Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-102 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de la Vila (Sant Fost) - Font de Baix o de Can Riulàs - Font Sunyera - Església de Santa Maria - Font de Can Roda - Torrent de Can Sunyer - Plaça de la Vila de Sant Fost.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 2h 15' 76 m 226 m 201 m 201 m Fàcil No Si 30-06-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Plàcida passejada al voltant de casa. Sortirem de la plaça de la vila de Sant Fost de Campsentelles i ens dirigirem cap a Santa Maria de Martorelles. El primer que farem és visitar la font de Baix o de Can Riulàs que trobarem al pas. A continuació creuarem la població en sentit sud-est fins la font Sunyera. D'aquí desfarem el camí cap al centre urbà, passarem per l'església de Santa Maria i farem cap a la font de Can Roda, situada al torrent de Can Sunyer, on podrem veure un bosc de ribera. Des de Can Sunyer trepitjarem asfalt fins el punt d'orígen.

Les tres fonts que visitarem avui acostumen a rajar.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de la Vila de Sant Fost, al centre de la població i a tocar de la carretera B-500.Itinerari:

0 0h
0 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost de Campsentelles)
En aquesta plaça hi ha l’ajuntament que data del 1933, quan fou inaugurat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. A la plaça també hi ha la caserna de la policia local i l’ateneu del poble, ambdues de recent construcció.


Iniciem la caminada a la plaça de la Vila, baixant per unes escales que surten de l'esquerra de l'ajuntament i que van a parar a l'entrada de l'auditori. D'aquí prenem el carrer Sant Jacint fins el carrer Verge del Pilar que fem a la dreta i que ja no deixem fins el seu final, al cap d'uns 550 metres. Un cop al capdamunt del carrer abandonem l'asfalt, deixem un camí a la dreta i ens endinsem en el bosc per un caminet que surt davant nostre i que marxa en sentit est. De seguida creuem una torrentera on trobem diferents camins produits pel pas de les motos de trial; nosaltres hem de prendre un caminet en lleugera baixada que surt de l'esquerra. A escassos 100 metres trobem una bifurcació que fem a l'esquerra, seguint la línia elèctrica, ara en sentit nord-est. Uns 200 metres després anem a parar a un petit camp de conreu que creuem, si no està cultivat com és el cas d'avui, si està plantat caldrà vorejar-lo. A l'altra banda del camp enllacem amb un camí ample, el camí del Collet, ho fem a la dreta. Anem fent camí, obviant altres camins que ens menen, sempre pel més evident. A l'esquera, abaix, podem veure la masia de Can Roda. Finalment el camí surt del bosc i creua pel mig d'una vinya on a mà dreta podem veure una antiga barraca de vinya, ara enrunada. Un cop creuada la vinya trobem una pista que ens talla; a la dreta aniriem a la urbanització Sant Fost Residencial, nosaltres l'agafem a l'esquerra. Uns 300 metres més endavant, un cop creuat el torrent per un pont, unes escales a mà esquerra ens baixen a la font de Baix o de Can Riulàs.

1 40'
2,3 Km
150 m 41.5182,2.2538Clica per veure'n la ubicació. Font de Baix o de Can Riulàs
La trobem al capdamunt del torrent homònim, a la dreta del camí de Sant Fost, situada en una esplanada a un nivell inferior del camí per on s’hi accedeix. Unes escales d’obra amb baranes ens permeten baixar-hi. La font està formada per un mur revestit i un tub per on surt l'aigua. Sempre raja, en episodis molt plujosos pot rajar per dos brocs. Malauradament els tubs de ciment de la riera no conviden gaire a quedar-s'hi, trenquen l'encant que podria tenir aquesta font.Tornem a la pista i continuem uns metres, traspassem una cadena i anem a parar a un carrer que ens talla, el carrer Sagrera. Davant nostre surten les escales del carrer Baixada de la Font. Hi pugem i arribem a la plaça Joan Matons. Aquí tombem a la dreta, en direcció sud, pel carrer de la Font del Ca, tot deixant la masia Can Ferriols a l’esquerra. El camí puja suaument i ens allunya del nucli urbà en direcció a la serra. A la nostra dreta veiem horts i a sota el torrent. Deixem una pista amb una cadena a l’esquerra que puja a Castellruf i a la dreta l'antiga bàscula de la pedrera de Can Gallemí. Més tard el carrer es transforma en una pista, passem una cadena i veiem un rètol del Parc de la Serralada Litoral donant-nos la benvinguda, també una antiga construcció a la dreta. Una mica més endavant, a l’esquerra deixem una clariana amb una antiga pedrera i a la dreta un camí. Al cap d'uns 175 metres trobem un pou municipal a la dreta. Aquí abandonem la pista que segueix pujant suaument i entrem en una esplanada amb plataners, on al final a l'esquerra, sota el marge de la pista, trobem la font Sunyera.

2 1h
3,5 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.Ara desfem el camí fins el centre de la població. Per aixó tornem a la pista, la prenem a l'esquerra i ens dirigim en direcció nord-oest. Traspasem la cadena i tornem a trepitjar l'asfalt. Ara només ens queda tornar al centre de Santa Maria de Martorelles, a la plaça Joan Matons i d'aquí recte a la plaça de l'Església.

3 1h 15'
4,8 Km
192 m 41.5197,2.2534lica per veure'n la ubicació. Església de Santa Maria
La consagració del temple data del segle XII, encara que és probable que es tracti de la segona consagració, doncs es poden trobar elements arquitectònics anteriors. La major part de la construcció és d'època medieval: absis del segle X, mentre els arcs de les naus són propis d'un romànic tardà amb mires cap al gòtic. Les capelles laterals pertanyen, aproximadament, al segle XVI i les posteriors dels segle XVII. Un campanar a l'esquerra de l'absis encapçala l'església. El sistema de cobertes és de dues vessants i la façana és coronada per una gran motllura ondulada d'estil català. La porta té un arc rebaixat amb senzilles motllures i un escut central.
A la plaça de l'església deixem a l'esquerra un magnífic lledoner centenari i a la dreta l'església. Continuem pel carrer Lledoner inicialment en sentit nord-oest, després el carrer fa un gir a la dreta, en baixada i finalment enllaça amb el carrer del Carme, més planer. A l'esquerra ens queda el pavelló d'esports i ben aviat arribem a la carretera BV-5006 que uneix Martorelles amb Santa Maria de Martorelles. Aquí, a l'esquerra, entrem al camí peatonal de “seguretat” que marxa en sentit nord-oest, entre baranes de fusta. Es tracta d'un camí arranjat per evitar el pas de vianants per la carretera, que portem a la dreta. 500 metres més endavant, pocs metres abans d'arribar al final d'aquest camí, al començament del Pont Vell, girem a l'esquerra per un corriol en baixada, inicialment molt tapat per la vegetació, que condueix fins una petita esplanada a la part baixa, envoltada d'arbres però sense sotabosc. Un cop abaix trobem diversos caminets; el de la dreta ens portaria a l'aiguabarreig format pel torrent de Can Gurri i la Torrentera, nosaltres agafem el de més a l'esquerra, en pujada. Uns 80 metres més amunt arribem a una clariana amb una cruïlla de camins i una fita de pedra indicant-nos que entrem dins la finca privada de Can Roda; el primer de l'esquerra ens tornaria al poble per Can Coll, el del mig ens baixaria al torrent de Baix, nosaltres fem a la dreta, passem per sota de la línia elèctrica i ens endinsem en el bosc, en suau baixada. Uns 200 metres més avall anem a sortir a una pista que ens talla, davant ens queda la gran portalada d'entrada a Can Roda. En aquest punt s’ajunten el torrent de Baix i el torrent de Can Gurri, formant d'aquí en endavant, el torrent de Can Sunyer. Ara fem a la dreta per la pista en direcció ponent. Uns 100 metres més endavant ens desviem a l'esquerra per un corriol descendent que baixa, deixem un altre corriol a la dreta (per on tornarem després) i continuem baixant uns metres més fins el torrent, on trobem la font de Can Roda.

4 1h 40'
5,8 Km
100 m 41.5232,2.2452lica per veure'n la ubicació. Font de Can Roda
Situada en el límit oest del terme municipal de Santa Mª de Martorelles, al costat del torrent de Can Sunyer. El punt de sortida d'aigua es fa mitjançant un tub a la part central inferior de la font, a un pam d’alçada respecte el torrent. Des d'aquest punt apareixen dues escales de maons, una per cada costat, que arriben fins un replà de formigó, punt principal d'accés a la zona de la font. A la paret de la font hi ha una placa de ceràmica renaixentista totalment esmicolada. La font, remodelada a finals del s. XIX pels antics propietaris de la finca, acostuma a rajar i aboca les seves aigües al torrent.

Desfem els últims metres de camí en pujada, deixem a la dreta el corriol per on hem vingut i un corriol a l'esquerra que segueix una sèquia. Continuem uns metres més fins trobar, altre vegada, la pista que porta a Can Roda. Deixem a l'esquerra una fita de pedra i davant la mateixa pista que va cap a la carretera. Nosaltres prenem un camí ample a l'esquerra que porta direcció nord-oest, amb arbres a l'esquerra i camps a la dreta. Aquest camí es va fent més estret, davallant lleugerament i apropant-se al torrent. Uns 200 metres més endavant trobem una petita esplanada amb una taula rodona de pedra amb dos taulers d'escacs gravats a la mateixa. Aquí comença la part arranjada del torrent de Can Sunyer, malauradament deixada i bruta en aquests moments, com sempre per culpa de l'incivisme de moltes persones. Baixem dos trams d'escales de pedra que surten de la nostra esquerra i seguim el caminet que marxa paral.lel al torrent, pel seu marge dreta. Deixem una porta metàl.lica a l'esquerra que dóna pas a una rampa que baixa fins el torrent. Pocs metres més enllà creuem el torrent per un pont metàl.lic i continuem per l'altre marge, ara el torrent ens queda a la nostra dreta. Seguim en sentit nord-oest per un passeig arbrat, amb tanques, murs i bancs per seure. L'entorn seria més acollidor si les persones siguessin més netes. Acabat el passeig deixem un camí a l'esquerra i creuem de nou el torrent, ara per una passera de pedres. El caminet segueix, deixem uns horts a la dreta i unes cases a l'esquerra, a l'altra banda del torrent. Finalment anem a parar al carrer Girona on a la dreta ens queda la masia de Can Sunyer, que dóna nom al barri i al torrent. Creuem el carrer Girona per un pas de vianants que ens queda davant i entrem al parc de Can Sunyer, en direcció ponent. Sortim del parc, passem entremig de les piscines municipals i el parvulari, envoltant aquest, deixant-lo a l'esquerra. A la dreta tenim ara l'escola les Pruneres. Tombem a la dreta pel primer carrer que ens talla i anem a parar al carrer Lleida que ens talla també. Creuem el carrer i pugem per unes estretes escales adossades a una casa que surten davant nostre. Al capdamunt de les escales trobem el carrer de les Alzines, ja a Sant Fost, que seguim en direcció sud-oest fins l'avinguda Can Ribalta. Aquí girem a l'esquerra en pujada i de seguida tombem a la dreta pel carrer Buxó i Baliarda que ens porta fins l'església, a la dreta ens queda l'institut. Aquí ens desviem a l'esquerra pel camí Ribalta i més endavant ho fem a la dreta pel carrer Sant Jacint, que ja no abandonem fins al final del mateix, on a la dreta ens queda l'auditori i enfront les escales que ens pugen a la plaça de la Vila, punt de partida de la passejada d'avui.

F 2h 15'
7,9 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost de Campsentelles)

Inici i final de la sortida d’avui.