Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-113 (Cerdanya)

Punts de referència:


Zona recreativa de l'Agre (Pi) - Font de l'Agre - Font del Pradell de Pi - Font del Gonec - Refugi del Gonec - Coll de l'Orri - Font del Solà dels Cortals - Zona recreativa de l'Agre.

[Font de l'Escudella - Font dels Cavallers - Església de Santa Eulàlia de Pi].


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
10,8 Km 2h 35' 1.361 m 1.885 m 583 m 583 m Fàcil A trams Si 14-08-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

La vall de Pi és una de les més interessants que hi ha a la Cerdanya. Estreta i fonda al principi, més amunt s'eixampla constituint un paratge meravellós. Disposa d'uns engorjats plens de cingles, d'una gran roca foradada, d'una avetosa ben conservada i d'unes pinedes immenses. Tot aixó tindrem l'oportunitat de contemplar-ho en el decurs d'aquesta excursió.

Sortirem de l'àrea recreativa de l'Agre. Inicialment ens dirigirem cap el sud, remuntant el torrent de Pi per una pista forestal, en direcció al Pradell de Pi. En aquest trajecte podrem veure la Roca Foradada. Arribarem al Pradell de Pi i seguirem fins el Gonec on trobarem un refugi i una font. Des del Gonec ens atanssarem al coll de l'Orri des d'on gaudirem d'unes excel.lents vistes del Cadí i del prat d'Aguiló. La tornada serà pel Gonec, continuant pel camí que baixa a Cortariu i desviant-nos a la dreta per un camí ramader per tornar altre cop l'àrea de l'Agre.

Un cop finalitzada l'excursió tornarem en direcció a Pi, desfent el camí d'anada. Aprofitarem per conèixer dues fonts que trobarem a peu de pista; la simpàtica font de l'Escudella i la font dels Cavallers. Al nostre pas per Pi també ens aturarem per visitar l'església de Santa Eulàlia i els seus portals.


Aproximació:

Prendrem la zona recreativa de l'Agre com a punt de partida i final d'aquesta caminada. Per accedir-hi ens aproparem a Bellver de Cerdanya per la carretera N-260. Un cop a Bellver creuarem la població en direcció al poble de Pi que queda a uns 2 Km al sud-oest. Aquí agafarem una pista indicada que porta al Pradell de Pi i que ressegueix el torrent de Pi, sempre en sentit sud. Deixarem enrere una pedrera i uns 4 Km més amunt arribarem a l'àrea recreativa de l’Agre, on estacionarem el vehicle.


Recomanacions:

Ens trobem en una zona d'alta muntanya. S'ha de ser prudent i estar preparat per un canvi de temps sobtat.
Itinerari:

0 0h
0 Km
1.364 m 42.3189,1.7569Clica per veure'n la ubicació. Zona recreativa de l'Agre
Àrea d'esbarjo que disposa de tres taules i la font de l'Agre per fer-hi una estada. És punt de partida de diferents excursions dons encara avui s'hi pot accedir amb vehicle motoritzat. Davant la font, a l'altra banda de la pista, trobem un antic refugi de pedra seca.

 
1

1.358 m 42.3191,1.7564Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Agre
Localitzada dins l'àrea recreativa de l'Agre, a uns 4 Km de Pi, a peu de la pista forestal que porta de Pi al Pradell i que remunta el torrent de Pi en sentit sud. La font està adossada al marge de la muntanya i protegida per una barana de fusta. L'aigua raja per un petit tronc al que se li ha practicat una canal i cau en una pica rectangular metàl.lica tota folrada de pedres fins al terra. Uns metres a l'esquerra de la font i una mica més enlairat que aquesta, hi trobem un gran tronc buidat que serveix d'abeurador. Posiblement l'aigua que alimenta l'abeurador i la font vingui de la mateixa via. L'entorn és molt agradable i tant la font com l'abeurador queden molt ben integrats al paisatge.Ens situem al capdamunt de la zona recreativa i agafem la pista ascendent que surt a la dreta, no confondre amb un camí que surt recte en direcció sud-est. Traspassem una tanca metàl·lica que barra el pas als vehicles motoritzats i ens endinsem pel vessant oriental del serrat de l’Avetosa, un bosc d’avets on també s'hi troben pins roigs i bedolls. El camí és revirat. Uns 750 metres més amunt, just al creuar el barranc de l'Agre de Moixó, trobem un abeurador (42.3170,1.7558)Clica per veure'n la ubicació. a la dreta, adossat a un mur de contenció. Continuem fent ziga-zagues. Uns 325 metres més endavant, en un revolt pronunciat a l'esquerra, deixem un camí ascendent a la dreta per on vindrem a la tornada. A partir d'aquí el camí es dirigeix cap el sud, més planer, sense giragonses. Al cap d'uns 900 metres travessem el torrent de Pi per un pont i tot seguit fem una doble llaçada fins que encarem novament el sud. Uns 850 metres després de creuar l'anterior pont arribem al Canal de la Por (42.3069,1.7566)Clica per veure'n la ubicació.   que ens queda a la dreta, prop del torrent (Deu el seu nom a que era freqüentat per llops que no deixaven dormir als pastors i al bestiar). Som al peu de Roca Foradada, que vorejem per un pas, amb un panorama espectacular de la capçalera de la vall de Pi i els cims del Serrat de la Muga. Continuem caminant per la pista. Uns 200 metres més endavant, a l'esquerra d'un fort revolt a la dreta, obviem un sender senyalitzat per una fita de pedres, molt desdibuixat, que travessa el torrent i s’enfila amunt entre els boixos, cap a Roca Foradada, que ara la veiem pel costat sud. Nosaltres continuem per la pista que marxa en sentit nord-oest però de seguida s'adreça cap el sud-oest. Des d'aquí ens resten uns 650 metres de lleugera pujada per arribar al Pradell de Pi on hi trobem una zona recreativa amb taules, barbacoes, la font del Pradell i un antic refugi de pastors.

2 55'
4 Km
1.674 m 42.3020,1.7523Clica per veure'n la ubicació. Font del Pradell de Pi
Trobem aquesta font dins la zona d'esbarjo del Pradell de Pi, a uns 8 Km del petit poble de Pi. Per accedir-hi cal prendre la pista forestal que surt de Pi en direcció al Pradell de Pi i que remunta el torrent de Pi en sentit sud. A mig camí, a l'alçada de la font de l'Agre, la pista queda barrada al pas de vehicles motoritzats i cal continuar a peu. La font queda uns metres per sota del camí, al costat del torrent del Pradell, adossada al marge de la muntanya i protegida per una barana de fusta. La paret és un mur en angle recte construït amb pedres de la zona. L'aigua goteja per un broc fet amb un tronc de fusta encastat a la paret de l'esquerra i cau en una pica rectangular metàl.lica que després passa a una segona pica més llarga. Ambdues piques serveixen d'abeuradors i estan folrades amb pedra fins al terra.
Seguim avançant per la mateixa pista que ara porta direcció nord-oest. Als pocs metres creuem el torrent de prat Rodó i una mica més enllà el camí fa un tomb a la dreta i de seguida un altre a l'esquerra, encarant-se novament al nord-oest. Uns 900 metres més endavant, després d'una doble llaçada, s'acaba la pista, som al Gonec. A l'esquerra del camí hi trobem un tancat pel bestiar amb una font i un abeurador, a sota a la dreta un altre abeurador i més enllà el refugi.


3 1h 10'
5,2 Km
1.755 m 42.3061,1.7490Clica per veure'n la ubicació. Font del Gonec
Es troba a escassos 100 metres al sud-oest del refugi del Gonec, a l'esquerra del camí que puja des del Pradell de Pi. Forma part d'un tancat rectangular pel bestiar; dues cares són murs d'obra i pedra, una altra és el barri d'entrada i l'última cara és un doble i llarg abeurador d'obra rematat amb ciment. L'aigua raja per un dels murs mitjançant un tub de ferro i cau directament a un dels abeuradors, després passa a l'altra que queda a continuació i al mateix nivell. Al damunt dels abeuradors hi ha un tub metàl•lic disposat longitudinalment, de cap a cap i sostingut amb passamans de ferro. Desconec la funció d'aquests tubs. En podem trobar un altre cas a la font Freda (Bellver de Cerdanya). Uns metres més avall, davant del refugi, hi ha un altre abeurador: Aquest és un dipòsit rectangular metàl.lic tot folrat de pedra lligada del país per on l'aigua raja per un tronc disposat en forma de canal invertida en un dels extrems, després desguassa per mitjà d'un tronc en forma de canal a l'extrem contrari. 
4

1.753 m 42.3064,1.7492Clica per veure'n la ubicació. Refugi del Gonec
L'edifici, que conserva l'estructura d'una borda, pot ser útil en cas de mal temps.

Des de la font del Gonec que ens queda a l'esquerra cal prendre un sender que puja per la dreta del torrent i porta direcció ponent. De seguida travessem un prat pendent i ens endinsem en el bosc, a la part alta del prat. Un cop al bosc el sender és poc fressat i confús. Cal, no obstant, anar ascendint sempre en direcció oest tot resseguint el torrent fins a sortir a una clariana, just al coll de l'Orri, punt culminant de l'excursió.

5 1h 25'
5,8 Km
1.885 m 42.3062,1.7432Clica per veure'n la ubicació. Coll de l'Orri
S'obre una bona panoràmica del Cadí, del prat d'Aguiló i de la profunda i dilatada vall de Ridolaina.Desfem els aproximadament 600 metres que ens separen del Gònec. Aquí prenem un corriol que surt de la dreta del refugi i que marxa en sentit nord, cap a Cortariu. El camí és agradable de fer, en suau baixada i per dins del bosc. Uns 800 metres més avall creuem el barranc de l'Agre de Moixó i uns 450 metres després creuem un altre torrent. Ara cal estar atents, uns 500 metres després de l'últim torrent arribem a una clariana on abandonem el corriol que porta a Cortariu i que segueix per l'esquerra. Nosaltres ens desviem a la dreta, creuem la clariana i agafem un camí més ample que marxa en direcció quasi contrària a la que duiem, sud. Uns 400 metres més endavant creuem de nou el torrent anterior i de seguida trobem una font a la dreta del camí.

6 2h 5'
8,6 Km
1.603 m 42.3158,1.7509Clica per veure'n la ubicació. Font del Solà dels Cortals
Es localitza a la zona del Solà dels Cortals, a peu del camí ramader que enllaça el corriol que va de Cortariu al Gonec amb la pista que va de Pi al Pradell de Pi, a uns 500 metres del primer corriol. Es tracta de dos abeuradors rectangulars metàl.lics, disposats a dos nivells i folrats tots ells amb pedra lligada de la zona. L'aigua brolla per un ample tub de plàstic, cau damunt de l'abeurador superior i per cascada passa a l'abeurador inferior.

Continuem pel mateix camí que ara porta direcció est però aviat s'encara cap el sud. Al cap d'uns 450 metres des de la font creuem el barranc de l'Agre de Moixó altra vegada. A partir d'aquí el camí marxa en direcció est durant uns 125 metres, fins que arribem a una gran clariana amb un prat on el camí queda desdibuixat i cal recuperar-lo. Obviem un camí que surt de la dreta en pujada i cerquem un camí ample a l'esquerra, en baixada i direcció nord. Uns 400 metres més avall trobem una barraca de pastor a la dreta i de seguida anem a petar a la pista forestal que puja al Pradell de Pi, per on hem pujat al començament. Ara només ens queda seguir la pista a l'esquerra, en baixada, fins l'àrea de l'Agre on tenim estacionat el vehicle.
F 2h 35'
10,8 Km
1.364 m 42.3189,1.7569Clica per veure'n la ubicació. Zona recreativa de l'Agre

Inici i final de la caminada d'avui.
Acabada la caminada desfem el cami d'anada amb el cotxe i ens aturem a conèixer dues fonts que trobem al pas i l'església de Santa Eulàlia de Pi.

7

1.287 m 42.3257,1.7540Clica per veure'n la ubicació. Font de l'Escudella
Trobem aquesta simpàtica font a l'esquerra de la pista forestal que porta de Pi al Pradell de Pi i que remunta el torrent de Pi en sentit sud, a uns 3 quilòmetres de Pi, uns 800 metres abans d'arribar a la zona recreativa de l'Agre. La captació de l'aigua des del marge de la muntanta s'ha fet per sota d'unes pedres disposades en forma de petita paret al damunt d'una roca. L'aigua raja per un tronc buidat en forma de canal i cau en un ptit bassal rodó practicat a la roca de sota, després regalima desguassant a terra.
 


8

1.177 m 42.3372,1.7547Clica per veure'n la ubicació. Font dels Cavallers
Situada a la riba dreta del torrent de Pi. Per accedir-hi cal prendre la pista forestal que surt de Pi i puja al Pradell de Pi remuntant el torrent de Pi en sentit sud. A uns 1,7 quilòmetres del poble, uns 75 metres abans d'entrar a la pedrera, surt un camí a l'esquerra que creua el torrent. Tot just travessar el torrent, a l'esquerra, ens queda la font. Es tracta de dos tubs de plàstic, a dos pams l'un de l'altre, clavats a les roques, per on raja l'aigua que mena directament al torrent.Arribem al poble de Pi, agregat de Bellver de Cerdanya, on visitem l'església.

El poble de Pi, que al segle XIX era cap d'un municipi que incloïa Nèfol i Cortariu, surt esmentat en documents des del segle X. Està repartit en dos barris: el Raval i el Pedró. Passejant pels seus carrers poden observar-se moltes cases antigues, algunes d'elles dedicades encara a l'activitat agro-ramadera, juntament amb d'altres restaurades modernament com a segones residències. Cal destacar els diferents tipus de porta, des dels adovellats de mig punt més antics fins els portals d'arc escarser dels segles XIX i principis del segle XX..
9

1.073 m 42.3528,1.7622Clica per veure'n la ubicació. Església de Santa Eulàlia de Pi
Església documentada des de l'any 1003, profundament transformada i engrandida l'any 1775, data que figura inscrita a la llinda de la porta. D'aquella època és també el campanar de torre. Hi ha traces de l'edifici romànic, potser del segle XI, a les parets laterals, on hi ha restes, tapiades, de l'antiga porta.