Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-096 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Sant Fost - Font dels Avellaners - Font de la Guineu - Font dels Castanyers - Font de la Canaleta - Can Torrens Vell - Cementiri de Sant Fost.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,8 Km 2h 5' 114 m 385 m 338 m 338 m Fàcil No Si 19-05-2013

Descripció:

Una sortida per Sant Fost on coneixerem dos camins; un primer que ens permet creuar el torrent de Can Torrens i un altre que ens porta de la font de la Guineu a la font dels Castanyers per un traçat diferent al que hem fet en altres sortides. Aprofitarem per visitar vàries fonts de la contrada.

Les fonts de la Canaleta i dels Castanyers sempre ragen, la de la Guineu està molt condicionada a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada a les portes del cementiri de Sant Fost, on podem deixar el cotxe. Per accedir-hi cal desviar-nos de la carretera B-500 i agafar el camí de l'Església Vella o del cementiri; sense deixar-lo ens portarà directament al cementiri.


Mapes:

WikilocClica per enllaçar amb aquest itinerari a Wikiloc.   GoogleMapsClica per enllaçar amb aquest itinerari a GoogleMaps.
Itinerari:

0 0h
0 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Tenim el cementiri a la nostra esquena, a la dreta aniriem a Can Torras i a l'esquerra tornariem al poble. Nosaltres prenem un caminet que surt davant nostre i que marxa en direcció llevant, obviant qualsevol camí que ens meni durant uns 375 metres. Aquí ens desviem a la dreta i de seguida arribem a una clariana on hi ha una torre elèctrica. El camí segueix per la dreta de la torre i comença a davallar. Aviat trobem una petita esplanada amb una altra torre elèctrica al mig. Aquí deixem el camí que duiem i prenem un camí que passa per l'esquerra de la torre i que inicialment davalla una mica i més endavant ho fa encara més, fins que finalment arribem a la llera d'un petit torrent. El creuem i davant mateix seguim pel corriol marcat en pujada fins que arribem al mig d'un bosc; cal anar en compte en aquest punt donç el camí està molt desdibuixat, hem de trobar un camí que baixa fins el llit del torrent de Can Torrens (41.5065, 2.2283)Clica per veure'n la ubicació. . Un cop som al torrent el creuem i seguim per damunt d'unes roques que queden davant nostre. Passades les roques el camí continua. Als pocs metres arribem a una bifurcació; a l'esquerra tornariem al torrent (a la tornada passarem per aquí), nosaltres agafem el camí de la dreta que una mica més amunt es fa més ample. Finalment anem a parar a una vinya. Vorejem la vinya cap a la dreta fins que podem saltar el marge i sortir a la pista forestal de Cabanyes que fem a la dreta. Després d'uns 280 metres girem a l'esquerra per un camí barrat amb una cadena. Uns 120 metres més amunt ens desviem a l’esquerra per un corriol que s'endinsa al bosc de Can Torrens. El corriol està una mica embardissat però es pot seguir sense problemes. Al cap d'uns 150 metres arribem a un petit torrent i ja veiem la font del Avellaners a la dreta del camí.

1 35'
2 Km
179 m 41.5020,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Font dels Avellaners
    Localitzem aquesta font dins el bosc de Can Torrens, a pocs metres per damunt del camí que va de l'ermita de Cabanyes a Can Torrens Vell, al costat d'un petit torrent. La font es troba totalment descuidada, amb tal quantitat de fang que arriba a tapar el broc. L’entorn està molt embardissat. Malgrat tot, l’accés és prou bo i raja una mica d’aigua.
Seguim el corriol, deixem un camí a la dreta. Anem a petar a una pista ampla (és la que ens portaria al poblat ibèric de les Maleses) que fem a la dreta. Deixem un camí ample a l’esquerra i a continuació un altre també a l’esquerra (ambdós van a una torre elèctrica). Deixem a l'esquerra un camí barrat amb una cadena (aniriem a Can Torrens vell). Continuem pujant per la pista. Uns 150 metres més amunt ens desviem a l'esquerra per un camí que s'endinsa en el bosc de Can Torrens. Al cap d'uns 200 metres de pujada deixem un camí descendent a l'esquerra que baixa a Can Torrens Vell. El nostre fa un gir a la dreta i als pocs metres deixem un camí a la dreta. A partir d'aquí el camí planeja i en uns 500 metres ens porta a la font de la Guineu.

2 55'
3,2 Km
327 m 41.4963,2.2264Clica per veure'n la ubicació. Font de la Guineu
    Es troba al capdamunt del torrent de Can Torrens. Degoteja, encara que ja no pel cul de l’escultura de ferro forjat, com ho feia fa anys. Ara raja d’unes roques uns 4 metres més enllà i ho fa tant pel broc com per un forat que queda a dos pams del broc.

Continuem pel camí uns 500 metres i arribem a una clariana amb un camí més ample que ens talla; a la dreta pujariem a la Coscollada i al poblat ibèric de les Maleses, nosaltres girem a l'esquerra en suau baixada. Al cap d’uns 250 metres el nostre camí fa un revolt a l'esquerra. En aquest punt ens desviem a la dreta per un caminet molt agraït que marxa per dins el bosc seguint direcció llevant. 160 metres més endavant arribem a una bifurcació de camins; el de la dreta continua fins enllaçar amb el camí dels Castanyers peró a tocar de la urbanització La Conreria, nosaltres prenem el de l'esquerra que ens porta també al camí dels Castanyers, peró molt a prop del restaurant i de la font. Un cop al camí dels Castanyers només ens queda seguir-lo uns 350 metres en direcció sud-oest.

3 1h 20'
5 Km
271 m 41.4971,2.2330Clica per veure'n la ubicació. Font dels Castanyers
    Situada al costat del restaurant Els Castanyers. Sempre l'he vist rajar. Actualment hi ha una aixeta de polsador per controlar-ne l’us. Tota la font està construïda d'obra i rematada amb ciment. Cal baixar un parell d'esglaons per accedir a l'aixeta que queda per sota del nivell del terra. Un bancal a cada banda de la font ens permet seure a l'ombra del magnífics arbres, envoltats d'heures i sempre amb l'agradable flaire que desprén el foc de coure la carn al restaurant. Durant la dècada dels seixanta del segle passat hi va haver un negoci d’embotellament d’aigua del manantial.

Desfem els últims 350 metres on el camí fa un revolt a la dreta. Aquí abandonem el camí dels Castanyers i agafem un camí encimentat que surt davant nostre en baixada, tenint cases a mà dreta i el bosc a l'esquerra. Al final de la baixada el camí encimentat gira a la dreta, nosaltres ho fem a l'esquerra peró no pel camí de terra mes ample, sino per un corriol que surt a escassos metres a l'esquerra de l'ample. Aviat esdevé una torrentera i més avall es converteix en un camí més ample. Al cap d'una 225 metres de baixada deixem un camí a la dreta i poc més avall arribem a una clariana amb un camí que ens talla i que agafem a la dreta. Només 10 metres més enllà, a la dreta, baixant uns esglaons, trobem la font de la Canaleta.

4 1h 30'
5,8 Km
178 m 41.5007,2.2347Clica per veure'n la ubicació. Font de la Canaleta
    Es troba dins la propietat de Can Torrens Vell, a uns 200 metres de la masia en direcció llevant. Sempre raja amb un bon doll, de ben segur la font que té el cabal més abundant de la contrada. Està construïda amb totxos arrebossats, pedra i un llarg tub. Té aquest nom, perquè recollia l'aigua que venia d'una mina en un canal de fusta que era un tronc buidat d'un arbre. Més endavant un canal d'obra descobert va substituir-lo. L'aigua de la font es condueix a la bassa, on s'aprofita per regar els horts de l'entorn. A la dècada dels cinquanta i seixanta del segle passat, la font i el seu voltant van ser lloc d'esbarjo de l'important colònia d'estiuejants que hi havia al poble.Tornem al camí amb el mateix sentit que duiem, passem pel mig d'una esplanada, creuem una barrera metàl.lica i arribem a una altra esplanada on queda, a mà dreta, la masia de Can Torrens Vell.

5 1h 35'
6 Km
175 m 41.5022,2.2335Clica per veure'n la ubicació. Can Torrens Vell
    Localitzem la masia al començament del bosc de la propietat, en un indret ombrívol i a pocs metres de la font de la Canaleta. Aquesta casa pairal és una de les més antigues del poble, documentada ja l'any 1300. A finals dels segle XIX els propietaris van anar a viure a la casa que van construir al costat de l'antiga església parroquial, quedant aquesta habitada per masovers. A la segona meitat del segle passat s'hi van fer unes obres annexes que vàren canviar la fisonomia inicial de la masia. Malgrat tot, encara manté les arrels constructives de la típica masia catalana. Actualment, els dies de festa, s’hi organitzen “jocs de guerra” amb pistoles que disparen unes boletes de plàstic.


D'aquí estant ens queda la barrera metàl.lica a l'esquena, la masia a la dreta, un camí ample a mà esquerra i un camí davant nostre que marxa en direcció nord i que és el que prenem. 275 metres després, obviant qualsevol camí, enllacem amb la pista de Cabanyes, ho fem a l'esquerra en direcció a l'ermita. Només 90 metres més endavant ens desviem a la dreta per un camí que baixa a una vinya (la mateixa per on hem passat a l'anada). Anem baixant per aquest camí, de seguida deixem un camí a l'esquerra, continuem i anem a parar a la vinya. Ara la vorejem per la dreta i a uns 40 metres tombem a la dreta per un camí que baixa cap el torrent (és el camí per on hem vingut a l'anada). Uns 45 metres més avall trobem una bifurcació de camins; ara prenem el de la dreta que ens porta en pocs metres al llit del torrent. El creuem i continuem pel camí que surt davant nostre i que fa pujada. En pocs metres arribem a la vinya del Músic, conreada actualment per l'amic Jaume. Vorejem aquesta vinya i anem a cercar un camí que surt de l'altre costat de la vinya, passa per sota uns arbres i va a parar, en pocs metres, a un camí ample que ens talla. Agafem aquest a l'esquerra i ja no el deixem fins el cementiri.

F 2h 5'
7,8 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost de Campsentelles

Punt i final d'aquesta passejada.