Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-117 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Maria de Martorelles - Coll de Mercader - Coll de Can Corbera - Font de Can Barbeta - Dolmen de Castellruf - Font de la Teula - Font de Sant Domènec i el Ca - Font Sunyera - Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9 Km 2h 20' 152 m 438 m 360 m 360 m Mitjana A trams Si 1-09-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Bonica passejada per Santa Maria de Martorelles, prenent com a punt de partida el cementiri de la població. Inicialment farem cap el coll de Mercader, ens aproparem al coll de Can Corbera i des d'aquí, tot passant per les restes de la font de Can Barbeta, pujarem a Castellruf per una torrentera. La baixada la farem per un nou camí que ens portarà a la font de la Teula, des d'on davallarem cap a les fonts del Ca i Sunyera. Ara només ens quedarà descendir fins el poble i creuar-lo fins el cementiri.

El recorregut és fàcil i agradable, encara que l'he qualificat com a dificultat mitjana degut al tram que porta de Castellruf a la font de la Teula, amb una forta i relliscosa pendent.

La font Sunyera sempre raja, la de la Teula gairebé sempre. La font de Sant Domènec i el Ca està molt condicionada a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Mª de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.


Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra que marxa en sentit nord-est, amb vinyes ben conreades a banda i banda. Anem fent camí, obviant-ne qualsevol d'altre que porten a les vinyes. Al cap d'uns 250 metres arribem a una trifurcació, nosaltres agafem el camí de més a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a mà dreta. Immediatament després deixem un corriol que s'enfila a la dreta cap a una pineda i entrem en un alzinar molt ombrívol. El camí va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, a la dreta trobem una fita de l'Ajuntament de Barcelona (en trobarem vàries més per aquestes rodalies dons aquests terrenys l'hi pertanyen). Uns 40 metres després de la fita, a l'esquera, a baix del torrent, just sota el camí, queda la malaguanyada font de Beu-i-Tapa (41.5244,2.2571)Clica per veure'n la ubicació. i més enllà, a l'altra riba del torrent, podem veure un pou d'aigua municipal (per aquesta zona en trobem diversos de pous, avui en dia encara en activitat). El camí baixa fins arran de torrent on hi trobem una bifurcació; a la dreta surt un camí barrat amb una cadena i un nou rètol indicant-nos que el pas està restringit (el camí porta a l'interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona, propietat també de l'Ajuntament de Barcelona, on s'hi realitzen acampades i també condueix a la font del Racó). Nosaltres continuem recte pel torrent que de seguida el deixem a sota nostre a l’esquerra. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers fins que anem a petar a una pista forestal que ens talla i que prenem a l’esquerra; a la dreta pujariem al coll de Can Gurri passant per la font de la Mercè.

A escassos 20 metres som en una bifurcació que fem a la dreta, en lleugera pujada, seguint els pals indicatius. Uns 200 metres més amunt deixem Can Oliveres i una vinya a l’esquerra. Al final de la vinya el camí fa un gir a la dreta i entra en una pineda. Uns 100 metres després deixem un camí a la dreta que porta a una torre elèctrica i tot seguit fem una llaçada. Pocs metres més amunt obviem un camí a la dreta i de seguida, abans d'arribar al coll de Mercader (41.5291,2.2616)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda a escassos 20 metres, en trobem un altre també a la dreta barrat amb una cadena que és el que prenem per anar al coll de Can Corbera.

1 20'
1,3 Km
237 m 41.5291,2.2616Clica per veure'n la ubicació. Coll de Mercader

Saltem la cadena i seguim el camí que surt del coll de Mercader en direcció sud-est. El camí és ample amb lleugera pujada i discorre per dins el bosc. Al cap d'uns 400 metres passem pel costat d'una torre elèctrica, que deixem a l'esquerra, damunt d'un talús. Aquí el camí es torna més aeri i podem allargar la vista, després torna a endinsar-se en el bosc. Aviat arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, en pujada, obviant el camí descendent de la dreta que duu a una torre elèctrica. A partir d'aquest punt el camí es converteix en un corriol més estret però ben definit, sense cap mena de dificultat per seguir-lo, que marxa en direcció llevant. Uns 750 metres més endavant obviem un camí a la dreta que baixa fins la pista forestal que va de Can Girona al coll de Can Gurri on hi trobem un pal indicador (aquest pal té la senyalització a l'inrevés, assenyala el coll de Mercader en sentit contrari). Continuem recte. Aviat passem entre unes vinyes amb molts cirerers i finalment anem a petar a un camí ample que ens talla, som al coll de Can Corbera, a la vessant de solell.

2 45'
3,1 Km
306 m 41.5254,2.2758Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Corbera

Des del coll de Can Corbera girem a la dreta pel camí ample i planer, que marxa en sentit sud. Uns 400 metres més endavant deixem les restes de Can Barbeta a l'esquerra i 400 metres després tombem a l'esquerra per un caminet que s'endinsa en el bosc seguint el torrent. Només començar el caminet ja veiem a l'esquerra un petit corriol que dóna accés a la boca de la mina de Can Barbeta.










3 55'
3,9 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
La trobem a uns 75 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. En aquest punt un caminet s'endinsa en el bosc en direcció ponent, seguint el torrent; només començar el caminet ja veiem a l'esquerra un petit corriol que dóna accés a la boca de la mina. La font està desapareguda, només podem trobar-ne les restes d'un muret de pedres. La mina sí es conserva i, condicionada a les pluges, la podem veure plena.






Sortim del torrent i tornem al camí ample que fem a l'esquerra. Als pocs metres creuem una cadena i anem a parar a la pista forestal que va de la font de la Mercè al coll de Can Gurri i que prenem a la dreta, en baixada. Només 90 metres més avall, a la sortida d'un revolt, abandonem la pista i ombem a l'esquerra per una torrentera, en pujada. Anem remuntant aquesta torrentera que tothora circula per dins del bosc i sempre en pujada. Uns 750 metres més amunt anem a parar a una pista gran que ens talla GR-97.3 i que fem a la dreta. Aquesta pista és planera. Al cap d'uns 375 metres arribem a una bifurcació, girem a la dreta continuant amb el GR. De seguida trobem dos camins, agafem el més estret, el de l'esquerra. Comencem a baixar, després de 400 metres enllaçem amb la continuació del camí que hem obviat fa un moment, el GR, ara l'agafem a l’esquerra. Aviat arribem a una pista perpendicular que prenem a la dreta, seguint també el GR, caminem uns metres i veiem, a l’esquerra, el pal indicatiu del dolmen de Castellruf. Pugem els esglaons i ja som davant el dolmen.

4 1h 25'
5,8 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Mª de Martorelles.














Baixem es escales fins el camí principal que reprenem amb el mateix sentit que abans, nord-oest. Pocs metres després arribem a una trifurcació: la pista ampla de la dreta ens baixaria a la font de la Mercè seguint el GR, el petit corriol ascendent que queda enmig ens portaria al capdamunt del turó de Castellruf on es poden veure les restes de l'antic poblat ibèric. Nosaltres seguim recte per la pista ampla de l'esquerra. Comencem a descendir. De seguida obviem un corriol a l’esquerra que ens portaria a la font de la Teula. La nostra següent fita és precisament la font de la Teula, però ni hi anirem per aquest camí sinó que probarem d'anar-hi per per un altre que encara no coneixem però que per les dades que tenim deu quedar uns metres més avall.

Així dons continuem baixant per la pista, cercant algun camí a l'esquerra. Efectivament, uns 160 metres més avall, abans d'un revolt de la pista a la dreta, trobem aquest corriol que surt a la nostra esquerra i el seguim. Els primers metres d'aquest corriol presenten una forta pendent i rellisca molt, cal ajudar-nos amb les mans (aquest tram és el que m'ha fet qualificar com a dificultat mitjana aquest itinerari). Després el camí descendeix més suaument, fent ziga-zagues en sentit sud i passant per diverses parets de pedra seca. Uns 200 metres més avall anem a parar al torrent i sembla que s'hagi acabat el camí. No és així, en aquest punt pugem per un talús que ens queda a l'esquerra i continuem pel camí, que està ben definit i ara marxa en direcció sud-est. Pocs metres més endavant el nostre camí mor en un altre que ens talla (és el camí que hem obviat abans i que, un cop coneguts tots dos, és molt millor, més còmode i més curt que el que acabem de fer). Agafem el nou camí a la dreta. De seguida ens desviem per un corriol a l'esquerra i pugem uns 50 metres per una torrentera, al final de la qual està la font de la Teula.

5 1h 35'
6,3 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.





Baixem de la torrentera i tornem a agafar el corriol d’abans, a l'esquerra, en el mateix sentit que duiem, sud-oest. Obviem tots els camins que anem trobant durant 150 metres. Aquí girem a la dreta per un caminet en baixada que de seguida enllaça amb un altre camí; nosaltres el seguim a la dreta en sentit descendent. Obviem un corriol a la dreta i seguim davallant. Uns 500 metres més avall passem per una zona molt erosionada per les aigües. Finalment arribem a una clariana amb murets; veiem a la dreta una font enlairada a uns 20 metres, una petita cova al davant i una taula de fusta més a l'esquerra.

6 1h 50'
7,1 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. De la font, l’aigua surt per un forat i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El muret sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix muret hi ha una inscripció datada l’any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.


Sortim de la font i reprenem el camí que portàvem, a la dreta. Ara el camí baixa lleugerament, zigzaguejant entre l’alzinar. Després d'uns 500 metres anem a parar a una pista gran, la creuem i a l’altra banda una mica ensorrada trobem una gran esplanada arbrada. A l’esquerra, en un racó, queda la font Sunyera.

7 2h
7,6 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.



Sortim de l'esplanada i tornem a la pista que ara prenem a l'esquerra. Ens dirigim cap el nucli urbà de Santa Maria de Martorelles, en direcció nord-oest. Uns 180 metres més endavant, sota la línia elèctrica, deixem un camí a l'esquerra i una petita pedrera a la dreta. 100 metres després passem una cadena i trepitgem l'asfalt del carrer de la font Sunyera, amb cases a banda i banda. Continuem per aquest carrer que fa un gir a l'esquerra i passa a anomenar-se carrer de la font del Ca. Deixem un camí a la dreta que puja a Castellruf i l'antiga bàscula de la pedrera de Can Gallemí a l'esquerra. Més endavant deixem Can Ferriols a la dreta i al cap del carrer arribem a la plaça Joan Matons. Aquí girem a la dreta i baixem pel carrer Josep Anselm Clavé uns 150 metres fins arribar al carrer de l’escola que ens condueix al cementiri.

F 2h 20'
9 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Inici i final d’aquest recorregut.