Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-084 (Maresme)

Punts de referència:


Coll de Montalegre (Tiana) - Coll dels Nou Pins - Font dels Eucaliptus - Font de l'Esquerda - Font del Fonoll - Font del Sarau - Coll dels Nou Pins - Coll de Montalegre.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7 Km 2h 192 m 416 m 325 m 325 m Facil A trams Si 14-10-12

Descripció:

Caminada que sortint del Coll de Montalegre, a tocar del Turó del Reig, segueix pel GR-92 per la part soleia de la Serralada fins a trobar el torrent del Fonoll on s'endinsa en zona boscosa per visitar la majoria de les fonts d’Alella, dues barraques de vinya i un pi bord monumental.


Aproximació:

S’hi accedeix per la carretera B-500 de Mollet del Vallès a Badalona. A l’arribar a dalt del coll de Montalegre, girem a l'esquerra en direcció a Mas Po Canyadó, passem per davant de l'alberg i seguim fins que l’asfalt s’acaba, aquí deixem el cotxe i comencem la caminada.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
332 m 41.4942,2.2562  Coll de Montalegre (Tiana)

Comencem la caminada pel Camí Antic de Martorelles en direcció nord fins on es troba la cadena que barra el pas als vehicles. Des d’aquí anem fent camí per una pista ampla, seguint els pals indicadors del GR-92, tenint com a primera referència la torre de guaita del Turó de Galzeran. Obviem una pista a la dreta que baixa a Tiana i després una altra a l’esquerra que ens duria a la urbanització Mas Cort de Sant Fost. Més endavant deixem la pista que mena al turó de Galzeran per l’esquerra del camí i seguim fins trobar el Coll dels Nou Pins.

1 25'
1,6 Km
416 m 41.5028,2.2679  Coll dels Nou Pins
    Des d’aquí ja es veuen davant nostre vàries urbanitzacions d'Alella, a dalt a l’esquerra el turó de Galzeran amb la seva torre de guaita.

Continuem pel GR-92 tot obviant 300 metres més endavant un camí que ens mena de la dreta (després tornarem per aquest), igualment obviem 230 metres més enllà un corriol a l'esquerra (ens portaria fins a pocs metres de la falda del turó de Castellruf ). Contínuem uns 340 metres més fins que trobem un corriol a mà dreta en sentit descendent pel qual baixem i comencem a devallar pel Bosc de les Quatre Torres; quan portem uns 100 metres caminant per aquest corriol deixem un camí a l’esquerra i uns 75 metres després, a mà esquerra, trobem dues coves de vinya (41.5070,2.2721) , una al costat de l’altre, amb la particularitat que ambdues tenen dues entrades cadascuna. Avancem i uns 50 metres més avall, en una curva a l’esquerra, deixem a la dreta un caminet que ens portaria a la font del Safareig. Continuem davallant i 125 metres més avall arribem a una cruïlla; girem a l'esquerra i només 50 metres després unes amples escales de pedra ens porten a la font dels Eucaliptus.
2 45'
2,8 Km
308 m 41.5076,2.2734  Font dels Eucaliptus
    La font només goteja. Provinent de la mina situada a l’esquerra de la font brolla l’aigua per un tub de plàstic i cau en un petit safareig cobert amb volta d’obra. Al davant de la font hi ha un refugi ubicat dins la muntanya. Tant la font com l’entorn es troba net i en bon estat de conservació, a la dreta de la font una taula de pedra ens permet esmorçar sota els grans eucaliptus que dónen nom a la font.
Desfem l’últim tram de camí fins la bifurcació anterior i seguim pista avall obviant els camins i corriols que menen a banda i banda. Quan ja hem fet uns 250 metres veiem davant nostre unes cases, aquí tombem a la dreta per un altre camí que gairebé ens fa fer un gir de 180º, deixant les cases al darrera. Uns 50 metres més endavant arribem a la font de l'Esquerda.

3 50'
3,1 Km
265 m 41.5066,2.2745  Font de l'Esquerda
    Una de les fonts més singulars de la Serralada, els dos bocs de la font es troben dins d'una petita cova de roca. Sempre raja. Per accedir-hi cal baixar uns esglaons i creuar una porta d’obra vista; a l’interior és necessari entrar-hi amb lot.

Sortim de la font i contínuem pel corriol avall. 300 metres més enllà hi ha una bifurcació de camins, el de la dreta és perdedor, per tant agafarem el de l'esquerra i 100 metres més avall arribem a una tanca metàl.lica, girem a la dreta, tot deixant a banda esquerra una casa. Uns metres més endavant el camí es fa més ample i de seguida trobem a mà dreta una altra cabana de vinya (41.5042,2.2760), 30 metres després trobem una cruïlla de camins amb un gran pi bord al mig (41.5040,2.2758). Nosaltres girem a l'esquerra tot passant pel costat d'un panell d'informació del torrent del Fonoll, i contínuem per la pista, deixem un camí a la dreta, després d’uns 300 metres arribem a la Font del Fonoll, el punt més baix de l'excursió d'avui.
4 1h 5'
3,9 Km
193 m 41.5040,2.2794  Font del Fonoll
    No raja. És una construcció bonica, feta tota amb obra vista; la paret de la font té forma elíptica i la pica per on cauria l’aigua és de forma semi-circular, descansant directament a terra. A banda i banda de la font hi ha dos petits murets, també d’obra vista, que serveixen de bancs. Al voltant hi ha taules i bancs de fusta per seure sota uns magnífics plàtans. Segurament la deu d'aquesta font és canalitzada fins el centre del poble. Antigament des de les mines de Nova Alella, uns metres més amunt de la font, tot seguint el torrent, es canalitzava aquesta aigua fins els nucli urbà d'Alella per ús domèstic i agrícola.Desfem el camí fins la cruïlla on hi ha l'imponent pi bord que hem trobat abans i girem a l'esquerra. Continuem pel camí carreter que puja, quan portem uns 250 metres, trobem unes escaletes a l'esquerra que ens baixen fins la font del Sarau que està als peus del torrent homònim.

5 1h 15'
4,5 Km
273 m 41.5029,2.2733  Font del Sarau
    Es localitza al peu del torrent del sarau. Aquesta font nomès raja quan hi han avingudes d'aigua. Per contra, aquest fet fa que sí l'aigua baixa amb molta virulència la font quedi molt malmesa i en aquest sentit els darrers anys s'hagut d'anar arranjant vàries vegades.
Ara seguim amunt per un corriol molt desdibuixat que surt de l’altra banda del torrent, mica en mica ens anem obrint pas entre bardisses amb l'objectiu d'anar sempre cap al sud, buscant la part més alta d'aquest turó on finalment trobem una pista. Al davant tenim un dipòsit d’aigua. Ara girem a la dreta i contínuem amunt per aquesta pista que ens porta en uns 600 metres a trobar de nou el GR-92 que fem a l’esquerra i el seguim en direcció sud. Passem altra vegada pel coll dels Nous Pins i només ens queda desfer el primer tram de l’excursió fins on tenim el cotxe.

F 2h
7 Km
332 m 41.4942,2.2562  Coll de Montalegre

Inici i final de la passejada d’avui.