Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-090 (Vallès Oriental i Maresme)

Punts de referència:


Can Planes (La Roca del Vallès) – Dolmen de Can Planes – Pedra de l'Escorpí – Pedra Foradada de Can Planes –Font de la Mansa – Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes – Font de Sant Bartomeu – Bassa de Ca l'Argent - Pedra de l'Elefant - Can Planes.

[Font de Can Planes].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,9 Km 2h 20' 193 m 419 m 309 m 309 m Fàcil A trams Si 7-04-13

Descripció:

La primera part d'aquest agradable itinerari ressegueix el Meridià Verd des de Can Planes, a la Roca del Vallès fins l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes, a Òrrius. Tindrem l'oportunitat d'observar construccions megalítiques en zones localitzades al pla; tradicionalment se les situava en zones de muntanya. En aquest tram trobarem tres jaciments: el Dolmen de Can Planes, la Pedra de l’Escorpí i la Pedra Foradada de Can Planes. La tornada la farem per la bassa de Ca l'Argent i el "Bosc Màgic" on veurem la Pedra de l'Elefant i la de l'Indi.

Trobarem aigua a les fonts de la Mansa i la de Sant Bartomeu que gairebé sempre ragen.La de Can Planes està condicionada a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada a la finca de Can Planes, a La Roca del Vallès. Per accedir-hi ens situem a la carretera C-1415-c que porta de Granollers a Mataró. Un cop passat el nucli urbà de La Roca, ens desviem a la dreta pel carrer Girasol, girem a l'esquerra pel carrer Camèlies, a l'esquerra pel carrer Montblanc que més endavant esdevé carrer Rocatomba i ja no el deixem fins trobar un trencall a l'esquerra indicat amb una marca de color rosa i la següent inscripció "Ruta Prehistòrica". Podem deixar el cotxe a la vora del camí.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
198 m 41.5857,2.3388Clica per veure'n la ubicació. Can Planes (La Roca del Vallès)

Estem situats a una pista marcada com "Ruta Prehistòrica" i també senyalitzada com "Meridià Verd", a la dreta ens queda un prat i al fons Can Planes. Comencem a caminar en direcció est, seguint les marques de color rosa i obviant qualsevol camí que ens meni. De seguida, a uns 300 metres del començament, trobem un pal indicador que ens assenyala el primer jaciment d'avui, el dolmen de Can Planes. Ens queda a uns 10 metres del camí, a mà esquerra.








1 5'
0,3 Km
212 m 41.5861,2.3406Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Planes
    Es tracta d’un petit monument megalític de característiques similars al de Céllecs, es tractaria doncs d’una petita galeria catalana. Conserva part de l’estructura de la cambra sepulcral formada per cinc lloses i el bloc de coberta. Mesura 150 x 106 Cm. No s’hi observen restes del corredor ni de l’estructura del túmul que hauria cobert el monument. La cambra apareix lleugerament inclinada vers un lateral.








Continuem durant uns 450 metres, deixem a la dreta un camí que ens duria a Can Planes.Seguim endavant i al cap d'uns 300 metres més, a peu de camí a la dreta, trobem a la nostra dreta la Pedra de l'Escorpí.

2 15'
1,1 Km
264 m 41.5817,2.3413Clica per veure'n la ubicació. Pedra de l'Escorpí
    Es localitza a la zona anomenada Replana de Can Planes, a prop de la casa del mateix nom i del camí que mena a Sant Bartomeu de Cabanyes. Es tracta d’un jaciment arqueològic del qual es coneixen poques dades ja que no apareix esmentat en cap referència bibliogràfica científica. Aparentment, es tractaria d’una petita cavitat natural entre boles de granit que podria haver estat utilitzada amb finalitats sepulcrals durant la prehistòria recent (neolític final o primera de les edats dels metalls). S’hi pot observar una paret de pedra seca en el seu interior, si bé se’n desconeix la seva funció i cronologia perquè és el resultat de treballs efectuats de forma il·legal.


Des d'aquí un pal indicador ens assenyala la Pedra Foradada de Can Planes a 100 metres a la dreta, però queda a escassos 35 metres del camí.

3

266 m 41.5819,2.3411Clica per veure'n la ubicació. Pedra Foradada de Can Planes
    També se’l coneix amb la denominació de “Pedra del Marxant”. Es tracta d’un bloc de granit que ha estat buidat artificialment. Es desconeix l’existència de restes arqueològiques o d’estructures relacionades amb aquest jaciment. Talment la Roca Foradada, se la relaciona amb el perióde megalític, perquè apareix en contextos d’aquesta fase. Podria tractar-se d’una cambra sepulcral.








Tornem a la pista principal i continuem avançant. Uns 300 metres més endavant deixem un camí a la dreta, per on vindrem a la tornada. 450 metres després trobem l'indicador a la "Font de la Mansa" on ens desviem a l'esquerra per conèixer-la. És un caminet sense cap marca però no té pèrdua, està molt fresat i en uns 140 metres trobem la font.

4 30'
2,1 Km
281 m 41.5759,2.3441Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mansa
    Es troba a la vessant de ponent del turó del Morro de Gall, al mig d'un petit torrent que aigües avall esdevé el torrent de Can Companys. La font és un mur de pedra on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta també de pedra. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic i un bassiol a la part baixa. L'aigua desguassa per un canal de pedra que creua el camí i mena directament al torrent. Sembla ser que gairebé sempre raja.

























Seguim pel caminet que marxa en sentit sud-est i després fa un gir cap el sud. Poc després el camí mor en un altre de més ample que agafem a la dreta. Aviat deixem un camí a la dreta i de seguida enllacem de nou amb el camí principal que portàvem abans de desviar-nos cap a la font de la Mansa, ho fem a l'esquerra, seguint les marques roses. El camí ara és més planer. Uns 125 metres despres arribem a un prat, deixant un camí a la la dreta, nosaltres continuem en direcció sud-est. Entrem dins un bosc d'alzines sureres, sense deixar les marques del Meridià Verd. Al cap d'uns 225 metres des del camp de conreu tombem a l'esquerra, 200 metres després deixem un camí a l'esquerra que aniria a Can Pahissa, i 100 metres més endavant un altre també a l'esquerra. Pocs metres després girem a l'esquerra per fer drecera. Al cap d'uns 160 metres deixem un camí a la dreta. Durant el següent tram deixem dos camins a la dreta, un a l'esquerra, un a la dreta i un altre a l'esquerra fins que arribem a la part d edalt d'una pedrera (41.5666,2.3468)Clica per veure'n la ubicació. ; des d'aquí ens desplacem uns metres i estem situats en un mirador natural de d'on podrem gaudir d'excel.lents vistes. En aquest punt enllacem amb el GR-92. Ara seguim amb la pedrera a la nostra esquerra durant uns 400 metres, deixem un camí a la dreta i de seguida sortim a la carretera BV-5106 que uneix Òrrius amb la Roca del Valles, estem al coll de Sant Bartomeu (41.5638,2.3434)Clica per veure'n la ubicació. . Creuem la carretera i continuem recte, en sentit sud per la pista. Als pocs metres ja veiem a la dreta l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes.

5 1h 5'
4,5 Km
395 m 41.5623,2.3433Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes
    Capella romànica documentada des del 1191. És una petita esglesiola d’una sola nau, amb absis semicircular i volta de canó. Té portal adovellat i un petit campanar d’espadanya. Restaurada modernament.














Retrocedim fins la carretera BV-5106. D’aquí, surt un corriol a la nostra esquerra indicant “font de Sant Bartomeu” que en uns 300 metres ens hi porta.

6 1h 15'
5 Km
366 m 41.5625,2.3405lica per veure'n la ubicació. Font de Sant Bartomeu
    Localitzada al capdamunt del torrent de Sant Bartomeu, en un revolt del camí. El broc és un tub metàl·lic clavat en un petit muret al marge de la muntanya per on sempre raja l'aigua, cau en un bassal i forma un torrent que a la plana desaigua al riu Mogent.































Continuem pel camí que portàvem que de seguida esdevé una torrentera. Al cap d'uns 160 metres anem a petar a una pista més gran que fem a la dreta. Seguim per la pista, obviant altres camins, durant uns 700 metres. Aquí abandonem la pista (ens portaria una mica més al nord del Plat del Molí) i girem a la dreta gairebé 180º per un camí carreter que descendeix una mica. Al cap d’uns 500 metres creuem el torrent de Sant Bartomeu per un petit pont. En aquest punt podem veure el començament de la sèquia que porta l'aigua a la bassa de Ca l'Argent. Uns 100 metres més avall trobem un parell de xiprers i al costat d'ells un caminet delimitat amb dues fites de pedra; ens hi desviem i en només 100 metres estem a la bassa de Ca l'Argent.

7 1h 35'
6,4 Km
253 m 41.5683,2.3354lica per veure'n la ubicació. Bassa de Ca l'Argent
    Es tracta d'una bassa circular d'uns 12 metres de diàmetre i uns 2 metres de profunditat. Sembla ser que aquesta bassa-piscina la va fer construïr un antic propietari de Ca l'Argent a principis del segle XX per banyar-s'hi, no pas per regar com era habitual a l'època. Ho demostra el fet que la terrassa de rajoles està situada arran de la part alta de la bassa, igual que les piscines de l'actualitat; el tipus de construcció dels murets i les escales també fan pensar que la bassa es va idear amb finalitats lúdiques. Encara avui dia s'omple mitjançant una sèquia que agafa l'aigua del torrent de Sant Bartomeu uns metres més amunt.




Vista la bassa retrocedim fins el camí i reprenem la marxa. Deixem un camp de conreu a la dreta i arribem a una bifurcació, a la dreta aniriem a la carretera, nosaltres girem a l’esquerra i entrem en el “Bosc Màgic” que está ple d’enormes roques. De seguida veiem a l’esquerra una roca amb la cara d’un elefant, a 50 metres a la dreta n’hi ha una altra amb la cara d’un indi (41.5711,2.3358)lica per veure'n la ubicació. .









8 1h 40'
6,8 Km
257 m 41.5709,2.3356lica per veure'n la ubicació. Pedra de l'Elefant
    Sembla ser que cap els anys 50 del segle passat uns escultors van esculpir aquesta roca amb la forma d'un elefant, també d'altres que hi ha pels voltants. 















Continuem pel camí que marxa en sentit nord, resseguint la carretera BV-5106, que tenim a la dreta. Anem obviant altres camins que ens surten al pas, nosaltres sempre a la dreta. Al cap d'uns 450 metres des de la Pedra de l'Elefant creuem la carretera i agafem un camí que surt a la nostra esquerra i que inicialment marxa en sentit nord, després farà un gir a l'est i més tard tornarà a dirigir-se al nord. Després d'uns 900 metres des de la carretera passem per sota d'una línea elèctrica i uns 135 metres després anem a petar a la pista principal per on hem vingut al començament de la caminada. Sense creuar la pista prenem un corriol que surt a la nostra esquerra i que en un principi va paral.lel a la pista, tenint aquesta a mà dreta. 300 metres més endavant arribem a una bifurcació, a la dreta tornariem a la pista però nosaltres volem allargar una mica més i seguim a l'esquerra. Després d'uns 550 metres arribem a un camí que ens talla i que prenem a la dreta. Pocs metres més avall trobem una esplanada amb un dipòsit d'aigua, seguim pel camí ample que surt en baixada a l'esquerra. De seguida girem a la dreta per un camí que marxa direcció nord. Deixem Can Planes a l'esquerra i uns metres després anem a parar a la pista principal, on tenim estacionat el vehicle.

F 2h 20'
9,9 Km
198 m 41.5857,2.3388lica per veure'n la ubicació. Can Planes

Inici i final de l’excursió d’avui.



Acabada la caminada, de tornada, coneixerem la font de Can Planes. Per aixó agafem el cotxe, desfem l'últim tram fins el camí per on hem vingut al començament (continuació del carrer Rocatomba) i girem a la dreta en direcció al poble. Només a 150 metres tornem a deixar el cotxe i prenem un camí en baixada que surt a la nostra esquerra. Uns 125 metres més endavant, en un revolt del camí, trobem a mà esquerra la font.

9

157 m 41.5854,2.3332lica per veure'n la ubicació. Font de Can Planes
    Localitzada a uns 400 metres a ponent de Can Planes. S'hi accedeix fàcilment per un trencall que surt del camí que porta al mas i que va a parar al carrer Espronceda. La font queda sota unes roques d'on surten dos brocs de ferro a un pam del terra i forma un bassal. El broc de l'esquerra raja un filet d'aigua però el de la dreta està escanyat. Al costat hi ha una taula rodona d'obra.