Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-120 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Plaça de l'Església (Vallromanes) - Església de Sant Vicenç - Roca Foradada - Font d'en Mamet - Font de Can Gurguí - Coll de Can Gurguí - Coll de Clau - Plaça de l'Església.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,8 Km 2h 30' 152 m 366 m 386 m 386 m Fàcil A trams Si 29-09-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

L’excursió proposada ens permetrà apronfundir una mica més en el coneixement de l'entorn de Vallromanes, resseguint una part de la caminada popular anomenada "Trinxacames". El recorregut serà circular, en sentit horari. Sortirem de la plaça de l'Església i farem cap a la Roca Foradada. Des d'aquí, per un corriol que marxa per dins el bosc en sentit llevant, ens aproparem a la font d'en Mamet, al terme de Vilassar de Dalt, ja que he sentit a dir que recentment ha estat arranjada. Després prendrem direcció sud-oest cap a la font de Can Gurguí, el seu coll i el coll de Clau, des d'on farem la baixada fins el poble vorejant el turó de Can Cirera.

La font de Can Gurguí acostuma a rajar, la d'en Mamet està condicionada a les pluges.


Aproximació:

Començarem la caminada a la plaça de l’Església de Vallromanes. Hi accedim per la carretera BP-5002 que va de Granollers a Masnou, ens desviem a la rotonda d'entrada al poble i seguim el camí arbrat. Uns 600 metres després girem a l'esquerra creuant la riera i ja som a la plaça de l'Església.
Itinerari:

0 0h
0 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església (Vallromanes)
La sortida la fem des de la plaça de l’Església, on hi ha l’església de Sant Vicenç, documentada el 1183 com a parròquia. A l’altre costat a l'esquerra trobem un petit pou de gel o antiga nevera ben conservada.Al costat de l'església comença l'avinguda de Vilassar de Dalt que seguim en direcció llevant. A uns 800 metres deixem a l'esquerra el carrer de la Mimosa i 100 metres més endavant ens desviem a l'esquerra per un camí de terra que s'enfila. Uns 30 metres més endavant obviem un camí a l'esquerra que ens duria a Can Palauet i a la seva malaguanyada font i continuem endavant, en direcció nord i en pujada. Uns 100 metres més amunt deixem a la dreta el camí d'entrada a Can Cabrit, moment en que el nostre camí fa un gir a l'esquerra, on també obviem un camí a l'esquerra que baixa a Can Palauet. Continuem escassos 30 metres en direcció ponent i ens desviem a la dreta per un camí ample, en pujada i sentit nord. Al cap d'uns 200 metres arribem a una clariana on el camí fa un gir a la dreta i esdevé més planer. 200 metre smés endavant arribem a una gran esplanada, és la plana de Can Cabrit. Aquí abandonem el camí que segueix cap a una urbanització i ens desviem a l'esquerra, creuant l'esplanada, en sentit nord-est, cercant un caminet que entra al bosc. Entrem en un bosc d’alzines ple d’enormes roques. Nomès entrar al bosc, als 20 metres a mà dreta, prenem un petit corriol ascendent que en 50 metres ens portarà fins la Roca Foradada.

1 25'
1,6 Km
275 m 41.5337,2.3112Clica per veure'n la ubicació. La Roca Foradada
Es tracta d’un gran bloc de granit de forma arrodonida peró irregular, amb un forat al mig. Podría pertànyer a l’època calcolítica (2700-2200 aC). Antigament s’utilitzava per coure pa.Descendim per un corriol que surt just a l'esquerra de la Roca Foradada. El corriol presenta una pronunciada pendent, molt relliscosa si el terreny està eixut com és el cas d'avui. Un 50 metres més avall arribem a una trifurcació. Prenem el camí de més a la dreta, en lleugera pujada. El corriol careneja cap a llevant, sense grans desnivells. Malgrat que el corriol és estret, està molt definit. Al cap d'uns 150 metres deixem un camí a la dreta, i uns 475 metres anem a parar un camí que ens talla i que fem a la dreta (a l'esquerra aniriem a Can Maimó). Uns 300 metres més endavant sortim a una pista forestal; a la dreta pujariem al coll de Forns que el tenim a escassos 70 metres, nosaltres la prenem a l'esquerra, en baixada. Uns 350 metres més avall enllacem amb una altra pista que ens talla; és la pista que porta de Can Maimó a la Creu d'en Boquet. Nosaltres l'agafem a la dreta, en direcció llevant durant uns 1,1 quilòmetres, fins que trobem a mà esquerra la font d'en Mamet, que tal com havia sentit ha estat recentment arranjada.

2 1h 5'
4 Km
280 m 41.5277,2.3316Clica per veure'n la ubicació. Font d'en Mamet
Situada en el torrent del Molí d'en Cuquet, uns metres més amunt de l'entrada a Can Mamet, a peu de la pista forestal que porta de Can Maimó a la Creu d'en Boquet. Recentment ha estat arranjada; s'ha desbrossat, han reparat els esglaons que baixen a la font i li han reemplaçat el broc. La font queda a la llera del torrent, protegida per unes baranes de fusta. Uns esglaons permeten baixar-hi. L'aigua raja per un tub encastat a les pedres del marge, a un pam d'alçada, i cau a terra formant un petit bassal que desguassa directament al torrent. A la dreta de la font, en angle recte a aquesta, hi ha un bancal adossat al marge. Al damunt de la font trobem un rètol amb un seguit d'advertències.
Retrocedim per la mateixa pista que duiem, ara en sentit contrari, en direcció llevant, cap a Can Maimó. Al cap d’uns 300 metres, tot just travessat el torrent, ens desviem a l’esquerra per un caminet que s’endinsa en un bosc. Inicialment amb una lleugera pujada que més endavant es farà més feixuga. Al cap d'uns 235 metres arribem a una bifurcació que fem a l’esquerra pel camí que puja i uns altres 50 metres més amunt trobem una segona bifurcació on també agafem el camí de l'esquerra. El camí segueix pujant, fent alguna giragonsa durant uns 350 metres, fins que enllacem amb un camí que en talla i que fem a la dreta, a l’esquerra aniriem a La Pedra del Diable. Ara el camí descendeix en direcció sud-oest. Després de davallar uns 275 metres deixem un camí a l'esquerra i uns 90 metres més avall en deixem un altre també a l'esquerra. Finalment, uns 125 metres més avall anem a petar a una pista ampla que fem a l'esquerra (a la dreta aniriem a Can Fuster), en lleugera baixada. Una mica més endavant passem per sota d'una bona quantitat d’eucaliptus, deixem l’entrada a Can Vinagre a l’esquerra i de seguida ja veiem a la dreta Can Gurguí Gros. Continuem recte, inmediatament deixem una pista a la dreta que baixa al poble i uns metres més endavant a l’esquerra, a peu de camí, tenim la font de Can Gurguí.

3 1h 35'
6 Km
329 m 41.5199,2.3205Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurguí
Situada a peu de camí, a 600 metres del coll del mateix nom i a 25 metres de la masia i restaurant. Una clàssica de la zona, gairebé sempre podem comptar amb la seva aigua. La mina està integrada a la muntanya i només es veu el mur frontal, d'obra rematada amb ciment, i el registre metàl·lic. De sota el registre surt un gruixut tub que fa de broc per on raja l'aigua, cau en una pica de pedra ubicada en un pedestal de maons i desaigua en una gran bassa situada a l'esquerra i protegida per un filat. Al costat de la font hi ha una taula rodona i diferents bancals de pedra i maons.


Continuem per la pista en el mateix sentit que duiem, en suau ascens, obviant qualsevol camí que ens meni, durant uns 550 metres fins arribar al coll de Can Gurguí.

4 1h 45'
6,6 Km
348 m 41.5174,2.3160Clica per veure'n la ubicació. Coll de Can Gurguí
Estem al coll de Can Gurguí, un encreuament de camins. Davant tenim el mar i una pista que baixaria a Teià. La pista que ens talla és l'anomenada de la Cornisa que va del coll de Font de Cera, a Alella, fins el coll de Sant Bartomeu, a la Roca del Vallès, passant per la Creu d'en Boquet. A la dreta surt un camí en direcció sud-oest que segueix el GR-92.Nosaltres prenem el camí de la dreta que marxa en direcció ponent, passem per una gran esplanada deixant un dipòsit d'aigua a l'esquerra. Al final de l'esplanada ens endinsem en un bosc, seguint les marques blanques i vermelles corresponents al GR-92. Aviat trobem una capelleta de la Mare de Déu a la dreta. Continuem pel camí fressat, creuem un rocall i anem a parar altre cop a la pista de la Cornisa, davant mateix del coll de Clau, una cruïlla de camins.

5 1h 55'
7,3 Km
317 m 41.5160,2.3094Clica per veure'n la ubicació. Coll de Clau

Des del coll de Clau prenem una pista que marxa en direcció nord-oest, en lleugera baixada. Al cap d'uns 500 metres trenquem a l'esquerra per un camí ample. A uns 75 metres abandonem el camí que entra a la propietat de Cal Xocolater i prenem un corriol a la dreta que marxa en sentit nord-oest, per dins el bosc. Uns 450 metres després deixem Can Roget i Can Pet a la dreta del camí, a baix a l'esquerra veiem Cal Xocolater. Uns 600 metres des que hem agafat aquest corriol, ens desviem a la dreta per un camí descendent que voreja el turó de Can Cirera per la dreta, deixant-lo a l'esquerra. Uns 250 metres més avall trobem una bifurcació que fem a l'esquerra i uns 250 metres després anem a parar a un camí que ens talla i que seguim a la dreta (és la continuació del camí que hem abandonat fa una estona i que voreja el turó de Can Cirera per l'esquerra). De seguida deixem un camí a l'esquerra que porta a Can Cirera. Més endavant, a l'esquerra a dalt, veiem un gran dipòsit d'aigua municipal. Una mica més endavant, a la dreta, trobem un altre dipòsit d'aigua més petit i uns metres després un antic molí de vent també a la dreta. Finalment el camí mor davant de Can Carló on el carrer està encimentat. Des d'aquí agafem un carrer de terra que ens queda a mà dreta i que surt del davant de la primera casa, en direcció nord-est. Anem caminant en direcció al poble, en lleugera baixada i fent aguna ziga-zaga. Deixem Can Brutau a l'esquerra, al cap d'uns 150 metres creuem el carrer de la Vista Alegre, on ens ajuntem amb un bon grup de vilatans que segueixen els Gegants de la ciutat dons avui és festa major a Vallromanes. Uns metres més enllà som a la Riera de Vallromanes, abandonem la companyia dels Gegants que marxen riera amunt, nosaltres creuem la riera i seguim el passeig a l'esquerra fins la plaça de l'Església, on donem per acabada aquesta caminada.

0 2h 30'
9,8 Km
153 m 41.5316,2.2980Clica per veure'n la ubicació. Plaça de l'Església

Punt i final del recorregut d’avui.