Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-109 (Cerdanya)

Punts de referència:


Bastanist (Víllec) - Font Freda - Santuari de la Mare de Déu de Bastanist - Coll de Sit - Estana - Font i safareig de la Plaça d'Estana - Església de Sant Climent- Mina d'Estana - Font de coll de Pallers - Bastanist.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,9 Km 2h 10' 1.210 m 1.510 m 389 m 389 m Fàcil Si Si 10-08-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Plàcid itinerari, d'anada i tornada, que ens portarà del santuari de Bastanist al coll de Pallers tot passant pel bonic poble d'Estana, en plena obaga de la serra del Cadí, dins dels límits del Parc Natural del Cadí-Moixeró. El recorregut per aquest camí vell és molt interessant per estudiar l'estructura de la borda pirinenca, amb l'aprofitament del pendent, l'economia dels materials, la cort a baix i el paller amb el petit habitatge a la part superior. La ruta segueix tothora els senyals blancs i vermells del GR-150. La tornada serà desfent el camí d'anada.

Trobarem aigua a totes les fonts descrites en aquest itinerari.


Aproximació:

El punt de sortida és l'indret de Bastanist. Per accedir-hi cal prendre la carretera N-260, que va de Puicerdà a la Seu d'Urgell, fins al punt quilomètric 205, a la sortida oest del poble de Martinet, d'on cal continuar per la carretera LV-4055, que travessa el Segre per un pont. Just després de creuar el pont, es deixa la carretera i se'n pren una altra de rural que surt a la dreta en direcció a Víllec. Uns metres abans d'arribar a Víllec cal agafar una petita carretera asfaltada que surt de l'esquerra i que ens porta al Bastanist en uns 3 quilòmetres. Trobem un aparcament indicat en un prat enfront mateix d'on s'acaba la carretera.


Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.















Itinerari:

0 0h
0 Km
1.225 m 42.3121,1.6861Clica per veure'n la ubicació. Bastanist (Víllec)
Situat en un paratge idíl·lic, Bastanist esdevé un indret històric que malauradament no ha estat exempt de contrarietats (saquejos, incendis, pas d'exèrcits, etc.). S'hi venera la Mare de Déu de Bastanist, imatge bruna trobada sota un boix, segons la llegenda, per un bou. Val a dir que la Mare de Déu actual és una reproducció, ja que la verdadera va ser cremada durant la Guerra Civil. S'hi celebra un aplec el primer diumenge de maig i hi ha una casa de colònies adossada al temple, reformat (no sempre amb encert) en diverses ocasions. Bastanist sempre ha estat relacionat amb la Mare de Déu, ja que no s’hi han localitzat vestigis de qualsevol altre tipus d’assentament. És tracta d’una de les Mare de Déus trobades a la comarca, envoltada per una llegenda que la uneix a un boix: d’aquí el seu nom popular de Mare de Déu de Bastanist o del Boix. La llegenda té diferents versions: en una és trobada per un vailet de Víllec cap al segle VIII, encara que hi ha qui diu que va ser al segle IX; en una altra és un pastor qui la va trobar sota d’un boix, on l’havia destapada un bou. Aquell boix, segons la tradició, es va conservar molt de temps i la gent li atribuí moltes virtuts. Potser aquesta és la raó que molts pastors i gent que fan estris de fusta, com culleres, salers etc., apreciïn molt la seva fusta i sobretot la dels boixos de les rodalies del santuari. També lligat a aquest arbust hi ha la creença que les noies que volen marit van a Bastanist i “tiren el boix” a la Mare de Déu; si la toquen es maridaran aquell any. La llegenda fa caure una nevada en ple estiu al lloc on s’aixeca el santuari.


El primer que fem és visitar el santuari que tenim davant i la font Freda que ens queda al darrera de la casa de colònies, a tocar del riu, dins d'una zona recreativa.

1

1.225 m 42.3120,1.6861Clica per veure'n la ubicació. Santuari de la Mare de Déu de Bastanist
Es tenen notícies de l'església datades des de l'any 1322. A la llinda de la porta hi ha gravada la data de 1704 quan va ser reedificada. De la seva època romànica només queda l'absis i una petita part de la nau. Va sofrir greus destrosses per les tropes franceses el 1790 i el 1804 i va ser incendiada durant la guerra civil espanyola l'any 1936. Reformant-se novament l'any 1949.




 




2

1.220 m 42.3117,1.6868Clica per veure'n la ubicació. Font Freda de Bastanist
La font s'emplaça dins d'un cobert fet de pedra calcària del país relligada amb ciment, amb una teulada d'uralita sostinguda per un embigat de fusta. Actualment el brollador està desplaçat del seu lloc original. L'aigua cau generosament per un tub metàl•lic situat en un racó del cobert a una pica de ciment. Sota del cobert hi ha un banc fet de pedra. L'entorn és magnífic, dins d'una zona recreativa amb taules i bancs de fusta, tot al costat del riu.




























Un cop visitada la font pugem per unes escales amb els senyals blancs i vermells corresponents al sender de gran recorregut GR-150 que ens porten, passant pel mig de les instal.lacions de la casa de colònies, a la porta del santuari, des d'on comencem la caminada. Ho fem per un camí ample i planer que marxa en direcció ponent, anomenat "Camí de les Bordes". De seguida deixem a l'esquerra l'anomenada "Cova" on hi ha una imatge de la Mare de Déu i pocs metres després, en un revolt a l'esquerra, abandonem el camí ample i continuem recte per un camí més estret, seguint sempre el GR-150. Uns 125 metres més endavant arribem a una bifurcació que fem a la dreta. Tenim a la nostra dreta els prats de Bastanist, el camí descendeix lleugerament fins que al cap d'uns 250 metres creuem el torrent Fosc (42.3134,1.6819)Clica per veure'n la ubicació. i ens endinsem en un petit bosc. Quan sortim del bosc som al prat de les Valls, vora les ruïnes de la borda de les Valls que ens queden a la dreta, fent camí en sentit nord-oest. Uns 250 metres més endavant entrem en un ombrívol bosc de pi roig, just en el moment que el nostre camí fa un tomb cap a l'est. 600 metres després travessem el torrent de les Bordes (42.3145,1.6763)Clica per veure'n la ubicació. per un antic pont de pedra, amb vegetació pròpia d'un bosc de ribera. Remuntem per l'altre vessant, en direcció nord-oest, el bosc es va aclarint i uns metres més enllà ens endint-se'm en una petita roureda. Uns 250 metres després de creuar el pont anem a petar a un revolt pronunciat d'una pista ampla; a l'esquerra en baixada aniriem a la borda del Poncí (la prendrem a la tornada), nosaltres fem a la dreta, en moderada pujada. Un cop passat el revolt pronunciat la pista marxa en sentit sud-oest durant uns 600 metres fins que mor en un altre pista, ampla també, que ens talla i que fem a la dreta. Després d'uns 550 metres i una gran llaçada deixem la borda del Baster a mà esquerra (42.3137,1.6679)Clica per veure'n la ubicació. , i uns 125 metres més endavant estem al som al coll de Sit.


3 40'
2,7 Km
1.377 m 42.3146,1.6675Clica per veure'n la ubicació. Coll de Sit
Impressionant panoràmica de la cara nord del Cadí.


















Estem situats al coll de Sit, en el mateix sentit que duiem, a l'esquerra ens queda el Cadí. Des d'aquí abandonem la pista ampla i prenem un camí que surt a la nostra esquerra, entre pastures. El camí està senyalitzat amb les marques blanques i vermelles del GR-150. de seguida deixem un camí a l'esquerra que puja a coll de Pallers i continuem pel camí marcat, amb tendència cap el nord-oest. Uns 425 metres de moderada pujada i creuem el torrent d'Estana (42.3163,1.6637)Clica per veure'n la ubicació. , que queda sota el boscòs serrat de l'Obaga. A partir d'aquí ens queden uns 600 metres de pujada per l'ample camí que ens porta directament al bonic poble d'Estana.

Estana és el darrer nucli de població que trobem abans d’arribar al peu del Cadí, així com el de més altitud, 1.496 metres. Està localitzat entre les valls de Bastanist i del Quer. La vista de la serra és esplèndida. Va tenir dues esglésies, l'actual parròquia de Sant Climent i l'enrunada de Sant Joan del Bassot.



Entrem a Estana pel carrer Major, que ens talla. Seguim aquest carrer a la dreta per visitar, uns metres més avall, la font amb el safareig de la Plaça i l'església de Sant Climent.

4 1h
3,9 Km
1.504 m 42.3208,1.6623Clica per veure'n la ubicació. Font i safareig de la Plaça d'Estana
Font i safareig situats a la plaça del poble, sota una teulada de teules a dues aigües sostenida per dues parets i un pilar de pedres lligades. La font queda dins d’una de les parets, a l'interior d'una petita volta de canó; l’aigua surt obrint una aixeta. El safareig queda al mig, consta d’una única bassa rectangular d’uns 3x2 metres aproximadament, aixecada i feta amb pedra treballada. Per la part exterior hi ha un abeurador disposat en angle recte amb una tanca metàl.lica que el separa del safareig. El safareig sembla antic peró la resta és de nova construcció o remodelació. Tot el conjunt es manté en molt bon estat i és un lloc agradable, guarnit amb flors.


















 
5

1.502 m 42.3210,1.6625Clica per veure'n la ubicació. Església de Sant Climent d'Estana
Compta amb un sòlid campanar de torre. Va ser edificada substituint una altra de més antiga i amb la mateixa advocació, que ara és completament enrunada.Tanmateix, Estana tenia encara una altra església, també enrunada, dita de Sant Joan de Bassot.













Un cop visitades la font i l'església fem enrere el carrer Major, en direcció contrària, cap a la serra del Cadí. Deixem a l'esquerra el carrer per on hem pujat des de coll de Sit, amb un pal indicador. Al final del poble trobem a la dreta una altra font amb un safareig i un peix de colors dins.

6

1.507 m 42.3200,1.6614Clica per veure'n la ubicació. Font i safareigs de Dalt d'Estana
Es localitza al capdamunt del poble, a la sortida del mateix en direcció a Coll de Pallers. Es tracta d’una senzilla construcció d’obra rematada tota amb ciment sota un cobert d’Uralita. A l’esquerra hi ha la cisterna d’on surt una aixeta a un pam del terre. Fora trobem un abeurador rectangular pel bestiar. Dins queden dos petits safareigs, de costat, un per rentar i l’altre per esbandir.









Sortim del poble i continuem en el mateix sentit per la pista. Uns 170 metres després deixem una casa a l'esquerra i de seguida, al mur que tenim a la dreta i abans de l'entrada a Cal Banquer, hi trobem una mina d'aigua, visible des del camí per una finestreta.

7

1.512 m 42.3185,1.6613Clica per veure'n la ubicació. Mina d'Estana
Es tracta d'una mina situada dins del mur que serveix, tant per retenir les terres com per canalitzar l'aigua cap avall del poble. Podem veure-hi l'interior per mitjà d'una obertura en forma de finestra a metre i mig del terra. Dins hi trobem una cisterna d'obra rematada amb ciment i coberta amb volta catalana, amb un forat al sostre per on hi entra la llum i un tub a la paret del fons per on raja l'aigua. Sembla ser que és la mina que alimenta la font de Dalt, situada a uns 150 metres més avall. No conec el nom de la mina, de moment l'anomenaré amb el nom del poble; agrairé qualsevol dada que em pugueu proporcionar al respecte.


Continuem uns 300 metres més en la mateixa direcció i trobem la font de Coll de Pallers, al costat d'una petita zona d'esbarjo, punt culminant d'aquesta excursió, des d'on gaudim d'unes excel.lents vistes de la cara nord de la serralada del Cadí.

8 1h 10'
4,5 Km
1.494 m 42.3166,1.6594Clica per veure'n la ubicació. Font de coll de Pallers
És als afores del poble, al costat del camí que porta al coll de Pallers. És una font adossada a una paret seca feta amb pedra calcària del país, amb un broll constant que per mitjà d’un tub de ferro omple el llarg abeurador disposat en angle recte que l’envolta. Pel lloc on brolla l’aigua es va construir una volta que hauria d’estar tancada, fent les funcions de dipòsit de reserva. Davant, el terra és empedrat i s’ha condicionat amb dues taules i bancs de fusta i amb un lloc per fer foc.
































La tornada la fem desfent el mateix camí d'anada amb una única variant: Quan som al trencall que porta a la borda del Poncí, el prenem en direcció sud per veure ben de prop una borda, aixó sí, en ruïnes. La voregem deixant-la a l'esquerra, creuem un prat en sentit nord-est i anem a cercar altre cop el camí que trobem a l'entrar al bosc. A partir d'aquest punt només cal seguir el camí cap a la dreta i ens portarà a Bastanist.








F 2h 10'
8,9 Km
1.225 m 42.3121,1.6861Clica per veure'n la ubicació. Bastanist

Punt de partida i final del recorregut.