici i final d’aquesta caminada.


De tornada a Caldes hem trobat la font del Farell a peu de carretera.

7

 678 m 41.6620,2.1348  Font de Canyamars
    Es localitza al marge esquerra de la carretera BV-1243 que puja de Caldes de Montbui a la urbanització El Farell, a uns 650 metres abans d'arribar-hi. Construcció d'obra arrebossada amb ciment. La paret de la font està adossada al marge de la muntanya d'on surt un broc de ferro per on goteja l'aigua que cau en una pica quadrada. L'aigua desguassa per sota la carretera.