Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-092 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Mª de Martorelles – Font de Beu-i-Tapa – Font del Racó – Gorg de Can Ros - Font de la Mercè - Font de Can Santpere – Font de Can Barbeta - Fonteta de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font del Llorer – Dolmen de Castellruf - Poblat ibèric de Castellruf - Cementiri de Santa Mª de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,6 Km 2h 5' 150 m 456 m 374 m 374 m Mitjana No Si 21-04-13

Descripció:

nord, també la de Can Barbeta que pertany a Vallromanes. La major part del recorregut d'aquesta etapa passa dins de boscos ombrívols. A la segona part pujarem fins Castellruf on visitarem el dolmen i assolirem la segona alçada del terme municipal de Santa Maria de Martorelles, el turó de Castellruf, amb les seves restes històriques i les immillorables vistes sobre el Vallès i la Serralada Litoral. Ara només ens quedarà descendir per la pista que porta al poble i desviar-nos a la dreta per vorejar el nucli urbà fins el cementiri.

El recorregut és fàcil i agradable, encara que l'he qualificat com a dificultat mitjana degut a l'últim tram abans d'arribar al poblat ibèric de Castellruf, amb una forta i relliscosa pendent.
Les fonts del Racó i de la Mercè acostumen a rajar, la font de Can Gurri, la Fonteta i la del Llorer tenen el seu cabal condicionat a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.

Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra mb vinyes ben conreades a banda i banda. Uns 200 metres després abandonem la pista, juntament amb un altre camí amb una cadena a l’esquerra i agafem un camí a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a la nostra dreta. Immediatament després deixem un corriol ascendent a la dreta cap a una pineda (per on baixarem a la tornada), de seguida en deixem un altre també a la dreta que va a la mateixa pineda que l'anterior. Entrem en un alzinar molt ombrívol, el camí va paral•lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, a la dreta trobem una fita de l'Ajuntament de Barcelona (en trobarem vàries més per aquestes rodalies dons aquests terrenys l'hi pertanyen). En aquesta zona podrem veure diferents pous d'aigua municipa, avui en dia encara en activitat. Uns 40 metres després de la fita sortim del camí i baixem directament al torrent, a la nostra esquerra, just sota el camí, queda la font de Beu-i-Tapa.

1 5'
0,4 Km
151 m 41.5244,2.2571Clica per veure'n la ubicació. Font de Beu-i-Tapa
    Localitzem la font sota el camí que porta de Can Bernades a Can Girona, a peus del torrent. Actualment només resta l’estructura, una petita construcció feta de maó amb un arc. El seu nom sembla que ve donat per l’escassetat d’aigua que hi rajava, calia beure i tapar el broc per no llençar l’aigua.Tornem al camí i als pocs metres arribem a una bifurcació; deixem el camí que portàvem i prenem el de la cadena a la dreta, passem pel damunt d’un arbre caigut i seguim. Hem de tenir en compte que estem dins d'una propietat privada, cal dons ser prudents i no molestar els nois i noies que acostumen a acampar-hi. A la nostra dreta, a baix, queda una esplanada utilitzada per la casa de colònies Can Girona per fer-hi acampades. Als pocs metres ja veiem Can Girona dalt a l’esquerra i uns metres més endavant trobem unes escales a la dreta que baixen a la font del Racó.

2 10'
0,8 Km
169 m 41.5243,2.2608Clica per veure'n la ubicació. Font del Racó
    Situada dins la finca de Can Girona, a peus del torrent de Can Gurri. La font està en un gran mur artificial de pedra. D’un tub metàl·lic encastat a la part inferior del mur brolla l’aigua que, passant per un seguit de canalitzacions obertes de pedra, acaba menant al torrent.
Pugem les escales i seguim en la direcció que duiem, arribem a una gran esplanada on la casa de colònies hi té muntats uns serveis. Vorejem el filat que protegeix el mur fins el final.

    En aquest punt, a la dreta, collada en un rocall, hi ha un vers del Jesuita Anthony de Mello gravat en rajoles de ceràmica en memòria del biòleg i educador Albert Pérez-Bastardas, qui va dissenyar i dirigir el programa d'educació ambiental de la granja-escola Can Girona. El vers diu així "Obrir els ulls pot abastar el temps d'una vida, veure-hi és cosa d'un instant".
A l'esquerra surt un caminet que marxa en sentit llevant i que s’endinssa en un bosc tancat i ombrívol que seguim. Uns 200 metres més amunt anem a parar a un camí que fem a l’esquerra, veiem diverses parets de pedra seca que intuim podrien ser feixes d’antics conreus. Deixem un altre camí a la dreta i aviat arribem a una bifurcació que prenem a l’esquerra, davallant fins el torrent on veiem el gorg de Can Ros a baix a l’esquerra.

3 20'
1,6 Km
199 m 41.5215,2.2658Clica per veure'n la ubicació. Gorg de Can Ros
    Es tracta d’un modest gorg, peró després de dies plujosos se'l pot veure força ufanós. Antigament, en aquest indret, hi havia la desapareguda font de Can Ros que prenia l’aigua de la sèquia de Can Girona, igual que la font de la Mercè.

Creuem el torrrent. Ara cal fer un tram de pujada i anem a petar a una pista ampla, és la pista que puja de Can Girona i va al coll d'en Gurri, la prenem a la dreta. Continuem per la pista, arribem a una bifurcació; pel camí de l’esquerra senyalitzat amb un pal indicatiu aniríem al Castell de Sant Miquel i el coll de Can Corbera, nosaltres anem recte seguint els indicatius de la font de la Mercè i Castellruf. A la nostra dreta ens queda el torrent de Can Gurri i uns metres més endavant ja veiem a mà esquerra la font de la Mercè.

4 25'
2 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
    Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.Continuem per la pista en lleugera pujada, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Trobem un corriol a l’esquerra, i dos camins enfront amb cadena. Agafem el camí de l’esquerra (no GR ), que puja força pel sauló, entre alzines. De seguida deixem un corriol a la dreta descendent, continuem pujant, a l’esquerra a dalt veiem un antic panell publicitari i uns metres més endavant ens desviem per un caminet a l’esquerra que puja. A l’esquerra queden les restes d'una antics ruscos, a la dreta quatre xipresos i uns 40 metres més endavant l'eixuta font de Can Santpere.

5 35'
2,5 Km
262 m 41.5191,2.2728Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Santpere
    Es troba a uns 90 metres cap a llevant del camí que va de Can Girona al coll d’en Gurri. És una construcció de pedres formant un muret semicircular que crea un recinte tancat amb una pica de pedres. Fa anys que no raja.

Desfem l’últim tram, tornem a la pista principal a l’esquerra i continuem en pujada. Al cap d'uns 400 metres deixem un corriol a la dreta i uns 80 metres més amunt, enun revolt a la dreta, ens desviem per un camí a l’esquerra amb una cadena. 100 metres més endavant trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la boca de la mina de Can Barbeta, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

6 45'
3,2 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
    La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. Actualment, només podem trobar les restes de la font, un muret de pedres tallades i una porteta que duu a la mina.

Sortim del torrent i tornem al camí, retrocedim, tornem a creuar la cadena i girem a l’esquerra continuant la pista anterior en pujada. Continuem amb la pujada, uns 250 metres més endavant arribem a una clariana. A la dreta surt un petit corriolet que, entre canyes i bardisses, en uns 25 metres ens portarà a la fonteta de Can Gurri.

7 50'
3,5 Km
349 m 41.5166,2.2767Clica per veure'n la ubicació. Fonteta de Can Gurri
    Es localitza a escassos 25 metres en direcció sud de la clariana d’on surt el camí cap a la font de Can Gurri. La font només és un tub de plàstic dur que fa de broc, pel qual raja un fil d'aigua que va a parar directament a terra, formant un petit bassal. Segurament la beta d'aigua és la mateixa que la font que coneixem com de Can Gurri. Malgrat tot, la fonteta de Can Gurri raja.

Retrocedim fins la clariana i agafem un corriol que surt a la nostra dreta, inicialment en sentit llevant, després fa un gir cap el sud. Entrem en un bosc tancat i ombrívol, al cap d’uns metres entrem en una clariana amb un magnífic exemplar de pollancre al mig i la font de Can Gurri a sota.

8 55'
3,6 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
    Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada, després l'aigua es filtra cap al sòl. Poc o molt, però sempre raja. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.

Passem pel damunt d'un pollancre caigut i comencem a pujar per un caminet que marxa en sentit sud-oest. Obviem altres petits corriols, nosaltres sempre pel més marcat, no hi ha pèrdua. El camí és costerut i molt erosionat per l’aigua. Sortim a una clariana amb una torre elèctrica a l'esquerra, seguim el camí que ara és més ample i amb lleugera pujada. Després d'uns 200 metres ens desviem a la dreta per un corriol en baixada que en menys de 25 metres ens condueix a la font del Llorer.


9 1h
4 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
    Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota, hi ha una pica d’obra rodona i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa.Retrocedim fins el camí principal i continuem pujant. De seguida sortim a una pista gran (GR 97.3) que fem a la dreta. Aquesta pista és planera. Al cap d'uns 450 metres arribem a una bifurcació, girem a la dreta continuant amb el GR. De seguida trobem dos camins, agafem el més estret, el de l'esquerra. Comencem a baixar, després de 400 metres enllaçem amb la continuació del camí que hem obviat fa un moment, el GR, ara l'agafem a l’esquerra. Aviat arribem a una pista perpendicular que prenem a la dreta, seguint el GR, caminem uns metres i veiem, a l’esquerra, el pal indicatiu del dolmen de Castellruf. Pugem els esglaons i ja som davant el dolmen.

10 1h 15'
5,2 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
    Sepulcre de planta rectangular, del 3000 aC, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.

Baixem al camí principal que reprenem amb el mateix sentit que abans. Pocs metres després arribem a una trifurcació: la pista ampla de la dreta ens portaria a la font de la Mercè, la pista ampla de l'esquerra ens duria al poble passant per dalt de la pedrera de Can Gallemí (l'agafarem després), ara prenem un corriol que surt davant nostre, entre les dues pistes amples i que marxa en sentit nord. Pugem pel corriol boscós fins a una sitja amb uns murs laterals, agafem un corriol a la dreta i pugem per sobre roques amb líquens fins al cim del turó de Castellruf. Donem la volta al cim en sentit contrari a les agulles del rellotge per un camí fresat i anirem veient restes d'antigues construccions.

11 1h 20'
5,4 Km
459 m 41.5147,2.2662Clica per veure'n la ubicació. Poblat ibèric de Castellruf
    Es troba situat al turó del mateix nom, una elevació de la Serralada de Marina de 459 m. d’alçada, a l’àrea geoestratègica de separació entre les planes del Vallès i la costa del Maresme. Té una posició de predomini sobre bona part del Vallès Oriental i amb visió directa d’un tram del Besòs. Les restes patrimonials són conegudes a partir de les notícies que Serra Ràfols difongué en els reculls sobre els poblats ibèrics del Maresme. Les seves restes s'estenen pel cim i el vessant est i tenen una extensió aproximada de 0,5 Ha. El poblat estava envoltat per dues muralles, la primera protegia la part superior i la segona transcorria uns 13 metres per sota.
Comencem el descens amb molt de compte ja que el terreny fa pendent i és força relliscòs. Tornem a la sitja d'abans i des d'aquí continuem el descens fins la base del turó, on hem deixat la trifurcació anterior. Ara la pista de la dreta (abans ens quedava a l’esquerra) i comencem a descendir. Poc després deixem un corriol a l’esquerra senyalitzat que ens portaria a la font de la Teula, a l’esquerra veiem tota la zona boscosa. Passem sota la línia elèctrica. Deixem un camí a la dreta que va a una torre elèctrica, i més tard un corriol a l’esquerra que no coneixem (el gravo per fer-lo en una altra ocasió). Arribem a una clariana, si caminem uns metres a l’esquerra tenim unes excel•lents vistes per sobre de la pedrera de Can Gallemí. Tornem a la pista i baixem fent ziga-zagues. Deixem un altre camí a la dreta, veiem la pedrera a la nostra esquerra. A l’esquerra del camí trobem una cisterna utilitzada en la lluita contra la fil•loxera. Anem baixant. Quan portem caminats uns 750 metres des del mirador de la pedrera, en un revolt a l'esquerra, abandonem la pista i girem a la dreta per un corriol que s'endinsa en el bosc d'en Sunyer. Anem seguint el camí que recentment ha estat desbrossat. Al cap d'uns 100 metres trobem una cisterna a la nostra esquerra (41.5196,2.2586)Clica per veure'n la ubicació. . Continuem davallant uns 75 metres més i anem a parar a una pista que fem a la dreta, en lleugera pujada. Al cap d'uns metres arribem a una esplanada; a l'esquerra ens queda un circuit per fer salts amb les bicicletes i davant un gran dipòsit d'aigua. Just per la part dreta del dipòsit comença un caminet en baixada que s'endinsa en el bosc. Uns 200 metres més avall el camí mor en un altre que ens talla i que prenem a l'esquerra. Anem seguint aquest camí que va directement a parar al camí que va de Can Bernades a Can Girona i que nosaltres fem a l'esquerra. De seguida som a Can Bernades i ja només ens queda tombar a l'esquerra i continuar fins el cementiri.

F 2h 5'
8,4 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Arribem al final d’aquest recorregut.