Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-121 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Cementiri de Santa Maria de Martorelles - Font de Beu-i-Tapa - Font de la Mercè - Font de Can Santpere - Font de Can Barbeta - Dolmen de Can Gurri - Fonteta de Can Gurri - Font de Can Gurri - Font del Llorer o de la Tereseta - Dolmen de Castellruf - Cementiri de Santa Maria de Martorelles.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
8,6 Km 1h 50' 151 m 441 m 369 m 369 m Moderada A trams Si 7-10-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Aquest itinerari cíclic, en sentit horari, té una primera part suau que ens permet veure diferents ecosistemes com les vinyes, o el bosc de ribera del torrent de Can Gurri al voltant de la font de la Mercè. Després pugem per l’alzinar per visitar el dolmen i les dues fonts de Can Gurri, on podrem descansar sota l’ombra del seu immens pollancre. A partir d’aquí pujarem una mica més per l’alzinar, visitarem la font del Llorer i culminarem l'excursió al dolmen de Castellruf. Des d'aquí només ens quedarà descendir deixant a baix l’antiga pedrera de Can Gallemí, creuant el bosc d'en Sunyer i continuar fins el cementiri.

És un recorregut fàcil de fer, només presenta dos trams amb una forta pujada per un terreny molt erosionat per les aigües, de la font de Can Barbeta al dolmen de Can Gurri i de la font de Can Gurri a la font del Llorer.

La font de la Mercè i la fonteta de Can Gurri acostumen a rajar, la font de Can Gurri i la font del Llorer tenen un cabal molt condicionat per les pluges, les fonts de Beu-i-Tapa i de Can Santpere fa anys que estan eixutes.


Aproximació:

Començarem la caminada al cementiri de Santa Maria de Martorelles. Per accedir-hi pujarem per la carretera BV-5006 que condueix al poble. Abans d'entrar al nucli urbà cal girar a l'esquerra pel carrer de l’Escola que ens durà fins el cementiri on podrem estacionar el vehicle.



Itinerari:

0 0h
0 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Deixem el cementiri a la nostra esquerra, l’asfalt s’acaba i esdevé una pista de terra que marxa en sentit nord-est, amb vinyes recentment veremades a banda i banda. Anem fent camí, obviant-ne qualsevol d'altre que porten a les vinyes. Al cap d'uns 250 metres arribem a una trifurcació, nosaltres agafem el camí de més a la dreta que voreja Can Bernades, deixant la masia a mà dreta. Immediatament després deixem un corriol que s'enfila a la dreta cap a una pineda (per on tornarem a la tornada) i entrem en un alzinar molt ombrívol. El camí va paral·lel al torrent de Can Gurri que ens queda a la nostra esquerra, a la dreta trobem una fita de l'Ajuntament de Barcelona (en trobarem vàries més per aquestes rodalies dons aquests terrenys l'hi pertanyen). Uns 40 metres després de la fita, a l'esquera, a baix del torrent, just sota el camí, queda la malaguanyada font de Beu-i-Tapa.

1 5'
0,4 Km
151 m 41.5244,2.2571Clica per veure'n la ubicació. Font de Beu-i-Tapa
Localitzem la font sota el camí que porta de Can Bernades a Can Girona, a peus del torrent. Actualment només resta l’estructura, una petita construcció feta de maó amb un arc. El seu nom sembla que ve donat per l’escassetat d’aigua que hi rajava, calia beure i tapar el broc per no llençar l’aigua.











Més enllà, a l'altra riba del torrent, podem veure un pou d'aigua municipal (per aquesta zona en trobem diversos de pous, avui en dia encara en activitat). Pugem el talús per retornar altre cop al camí que davalla fins arran de torrent on hi trobem una bifurcació; a la dreta surt un camí barrat amb una cadena i un nou rètol indicant-nos que el pas està restringit (el camí porta a l'interior de les dependències de la casa de colònies de Can Girona, propietat també de l'Ajuntament de Barcelona, on s'hi realitzen acampades i també condueix a la font del Racó). Nosaltres continuem recte pel torrent que de seguida el deixem a sota nostre a l’esquerra, anem pujant. Veiem Can Girona dalt a la dreta, caminem deixant a la dreta un muret amb xiprers fins que anem a petar a una pista forestal que ens talla i que prenem a la dreta, tot seguint uns indicatius cap a la font de la Mercè, Castellruf i el castell de Sant Miquel (Aquesta és la pista que va de Can Girona al coll d'en Gurri). De seguida passem pel costat de la casa de colònies de Can Girona (41.5252,2.2604)Clica per veure'n la ubicació. que ens queda a la dreta. Continuem per la pista que inicialment presenta una considerable pujada, trobem marques del GR 97.3 i d’un sender local. Mica en mica la pujada va minvant. Uns 250 metres després deixem una gran bassa d’aigua cilíndrica a la nostra dreta, la bassa de Can Girona (41.5241,2.2628)Clica per veure'n la ubicació. . A partir d'aquí el camí planeja. Aviat deixem un camí a l’esquerra que puja a una torre elèctrica. Uns 375 metres més enllà, a la sortida d'un revolt a l'esquerra, deixem un petit corriol descendent que surt de la dreta, mig amagat, que ens baixaria al gorg de Can Ros. Seguim sense deixar la pista. Uns 200 metres més endavant arribem a una bifurcació; pel camí de l’esquerra senyalitzat amb un pal indicatiu aniríem al Castell de Sant Miquel passant pel coll de Can Corbera, nosaltres anem recte seguint els indicatius de la font de la Mercè, planejant per dins el bosc. Al cap d'uns 200 metres el camí s'eixampla formant una petita esplanada, just a l'esquerra tenim la font de la Mercè.

2 20'
1,8 Km
214 m 41.5216,2.2696Clica per veure'n la ubicació. Font de la Mercè
Es troba a prop de can Girona, en el mateix torrent que baixa de la font d'en Gurri. És considerada una de les més importants de la Serralada. La paret de la font és un llarg mur de pedra longitudinal, d’uns 80 Cm d’alçada per més de quinze metres de llarg; al centre s'hi ubica l'espai per on sempre brolla l'aigua mitjançant un tub d'acer. En aquest espai central el paviment està tractat amb rajoles de pedra i un canal obert al mig permet desaiguar. Fou inaugurada fa uns trenta anys, i com que el terreny pertany a l'ajuntament de Barcelona li van posar el nom de la patrona d'aquesta ciutat. Anys enrere, l'aigua d'aquesta mina era canalitzada fins a Mollet; els tubs estaven agafats a I'antic pont que uneix Martorelles amb Mollet.


















Continuem per la pista, passem un cartell del Parc de la Serralada Litoral. Uns 150 metres després trobem una bifurcació amb dos camins barrats amb cadenes; prenem el camí de l’esquerra (no GR ), que puja força pel sauló, entre alzines. al capdamunt de la forta pujada deixem un camí descendent a la dreta. A partir d'aquí la pujada és moderada. Uns 150 metres més amunt, a dalt a l’esquerra, veiem un antic panell publicitari i de seguida ens desviem a l'esquerra per un camí recentment arranjat (fins no fa gaire era un petit corriol). A l’esquerra queden les restes d'uns antics ruscos, a la dreta quatre xipresos i sota aquests, arran de camí, la boca de la mina. Uns 40 metres més endavant, quan el camí s'acaba, a la dreta tenim l'eixuta font de Can Santpere.

3 25'
2,3 Km
262 m 41.5191,2.2728Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Santpere
Es troba a uns 90 metres cap a llevant del camí que va de Can Girona al coll d’en Gurri. És una construcció de pedres formant un muret semicircular que crea un recinte tancat amb una pica de pedres. L'última reparació del camí que hi porta va deixar al descobert la boca de la mina, uns 25 metres abans de la font. Fa anys que no raja.





























Desfem l’últim tram, tornem a la pista principal a l’esquerra i continuem pujant. Al cap d'uns 400 metres deixem un corriol a la dreta i uns 80 metres més amunt, en un revolt a la dreta, abandonem la pista principal i ens desviem per un camí a l’esquerra barrat amb una cadena. 100 metres més endavant trobem a la dreta el corriol que dóna accés a la boca de la mina de Can Barbeta, ubicada uns 20 metres dins el torrent a mà esquerra.

4 35'
3 Km
324 m 41.5191,2.2756Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Barbeta
La trobem a uns 100 metres a la dreta del camí que porta de la pista de la font de la Mercè-Can Gurri al coll de Can Corbera. Actualment, només podem trobar les restes de la font, un muret de pedres tallades i una porteta que duu a la mina.













Remuntem torrent amunt per un camí ben fressat, en sentit est. El camí presenta trams de forta pujada, sobre un terreny molt erosionat pel pas de les aigües, sempre per dins el bosc. Uns 350 metres més amunt enllacem amb un caminet perpendicular que fem a la dreta (a l'esquerra baixariem a Vallromanes). Ara marxem cap al sud, en lleugera baixada, també per dins el bosc. Uns 200 metres més enllà sortim a la pista que puja al coll d'en Gurri (la mateixa que hem abandonat per anar a la font de Can barbeta), nosaltres la seguim a l’esquerra, en sentit ascendent. 150 metres més amunt, a banda esquerra, trobem quatre esglaons que són l'accés al dolmen de Can Gurri, que està a només 15 metres dins l’alzinar.

5 45'
3,7 Km
406 m 41.5166,2.2806Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Can Gurri
El trobem a Vallromanes, a tocar dels termes d’Alella i Santa Mª de Martorelles, molt a prop del coll d’en Gurri, dins d’un alzinar. És un sepulcre de corredor tipus galeria catalana, bastit amb lloses de granit. La cambra és quadrangular i s'obre a l'exterior per un passadís format per blocs de pedra alineats paral·lelament.

























Baixem els esglaons, tornem a la pista que ara prenem a la dreta, en baixada, retrocedint els últims metres. Al cap d'uns 150 metres, en un revolt de la pista a l'esquerra, deixem a la dreta el caminet per on hem pujat des de la font de Can Barbeta, nosaltres continuem per la pista. 250 metres més avall, després d'un tram amb una forta pendent, arribem a una clariana on la pista fa un tomb a la dreta. Just davant nostre surt un petit corriol descendent, en direcció sud i molt embardissat, que en uns 25 metres ens portarà a la fonteta de Can Gurri.

6 50'
4,2 Km
349 m 41.5166,2.2767Clica per veure'n la ubicació. Fonteta de Can Gurri
Es localitza a escassos 25 metres en direcció sud de la clariana d’on surt el camí cap a la font de Can Gurri. La font només és un tub de plàstic dur que fa de broc, pel qual raja un fil d'aigua que va a parar directament a terra, formant un petit bassal. Segurament la beta d'aigua és la mateixa que la font que coneixem com de Can Gurri. Malgrat tot, la fonteta de Can Gurri raja.









Desfem els últims 25 metres fins la clariana anterior. Aquí agafem un caminet que surt de la nostra dreta, endinsant-se en un bosc tancat i ombrívol. Poc més de 100 metres després arribem a una petita clariana presidida per un magestuós pollancre i un altre de caigut; a l'esquerra tenim la font de Can Gurri.

7 55'
4,3 Km
358 m 41.5161,2.2770Clica per veure'n la ubicació. Font de Can Gurri
Es localitza a uns 100 metres de la pista que va de Can Girona al coll d’en Gurri, en una petita clariana, sota un pollancre enorme. La font està construïda en un clot excavat sobre l'esplanada, d'un metre aproximat de profunditat, fent una construcció rectangular amb tres murs de pedra i unes escales que hi donen accés. La petita pica on cau el raig des d'un broc de ferro és de pedra picada. Poc o molt, però sempre raja. Actualment l'aigua de la font no desguassa, deu estar embossat el desguàs, i queda per damunt del broc, impedint-ne l'accés. En un mapa de la parròquia fet pel rector Joan Antoni Casassayes, el 1737, ja s'esmenta el nom de la casa i de la font. En aquella època, la font s'utilitzava per al consum de la casa i per més d'una vintena de carboners que treballaven al bosc. Al frontal de la font una inscripció porta gravat l'any 1794. Al darrera de la font s'hi troba una inscripció amb fusta: "Font d’en Gurri. Déu vos guardi de prendre mal i de fer-ne”.



Saltem per damunt el pollancre caigut. Al capdamunt del petit talús trobem tres camins; els dos de l'esquerra molt desdibuixats, prenem el de la dreta, el més marcat que marxa en sentit oest. El corriol és costerut, força erosionat per l’aigua, amb molta vegetació i molsa, molt bonic. Uns 100 metres més amunt sortim a una clariana amb una torre elèctrica a l'esquerra. Des d'aquí deixem un corriol a l’esquerra de la torre (que tornaria a la font) i continuem recte per un camí ample, en direcció sud-oest, en lleugera pujada. Al cap d'uns 185 metres ens desviem per un corriol que surt a mà dreta (hem d'estar atents dons el corriol queda un pèl amagat i no està indicat si venim de la font, sí ho està si venim en sentit contrari), molt tapat per la vegetació, que en poc més de 25 metres ens baixa a la font del Llorer o de la Tereseta.

8 1h
4,6 Km
385 m 41.5158,2.2804Clica per veure'n la ubicació. Font del Llorer o de la Tereseta
Situada a l’alzinar, a escasos metres per sota del camí. Font formada per un mur de pedra tallada d’on surt un tub d'acer encastat a la pedra. Sota arran de terra queda un petit bassal fet amb un test rodó de terrissa i una teula ceràmica que fa de desguàs. Normalment no raja i quan ho fa només goteja. Al davant hi ha una alzina inclinada força curiosa i al terraplè del damunt un llorer bord que sembla que és el que li dóna nom.








Retrocedim fins el camí principal i continuem a la dreta en lleugera pujada. Al cap d'uns 150 metres enllacem amb una pista ampla que fem a la dreta, sense deixar la direcció sud-oest que portem. Aquesta pista és planera i segueix el recorregut del GR 97.3. Al cap d'uns 450 metres arribem a una bifurcació on girem a la dreta continuant de moment amb el GR. De seguida trobem dos camins, agafem el més estret, el de l'esquerra que aviat comença a davallar molt suaument. Després de 400 metres enllaçem amb la continuació del camí que hem obviat fa un moment, el GR, ara l'agafem a l’esquerra. Menys de 100 metres després arribem a una pista perpendicular que ens talla i que prenem a la dreta, seguint el GR. Caminem uns 100 metres més i ja veiem a l’esquerra un pal indicatiu assenalant-nos el dolmen de Castellruf. Pugem els esglaons i ja som davant el dolmen.

9 1h 15'
5,8 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Maria de Martorelles.













Baixem al camí principal i continuem amb el mateix sentit que duiem. Pocs metres després arribem a una trifurcació; la pista de la dreta baixaria a la font de la Mercè seguint el GR, el corriol que ens queda enfront puja al turó de Castellruf, la segona alçada de Santa Maria de Martorelles i on està emplaçat el poblat ibèric del mateix nom. Nosaltres continuem recte per la pista de l’esquerra que baixa al poble. Comencem a davallar. Immediatament deixem un corriol descendent a l’esquerra que ens portaria a la font de la Teula, a l’esquerra veiem tota la zona boscosa. Passem per sota de tres línies elèctriques consecutives, mentre que deixem un corriol a l'esquerra i una mica més enllà un camí a la dreta que puja a una de les torres. De seguida d'haver deixat la tercera línia elèctrica arribem a una clariana, just en el punt on la pista fa un tomb a la dreta; si caminem uns metres recte i amb molt de compte, podem disfrutar d'unes bones vistes per sobre de la pedrera de Can Gallemí (avui no és el millor dia, està enboirat). Tornem a la pista i continuem davallant. Uns 350 metres més avall deixem un camí a la dreta, uns 250 metres després un altre a la dreta i 75 metres després a l’esquerra del camí trobem una antiga cisterna utilitzada en la lluita contra la fil·loxera. Menys de 50 metres més avall, en un revolt a l'esquerra, abandonem la pista i girem a la dreta, pugem un petit talús i continuem per un corriol que s'endinsa en el bosc d'en Sunyer. Anem seguint el camí que recentment ha estat desbrossat, en baixada. Al cap d'uns 100 metres trobem una antiga cisterna a la nostra esquerra (41.5196,2.2586)Clica per veure'n la ubicació. . Continuem davallant uns 75 metres més i anem a parar a una pista que ens talla i que fem a la dreta, en lleugera pujada. Al cap d'uns 200 metres arribem a una esplanada; a l'esquerra ens queda un circuit per fer salts amb les bicicletes i davant un gran dipòsit d'aigua. Just per la part dreta del dipòsit, a l'esquerra d'una fita cilíndica de l'Ajuntament de Barcelona, comença un caminet en baixada que s'endinsa en el bosc. De seguida obviem un corriol que segueix recte just en el punt on el nostre fa un gir a l'esquerra. Uns 200 metres més avall el camí mor en un altre que ens talla i que prenem a l'esquerra (a la dreta aniriem a la font del Racó, al gorg de Can Ros i podriem també enllaçar amb la pista que puja de la font de la Mercè a Castellruf). Anem seguint aquest camí que marxa en sentit ponent per dins el bosc, inicialment planer i més endavant passa per una pineda i baixa fins anar a parar al camí que va de Can Bernades a Can Girona i que nosaltres fem a l'esquerra, en sentit contrari al que hem fet al começament de la caminada. De seguida som a Can Bernades i ja només ens queda tombar a l'esquerra i continuar fins el cementiri.

F 1h 50'
8,6 Km
164 m 41.5224,2.2541Clica per veure'n la ubicació. Cementiri de Santa Maria de Martorelles

Arribem al final d’aquest recorregut.