Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-104 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de la Vila (Sant Fost) - Turó de Can Teyà - Pessebre Vivent de Sant Fost - Turó de la Bandera - Cementiri de Sant Fost - Font Better - Mas Llombart - La Creu dels Carlins - Font de Sant Pere - Església Vella de Sant Fost - Plaça de la Vila.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
7,9 Km 2h 20' 78 m 217 m 239 m 239 m Fàcil No Si 14-07-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Passejada per Sant Fost de Campsentelles. Sortirem de la plaça de la Vila i farem cap el cementiri de la població, peró no pel camí habitual, sino que ho farem donant la volta pel turó de Can Teyà, el torrent de Sant Fost, el turó de la Bandera i les vinyes de Canyelles. Des d'aquí ens arribarem a la urbanització Mas Llombart on trobarem la font Better. La tornada la farem per la Creu dels Carlins i el barri de Sant Pere on visitarem les restes de l'Església Vella.

Trobarem aigua a la font Better i a la font de Sant Pere, aquesta última potable dons és de xarxa.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de la Vila, al costat mateix de la carretera B-500.Itinerari:

0 0h
0 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila (Sant Fost)
En aquesta plaça hi ha l’ajuntament que data del 1933, quan fou inaugurat pel president de la Generalitat, Francesc Macià. A la plaça també hi ha la caserna de la policia local i l’ateneu del poble, ambdues de recent construcció.


Cerquem les escales de sortida de la plaça, a l’esquerra ens queda una font urbana. Pugem les escales, creuem la carretera i prenem un camí de terra que surt just davant nostre i que marxa en sentit nord-oest. A la dreta del camí tenim unes cases i a l'esquerra la muntanya. Al cap d'uns 250 metres girem a l'esquerra per un camí encimentat de forta pujada, que ens porta al turó de Can Teyà (41.5199, 2.2298) Clica per veure'n la ubicació. en poc més de 200 metres, on hi trobem un dipòsit d'aigua i més amunt unes antenes. Seguim el camí que envolta el dipòsit, ara planer, durant uns 100 metres fins trobar un camí a l'esquerra en baixada. El camí inicialment està encimentat, després és de terra i més avall té trams encimentats també. Finalment anem a parar a una petita esplanada des d'on, per les festes Nadalenques, es pot veure la representació del Pessebre Vivent de Sant Fost (41.5183,2.2297)Clica per veure'n la ubicació. ; ara podem veure'n les casetes. Continuem pel mig del Pessebre i anem a parar al final del carrer Sant Jaume que acaba en una placeta, barrada amb una cadena. Des d'aquí un caminet que surt a la nostra dreta ens baixa a la llera del torrent de Sant Fost (41.5179,2.2280)Clica per veure'n la ubicació. , el creuem i seguim un camí que va paral.lel al torrent que segueix una canalització d'aigua; ho fem en sentit nord-oest durant uns 75 metres. Aquí ens desviem a l'esquerra per un caminet molt fresat en pujada (recte sortiriem a la carretera BV-5001, davant del polígon industrial de Can Baliarda). Als pocs metres arribem a una gran esplanada, a l'esquerra veiem unes construccions pertanyents a Can Teyà, nosaltres continuem recte, en direcció sud-oest. Un cop som al mig de l'esplanada tombem a la dreta per un camí ample. Al cap d'uns 100 metres girem a l'esquerra per un caminet que s'enfila per la muntanya en sentit sud (el camí que duiem també ens portaria a la carretera BV-5001). Anem fent camí, deixant un reguitzell de petits corriols a banda i banda. Després d'uns 300 metres prenem un petit corriol a la dreta que ens porta, en pocs metres, al capdemunt d'una de les vinyes de Canyelles (41.5150,2.2264)Clica per veure'n la ubicació. , actualment conreada per l'amic Jaume. Ara baixem per la vessant sud, vorejant la vinya que ens queda a mà dreta i continuem davallant pel camí fins arribar a una cruïlla de camins. No continuem recte donç la sortida del camí està barrat per un barri i un llarg filat. Ens desviem a l'esquerra per un corriol en lleugera baixada que en pocs metres ens condueix al final del filat per on accedim al camí asfaltat que puja al cementiri i que ens resta a escassos 100 metres.


1 45'
2,5 Km
138 m 41.5110,2.2277Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Sant Fost

Tenim el cementiri a la nostra dreta, recte aniriem a Can Torras. Nosaltres prenem un caminet planer que surt a la nostra esquerra i que marxa en direcció llevant, obviant qualsevol camí que ens meni. Uns 500 metres després girem a l'esquerra per un corriol que en poc més de 250 metres ens porta a la pista que puja de Sant Fost i va a Can Torrens Vell. D'aquí surt un camí carreter en direcció sud-est que seguim. De seguida deixem una gran esplanada a l’esquerra. Seguim el camí deixant les vinyes de Can Torrens a la dreta (41.5062,2.2330)Clica per veure'n la ubicació. . La pista s’acaba i esdevé un camí que s'endinsa en el bosc de Penjabocs. A l’esquerra ens queda un filat, no deixem el camí fins arribar a una pista asfaltada; és el començament de la urbanització Mas Llombart. A la dreta surt un caminet que baixa a la font de la Canaleta, el camí asfaltat de la dreta ens duria a la font dels Castanyers. Nosaltres agafem el camí encimentat que surt recte davant nostre, deixem un dipòsit d'aigua municipal a l'esquerra i uns apartaments a la dreta. Anem a parar carrer Bosc que fem a la dreta. Després d'uns 300 metres deixem a l'esquerra el carrer Pineda. Pocs metres més endavant, passada una barana de fusta, girem a l’esquerra per un corriol descendent que en uns metres ens conduirà a un carrer asfaltat, a la dreta trobem la font Better.

2 1h 30'
5 Km
184 m 41.5000,2.2408Clica per veure'n la ubicació. Font Better
Trobem la font dins la urbanització Mas Llombart, al final del carrer que porta el seu nom. Bonica font. Una gran llosa disposada verticalment és la paret de la font d'on sempre raja l'aigua per un broc situat a un metre d'alçada i cau en un abeurador rectangular de pedra picada que descansa directament a terra. L'aigua sobrera cau a un petit bassal situat per sota del nivell del terra per on desaigua al clavegueram. La font es troba en bon estat de conservació, no tant el seu entorn, que està quedant tapat per la vegetació. La font va ser arranjada fa pocs anys pel veïns, tal com podem veure en una placa adossada a la mateixa.
Agafem el carrer de la Font Better que surt del davant de la font i acaba a l'avinguda Conreria, que prenem a l'esquerra. Un 80 metres més endavant, a l’esquerra, ens queda la masia Mas Llombart que dóna nom a aquesta urbanització.

3

143 m 41.5021,2.2399Clica per veure'n la ubicació. Mas Llombart
Es troba a la urbanització del mateix nom. Una de les masies més antigues del poble. Abans del segle XV, aquesta masia era coneguda com "casa Campsentelles". La casa té la construcció de la típica masia del país, amb planta baixa i pis, amb unes característiques que li donen un cert aire de casa senyorial catalana. Està molt ben cuidada. Actualment és un restaurant, acondicionat amb tota mena de detalls, d'estil força modern, encara que conserva l'estructura antiga.


Uns 300 metres més avall, en una curva tancada a l’esquerra, surt una pista de terra que és l’antic camí de Sant Fost, girem. Seguim uns metres per la pista, a la dreta ens queda Can Gaig i Can Matança. A aquesta alçada abandonem la pista i agafem un camí a l’esquerra que en un principi marxa paral.lel a la pista. Als pocs metres a la dreta, a peu de camí, trobem la Creu dels Carlins.

4 1h 45'
5,8 Km
130 m 41.5059,2.2383Clica per veure'n la ubicació. La Creu dels Carlins
Aquesta creu es va aixecar en el lloc on el 5 d'agost de 1869 varen ser afusellats vuit carlins i el guardabosc de La Conreria. Després varen ser enterrats en una fosa comú a l’antic cementiri de Sant Fost.


Continuem per aquest camí planer que inicialment voreja el torrent de Sant Fost (41.5069,2.2361)Clica per veure'n la ubicació. . Després d'uns 450 metres el camí s’allunya del torrent i puja lleugerament peròde seguida torna a planejar. Pocs metres més endavant ja veiem el barri Sant Pere, a baix a la dreta. Aquí girem a la dreta per un caminet que baixa en direcció nord-est. Hem arribat al barri de Sant Pere, el nucli de població més antic de Sant Fost juntament amb el Sot. Continuem pel carrer Sant Pere, a la dreta ens queda un antic pou d'aigua i a l'esquerra Cal Mundo. Arribem a la plaça de les Glòries Catalanes. Davant nostre tenim Can Torrens, a la cantonada dreta ens queda la font de Sant Pere, al mig de la plaça el lledoner centenari i al fons, a la dreta, les restes de l’Església Vella i l’antic cementiri.


5 2h 5'
7 Km
113 m 41.5133,2.2341Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Pere
Es troba al barri de Sant Pere, a la cantonada de la plaça de les Glòries Catalanes amb el carrer Sant Pere, al costat del lledoner centenari. Font construïda l’any 1985 pels veïns del barri, pren l'aigua de la xarxa municipal. Té un frontal de pedra, sobre el qual hi ha la imatge del Sant feta amb rajola.
 
6

113 m 41.5134,2.2343Clica per veure'n la ubicació. Església Vella de Sant Fost
L’antiga església parroquial fou consagrada el 4 de desembre de 1141 pel bisbe Arnau de Gurb. El juliol de 1936 fou totalment destruïda. El 1984 els veins del barri de Sant Pere van netejar i treure a la llum les runes que avui es poden comtemplar. Finalment, el novembre de 2006 es van cobrir amb una teulada per protegir-ne les restes arqueològiques.

Sortim de la plaça en direcció ponent, a la dreta ens queda el restaurant "Celler de Can Torrens". Als pocs metres el camí fa un gir a la dreta, a l'esquerra aniriem a la Torre Colilla. Continuem i anem a petar al camí del cementiri; el camí de davant és l'entrada a Can Teyà, a l'esquerra pujariem al cementiri. Nosaltres tombem a la dreta en direcció al poble. A la dreta ens queden els horts de Can Pollastre. Deixem Can Pollastre i Can Cortada a la dreta i Can Julià a l'esquerra. Continuem pel camí del cementiri fins que mor a la carretera B-500, la creuem. Davant nostre surt el carrer de les Heures que porta a la font homònima; no fa gaires dies la vàrem visitar i seguia en un estat lamentable. Continuem per la vorera de la carretera en direcció al poble. A mà dreta ens queden els horts de Can Lladó (41.5169,2.2329)Clica per veure'n la ubicació. , amb la masia al fons. Mes endavant deixem els carrers Sant Isidre i Sant Joan a la dreta i anem a parar al xaragall o carrer Prat de la Riba, que traspassem i ja som a la plaça de la Vila, la qual hi accedim per les escales que ens hi baixen des de la carretera. Arribem així al final d'aquesta passejada per Sant Fost.
F 2h 20'
7,9 Km
98 m 41.5187,2.2327Clica per veure'n la ubicació. Plaça de la Vila

Inici i final de la passejada d’avui.