Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-103 (Baix Llobregat)

Punts de referència:


Aparcament del camí de Sant Ramon (Sant Boi de Llobregat) - Pavelló de caça - Font de Golbes - Ermita de Sant Ramon - Font de Sant Ramon - Font del Catarrí - Aparcament del camí de Sant Ramon.

[Font de Can Xixol o del Bori - Torre de Benviure].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,1 Km 2h 30' 43 m 292 m 372 m 372 m Fàcil A trams Si 7- 07-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Aconsellat per l'amic Josep, farem la meva primera passejada pel Baix Llobregat, concretament a Sant Boi. Sortirem de l'aparcament situat a l'entrada del camí de l'ermita de Sant Ramon resseguint inicialment l'anomenat Anell Verd; passant per la font de Golbes i seguint fent diverses llaçades fins la mateixa ermita. Seguidament baixarem per un extens camp de cirerers a trobar la petita però simpàtica font de Sant Ramon, continuant fins l'estret de Roques on creuarem la carretera de Sant Climent per un bonic pont de fusta. Aquí enllacarem de nou amb l'Anell Verd en direcció al turó de l'Angle que més endavant abandonarem, desviant-nos a la dreta per l'antic camí de Torrelles, on coneixerem la font del Catarrí. La tornada la farem per Santa Bàrbara, creuarem la barriada de Marianao i ja només ens quedarà continuar per un camí que passa per l'extrem est de Can Carreras fins el nucli urbà, molt a prop ja d'on tenim estacionat el vehicle.

El primer diumenge de cada mes es pot accedir al recinte de la Torre de Benviure, on també s'hi realitzen visites guiades. Així dons, aprofitarem que avui ho és, per fer-hi una visita un cop finalitzada l'excursió.

Trobarem aigua a les tres fonts visitades durant la caminada.


Aproximació:

Iniciarem la caminada a l'aparcament situat a l'entrada del camí de Sant Ramon, a Sant Boi de Llobregat, al costat de la carretera de Sant Climent. Per accedir-hi creuarem la població de Sant Boi en sentit ponent fins arribar a una cruïlla on hi menen el carrer d'Eusebi Güell, el carrer de Benviure i la carretera de Sant Climent. Un cop aquí prendrem la carretera de Sant Climent en sentit oest i, només uns 400 metres més endavant, ja veurem l'aparcament a l'esquerra, està indicat.


Itinerari:

0 0h
0 Km
67 m 41.3459,2.0200Clica per veure'n la ubicació. Aparcament del Camí de Sant Ramon (Sant Boi)

Comencem a caminar a l'aparcament, inicialment en sentit sud-oest, paral.lels a la carretera de Sant Climent que ens queda a la dreta, en lleugera pujada i per asfalt. De seguida trobem un pal indicador amb dues opcions per pujar a l'ermita de Sant Ramon, la primera fita d'avui; per l'esquerra hi aniriem passant per la "torre de Benviure", nosaltres seguim per la dreta, per la "torre de caça". Uns 150 metres després ja tenim el pavelló de caça a l'esquerra.

1 5'
0,25 Km
94 m 41.3452,2.0175Clica per veure'n la ubicació. Pavelló de Caça dels Marquesos de Cornellà
Com el seu nom indica es tracta d’una construcció dedicada a la cacera, una de les aficions dels seus propietaris, els marquesos de Cornellà , títol nobiliari creat l'any 1889 durant la minoria d’edat del rei Alfons XIII per la seva mare Maria Cristina a favor de Melcior Ferrer Bruguera , senador del regne i(primer marquès de Cornellà. Les característiques formals el situen entre l’eclecticisme i el modernisme. També es coneix amb el nom de Torre de les Bruixes. L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat el va rehabilitar durant l'any 2003 per allotjar-hi l'actual Centre d'informació del Parc Forestal del Montbaig.Continuem pel camí, en moderada pujada. Uns 300 metres més amunt abandonem l'asfalt i ens desviem a l'esquerra per un camí carreter que marxa per dins el bosc. 300 metres més enllà arribem a una esplanada on, al fons a la dreta, trobem la font de Golbes.

2 15'
0,9 Km
126 m 41.3412,2.0132Clica per veure'n la ubicació. Font de Golbes
Localitzada al sud-est de la població, al camí de l'ermita de Sant Ramon, just al començament de la pujada, a la capçalera d'un torrent. L'entorn de la font queda dins una zona d'esbarjo amb taules i bancs per seure, en una petita esplanada arbrada i enlairada respecte el camí per un muret de pedra seca, molt característic d'aquestes contrades. La paret de la font és un llarg mur de pedra que reté les terres de la muntanya, al mig del qual una obertura en forma de capelleta acull la font. El seu frontal és una planxa de ferro rovellada disposada dins l'obertura de la paret, amb la mateixa forma. A la part de baix hi ha gravat el nom de la font i al damunt una aixeta de polsador. L'aigua cau en un forat rectangular al terra empedrat i desaigua al torrent passant per sota el camí.
A partir d'aquí el camí de Sant Ramon presenta una pujada força acusada. Anem fent llaçades, avancem en sentit sud, deixant diferents caminets i corriols al nostre pas. El camí està ben arranjat, amb bancs per seure gairebé cada 200 metres. Uns 1,9 quilòmetres més amunt deixem a la dreta una àrea d'esbarjo, al davant nostre un camí descendent i barrat amb una cadena. Nosaltres seguim a l'esquerra per fer l'últim tram del camí de Sant Ramon. Ara ja resseguim el mur que sosté l'ermita, una giragonsa més i som dalt de l'ermita.

3 45'
2,9 Km
292 m 41.3377,2.0110Clica per veure'n la ubicació. Ermita de Sant Ramon
Al cim del Montbaig, dominant tota la vall del Llobregat i la Marina, s'alça l'ermita de Sant Ramon. Va ser promoguda per un ric terratinent santboià, Josep Estruch i Comella, que la va dedicar a la memòria dels seus pares Ramon i Eulàlia, patrons de la capella. L'edifici, d'estil neoromànic, va ser alçat entre 1855 i 1877. Consta de tres cossos, dels quals només el central és pròpiament l'església.


Visitada l'ermita desfem els últims 125 metres, ara en baixada. Abans de fer la segona giragonça tenim a mà dreta l'àrea d'esbarjo i uns metres mes al davant un camí descendent barrat amb una cadena. Baixem per aquest camí que abandonem només 30 metres més avall, recte aniriem directament a l'estret de Roques però nosaltres volem conèixer abans la font de Sant Ramon. Així dons girem a l'esquerra, davallant en direcció sud-oest. Uns 125 metres més avall abandonem el camí que fa un gir a l'esquerra i continuem recte per un corriol que passa per la dreta d'una torre elèctrica. Als pocs metres trobem una bifurcació que fem a la dreta, seguint unes marques de color verd, marxant de moment en direcció ponent. El camí passa enmig d'extensos camps de cirerers. Deixem a banda i banda diferents caminets que porten als camps, continuem sempre en baixada, sense perdre les marques verdes. Uns 325 metres després de l'última bifurcació el camí fa un gir al nord i 150 metres més avall enllacem amb un camí ample. Ho fem a la dreta, saltant una cadena. Només 20 metres més enllà, al marge dret del camí, trobem la simpàtica font de Sant Ramon.

4 1h
3,7 Km
173 m 41.3380,2.0075Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Ramon
Malgrat que l'accés és permès, es troba dins una propietat privada. Senzilla però simpàtica font situada a la vessant est del Montbaig, sota l'ermita de Sant Ramon, enmig d'uns camps de cirerers. La font queda al marge del camí. Es tracta d'una petita paret d'obra arrebossada amb ciment on un tub situat a pam i mig d'alçada deixa rajar l'aigua que cau directament a terra, creua el camí i desaigua a un petit torrent proper.
Continuem pel camí amb la font a mà dreta. Als pocs metres deixem un camí a la dreta amb un cartell de "camí sense sortida" , seguim pel de l'esquerra, que esdevé una pista bastant planera. Uns 600 metres més endavant saltem una tanca i som a tocar de la carretera de Sant Climent, que ens queda a l'esquerra. Encara no la creuem, seguim per un camí que surt de la mateixa carretera i que ens portaria a l'ermita de Sant Ramon (És el camí que hem obviat quan hem sortit de l'ermita). Només 40 metres més amunt ja trobem a l'esquerra un pont de fusta (41.3430,2.0062)Clica per veure'n la ubicació. que creua la carretera de Sant Climent per l'estret de Roques.

Uns 75 metres després de traspassar el pont de fusta anem a parar a un camí que ens talla i que fem a la dreta, en direcció nord, seguint l'anomenat "Anell Verd". Es tracta d'un camí arranjat, amb baranes de fusta per delimitar-ne els camps de conreu. Anem fent camí per camp obert, amb conreus a banda i banda, deixant diferents corriols i camins al nostre pas. Al cap d'uns 650 metres deixem a la dreta el camí del Minyonet i pocs metres després a l'esquerra ens queda el turó de l'Angle (41.3482,2.0035)Clica per veure'n la ubicació. que dóna nom a aquest tram de camí. 700 metres després abandonem el camí de les baranes i girem a la dreta per l'antic camí de Torrelles, en sentit sud. El camí s'endinsa en el bosc, cosa que s'agraeix i ens permet sufocar la calor. Cal estar atents, dons uns 275 metres més endavant, ens hem de desviar per un corriol que surt de la nostra esquerra i marxa en sentit nord-oest, en baixada, durant uns 160 metres fins que mor a la font del Catarrí.

5 1h 45'
6,5 Km
161 m 41.3528,2.0023Clica per veure'n la ubicació. Font del Catarrí
La localitzem sota l'antic camí de Torrelles, a la capçalera d'un petit torrent afluent de la riera de Can Soler que queda uns metres més avall. Per accedir-hi cal que ens desviem uns 150 metres del camí de Torrelles en direcció nord-oest per un petit corriol en baixada que mor a la mateixa font. Bonica font que es troba en una petita cavitat a les roques, cobertes aquestes de vegetació per la part de dalt, donant-li l'aspecte d'una cova. El broc, un tub metàl.lic incrustat a la roca, resta tapat amb un tap de suro lligat amb un cordill; cal destapar-lo per beure i tornar-lo a tapar.
Retornem al camí de Torrelles i continuem amb el mateix sentit que duiem. El cami és bastant planer, encara que amb tendència a perdre alçada. Al cap d'uns 700 metres passem pel mig de l'aparcament del restaurant Santa Bàrbara que ens queda a l'esquerra. De seguida deixem a la dreta el camí del Minyonet i continuem, tenint a l'esquerra la tanca d'una finca privada i a la dreta la Muntanya. Uns 300 metres després, abans d'entrar a una urbanització i sense trepitjar asfalt, girem a la dreta per un caminet que s'enfila a un turonet, en direcció sud-oest. A dalt del turonet trobem una bifurcació que fem a l'esquerra, seguint un corriol que s'endinsa en el bosc. Uns 150 metres després anem a petar al carrer dels Garrofers, a la barriada de Marianao. Seguim aquest carrer i enllacem a l'esquerra amb el carrer dels Oms, en sentit est. Quan portem uns 160 metres per aquest carrer ens desviem a la dreta pel camí de l'estret de Roques que abandonem 50 metres més endavant. Aquí girem a l'esquerra per un corriol descendent que porta direcció sud-est i que en uns 300 metres ens porta a la confluència del carrer dels Lilàs amb el començament del camí de Can Carreras, davant d'unes cases. Acabem de baixar el carrer dels Lilàs i ens trobem enfront nostre un parc infantil que voregem per la dreta per un camí empedrat, deixant a la nostra dreta una zona d'esbarjo. El camí continua i esdevé el carrer de la Ginesta, però nosaltres, a l'alçada de la riera de Can Pinyol, tombem a la dreta remuntant aquesta durant uns 100 metres. Aquí trenquem a l'esquerra per un corriol que remunta un talús i que ens porta, en uns 120 metres més (prenem com a referència un fanal sempre ben visible), a la carretera de Sant Climent. Només ens cal creuar la carretera i ja som a l'aparcament on tenim estacionat el cotxe.

F 2h 30'
9,1 Km
67 m 41.3459,2.0200Clica per veure'n la ubicació. Aparcament del Camí de Sant Ramon (Sant Boi)

Inici i final de la caminada d'avui.
Finalitzada l'excursió coneixerem la font de Can Xixol, que ens queda a escassos 200 metres de l'aparcament. Després visitarem la Torre de Benviure, aprofitant que és primer diumenge de mes i l'accés és permès.

6

55 m 41.3464,2.0223Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Xixol o del Bori
Trobem aquesta font adossada a la façana principal de la casa Gran del Bori, actual restaurant Can Xixol, situada al començament de la carretera de Sant Climent. La font data de l'any 1859, tal com es pot llegir en un gravat al capdamunt de la font. El frontal és allargat i estret, amb forma de mitja columna, amb la data de construcció al capdamunt i una cara de persona esculpida a la part de baix. A mitja alçada hi ha una pica rectangular de pedra picada que descansa en un pedestal; tot el conjunt reposa damunt d'un parell d'esglaons de maons que envolten la font. L'aigua de la font provenia d'una galeria que hi havia a la riera de Can Pinyol, formant un enginy que permetia el subministrament de l'aigua a la propietat, abastint una bassa i la mateixa font.
7

79 m 41.3435,2.0171Clica per veure'n la ubicació. Torre de Benviure
Edificada damunt d'un assentament d'època ibèrica, en un antic encreuament de camins, podria tenir el seu origen al segle X però no hi ha cap document que l'esmenti fins l'any 1048 (tot i que l'agrupament o quadra de Benviure està documentat des del 1023). Formava part d'un conjunt fortificat més ampli, on hi havia també una capella dedicada a Sant Miquel. Durant el segle XIV va ser propietat de la família Papiol, emparentada amb els Gualbes. Al segle XVII va convertir-se en una masia i al XVIII era propietat dels Bori o Bòria. Cap a finals del segle XIX i principis del XX es van anar enderrocant totes les edificacions fins que restà únicament la torre de defensa, la qual és propietat municipal des de 1991. L'any 2011 la torre ha estat restaurada i reconstruïda en la seva part superior. Ara és visitable i forma part del Museu de Sant Boi de Llobregat.