Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-111 (Cerdanya)

Punts de referència:


Àrea recreativa de les Pollineres (Lles de Cerdanya) - Font de les Pollineres - Refugi de les Pollineres - Refugi dels estanys de la Pera - Estany Gran de la Pera - Bassa de Claror - Font de Claror - Estany Petit de la Pera - Àrea recreativa de les Pollineres.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,4 Km 2h 25' 2.131 m 2.498 m 391 m 391 m Mitjana A trams Si 12-08-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Clàssica excursió per l'entorn de la petita regió lacustre dels estanys de la Pera, situats a la part occidental de la Cerdanya, a la capçalera del circ que formen la Serra d'Airosa, el Pic de Monturrull, Pic de Perafita i la Serra de Sirvent. Aquest circ fà frontera amb el principat d'Andorra. A part de visitar els dos estanys de la Pera, allargarem una mica la caminada desviant-nos al sud-oest, en direcció al coll de Claror, per conèixer la bassa homònima, des d'on gauirem d'unes excel.lents vistes.

Prendrem el refugi de les Pollineres com a punt de partida. La pujada la farem per la pista forestal, xino-xano, fent ziga-zagues, apropant-nos al refugi dels estanys de la Pera. A continuació farem cap a l'estany Gran de la Pera i des d'aquí pujarem a la bassa de Claror, fent abans una volta per una zona pedregosa prop del coll de Claror. A la tornada passarem altre cop per l'estany Gran mentre davallem cap a l'estany Petit de la Pera. Finalment baixarem a les Pollineres per un camí molt agradable de fer que segueix en tot moment el GR-10-11 i alhora el número 1 dels "senders de Cerdanya".

Trobarem punts d'aigua a la font de les Pollineres i a la de Claror, per bé que donada l'alçada en que ens trobarem també podrem beure de molts rierols.


Aproximació:

Començarem la caminada a l'àrea recreativa de les Pollineres. Per accedir-hi ens aproparem a Martinet per la carretera N-260 que va de Puigcerdà a la Seu d'Urgell. Un cop a Martinet ens desviarem per la carretera LV-4036 cap a Lles de Cerdanya. L'accés no és complicat, si bé la carretera és revirada i el pendent fort; no obstant això, el paisatge resulta engrescador i variat al llarg de tot el seu traçat. Passat Travesseres i abans d'arribar a Lles de Cerdanya, es pren un trencall a l'esquerra que duu a Aransa. Des d'Aransa cal pujar per una pista asfaltada fins les pistes d'esquí nòrdic del Fornell. Un cop allí se segueix per la pista forestal sense asfaltar que s'enfila cap al refugi de Prat Miró i arriba a les Pollineres, on estacionem el vehicle.


Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.
Itinerari:

0 0h
0 Km
2.132 m 42.4454,1.6104Clica per veure'n la ubicació. Zona recreativa de les Pollineres (Lles)
Àrea d'esbarjo situada a mig camí de la pista que porta de l'estació d'esquí d'Aransa a Cap del Rec, al costat de la pista (barrada al trànsit) que puja als estanys de la Pera. A part de la font de les Pollineres, que dóna nom al lloc, també trobem un refugi forestal, barbacoes, taules i bancs de pedra, tot aixó en un verd prat que per arreu recorre l’aigua de petits rierols.
1

2.129 m 42.4451,1.6109Clica per veure'n la ubicació. Font de les Pollineres
Emplaçada dins l'àrea d'esbarjo de les Pollineres, situada a mig camí de la pista que porta de l'estació d'esquí d'Aransa a Cap del Rec, punt de partida per pujar als estanys de la Pera. La font queda a uns 60 metres al sud-est del refugi, a l'altra banda de la pista. Consisteix en un mur de pedres lligades que fa de frontal, d'un metre d'alçada per uns dos i mig de llargada, d'on surten tres brocs fets de pedra per on brolla l'aigua, encara que no sempre per tots els brocs, enguany només ho feia pel central. L'aigua cau en un bassal longitudinal, tan llarg com el mur i desaigua al riu del Molí que travessa l'àrea recreativa. El terra de davant la font està empedrat amb lloses.
2

2.132 m 42.4455,1.6103Clica per veure'n la ubicació. Refugi de les Pollineres
Petit refugi sense guarda, d'unes 6 places, situat a l'àrea recreativa de les Pollineres, al cosat d'un petit estany.


Comencem a caminar a peus del refugi de les Pollineres per la mateixa pista per on hem vingut des d'Aransa i que continua en sentit nord cap a Cap del Rec. Quan portem uns 180 metres i un parell de giragonses arribem a la cruïlla d'on surt, a l'esquerra, la pista forestal que porta als estanys de la Pera i que més amunt queda barrada al pas dels vehicles motoritzats. La pujada als estanys la podem fer seguint el camí del GR-10-11, amb pendent més pronunciada i trajecte més curt, o bé fer-ho per la pista forestal, més suau i revirada. Nosaltres pujarem per la pista i tornarem pel camí del GR. Així dons abandonem la pista que segueix cap a Cap del Rec i ens desviem a l'esquerra per l'altra pista forestal que puja als estanys. Anem fent camí, en lleuger ascens. Després de pujar uns 2,5 Km i haver fet diverses llaçades, ens desviem de la pista per un trencall que surt a la dreta, seguint ara les marques grogues amb el número 1 corresponen als "senders de Cerdanya". Uns 400 metres més amunt som al refugi dels estanys de la Pera.


3 50' 3,1 Km
2.356 m 42.4566,1.5989Clica per veure'n la ubicació. Refugi dels estanys de la Pera
Refugi guardat, situat sobre l'estany Petit de la Pera, inaugurat l'any 1957. Propietat de la FEEC, disposa de 35 places amb guarda i 6 de lliures.També hi ha servei de bar i restaurant.

Continuem ara per la pista que surt del darrere del refugi en direcció nord-oest. Només 150 metres després, al primer revolt a l'esquerra, ens desviem a la dreta per un corriol indicat amb un cartell de fusta que diu "Estany Gran". En només 180 metres, seguint un senderó ben fresat, arribem a l'estany Gran de la Pera, reconegut per les seves truites, avui protegides.

4 55' 3,5 Km
2.347 m 42.4573,1.5945Clica per veure'n la ubicació. Estany Gran de la Pera
Estany d’origen glacial situat a l’oest de la Cerdanya, damunt de l'estant Petit de la Pera, a una altitud de 2.347 m. És un estany relativament petit, amb 2.4 ha i 6.3 m de profunditat màxima. La seva conca també és petita, d’unes 47 ha, amb el pic de Perafita (2.752 m) al nord-oest, com a punt mes alt. Una part d’aquest estany, el quadrant nord-oest, ha quedat reblert i s’ha convertit actualment en una mollera. L’estany i la seva conca es troba protegit dins la zona natural "Tossa Plana de Lles – Puigpedrós" de la xarxa Natura 2000.


Passegem per la vora de l'estany, que portem a la dreta, fins el desguàs del mateix, al sud, i que creuem. Aquí cerquem un corriol ascendent, inicialment una mica desdibuixat, que marxa en sentit sud pel mig del bosc. Des del camí podem veure a baix, primer una bona panoràmica de l'estany Gran i més endavant l'estany Petit.
Uns 160 metres més amunt arribem al capdamunt d'un serrat on desapareix el bosc, amb una visió més ampla del Monturull a l'esquerra, el Perafita a la dreta i el coll de Claror, al mig dels dos pics. La manera ràpida i fàcil d'abastar al nostre següent objectiu, la bassa de Claror, seria davallar la serra en direcció sud-oest fins trobar el torrent i remuntar-l'ho aigües amunt; nosaltres farem una volta i encararem la bassa per la vessant nord. Així dons, des de dalt del serrat girem a la dreta i marxem en direcció est, sense camí evident, camp a través. Al cap d'uns 250 metres de camí força planer arribem a una gran zona pedregosa que voregem per la dreta, portant ara direcció nord-oest, rectes cap el coll de Claror (42.4540,1.5829)Clica per veure'n la ubicació. . Després d'haver caminat uns 300 metres amb les pedres a la nostra esquerra i donat que no tenim intenció de pujar al coll ni als pics, decidim tombar a l'esquerra i creuar el pedregar pel mig, en direcció sud, per damunt de les pedres, en lleugera baixada. Un cop deixat el pedregar enrere veiem una clapa de neu a uns 200 metres a ponent que ens crida l'atenció pel fet que estem al mes d'Agost; ens hi acostem per tocar-la.Ara sí, desfem els 200 metres que ens hem desviat i continuem en sentit sud fins la bassa de Claror, que ens queda a escassos 250 metres.

5 1h 30' 5,5 Km
2.466 m 42.4513,1.5883Clica per veure'n la ubicació. Bassa de Claror
Situada al fons de la vall, es tracta d’un gorg de desglaç d’on surt el torrent del mateix nom. Gaudim d'unes excel.lents vistes dels pics que l'envolten, el de Monturull i el de Perafita.


Voregem la bassa i anem a trobar un corriol descendent que surt per la riba sud-est i que segueix el torrent de Claror, no confondre amb un camí ascendent que marxa en direcció sud i que és el camí habitual per pujar al Monturull. Uns 100 metres més avall trobem una surgència d'aigua anomenada font de Claror.

6 1h 35' 5,6 Km
2.451 m 42.4513,1.5896Clica per veure'n la ubicació. Font de Claror
Situada a uns 100 metres per sota de la bassa que li dóna el nom. Es tracta d'una surgència natural, sense cap mena d'intervenció humana. L'aigua brolla d'entre unes pedres i forma un petit rierol que aigües avall s'ajunta amb altres riuets.

Continuem davallant pel torrent, en direcció nord-est. El paisatge és esplèndid, ple de molsa i flors, amb petits rierols que s'uneixen al torrent de Claror. Quan el torrent fa un gir a la dreta, nosaltres continuem recte, remuntant el serrat fins al capdamunt. Ara estem al punt per on hem passat al pujar des de l'estany Gran. Des d'aquí desfem el corriol que ens baixa a l'estany Gran per l'altra vessant. Tot just creuada la sortida d'aigües ens desviem a la dreta per un senderó que marxa en sentit est, davallant el riu. Uns 100 metres més avall creuem el riu i de seguida anem a parar a un revolt de la pista principal que prenem a la dreta, en lleugera baixada (a l'esquerra pujariem altre cop al refugi dels estanys de la Pera). Anem seguint la pista forestal i uns metres més avall ja som a la riba de l'estany Petit de la Pera.

7 1h 55' 6,8 Km
2.306 m 42.4549,1.5978Clica per veure'n la ubicació. Estany Petit de la Pera
Petit estany, localitzat sota l'estany Gran de la Pera. Molt acollidor i amb els voltants ben verds.

Continuem pista avall. Després de 130 metres del desguàs de l'estany deixem a l'esquerra el caminet per on hem pujat al refugi i un altre a la dreta, ambdós ascendents. Pocs metres més enllà abandonem la pista forestal i prenem un camí a l'esquerra, descendent, assenyalat amb les marques blanques i vermelles corresponents al GR-10-11, alhora que coincideix amb les marques grogues amb el número 1 dels "senders de Cerdanya". Inicialment el camí presenta una forta pendent. Aviat ens aturen a contemplar un salt d'aigua que ens queda a l'esquerra, visible des del camí.

Més avall el camí se suavitza, passant per una zona bolt bonica, amb molta aigua, plena de petits rierols que menen al riu del Molí. Aproximadament 1 quilòmetres més avall del començament d'aquest camí creuem la pista forestal i 120 metres després ho tornem a fer. Finalment, 150 metres més endavant, anem a petar de nou a la pista que va d'Aransa a Cap del Rec que seguim a la dreta fins el refugi de les Pollineres, on donem per acabada aquesta caminada.

F 2h 25'
8,5 Km
2.132 m 42.4454,1.6104Clica per veure'n la ubicació. Zona recreativa de les Pollineres

Inici i final d'aquesta excursió.