Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-085 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:


Coll de Can Corbera (Vallromanes) - Dolmen de Can Gurri - Coll d'en Gurri - Font de l'Esquerda - Font dels Eucaliptus - Font del Safareig - Font del Llorer o de la Tereseta- Font de Can Gurri – Fonteta de Can Gurri - Font de Can Barbeta - Coll de Can Corbera.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8 Km 2h 5' 264 m 443 m 343 m 343 m Fàcil A trams Si 28-10-12

Descripció:

Avui sortirem del coll de Can Corbera a Vallromanes, pujarem fins el coll d’en Gurri i baixarem a Alella, tot endinsant-nos pel bosc de les Quatre Torres, on visitarem 3 de les fonts d’aquesta població. La tornada la farem pujant fins la base de Castellruf i resseguint les fonts del Llorer, les dues de Can Gurri i la de Can Barbeta, fins arribar altre cop al coll de Can Corbera.


Aproximació:

Podem arribar al Coll de Can Corbera en cotxe. De la carretera BP-5002, a l’alçada de Vallromanes, ens desviarem cap a la urbanització Can Corbera, passarem pel mig del camp de golf i continuarem amunt per l’avinguda de Can Corbera fins el mateix coll.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
306 m 41.5254,2.2758  Coll de Can Corbera (Vallromanes)

Sortim del coll de Can Corbera direcció nord-est, caminant paral.lels a la paret d'una finca que ens queda a mà dreta, per un pista que en un principi és força ampla i planeja (que ens portaria a Vallromanes passant pel golf). Quan hem caminat uns 150 metres travessem una cadena. Seguim pel mateix camí i 500 metres més endavant, obvíem un corriol que ens mena a banda esquerra, 100 metres més enllà ens desviem per un corriol que trobem a mà dreta. 150 metres més amunt arribem a un corriol que ens creua, nosaltres girem a l’esquerra, uns 300 metres després ens trobem un camí perpendicular que fem a la dreta. Al cap d’uns 150 metres sortim a una pista ampla, (a la dreta baixariem a la font de la Mercè) nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent, 150 metres més amunt, a banda esquerra trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està 15 metres dins de l’alzinar.

1 25'
1,6 Km
406 m 41.5166,2.2806  Dolmen de Can Gurri
    El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.Tornem a la pista tot girant a l’esquerra, direcció sud. 150 metres més endavant, trobem una torre elèctrica i un camí que baixaria cap a la vessant de marina, nosaltres contínuem per la pista en sentit sud. 350 metres més endavant arribem al coll d’en Gurri.

2 35'
2,1 Km
407 m 41.5127,2.2795  Coll d'en Gurri

D’aquí estant agafem una pista que surt a l’esquerra en baixada i direcció llevant que ens enllaça amb la pista carenera (GR-92) que fem a la dreta. De seguida deixem un camí a l’esquerra i uns 500 metres més endavant abandonem el GR-92 i girem a l’esquerra per un corriol que devalla en sentit sud. Després de baixar uns 100 metres arribem a una clariana, la creuem en sentit sud i prenem un corriol que surt a la nostra dreta. Inicialment és un caminet molt desdibuixat, cal estar molt atents de no perdre’l, després esdevé un camí més visible, va fent alguna ziga-zaga. Al cap d’uns 450 metres des de la clariana el camí arriba a unes cases d’una urbanització d’Alella i fa una ziga-zaga més per anar baixant a petar a un camí que s’endinsa en el bosc. Nosaltres tombem a la dreta per aquest camí en direcció nord-oest. Només 80 metres més endavant hi ha una bifurcació, nosaltres a l’esquerra i uns metres més avall ja veiem la font de l’Esquerda.

3 1h
3,7Km
265 m 41.5066,2.2745  Font de l'Esquerda
    Una de les fonts més singulars de la Serralada, els dos bocs de la font es troben dins d'una petita cova de roca. Sempre raja. Per accedir-hi cal baixar uns esglaons i creuar una porta d’obra vista; a l’interior és necessari entrar-hi amb lot.

Retrocedim fins la bifurcació anterior i ara girem a l’esquerra. Al cap d’uns 250 metres deixem un camí a l’esquerra i 10 metres més amunt arribem a una cruïlla, nosaltres seguim recte. Només 50 metres després unes amples escales de pedra ens porten a la font dels Eucaliptus.

4 1h 5'
4,1 Km
308 m 41.5076,2.2734  Font dels Eucaliptus
    La font només goteja. Provinent de la mina situada a l’esquerra de la font brolla l’aigua per un tub de plàstic i cau en un petit safareig cobert amb volta d’obra. Al davant de la font hi ha un refugi ubicat dins la muntanya. Tant la font com l’entorn es troba net i en bon estat de conservació, a la dreta de la font una taula de pedra ens permet esmorçar sota els grans eucaliptus que dónen nom a la font.
Desfem els últims 50 metres fins la cruïlla i prenem un caminet a la dreta. Anem pujant durant uns 130 metres; de l’esquerra d’una curva a la dreta surt un caminet planer en direcció ponent que en uns 40 metres ens condueix a la font del Safareig, que trobem a mà dreta del camí.

5 1h 10'
4,4 Km
324 m 41.5067,2.2720  Font del Safareig
    La localitzem a uns 200 metres en direcció ponent de la font dels Eucaliptus, a peu de camí. L’aigua brolla per un tub metàl.lic insertat en un petit muret de pedra i cau en una bassa rectangular d’uns 3x1,5 metres que es troba arran de terra.
Tornem al caminet i continuem a l’esquerra. De seguida veiem a mà dreta dues coves de vinya (41.5070,2.2721) , una al costat de l’altre, amb la particularitat que ambdues tenen dues entrades cadascuna. Seguim pujant pel caminet, 75 metres després deixem un camí a la dreta i uns 100 metres més amunt anem a parar a la pista del GR-92 on girem a l’esquerra, inicialment en direcció ponent. Després de 330 metres ens desviem a la dreta per un corriol ascendent que seguirem durant 650 metres fins que mena a una pista gran (GR). Farem a la dreta, als pocs metres deixem una pista a l’esquerra que ens portaria a Castellruf, nosaltres recte. A uns 400 metres deixem un corriol a l’esquerra i 120 metres més endavant girem a l’esquerra per un camí carreter descendent; uns 100 metres més avall, a l’esquerra, trobem el corriol de la font del Llorer que trobarem si seguim uns 25 metres.6 1h 35'
6,2 Km
385 m 41.5158,2.2804  Font del Llorer o de la Tereseta
    Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.Retrocedim fins el camí carreter i seguim avall, arribant 220 metres més endavant a una torre elèctrica. Nosaltres ara contínuem per un corriol que surt de l’esquerra. En un principi el camí no està molt definit, però a mesura que davallem, ens anem ficant dins el torrent, molt erosionat per l’aigua, i només 150 metres més enllà arribem a la font de Can Gurri.

7 1h 45'
6,6 Km
358 m 41.5161,2.2770  Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.Sortim de la font pel corriol i 150 metres més endavant arribem a la pista que va del coll d’en Gurri a la font de la Mercè. A aquesta alçada, creuant els esbarzers que tenim a mà esquerra, trobem la fonteta de Can Gurri.

8 1h 50'
6,7 Km
349 m 41.5166,2.2767  Fonteta de Can Gurri
    Situada escasos 25 metres en direcció sud de la clariana d’on surt el camí cap a la font de Can Gurri. La font només és un tub de plàstic dur que fa de boc, pel qual raja un fil d'aigua que va a parar directament a terra, formant un petit bassal. Segurament la beta d'aigua és la mateixa que la font que coneixem com Can Gurri. Malgrat tot, la fonteta de Can Gurri raja.Tornem a la pista i seguim pista avall (esquerra), després d'uns 250 metres girem a la dreta, tot creuant una cadena. 100 metres més endavant, trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la font de Can Barbeta que ens conduirà fins la boca de la mina, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

9 1h 55'
7,1 Km
324 m 41.5191,2.2756  Font de Can Barbeta
La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.Retrocedim fins el camí i fem a la dreta. Al cap d’uns 400 metres passem per les restes de Can Barbeta, continuem recte; trobem una bifurcació amb un pal indicatiu, a l’esquerra aniriem a la font de la Mercè, seguim recte uns 100 metres més i ja serem al coll de Can Corbera.

10 2h 5'
8 Km
306 m 41.5254,2.2758  Coll de Can Corbera

Inici i final de l’excursió d’avui.