Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-105 (Cerdanya)

Punts de referència:


Estació d'esquí de Guils-Fontanera (Guils de Cerdanya) - Font del Rajolí - Font Negra - Refugi de la Llosa - Barraca de les Cases - Font de Fontanera - Estació d'esquí de Guils-Fontanera.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,1 Km 1h 50' 1.822 m 2.139 m 330 m 330 m Fàcil A trams Si 4-08-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Prendrem com a punt de partida l'estació d'esquí de Guils-Fontanera. L'itinerari plantejat avui, suau en tot el seu recorregut, ens portarà fins la font Negra, situada al camí que puja a la Roca Colom. La tornada la farem pel refugi de la Llosa i la barraca de les Cases.

Trobarem aigua a les fonts del Rajolí, Negra i de Fontanera.


Aproximació:

Iniciarem la sortida a l’aparcament de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera, un paratge de gran bellesa. S’hi accedeix per una pista forestal asfaltada que surt de Guils de Cerdanya.


Recomanacions:

No es pot fer a l’hivern, perquè una part de l’itinerari coincideix amb les pistes d’esquí de fons de Guils-Fontanera.

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i 'estar preparat per un canvi de temps sobtat.Itinerari:

0 0h
0 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de Guils-Fontanera

Comencem el recorregut a l’aparcament de cotxes de l’estació d’esquí de Guils-Fontanera, per la pista que surt del mateix, un cop passada una tanca que a l'estiu està oberta. Entrem al recinte, queden a l’esquerra els edificis de l’estació d’esquí. Deixem un corriol a la dreta (per on tornarem després) i una pista a l’esquerra (baixa a Ger passant pel refugi de Cabanella); a uns 25 m agafem el camí que surt a la dreta; és una pista ampla, senyalitzada amb el número 202 dels senders de Cerdanya. Uns 350 metres més endavant trobem a mà esquerra una petita font.

1 5'
0,5 Km
1.918 m 42.4607,1.8416Clica per veure'n la ubicació. Font del Rajolí
Actualment l'aigua raja per dos tubs situats a uns 3 metres l'un de l'altre i clavats directament al marge de la muntanya. El seu cabal és un rajolí, tal com indica el seu nom, però sempre l'he vist rajar.


Continuem pel camí, seguint els senyals grocs amb el número 202. De seguida passem una barrera tancada. Anem obviant diferents camins a banda i banda del camí principal i uns 900 metres després trobem unes tanques altes de fusta. Tot seguit creuem el torrent de la Comella (42.4680,1.8338)Clica per veure'n la ubicació. i poc després deixem a la dreta un trencall amb un pal indicador que ens duria als Clots i a la Barraca de les Cases. Nosaltres continuem recte en moderat ascens. Mig quilòmetre més amunt creuem el rec del Gespetar (42.4717,1.8311)Clica per veure'n la ubicació. , i un altre mig després creuem el riu de Tarteres (42.4755,1.8319)Clica per veure'n la ubicació. . Aviat deixem un camí a la dreta que segueix els senyals amb el número 202 que portàvem fins aquí i que duu al refugi de la Llosa. Nosaltres continuem recte amunt pel mateix camí, sense marques, inicialment en sentit nord. Aviat arribem a una una zona despoblada d'arbres on el camí es desdibuixa força, cal anar amb compte de no desviar-nos. Seguim en direcció nord-oest fins la font Negra, que trobem després de pujar uns 800 metres des del trencall al refugi de la Llosa.

2 55'
3,8 Km
2.137 m 42.4812,1.8257Clica per veure'n la ubicació. Font Negra
Es tracta d'una construcció de pedra, amb el sostre de volta, tota tapada de terra i vegetació, que només deixa visible la paret frontal, on hi ha el registre metàl.lic i una inscripció en una pedra a la capçalera amb el nom de la font i l'any de construcció, 1936. La font està canalitzada i porta l'aigua fins la població de Guils de Cerdanya, no obstant, uns 15 metres més avall, un tub de plàstic alimenta una banyera per assedegar el bestiar. Pel registre de la mina, que està obert, es pot veure com entra abundantment l'aigua a la mina i es reparteix en dos contenidors, un d'ells amb una gran vàlvula manual per controlar-ne la sortida.


Desfem els últims 600 metres en baixada. En aquest punt, en un revolt pronunciat a la dreta, ens desviem per un corriol descendent que surt a mà esquerra i marxa en sentit sud-est. El camí està força desdibuixat, però és un tram de només 175 metres, mantenim sempre direcció sud-est i anem a petar a la part del darrera del petit refugi de la Llosa.

3 1h 5'
4,7 Km
1.968 m 42.4766,1.8335Clica per veure'n la ubicació. Refugi de la Llosa
Gaudim d’una gran explanada amb un petit refugi a l’esquerra i unes bones vistes. Acostuma estar ple de cavalls i vaques. Al mig del pla hi ha restes d’una antiga construcció amb l’esquelet d’un animal dins.

Continuem el nostre recorregut en direcció sud-est, deixant un caminet a l’esquerra. Recuperem els senyals 202 i els seguim. En aquest pla els camins no estan gaire fresats i costa reconeixe’ls, però finalment el camí està suficientment marcat i el seguim. Uns 300 metres més endavant creuem el riu de Tarteres (42.4754,1.8364)Clica per veure'n la ubicació. i uns altres 350 després arribem a una bifurcació amb un pal indicador; a la dreta aniriem als Clots, nosaltres fem a l'esquerra, seguint les marques del sender 202. Quan portem uns 500 metres des de l'últim desviament, enllacem amb el camí que vé per la dreta des de la pista principal i que seguim a l'esquerra. A partir d'aquí el camí és ben definit i ample, en lleugera baixada fins la barraca de les Cases, que ens queda a poc més de 350 metres.

4 1h 25'
6,2 Km
1.833 m 42.4702,1.8431Clica per veure'n la ubicació. Barraca de les Cases
Al costat de l’edifici gran n’hi ha un de més petit, és la Barraca de les Cases, està construït amp pedres i serveix de refugi.Continuem uns metres avall en direcció sud i trobem un pal indicador. No seguim cap dels camins indicats al pal, nosaltres ens desviem a la dreta per un sender que surt aquí mateix, senyalitzat com a 205. És un camí agradable, passa tota l'estona pel mig del bosc, creuant diferents rierols. Després de creuar el primer rierol ens trobem amb una bifurcació sense cap senyalització; cal prendre el camí de l'esquerra que uns metres més endavant recupera les marques del sender 205. Uns metres després creuem el torrent de les Comelles (42.4678,1.8404)Clica per veure'n la ubicació. per un petit pont de fusta. Continuem en moderada pujada, a mig camí trobem una cruïlla, agafem el camí de la dreta indicat com a 212 i ja no el deixem fins arribar a l'estació d'esquí, però abans d'agafar el cotxe ens refresquem a la font de Fontanera que ens queda a pocs metres al sud-oest, dins d'una zona recreativa.

5 1h 40'
8 Km
1.905 m 42.4578,1.8440Clica per veure'n la ubicació. Font de Fontanera
Es troba enmig d’una zona amb taules i bancs de granit, entorn perfecte per fer-hi un mos. L’aigua brolla per un tub de plàstic, cau a terra provocant un petit bassal i desaigua directament al torrent. La font consisteix en una gran pedra de forma cilíndrica col.locada verticalment damunt del terra, amb dos petits murets a banda i banda construits amb pedres sobreposades. El dia de la Mare de Déu d’Agost s’hi celebra un aplec.Un cop refrescats a la font anem a recollir el cotxe i donem per acabada aquesta excursió.

F 1h 50'
8,1 Km
1.903 m 42.4581,1.8437Clica per veure'n la ubicació. Estació d'esquí de Guils-Fontanera

Inici i final d'aquest itinerari.