Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-089 (Garrotxa)

Punts de referència:


1r Aparcament (Sadernes) - Pont d'en Valentí - Resclosa del Gomarell - Ermita de Sant Aniol d'Aguja - Font de Sant Aniol - Gorg Blau - Salt de la Núvia - 1r Aparcament (Sadernes).

[Pont de Llierca - Església de Santa Cecília de Sadernes.]


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
13,8 Km 3h 30' 272 m 568 m 559 m 559 m Mitjana Si Si 29-03-13

Descripció:

Una de les excursions més boniques i gratificants en un dels llocs més bells de la Garrotxa. El recorregut ens permet contemplar tot l'entorn que voreja les gorgues de Sant Aniol a la vegada que gaudim del soroll de l'aigua de la riera corrent per les estretes parets de roca calcàrea i cobertes per paissatges salvatges.

Començarem fent camí per la pista, ens desviarem pel pont d'en Valentí, des d'on anirem remuntant la riera fins l'indret de Sant Aniol d'Aguja on ens esperen l'ermita romànica i la seva fresca font. Aquest és un bon lloc per reposar una estona gaudint del paisatge abans de visitar el gorg Blau. La tornada la farem pel camí del Salt de la Núvia, passant llengües de pedres, boscos i un impresionant camí aeri.

Ja fora de l'excursió, de tornada, ens aturarem a visitar l'església de Santa Cecília de Sadernes i el pont de Llierca.


Aproximació:

Per accedir-hi ens traslladem fins la població de Montagut. A la sortida del poble, continuant per la carretera, a mà esquerra, surt la carretera GIP-5231 que condueix fins a Sadernes. Un cop aquí prenem un camí terrer que surt a la dreta de l'església i que en pocs metres ens porta a una gran esplanada, habilitada com aparcament, anomenat P1, on podem estacionar el vehicle. Des d'aquí iniciarem la caminada.

A partir de Sadernes, l'accés dels vehicles està restringit a la capacitat dels aparcaments; les barreres es tanquen durant bona part del dia o bé quan els aparcaments estan plens. Cal tenir en compte que des de mitjans de Març i fins mitjans de Setembre l'accés motoritzat està totalment prohibit, cal deixar el cotxe a l'aparcament del costat de l'església o en el que hi ha uns metres més endavant, on l'hem aparcat nosaltres.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.


Itinerari:

0 0h
0 Km
296 m 42.2695,2.5935Clica per veure'n la ubicació. 1r Aparcament (Sadernes)

Iniciem la caminada a l'aparcament situat a pocs metres de l'església de Santa Cecília, anomenat P1. Al final de l'esplanada, un caminet descendent, protegit per unes baranes de fusta, ens porta a la pista forestal que prenem a la dreta i comencem a fer camí, sempre en direcció nord i seguint unes marques de color groc. De seguida veiem abaix, a la nostra esquerra, el riu Llierca. Quan portem caminats uns 950 metres creuem per primer cop la riera de Santa Aniol, ho fem pel pont dels Aures, límit dels municipis de Sales de Llierca, Montagut i Oix. Des del pont, mirant cap el sud, veiem com la riera de Santa Aniol s'ajunta amb el riu Llierca. Continuem per la pista que puja molt suaument, amb la riera a la nostra dreta. Uns 200 metres més amunt creuem el segon aparcament i una mica més endavant travessem un pas entre dues penyes, el portell d'en Roca, una cinglera on es practica l'escalada. Seguim endavant, a uns 500 metres del segon aparcament ens trobem amb el tercer i últim, un lloc ombrejat anomenat Hort d'en Roca. Comencem la pujada suau de la pista que marxa en sentit nord. Uns 400 metres més amunt trobem un pal indicatiu a la nostra esquerra, juntament amb un sender de baixada que ens porta al pont d'en Valentí.

1 30'
2,2 Km
308 m 42.2860,2.5897Clica per veure'n la ubicació. Pont d'en Valentí
    Construcció medieval de dos arcs de mitja punta, antigament pas freqüentat per contrabandistes, carboners i traginers. Només creuar-lo trobem l'antic hostal de Ca La Bruta, ara enrunat.



















































Un cop creuat el pont girem a la dreta seguint el sender que va paral·lel a la riera i que segueix indicat amb marques grogues. Una mica més endavant trobem una altra bifurcació; el camí que s'enfila a l'esquerra ens duria a Talaixa, nosaltres continuem pel camí de la dreta que va paral.lel a la riera, seguint els rètols cap a Sant Aniol, fins arribar a un camí ample que creuem i on just davant surt un corriol que ens permet continuar. Uns 200 metres després el corriol passa pel costat de la pista forestal principal (pista de la Muntada), que ens queda a la dreta, a un metre per sota nostre. Nosaltres continuem pel corriol que ara s'allunya de la pista. Al cap d'uns 200 metres el corriol s'acaba en unes escales de fusta que baixem i enllacem amb la pista de la Muntada, a l'esquerra. Uns 250 metres més amunt podem veure a mà dreta les restes del Molí de la Farga (42.2967,2.5900)Clica per veure'n la ubicació. , a tocar de la riera. Només uns 40 metres després abandonem la pista principal i girem a la dreta per una petita esplanada, en direcció a la riera, que ara hem de creuar. Al mig de la riera hi ha una roca amb el senyal groc corresponent a aquest sender. Degut als últims episodis plujosos baixa molt crescuda i no hi ha manera de creuar-la per damunt de les pedres que normalment fan de passera, així que no queda altre remei que descalçar-nos, arremangar-nos els pantalons i creuar-la, procurant de no relliscar. L'aigua és prou freda i només són quarts de nou del matí peró ja està fet, som a l'altre riba, ara continuem pel camí fresat, seguint els senyals. Uns 500 metres després arribem a la resclosa del Gomarell.

2 1h
4,2 Km
358 m 42.3017,2.5890Clica per veure'n la ubicació. Resclosa del Gomarell
    Bonica resclosa que serveix per canalitzar l'aigua de la riera.
























































Deixem la resclosa a la nostra esquerra i continuem endavant pel sender que segueix amb pujada per la vora de la riera, amb unes aigües profundament cristalines i fresques, entre un entremat de sender rocós, humit, bosquejat i molt agradable. El camí s'enfila deixant la riera molt avall. Al cap de mig quilòmetre podem veure a sota el gorg d'en Citró (42.3066,2.5895)Clica per veure'n la ubicació. , d'una gran bellesa. Seguim avançant amb compte de no relliscar donç passem per damunt de moltes roques humides. El camí comença a davallar, apropant-nos a la riera. Uns 500 metres després del gorg d'en Citró creuem altre cop la riera per un pont penjat (42.3109, 2.5889)Clica per veure'n la ubicació. . Només uns 40 metres després de passar el pont trobem una bifurcació; el camí de la dreta és el que ens duria a Sant Aniol seguint la riera, però donat que baixa tant crescuda ens han aconsellat de no passar-hi. Així donç, prenem el camí de l'esquerra, que està assenyalat com "A Sant Aniol sense passar per la riera". A partir d'aquí deixem les marques grogues i continuem per un camí sense senyalitzar, peró no hi ha pèrdua, està molt marcat. El camí marxa per dins el bosc i és bastant planer i agradable. Uns 800 metres més endavant el nostre corriol mor en un petit torrent que agafem a l'esquerra i una mica més amunt ja hem arribat a Sant Aniol d'Aguja, on ens trobem amb l'esglèsia, al seu davant Cal Sastre, antiga rectoria i refugi, actualment en estat ruinós; al fons de l'esplanada hi trobem la font de Sant Aniol. Tot plegat una bona recompensa després del camí recorregut.

3 1h 40'
6,4 Km
441 m 42.3169,2.5880Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Aniol d'Aguja
    Edifici romànic del segle XI, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1983. És un temple de reduïdes dimensions, d'una sola nau, coberta amb una volta de canó de poca alçada. Té un absis semicircular, decorat amb lesenes i arcs cecs típics del romànic llombard. El teulat és a dues aigües. Fins a 1936 hi havia un annex tardà a davant, amb coberta d'embigat de fusta, que es va enfonsar. Aquest espai forma ara un petit pati, al qual s'accedeix per una escala de pedra. La façana fou reconstruïda després de 1949 pels soldats que custodiaven la frontera. La porta, també modificada, és al centre i té un ull de bou a sobre. Al capdamunt de la façana hi ha un petit campanar de cadireta. Per l'interior de l'església i també per l'exterior, a través d'una baixada amb graons i rampa, s'accedeix a una cripta. És una capella subterrània excavada a la roca, coneguda com la cova de l'Abat, dels murs de la qual brolla aigua que tenia, segons la tradició, propietats curatives per a molts mals.
4

447 m 42.3168,2.5873Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Aniol
    La font es localitza en una esplanada a pocs metres de l'ermita de Sant Aniol d'Aguja, davant mateix de l'antiga rectoria, ara enrunada. La paret de la font és un mur de pedra situat a l'ombra de tres alzines d'on surt un bon doll d'aigua que cau en una pica estreta i allargada, també de pedra, per on s'escola. Al damunt del broc hi ha una llosa plana amb el nom de la font pintat amb lletres de color blanc i negre. Dos bancals de pedra disposats a banda i banda de la font ens conviden a descansar i refrescar-nos després de la caminada.





De la font estant prenem un petit sender que surt just a la seva dreta i que està indicat com "Salt del Brull". Als pocs metres travessem una esplanada utilitzada com heliport i poc després entrem dins el bosc. Anem seguint el camí durant uns 200 metres fins que veiem, abaix a la dreta, el Gorg Blau, és inconfusible. Des d'aquí prenem un corriol amb forta pendent que, entre roques i arrels d'arbres, i amb l'ajut de les mans, ens permet arribar fins la llera de la riera des d'on podrem contemplar aquest gorg tant bonic.

5 1h 45'
6,8 Km
460 m 42.3199,2.5859Clica per veure'n la ubicació. Gorg Blau
    Un fantàstic gorg de somnis, molt concorregut tenint en compte on està situat i la caminada que s'ha de fer per arribar-hi, això només vol dir el gran valor que té aquest indret.














Al començar aquesta excursió teniem previst continuar pujant per la riera fins l'anomenat Salt del Brull però el gran cabal d'aigua que porta avui ens ha fet desistir, ho deixem pendent per una altra ocasió.

Desfem el camí, retornat a la font de Sant Aniol. Aquí agafem el camí que surt del darrera de la font assenyalat amb marques grogues que ens guiaran una bona estona. De seguida deixem a l'esquerra una antiga construcció, ara mig enrunada. El camí és de forta pujada, passant per boscos i llengües de pedres fins que arribem a un promontori des d'on gaudim d'unes magnífiques vistes. Aquí abandonem els boscos i comencem un camí aeri que no ofereix cap dificultat insalvable encara que en determinats punts requereix certa atenció. Al cap d'uns 1,5 Km des de la font de Sant Aniol arribem al Salt de la Núvia.



















6 2h 20'
8,7 Km
566 m 42.3058,2.5878Clica per veure'n la ubicació. Salt de la Núvia
    El panorama des d'el Salt de la Núvia, una espècie de balconada convexa, és amplísim, podent-se contemplar part del curs de la riera de Sant Aniol. El nom de Salt de la Núvia vé d'una llegenda que conta el drama d'una noia que va preferir morir abans de casar-se amb un home al qual no estimava. Una altra versió és que la noia morí quan la seva mula va caure, nerviosa per les descàrregues dels arcabussos que els amics del promès utilizaven per a celebrar l'aconteixement.











































Continuem pel sender que segueix un gran penyasegat, on anem amb tots els sentits per no fer un pas en fals. Des d'aquí es poden observar tots els gorgs que va formant la riera. En una marcada cantonera en direcció a la dreta, comencem el descens més pronunciat, tornant a agafar els paisatges abandonats abans del salt. Creuem tres tarteres i més avall trobem una bifurcació amb un pal indicador; a la dreta pujariem a Talaixa, nosaltres prenem el de l'esquerra que baixa, seguint el curs d'una torrentera. Després de moltes ziga-zagues ens trobem altre vegada amb la resclosa del Gomarell, però en aquesta ocasió a l'altra riba. Des de la resclosa continuem per un caminet que segueix la riera. Uns 200 metres després el camí mor a la pista de la Muntada; a la dreta podem veure alguna casa de pagès, nosaltres agafem la pista a l'esquerra, en suau baixada. 400 metres més avall deixem a l'esquerra la petita esplanada per on hem passat a l'anada, la que hi havia abans de creuar la riera descalços. Continuem fent camí pista avall. De seguida deixem a l'esquerra el Molí de la Farga (42.2967,2.5900)Clica per veure'n la ubicació.  i uns 250 metres després deixem a la dreta les escales de fusta per on hem vingut a l'anada, ara però continuem recte per la pista, obviant qualsevol camí que ens meni, sempre direcció Sadernes. Uns 250 metres més endavant podem veure a la dreta les restes de la Farga (42.2928,2.5882)Clica per veure'n la ubicació. . Quan portem caminats uns 175 metres ens toca descalçar-nos altre cop per creuar novament la riera, aquesta vegada són quarts de tres de la tarda i després del camí que hem fet és prou refrescant i agradable fer-ho. Continuem per la pista, 500 metres més avall deixem a l'esquerra un trencall i uns 175 metres després deixem a la dreta el corriol que ens ha dut al pont d'en Valentí. A partir d'ara només ens queda continuar per la pista ampla que marxa en sentit sud, desfent el camí que hem fet al principi fins l'aparcament on tenim estacionat el vehicle.

F 3h 30'
13,8 Km
296 m 42.2695,2.5935Clica per veure'n la ubicació. 1r Aparcament (Sadernes)

Inici i final d'aquesta excursió.





Ja fora de l'excursió, de tornada, ens aturarem a visitar l'església de Santa Cecília de Sadernes i el pont de Llierca.

7

298 m 42.2701,2.5960Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Cecília de Sadernes
    Temple edificat entre els segles XII i XIII, tot i que aquest indret ja surt esmentat en documents del segle X com a “Sanctae Ceciliae de Sadernes” en una donació feta pel comte-bisbe Miró de Besalú a favor del monestir de Sant Pere. Posteriorment el temple fou sobrealçat i fortificat. El temple el forma una única nau, coberta amb volta de canó apuntada i acabada en un absis semicircular. Una cornisa, recolzada en mènsules, divideix la part original de la sobrealçada. En aquest pis superior podem trobar nombroses finestres en forma d'espitllera. En el mur oest es troba la porta d'accés. Està formada per dos arcs de mig punt llisos, que emmarquen un timpà i una llinda també sense esculpir. Sobre aquesta porta hi havia una finestra de mig punt, de la que encara es pot veure una part, que posteriorment va ser substituïda per un ull de bou. Corona la façana un campanar de torre de planta quadrada, que es va construir a partir d'un de cadireta de dos ulls.

A l'altre costat del camí trobem l'Hostal de Sadernes i davant la font de Can Galceran.




304 m 42.2706,2.5966Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Galceran
    Localitzada a l'entrada de Sadernes, a la dreta de la carretera, davant de l'hostal. Es tracta d'una font d'aigua provinent de la xarxa. La paret de la font és un mur de pedra situat al marge del terraplè, amb una arcada resaltada amb ciment; al mig, una aixeta de polsador i arran de terre, un bassal semi-circular per on s'escola l'aigua. Els caminaires poden comptar amb la seva aigua.






 
8

213 m 42.2474,2.6037Clica per veure'n la ubicació. Pont de Llierca
    Pont d'estil romànic que travessa el Llierca. Es troba anant de Montagut en direcció a Sadernes. Es suposa que va ser construït a instàncies dels senyors de Sales cap a la segona meitat del segle XIV. En el segle XIV ja s’utilitzava amb finalitats comercials i es cobrava un peatge per a poder-lo creuar amb bestiar o mercaderies. El pont és d’un sol arc de 19 metres de diàmetre, 52 metres de longitud i 3 metres d'amplada. La seva alçada és de 28 metres sobre el Llierca.