Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-125 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Sant Fost Residencial – Font Sunyera - Font de Sant Domènec i el Ca - Font de la Teula - Toll la Bassassa - Font del Ferro - Turó de Galzeran - Font de la Dinamita – Sant Fost Residencial.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
9,7 Km 2h 25' 220 m 480 m 474 m 474 m Moderada No Si 24-11-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

La sortida proposada avui gira a cavall dels municipis de Sant Fost i Santa Maria de Martorelles, prenent com a punt de partida la part alta de la urbanització Sant Fost Residencial. Inicialment farem cap a Santa Maria de Martorelles on visitarem la font Sunyera, la de Sant Domènec i el Ca, la de la Teula, la del Ferro i el toll la Bassassa. La segona part de la caminada la dedicarem a pujar al turó de Galzeran, punt culminant de l'excursió, des d'on gaudirem d'excel.lents vistes. A la tornada aprofitarem per donar un cop d'ull a la font de la Dinamita, que si la resta de l'any ja és un lloc bonic, a la tardor encara ho és més.

Es tracta d'una sortida fàcil de seguir, tret d'un parell de trams amb forta pendent i relliscosos; un és la torrentera que trobarem a la baixada del turó de Galzeran, i l'altre, el tram de baixada del camí que surt de la torre elèctrica propera al turó de Galzeran i enllaça amb la pista que ve del capdamunt de la urbanització Mas Corts.

La font Sunyera i la de la Teula acostumen a rajar, les demés estan molt condicionades a les pluges. En aquesta ocasió, la font del Ferro també rajava.


Aproximació:

Per apropar-nos al punt d'inici i final de la passejada anirem en cotxe fins la urbanització Sant Fost Residencial. Deixarem el cotxe al carrer Turó de l’Home, on hi ha una cadena impedint el pas als vehicles no autoritzats.


Itinerari:

0 0h
0 Km
241 m 41.5101,2.2459Clica per veure'n la ubicació. Carrer Turó de l'Home (Sant Fost Residencial)

Comencem el recorregut al final del carrer del Turó de l’Home. Traspassem la cadena i comencem a caminar en direcció llevant, en pujada, amb un filat a banda i banda que ens acompanya. Al cap d'uns 175 metres s'acaba el filat que portàvem a la dreta, just en el moment que deixem un camí a la dreta per on tornarem després. Seguim per la pista, amb moderada pujada. A uns 275 metres obviem un camí a la dreta que porta a una torre elèctrica. Uns 370 metres més amunt, a l'entrada d'un revolt pronunciat a la dreta, deixem un corriol a l'esquerra que ens duria al turó de Can Boc (malauradament fa poc han posat una tanca que impedeix el pas des del turó fins a Santa Maria de Martorelles, ja no s'hi pot passar). A escassos metres obviem un camí a l'esquerra que va a una torre elèctrica. A partir d'aquí la pujada és més acusada, encarant-se el camí cap el sud. Uns 250 metres més amunt deixem un camí a la dreta que ens portaria a una altra torre elèctrica, el camí ara planeja. 200 metres després trobem a mà esquerra un aixopluc de pedra (41.5105,2.2560)Clica per veure'n la ubicació. i uns 300 metres més endavant arribem a una esplanada amb una cruïlla de camins; el de la dreta ens conduiria a la part alta de la urbanització Mas Corts i a prop del corriol de la font de la Dinamita (després hi passarem), recte pujariem al turó de Galzeran, nosaltres ens desviem per la pista de l'esquerra, en baixada i direcció nord-est.


Aviat deixem un camí descendent a la dreta i uns 250 metres més avall, en un revolt a l'esquerra, obviem un camí ascendent a la dreta. Continuem davallant per la pista. Uns 250 metres més endavant deixem un petit corriol a la dreta que puja a la font del Ca tot remuntant el torrent i de seguida en deixem un altre a l'esquerra. Després d'uns 200 metres ja veiem a l'esquerra, sota nostre, una gran esplanada plena de plàtans. Ens hi desviem, baixant per damunt unes roques i anem a parar a la font Sunyera, que queda just sota la pista.


1 35'
2,3 Km
224 m 41.5135,2.2606Clica per veure'n la ubicació. Font Sunyera
Es localitza al torrent homònim, molt a prop del nucli urbà. Sempre raja. La font, procedent d’una mina creada antigament, està en una petita cova feta d’obra en forma d’arc arrebossat i acolorit amb sulfat de ferro. Un broc aboca el raig a un petit toll i l’aigua s’escola cap al torrent a través d’un rec. Davant hi ha una gran esplanada amb grans pedres sobrants de la pedrera veïna, que escampades aleatòriament fan de taula o seient. L’indret està ple de plàtans que confereixen una bona ombra a l’estiu i conviden a fer-hi berenars. Aquesta font ha estat una de les més importants del poble al llarg dels anys, ja que, abans que s'instal.lés l'aigua corrent, l'any 1932, era la que proveïa a Santa Mª de Martorelles.
Deixem la font enrere i unes grans pedres a l'esquerra i creuem l'esplanada en sentit nord-oest, fins retrobar la pista per on hem vingut. La prenem a la dreta, en sentit contrari al que duiem, però a escassos 25 metres ens desviem a l'esquerra per un camí ascendent, seguint un indicatiu de fusta: "Font del Ca". Uns 75 metres més amunt fem un gir de 180º a la dreta, seguint un altre cartell que ens assenyala la "Font del Ca", recte aniriem a una torre elèctrica. El camí puja moderadament, zigzaguejant per dins el bosc. Uns 400 metres més endavant arribem a una clariana; veiem a l’esquerra, enlairada a uns 20 metres, la font de Sant Domènec i el Ca, i en una esplanada que queda al damunt una petita cova i una taula i bancs de fusta.

2 45'
3 Km
251 m 41.5117,2.2612Clica per veure'n la ubicació. Font de Sant Domènec i el Ca
Només raja en èpoques molt humides. Fa un conjunt amb un muret frontal de pedra i uns petits bancals també de pedra a cada costat. De la font, l’aigua surt per un forat i cau en un petit bassiol rectangular arran de terra. El muret sosté una placa de ceràmica amb la imatge de Sant Domènec protegida per una reixa metàl.lica. Gravada en el mateix muret hi ha una inscripció datada l’any 1769. Fins no fa gaires anys s'hi celebrava un aplec molt freqüentat per la gent de la comarca. A pocs metres hi ha una gran taula de fusta amb bancs per fer-hi un mos i, al costat, una cova excavada al marge que s'utilitzava antigament per guardar eines, inclús com aixopluc dels pagesos que conreaven la terra.Continuem pel camí que duiem que a partir de la clariana de la font esdevé més estret, però sempre ben visible i fàcil de seguir. Al cap d'uns 90 metres obviem un corriol ascendent a l'esquerra que fa drecera i el retrobarem més amunt. Nosaltres continuem recte, pugem per una bonica torrentera molt erosionada per la força de l’aigua. Uns 275 metres més amunt obviem un corriol planer a l'esquerra amb unes pedres a l'inici. De seguida el camí es bifurca, prenem el de l’esquerra. 80 metres més amunt arribem a un camí perpendicular; a la dreta aniriem a la font del Ferro, ho farem després, ara l'agafem a l'esquerra per visitar la font de la Teula. Prenem dons el nou camí a l’esquerra, en un principi amb lleugera pujada i després en suau descens. Uns 100 metres més enllà deixem un corriol ascendent i molt embardissat a la dreta que ens duria al camí que porta de Castellruf al turó de Galzeran. Pocs metres més endavant obviem un altre corriol descendent a l’esquerra. Poc després abandonem el corriol que portàvem i tombem a la dreta, pujant per una torrentera. Al capdamunt, a escassos 60 metres, hi trobem la simpàtica font de la Teula.

3 55'
3,7 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.
Baixem els 60 metres de la torrentera i girem a l’esquerra, en sentit contrari al que duiem a l'anada. Desfem els últims 150 metres fins el trencall amb el camí per on hem pujat, que deixem a la dreta. Poc després deixem un camí descendent a la dreta que uns metres més avall enllaça amb el que hem fet d'anada. Uns 180 metres després de l'últim trencall hi ha un camí ascendent a l'esquerra que rebutgem; just aquí, hem de trobar un petit corriol en baixada a la dreta, entre fullaraca de roure, que creua el bosc i ens porta al toll forestal anomenat la Bassassa.

4 1h
4,1 Km
338 m 41.5091,2.2632Clica per veure'n la ubicació. Toll la Bassassa
Es troba a pocs metres del corriol que porta de la font del Ferro a la font de la Teula. Toll d’aigua permanent, amb presència de fauna i vegetació natural com falgueres cues de cavall. Aquesa zona humida, antiga bassa de reg, és un punt de recollida d'aigües d'escorrentia fins que aquestes arriben al torrent de la Font Sunyera.
Després de gaudir de l'indret tornem al camí que portàvem i el seguim amb el mateix sentit que l'hem deixat. Als pocs metres la vegetació ens permet veure unes vistes a la dreta de la serra Prelitoral. Uns 20 metres més enllà arribem a una clariana des d'on surt un corriol descendent a la dreta que agafem i ens condueix en pocs metres a la font del Ferro.

5 1h 5'
4,2 Km
342 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d’obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terre. La font només raja en episodis plujosos i quan ho fa, raja pel tub petit i per un forat que hi ha a tocar de la volta, no pas pel tub més gran.
 


Després de visitar la font retrocedim pel corriol en pujada fins retrobar el camí que portàvem que prenem a la dreta, entre talussos argilosos i alzines, per un camí molt bonic. El camí ens porta 200 metres més amunt a una pista que ens talla; a la dreta en baixada podriem tornar al punt d'origen de la caminada o a la font Sunyera o bé a la font de la Dinamita (hi passarem a la tornada), però abans volem pujar al turó de Galzeran. Així dons ara prenem la pista a l'esquerra, en pujada. De seguida deixem un corriol a la dreta, continuem endavant, la pista presenta a trossos unes fortes pujades. Al cap d'uns 500 metres creuem el torrent de la font Sunyera, i uns 355 metres més amunt arribem a una bifurcació que fem a la dreta, a l'esquerra aniriem a Castellruf. Només 125 metres més endavant anem a parar a una pista que ve per l'esquerra del coll d'en Gurri i que prenem a la dreta. A partir d'aquí el camí planeja i marxa en sentit sud. Uns 250 metres després ens desviem a l'esquerra per un camí ample i ascendent que ens porta al capdamunt del turó de Galzeran, punt culminant de l'excursió d'avui i també d'unió dels dos pobles per on transcorre, a més d'Alella i Tiana .

6 1h 30'
5,9 Km
485 m 41.5046,2.2663Clica per veure'n la ubicació. Turó de Galzeran
El Turó de Galzeran o Turó d'en Mates és una muntanya de 485 metres situada entre el Maresme i el Vallès Oriental, a la Serra de Marina. Ben visible dons al cim hi ha ubicada una torre de guaita. És el punt d'unió dels municipis d'Alella, Tiana, Sant Fost de Campsentelles i Santa Maria de Martorelles. Hi ha un monòlit geodèsic que fou utilitzat l'any 1794 per a mesurar el meridià de Dunkerque a Barcelona, que serví per a determinar la longitud del metro. Es feu servir per a la triangulació del vèrtex format pel Matagalls, el Puig Rodò i el Turó de Galzeran; una placa recorda el fet. Des del cim les vistes són insuperables; veiem Tiana i Alella als peus i al fons ran de mar Premià, el Masnou, Badalona i Barcelona, per ponent tot el Vallès amb la serralada Prelitoral i més enllà es divisa el Montseny i el Pirineu.
 
Ara baixem per un corriol que surt a uns 20 metres al sud de la torre de guaita i que de seguida esdevé una torrentera on cal ajudar-nos amb les mans per no relliscar i caure. En no res ens porta altre cop a la pista per on hem vingut. A la dreta, a l'altra banda de la pista, ens queda una torre elèctrica; ens hi apropem i prenem un camí que surt a uns 15 metres a l'esquerra d'aquesta i que marxa en sentit ponent, per dins el bosc. Inicialment el camí planeja però mica en mica es va enfilant. Al cap d'uns 180 metres s'acaba la pujada i comencem a davallar per un camí molt erosionat per les aigües, amb molta pendent i relliscós, on cal vigilar de no caure. Uns 150 metres més avall deixem un camí a l'esquerra, moment en que la pendent es fa més moderada. Escassos 20 metres després arribem a una bifurcació; obviem el camí de la dreta i seguim pel de l'esquerra durant uns 250 metres, sempre en sentit ponent, fins enllaçar amb una pista que ens talla i que hi accedim baixant per unes roques. Un cop a la pista la seguim a la dreta. Als 15 metres ens trobem amb una bifurcació de pistes; la de l'esquerra ens portaria al capdamunt de la urbanització Mas Corts, nosaltres agafem la de la dreta que de seguida fa un gir a la dreta i pren direcció nord-est. Uns 650 metres després amb alguna giragonsa anem a parar a un encreuament de camins; davant nostre tenim el camí descendent per on hem vingut des de la font del Ferro, a la dreta la pista per on hem pujat al turó de Galzeran, ara agafem la pista a l'esquerra, en baixada, inicialment en direcció oest.

Anem caminant per una zona amb més insolació, poblada per pins. Després d’uns 300 metres baixant deixem la pista ampla a la dreta per on hem baixat a la font Sunyera al començament de la caminada. Continuem recte avall només uns 30 metres fins una clariana i cruïlla de camins; aquí abandonem la pista que duiem que segueix fins el punt de partida de l'excursió i girem a l’esquerra per una pista ampla també i en baixada. Només començar deixem a l'esquerra un petit aixopluc excavat al marge. 225 metres més avall, després d'un revolt a l'esquerra, ens desviem a la dreta per un caminet que s'endinsa en el bosc de la Nau. El camí porta direcció oest, tot i alguna giragonsa. Passem per algun tram erosionat i amb roques però en general és un camí agradable de fer. Al cap d'uns 475 metres des del començament del camí l'abandonem temporalment i girem a l'esquerra per un caminet que porta direcció sud-oest i que més endavant es desdibuixa una mica, tot i que es pot seguir. Uns 225 metres després, sense perdre el camí, creuem el torrent de la Nau per un antic pont de pedra i maons. Just a sota ja veiem la bonica font de la Dinamita, en un entorn magnífic que no sembla que pugui estar a només cinc minuts d'una urbanització.

7 2h 5'
8,5 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font i la seva conservació. La cobreix un sostre de volta catalana feta d’obra vista i totxo. Està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners. A uns 150 metres de la font encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.
Ara desfem els últims 225 metres de lleugera pujada fins trobar el camí perpendicular que hem deixat fa una estona i que ara prenem a l'esquerra, continuant amb el sentit que duiem. Anem avançant per aquest camí, molt planer i agradable, amb feixes de pedra que fan pensar amb la importància que devia tenir anys enrere. El camí inicialment marxa en sentit nord però mica en mica va girant cap a ponent. Un cop hem fet uns 400 metres (pocs metres més endavant el camí queda barrat per un filat, la permisivitat de la qual és discutible, dons fins no fa gaire aquest camí continuava fins la carretera B-500) cal girar a la dreta per un corriol que s'enfila bosc amunt, pel mig dels arbres i passant per damunt de feixes d'antics conreus. Veiem a l'esquerra les restes d'un aixopluc de pedra. Finalment anem a parar a una esplanada amb una torre elèctrica a l'esquerra. Passem per sota de la torre i continuem pel sender marcat. A mà esquerra ens queda la tanca d'una gran finca particular. Uns 125 metres més endavant enllacem amb la pista inicial que fem a l'esquerra i que pocs metres més avall ens porta al punt de partida i on tenim estacionat el vehicle

F 2h 25'
9,7 Km
241 m 41.5101,2.2459Clica per veure'n la ubicació. Carrer Turó de l'Home (Sant Fost Residencial)

Inici i final d'aquesta passejada.