Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-082 (Maresme)

Punts de referència:


Plaça de l'Església (Argentona) - Font del Mig - Font del Camí – Font de les Sureres – Font de l'Esquirolet – Font de l'Esquirol – Font del Grup - Font del Ferro - Font de la Puput – Font d'en Míliu - Font Picant d'Argentona – Font de Lladó - Plaça de l'Església. 

[Font de la Plaça del Vendre - Font de Sant Domingo – Font de la Pastanaga].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
6 Km 1h 40' 84 m 236 m 210 m 210 m Fàcil A trams Si 26-10-12

Descripció:

Avui farem un tomb, una passejada pels voltants d'Argentona on l'aigua esdevé la protagonista de la nostra sortida, ja que pel camí anirem deixant enrere tot un reguitzell de fonts. Argentona és coneguda com la ciutat de les fonts, i són nombroses les fonts d'aigua mineral que solquen el municipi, moltes d'elles de gran tradició a la comarca. Cal dir que en el terme municipal estan catalogades més de dues-centes fonts, però tristament molt poques tenen cabal d'aigua. Malgrat tot, des de l'esforç desinteressat de nombroses persones i entitats, com el Grup de Fonts d'Argentona, s'estan reconstruint moltes d'elles per tal de preservar aquest meravellós tresor cultural i històric que fa tant característica la vila d'Argentona.


Aproximació:

L'accés a Argentona el podem fer per la carretera C-1415c, coneguda com la carretera de Parpers, que uneix Granollers amb Mataró, o per l'autopista B-40, que uneix igualment el Vallès Oriental i el Maresme i també per l'autopista del Maresme que enllaça Barcelona amb Palafolls.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0'
0 Km
88 m 41.5541,2.4006  Plaça de l'Església (Argentona)

Som a la plaça de l'Església d'Argentona des d'on comencem la passejada d'avui. Sortim de l'església, creuem la seva plaça i continuem pel carrer que surt enfront nostre per la dreta, deixem el museu del Càntir, girem a l'esquerra i anem a parar al carrer de Lladó. Continuem pel carrer de Lladó en direcció ponent fins trobar el carrer de Sant Isidre que agafem a l'esquerra, després fa un tomb a l'esquerra i acaba al carrer de Josep Soler. Girem a la dreta, creuem el carrer del Canigó i ara anem pel passeig del Baró de Viver que seguim fins que s'acaba. Aquí agafem el carrer de Josep Gallifa Ballot que ens queda davant nostre i després tombem a la dreta per l'avinguda de Burriac; al final d'aquest passatge hi ha una petita placeta i l'entrada a una zona d'esbarjo; dins trobem la font del Mig.

1 15'
1,1 Km
105 m 41.5472,2.3935  Font del Mig
    La trobem al nucli urbà d'Argentona, al final del passeig de Burriac. Una font restaurada recentment, amb una pèrgola d'obra modernista, situada en una finca amb zones de lleure.


Sortim de la font del Mig, desfem l'avinguda de Burriac i tombem a la dreta pel carrer de Josep Gallifa Ballot. Quan arribem a la cantonada, creuem el torrent de la Feu i girem a la dreta pel passeig de Burriac, seguint els indicadors cap al Castell de Burriac. A baix a la dreta ens queda el torrent de la Feu. Seguim pujant en sentit ponent, deixem un carrer a l'esquerra, després ens desviem per una pista forestal de terra que trobem davant nostre, on hi ha un cartell anunciant que a partir d'aquell indret comença el "Parc de la Serralada Litoral". Comencem a caminar sense asfalt per la pista forestal, a uns 100 metres del cartell indicador, a l'esquerra d'un revolt a la dreta, ens trobem amb la font del Camí.

2 25'
1,8 Km
105 m 41.5455,2.3915  Font del Camí
La trobem a escassos 100 metres del començament de la pista forestal que uneix Argentona amb Cabrera de Mar i que dóna accés al castell de Burriac, envoltada d'alzines i algunes sureres. Font de pedra, amb un frontal arrodonit per la part de dalt, bancada a les dues bandes i el sòl que acull l'espai empedrat. L'aigua raja per un curt tub de ferro encastat al frontal, disposat a dos pams d'alçada i cau en un bassal en forma de mitja el·lipse arran de terra.
Construïda el 1999 pel voluntaris del Grup de Fonts d'Argentona, tal com ho indica una petita inscripció en pedretes adossada al lateral esquerra de la font i deu el seu nom a que es troba en el camí que puja a Burriac des d'Argentona. Al lateral dret hi ha un gravat en rajoles, malauradament totalment esmicolat. A la part de dalt del frontal trobem el nom de la font gravat en una rajola de terrissa.

Seguint el camí i a uns 60 metres, al marge dret i en plena corba cap a l'esquerra, surt un petit camí que, tot baixant, ens endinsa en un bosc de pins, alzines i brucs. Nosaltres anem baixant fins la font de les Sureres.

3 30'
1,9 Km
124 m 41.5458,2.3903  Font de les Sureres
Localitzada a uns 100 metres al nord-est de la font de l'Esquirol i a uns altres 100 a ponent de la font del Camí, a la riba dreta del torrent de Burriac. Creada el 1999 pel Grup de Fonts d'Argentona a partir del pou de Can Llei, l'aigua baixa fent sifó. Construïda en un muret de pedra formant angle recte. L'aigua brolla per un broc de ferro encastat al frontal a mitja alçada i cau en un bassal semicircular situat per sota del nivell del terra que està empedrat. A l'esquerra del frontal trobem un bonic mosaic fet amb rajoles de ceràmica amb el nom de la font i un dibuix de la mateixa i les dues sureres que li donen el nom. Al cap del muret de l'esquerra hi ha un altra llosa de pedra amb el nom de la font i el del Grup gravat.
El conjunt està completament endreçat, molt ben arranjat, amb escales de pedra, baranes de fusta, una taula rodona de pedra i bancs per seure, tot envoltat d'alzines, pins pinyers i sureres. Cal destacar dues sureres centenàries; a la part dreta s'alcen les grans alzines sureres que han donat nom a la font. Davant de la font hi ha el monòlit amb la inscripció "L'aigua és vida" i a sobre de la taula de pedra podem observar un gravat que representa el mapa de Catalunya amb la ubicació d'Argentona.

Just al davant i tot passant la riera, cap a l'esquerra segueix un caminet que es va endinsant pel bosc d'alzines; l'agafem i arribem a la font de l'Esquirolet, que trobem a la nostra dreta, a peu de camí.

4 35'
2 Km
136 m 41.5450,2.3899  Font de l'Esquirolet
Es troba al veïnat de Lladó, sota el camí de Burriac, just per damunt de la llera esquerra del torrent de Burriac i a escassos 15 metres al sud de la font de l'Esquirol, envoltada d'alzines, algun pi pinyer i alguna surera.
Es va crear el 1997 a partir de la descoberta d'un petit naixement i es va canalitzar. Consta d'un petit muret de pedra lligada al marge del camí. L'aigua que goteja per un broc de ferro, cau a un bassal quadrat i desaigua al torrent mitjançant un tub ensorrat que creua el camí. A la dreta de la font un llarg bancal de pedra ens permet reposar. Al capdamunt del frontal hi trobem un mosaic fet amb rajoles de ceràmica amb el nom de la font, l'any de la seva construcció i la signatura de l'autor.

Seguint uns 15 metres pel mateix camí, a l'esquerra, tenim la font de l'Esquirol.

5

138 m 41.5449,2.3899  Font de l'Esquirol
Es localitza al veïnat de Lladó, sota el camí de Burriac, al costat de la llera dreta del torrent de Burriac i a escassos 15 metres al nord de la font de l'Esquirolet. Està envoltada d'alzines, sureres, marfulls i galzerans, entre d'altra vegetació. Restaurada l'any 1996 pel Grup de Fonts.
El conjunt queda en una terrassa rectangular enlairada respecte el torrent i arrecerada per un muret baix de pedra amorterada. Una passera d'obra que salva el torrent de Burriac ens permet entrar-hi per un costat i un pontet amb baranes de troncs que travessa un petit xaragall ho fa per l'altra banda.
La font consisteix en un mur frontal de pedra lligada, d'un metre d'alçada per uns tres d'amplada, amb brocada metàl·lica, bancada de pedra a banda i banda de la mateixa i petita era de terra amb límit de pedra. L'aigua cau a un bassal quadrat de pedra situat per sota del nivell del sòl i desguassa al torrent. A l'esquerra del frontal podem observar una rajola de ceràmica amb el nom de la font, l'any de la seva restauració i un dibuix representant un simpàtic esquirol.

De cara a la font, continuem pel camí que s'enfila per la dreta, que més endavant ens deixa en un altre camí més ample. En arribar a aquest nou camí, hem de seguir cap a l'esquerra, que ens porta a una zona més ampla que forma una petita plaça on hi aparquen aquells que hi arriben en cotxe; la plaça està presidida per una vella i gran alzina. A la part alta de la petita plaça, surt un camí amb una gran pedra al mig; seguint-lo ens trobem amb la font del Grup .

6 40'
2,2 Km
167 m 41.5432,2.3891  Font del Grup
Es troba al camí que arriba a la font del Ferro, a uns 25 metres per sota d'aquesta.
Simpàtica font i perfectament integrada al paisatge, erigida a peu de camí. Està feta en un muret en angle recte que fa de respatller a dos petits bancals situats a cada costat. L'aigua brolla per un tub metàl·lic i cau en una pica rodona arran de terra. Al bancal de l'esquerra hi ha gravat el nom dels integrants del Grup de Fonts d'Argentona.
La seva aigua prové d'una mina que anava a Can Llei. Aquesta aigua es perdia pel torrent, aleshores es va decidir fer una font per recuperar l'aigua. La font porta el nom del Grup de Fonts d'Argentona, actiu des de finals dels anys 70 i que han catalogat i arranjat una bona colla de fonts. Aquesta la van construir l'any 1993.

Seguim pujant uns 25 metres i arribem a la bonica zona on hi ha les runes de l'antiga caseta de la font del Ferro .

7

171 m 41.5430,2.3889  Font del Ferro
Una de les fonts més boniques de la Serralada. Localitzada per sota del camí que puja al Castell de Burriac i a tocar del torrent homònim, uns 25 metres per damunt de la font del Grup. Per aquest lloc hi passava el camí vell per pujar al Castell de Burriac; era i és punt de partida de molts excursionistes que agafen l'aigua per fer el camí.
La font presideix un conjunt format per un seguit de terrasses esglaonades amb bancs de pedra per seure, raconets amb taules de pedra i tot envoltat d'una vegetació exuberant que ens convida a passar-hi una estona.
L'edifici que allotja la font data de l'any 1924, substituint un d'anterior del 1899. És una construcció de pedra, de planta rectangular, d'uns quatre metres d'amplada, per sis de fons i uns tres d'alçada, sense coberta. Cal destacar-ne la bonica façana de pedra i maó vist, amb caràcters modernistes; té una gran portalada mig el·líptica, dues finestres de forma singular amb enreixat de ferro, voladís amb teules de ceràmica verda i capçalera amb rajoles blaves.
Dins la caseta, a la paret del fons, hi trobem dues sortides d'aigua diferents; pel broc de ferro de l'esquerre raja aigua natural "normal", i per l'aixeta de la dreta aigua ferruginosa (amb molt mal gust, per cert). Ambdues aigües cauen a una pica rectangular d'obra. Al capdamunt del frontal hi ha el nom de la font gravat en dues rajoles i a sota a l'esquerra el típic mig càntir encastat a la paret, característic de moltes de les fonts arranjades pels voluntaris del Grup de Fonts d'Argentona. Dos bancals de pedra estan disposats al llarg de les dues parets laterals que els hi fan de respatller.
Aquesta font també se la coneix com la font de Dalt. Va estar molts anys completament abandonada, fins que el Grup de Fonts d'Argentona, l'any 1995, van fer una important restauració de la font i del seu entorn.
L'aigua d'aquesta font era considerada minero-medicinal, s'embotellava manualment, ampolla a ampolla, es comercialitzava amb el nom de Bellot i fou premiada amb la medalla d'or per la seva qualitat, l'any 1888 durant l'Exposició Universal de Barcelona, tal com ho demostra la rèplica del cartell penjat al frontal.

Ara agafem un corriol que surt de l'esquerra de la font i que inicialment s'enfila seguint una torrentera, després planeja una mica; en aquest tram obviem tots els corriols que trobem a la dreta, nosaltres seguirem sempre els de l'esquerra. Finalment enllacem amb la pista forestal que porta al Castell de Burriac; a la dreta pujariem al castell, nosaltres tombem a l'esquerra en sentit descendent. Durant aquesta baixada gaudirem de bones vistes del Montseny i el Corredor. Cal estar atents, al cap d'uns 250 metres ens desviem de la pista forestal i prenem un petit corriol a la dreta, alçat una mica respecte la pista. El nou corriol segueix en sentit llevant per dins d'un bosc; al principi puja una mica, després descendeix. Passem pel costat d'un filat on dins hi ha un dipòsit d'aigua, deixem un caminet a la dreta, fem una ziga-zaga i arribem a una bifurcació. Ara girem a la dreta, als pocs metres veiem una cova de vinya a mà dreta i uns metres més endavant, a l'esquerra, unes escales ens condueixen a la font de la Puput.

8 1h
3,3 Km
189 m 41.5423,2.3929  Font de la Puput
    Localitzada al veïnat de Lladó, a dalt del xaragall de la Puput. Font de pedra, coberta en forma de capelleta. Al mur de la dreta hi ha una ceràmica amb el nom de la font i el simbol del Grup de Fonts d'Argentona, un càntir de terrissa negra partit per la meitat. Es troba envoltada de pins, esbarzers, roldors i canyes. Aquesta és una altra deu molt coneguda per la qualitat de l'aigua.
Retrocedim fins l'última bifurcació, continuem pel camí en sentit nord fins enllaçar amb el carrer de la Soleia, tot baixant fins a un carreró que trobem a la nostra dreta (carrer d'en Pau de la Font) que seguim. Quan el carrer d'en Pau de la Font gira fort a l'esquerra, nosaltres seguim per un camí que va cap a la dreta, seguint la riera de la Puput. A uns 150 metres ens trobem amb la font d'en Míliu.

9 1h 10'
4 Km
149 m 41.5432,2.3938  Font d'en Míliu
    Es troba a la llera del torrent de la Puput, 50 metres en línea recta més avall de la font de la Puput. Està formada per una estructura de pedra del país en angle recte, coberta, amb dos bancals a banda i banda, i amb un rètol del Grup de Fonts amb el nom de la font i amb la llegenda que fou restaurada el 1994. Està envoltada d'alzines.


Desfem el camí arribant al carrer d'en Pau de la Font i que seguirem cap a la dreta tot baixant fins arribar a l'entrada del parc de la Font Picant. Una vegada a l'esplanada de la font, hi accedirem seguint per l'avinguda que ens porta fins la font Picant .

10 1h 20'
4,8 Km
98 m 41.5468,2.3972  Font Picant d'Argentona
La font més popular d'Argentona, emplaçada dins l'àrea de lleure que porta el seu nom, situada als afores de la vila pel sud, al final del carrer Torrent de Mada (no confondre amb el carrer del Torrent de Madà). S'hi accedeix fàcilment seguint els rètols informatius que hi ha dins el nucli urbà. La font queda al final d'un bonic passeig arbrat, dins un recinte arrecerat per un mur de pedra i tancat per un extrem mitjançant un enreixat de ferro forjat, les portes del qual s'obren cada dia de 9h a 18h. Entrant a mà esquerra hi trobem l'accés a la mina i enfront la sortida d'aigües a través de tres aixetes: Per les dues laterals de polsador raja aigua "picant", directa de la mina, que no ha perdut les qualitats de "picant" que l'han caracteritzada tradicionalment i que li han conferit renom i prestigi. De la bonica aixeta central raja aigua tractada provinent de la xarxa municipal. Les aigües són recollides per una pica allargada, tant ampla com ho és el frontal.
Sortint de la font agafem el primer carrer a la dreta i després el primer a l'esquerra que és el carrer d'Antoni de Moragas i Gallissà fins el final. Aquí tombem a l'esquerra, creuem la plaça Ballot (al centre hi ha el Pi d'en Ballot) i continuem pel carrer de la dreta, passeig del Baró de Viver; quan aquest passeig s'acaba continuem pel carrer de Josep Soler on al final, a mà dreta trobem la font de Lladó, l'última d'aquesta passejada.


11

85 m 41.5534,2.4003  Font de Lladó
    Es localitza al final del carrer de Josep Soler a tocar del carrer de Lladó. Actualment no raja. La font està integrada al mur d'una casa. De la paret de la font, enrajolada, surt una aixeta de pulsador que deixaria anar l'aigua a una pica rectangular de pedra picada amb un taulell a banda i banda.Tot el marc de la font està rematat amb pedra.


Deixem la font a la dreta i girem a la dreta pel carrer de Lladó que ens porta directament a la plaça de l'Església.

F 1h 40'
6 Km
88 m 41.5541,2.4006  Plaça de l'Església

Inici i final de la passejada d'avui.
Acabada la passejada aprofitarem per conèixer diferents fonts dins el nucli urbà d'Argentona.

12

84 m 41.5547,2.4007  Font de la plaça del Vendre
    La localitzem a la plaça del Vendre. Es tracta d'una font ornamental que no raja peró té el seu interès. És una antiga bomba manual d'aigua de ferro forjat amb una gran pica de pedra. Fou una donació de la família Busquets-Gallego.


 
13

83 m 41.5550,2.4008  Font de Sant Domingo
    Situada al carrer Gran, davant de Can Doro, prop de la plaça de Vendre. Una de les fonts més representatives d'Argentona, l'origen de la qual es remunta al segle XV. La font actual és, però, del 1883, reformada el 1958. A la part superior té una capelleta amb la imatge del Sant. Per accedir-hi cal baixar unes escales. L'aigua brolla per dos grans brocs i cau en una pica allargada d'un pam d'alçada que descansa directament a terra. La queda integrada al mur i està rematada amb pedra.
 
14

111 m 41.5528,2.3961  Font de la Pastanaga
    Es troba al parc de la masia de Can Barrau, a la dreta de la masia. Font amb estructura de pedra, bancal i una curiosa aixeta amb una maneta en forma de petxina.