Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-124 (Vallès Oriental i Occidental)

Punts de referència:


Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui) – Església de Sant Sebastià - Torre del Rellotge - Turó de Sant Sebastià - Coll del Serrat dels Cargols - Obaga del Pic del Vent (El Farell) - Pic del Vent - Coll de Tres Pins - Font Soleia o del Solell - Sant Sebastià de Montmajor.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,1 Km 2h 15' 445 m 814 m 393 m 393 m Moderada A trams --- 8-11-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Caminada que comença i acaba al tranquil i bonic indret vallesà de Sant Sebastià de Montmajor. Inicialment pujarem al Pic del Vent, punt culminant d'aquesta excursió i també el més alt de la Serra del Farell. Seguidament baixarem fins el coll dels Tres Pins des d'on ens dirigirem cap el nord, passarem pel bosc de Coll Monner i travessarem l'obac de la Bardissa per conèixer la font Soleia o del Solell. La tornada la farem davallant el torrent de la Jofresa i resseguint la vessant sud de la serra de Collmonner fins retornar a Sant Sebastià de Montmajor.

Es tracta d'una agradable passejada malgrat que presenta dues pronunciades pujades; només començar tenim la primera, la segona correspon al tram que porta de l'obaga del Pic del Vent al cim del mateix i que després desfarem en baixada.

L'unica font d'aquesta excursió està condicionada a les pluges, avui gotejava.


Aproximació:

Començarem la caminada a Sant Sebastià de Montmajor. Per accedir-hi cal agafar la carretera BV-1243 a Caldes de Montbui, en un trencall que hi ha un cop superat el Santuari del Remei; creurem la urbanització El Farell i continuarem fins el final de la carretera. Aquesta té el ferm en bon estat, i si agrada fer corbes de ben segur que en gaudirem; en cas contrari, la trobarem llarga i feixuga, del tot desaconsellable per fer-la amb canalla menuda o persones que pateixen mareig.

Itinerari:

0 0h
0 Km
513 m 41.6643,2.1191Clica per veure'n la ubicació. Sant Sebastià de Montmajor (Caldes de Montbui)
És un nucli petit de població, de només sis habitants, situat a 12 km de Caldes de Montbui, a la vessant nord del Farell, encerclat per muntanyes. La vall de Sant Sebastià conserva tot l'encant de la naturalesa, encara s'hi pot trobar aquella sensació de solitud i de pau. És un dels exemples que s'han conservat de sagrera medieval. En aquest paratge trobem la bellíssima església romànica de Sant Sebastià de Montmajor.Comencem la caminada a l'aparcament que hi ha darrera l’església, davant de Can Gil. El primer que fem és visitar l'església romànica i la sagrera medieval.

1

513 m 41.6643,2.1187Clica per veure'n la ubicació. Esglésa de Sant Sebastià de Montmajor
Església romànica del segle XI perfectament conservada. L'església és d'una sola nau amb transsepte que dóna a la planta la forma de creu llatina. La planta té, pel costat de llevant, una capçalera triabsidal, en la que l'absis del centre és de planta quadrada i els dos laterals de planta semicircular. A l'extrem de migdia del transsepte hi ha un altre absis, també de planta semicircular. L'absis central, presenta com a particularitat les tres façanes decorades. Destaquem la presència d'un petit campanar de torre prismàtica de planta quadrangular, amb dos pisos de finestres a cada cara.


Sortim de l'església i prenem la pista senyalitzada com a PRC-9, amb marques grogues i blanques, en direcció a la Serra Llisa, cap a ponent. Al cap d'uns 175 metres arribem a un encreuament de pistes, des d'on és ben visible la torre del Rellotge, que ens queda a escassos 25 metres a dalt a l'esquerra.

2 5' 0,2 Km
512 m 41.6640,2.1173Clica per veure'n la ubicació. Torre del Rellotge
Actualment només és una torre sense senyalització, en la que hi ha havia un rellotge que se sentia perfectament tant des del nucli principal com des del Serrat de Baix, habitat principalment en els períodes de vacances.


Des de l'encreuament agafem el camí de forta pujada que surt a mà esquerra, senyalitzat amb marques de color groc i blanc corresponents al PR i que ja no deixarem fins assolir el Pic del Vent. Anem fent camí per dins el bosc, inicialment en direcció sud. Mica en mica ens anem encarant cap el sud-est, trepitjant un terreny vermellòs que ens acompanyarà la major  part del recorregut d'avui. Al cap d'uns 500 metres arribem a un camí ample que ens talla, el turó de Sant Sebastià (41.6605,2.1184)Clica per veure'n la ubicació. , amb una gran alzina al mig; a la dreta anirem després al coll de Tres Pins però ara fem a l'esquerra, seguint la indicació del Pic del Vent, en sentit sud-oest.

Continuem endavant, obviant altres camins que ens menen, sempre pel més ample. 400 metres més enllà arribem al coll del Serrat dels Cargols (41.6578,2.1216)Clica per veure'n la ubicació. , encreuament de camins. Aquí abandonem el camí que portàvem, obviem també el camí ample de la dreta i ens desviem per un corriol ascendent que surt a la nostra dreta, davant del pal indicador, en direcció sud-est. Cal anar en compte els primers metres, una recent esllavissada s'ha endut part del camí, en direcció a l'obaga del Pic del Vent. Després d'uns 300 metres per dins el bosc enllacem amb un camí ample que fem a l'esquerra. De seguida arribem a un nou encreuament de camins, amb una altra gran alzina al mig; al seu darrera surt un corriol amb forta pujada que marxa en direcció llevant, senyalitzat com a PRC-92, que ens porta de dret dalt del pic del Vent, distant uns 325 metres. El cim fa honor al seu nom, bufa un fort vent.

3 35' 1,9 Km
815 m 41.6554,2.1283Clica per veure'n la ubicació. Pic del Vent
El Pic del Vent és, amb els seus 815 metres d'alçada, el punt més alt de la Serra del Farell i una fantàstica atalaia des d'on podem gaudir d'unes vistes impressionants. És una de les muntanyes que apareixen en el llistat de la FEEC del repte dels cent cims. Es troba al municipi de Caldes de Montbui, a la comarca del Vallès Oriental. Al cim podem trobar-hi un vèrtex geodèsic, una taula d'orientació, una petita atalaia de fusta i la corresponent senyera.

 


Desfem els últims 1,1 quilòmetres fins la cruïlla de camins del turó de Sant Sebastià. Aquí deixem el camí de la dreta per on hem pujat al començament i continuem recte. De seguida el camí fa un gir a l'esquerra i pren direcció sud-oest. Estem caminant per l'anomenat camí del Farell, ample i planer, que segueix el Serrat de la Paula. Anem deixant diferents camins privats a banda i banda pertanyents al bosc de Coll Monner, tal com ens recorden un seguit de cartells. Uns 1,4 quilòmetres des del turó de Sant Sebastià deixem un camí a l'esquerra que baixa a Sentmenat passant per Guanta i escassos 50 metres després arribem a una cruïlla de camins, el coll de Tres Pins (41.6548,2.1039)Clica per veure'n la ubicació. .
Del coll estant agafem el camí ample de la dreta, en direcció nord-oest. Al cap d'uns 190 metres ens desviem a la dreta per un camí barrat amb una cadena per impedir el pas dels vehicles i que segueix direcció nord-est, inicialment planer però mica en mica anirà perdent alçada. 130 metres després deixem un camí a l'esquerra i 200 metres més enllà en deixem un altre a la dreta. 150 metres més endavant el camí fa una marrada i de seguida arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra. Tot seguit som en una cruïlla de camins, nosaltres seguim pel que surt davant nostre, en direcció nord. Per aquesta zona hauriem de trobar l'avenc del Castellet però no hem estat prou al cas i ens l'hem passat, ho deixem per un altra dia.


Continuem endavant. Al cap d'uns 300 metres el camí fa un gir a l'esquerra, obviem un camí a l'esquerra i uns 80 metres després fem una marrada. El camí trancorre per l'obac de la Bardissa. 190 metres més enllà deixem un altre camí l'esquerra. De seguida creuem el torrent de la Jofresa, moment en que el camí gira a la dreta, en direcció nord. Saltem una cadena i pocs metres més endavant anem a parar a un encreuament de camins. Trenquem per la pista de l'esquerra, en pujada. Passem per sota una línia d'alta tensió i seguim direcció sud-oest durant 180 metres, fins que som en un revolt pronunciat a la dreta. En aquest revolt ens desviem a l'esquerra per un corriol descendent (hi ha un petit indicador de fusta) i força embardissat que ens porta a l'única font que trobarem en aquesta caminada, la font Soleia o del Solell, situada uns 25 metres més avall.

4 1h 35' 6,4 Km
530 m 41.6607,2.1003Clica per veure'n la ubicació. Font Soleia o del Solell
La localitzem a l'entorn del torrent de la Jofresa, a escassos 25 metres de la pista forestal que porta de Sant Sebastià de Montmajor a Collmonner, per on s'hi pot accedir. Es troba en una petita esplanada dins l'alzinar. Es tracta d'una senzilla font envoltada d'heures; un tub encastat al talús per on goteja l'aigua que ragalima per la paret plena de molsa, cau en un bassal a terra i desguassa al petit torrent.Tornem al camí i retrocedim els últims 210 metres fins l'últim trencall que ara prenem a l'esquerra, en direcció nord i baixada, deixant a la dreta el camí per on hem vingut dels Tres Pins. A la dreta portem el torrent de la Jofresa. 180 metres més endavant el camí fa un gir a l'esquerra, començant una gran giragonça que no acaba fins que ens encarem cap a l'est, obviant diferents camins que trobem al pas, sempre seguint el camí més marcat i en baixada. Al cap de 650 metres de marxa en sentit est enllacem a la dreta amb una pista forestal. Uns 200 metres més enllà obviem un camí a l'esquerra que porta a la riera de Sant Sebastià i de seguida deixem a la dreta una zona de petits turonets de color vermellòs, com la major part d'aquest terreny. Uns 120 metres més endavant deixem a l'esquerra l'entrada al Serrat de Baix, després una casa a la dreta i tot seguit una altra casa a l'esquerra. Pocs metres més enllà ja veiem a dalt a la dreta la torre del Rellotge i uns metres més endavant som a l'encreuament de camins; només ens queda continuar uns 175 metres fins Sant Sebastià de Montmajor on donarem per acabada la sortida d'avui.


F 2h 15' 9,1 Km
513 m 41.6643,2.1191Clica per veure'n la ubicació. Sant Sebastià de Montmajor

Punt i final d'aquesta excursió.