Clica per tornar a la pàgina de Caminades.

Caminada I-127 (Vallès Oriental)

Punts de referència:


Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles) - Dolmen de Castellruf - Font de la Teula - Toll la Bassassa - Font del Ferro - Font de la Dinamita - Mas Corts.


Fitxa tècnica:

                   
Distància Durada Alçada mínima Alçada màxima Desnivell pujant Desnivell baixant Dificultat Senyalització Punts d'aigua Data de l'excursió
5,9 Km 1h 35' 243 m 441 m 290 m 290 m Moderada No Si 8-12-2013

Mapes:


 

WikilocWikiloc GoogleMapsGoogleMaps Clica una de les icones de l'esquerra per descarregar-te el TRACK de la caminada, on també hi trobaràs més detalls.

 

Descripció:

Agradable i curta caminada que transcorre per la vessant de ponent del turó de Galzeran. Començarem dalt de la urbanització Mas Corts, a Sant Fost de Campsentelles i de seguit farem cap al dolmen de Castellruf, a Santa Maria de Martorelles. Des d’aquí retornarem passant per la font de la Teula, la Bassassa, la font del Ferro i finalment la font de la Dinamita.

Es tracta d'una plàcida i còmoda passejada, malgrat que hi ha un punt que presenta una certa dificultat per la pendent del terreny; és el tram que porta de la pista de Castellruf a la font de la Teula. Per aquest motiu l'he qualificat com a moderada.

La font de la Teula acostuma a rajar, les demés estan molt condicionades per les pluges. En aquesta ocasió les fonts de la Teula i del Ferro deixaven caure un filet d'aigua.


Aproximació:

Prendem com a punt de partida la confluència entre els carrers Sant Llorenç i Montblanc, al capdamunt de la urbanització Mas Corts, a Sant Fost de Campsentelles. Per apropar-nos anirem en cotxe fins la urbanització Mas Corts, que es troba al quilòmetre 7,5 de la carretera de La Conreria (B-500). Pujant des de Mollet trobem el desviament de la urbanització a l'esquerra i hem de pujar força pel carrer Sant Llorenç fins la confluència amb el carrer Aneto on estacionarem el vehicle.Itinerari:

0 0h
0 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts (Sant Fost de Campsentelles)

Comencem caminant pel voral del carrer Montblanc en direcció sud-est, en pujada. Al cap d'uns 140 metres deixem a mà dreta el carrer Aneto que no té sortida. En aquest punt el carrer Monblanc fa un gir a l'esquerra. Seguim el carrer fins al capdamunt, on hi trobem una petita plaça, just en el punt on s'acaba l'asfalt i també les cases. Traspassem una cadena del Parc de la Serralada del Litoral impedint el pas als cotxes, deixem una pista a l'esquerra i seguim per la pista que surt a la dreta, en pujada i direcció nord-est. Uns 100 metres més passem pel costat d'un dipòsit d’aigua i un repetidor de telefonia que ens queda a mà esquerra. Continuem pista amunt. 325 metres més endavant trenquem a l'esquerra per una altra pista que de seguida fa un gir a la dreta i pren direcció nord-est. Uns 650 metres després amb alguna giragonsa anem a parar a una pista ampla que ens talla, davant nostre tenim un camí descendent que porta a la font del Ferro i per on tornarem després. Ara prenem la pista a la dreta, en pujada. Aviat deixem un corriol a la dreta. La pista presenta a trossos unes fortes pujades. Al cap d'uns 500 metres creuem el torrent de la font Sunyera, i uns 355 metres més amunt arribem a una bifurcació que fem a l'esquerra, a la dreta aniriem al turó de Galzeran. Continuem per aquest camí que marxa en direcció nord, obviant altres camins que ens menen. Al cap d'uns 500 metres deixem a la dreta un camí i uns 125 metres més endavant ja veiem a l’esquerra el pal indicatiu del dolmen de Castellruf. Pugem els esglaons i ja som davant el dolmen.

1 45'
3 Km
417 m 41.5131,2.2670Clica per veure'n la ubicació. Dolmen de Castellruf
Sepulcre de planta rectangular, del 3000 abans de Crist, amb dues lloses a cada costat i amb una coberta trencada en dos parts i oberta cap al Sud-oest. Al seu costat hi havia un menhir que ara es troba a la plaça de Santa Maria de Martorelles.

Baixem al camí principal que reprenem amb el mateix sentit que abans. Pocs metres després arribem a una trifurcació; la pista ampla de la dreta ens baixaria a la font de la Mercè, el petit corriol que surt davant nostre ens pujaria fins el cim del turó de Castellruf on hi les restes del poblat ibèric del mateix nom. Nosaltres continuem per la pista de més a l'esquerra que baixa a Santa Maria de Martorelles passant per la pedrera de Can Gallemí. Només uns 20 metres més endavant ens desviem a l’esquerra per un corriol de forta baixada i molt erosionat per les aigües i on cal vigilar de no relliscar. Uns 200 metres més avall deixem enrere la zona erosionada i el corriol esdevé planer. Aviat obviem un petit corriol a la dreta i uns metres més enllà girem a l'esquerra per un caminet que ens porta a la font de la Teula, situada uns 60 metres més amunt, al capdamunt d'una torrentera.

2 45'
3,4 Km
371 m 41.5115,2.2656Clica per veure'n la ubicació. Font de la Teula
La trobem al sud de Castellruf, en una petita esplanada enmig del bosc, al capdemunt d’una torrentera. Està situada en una paret de roca granítica natural, al vessant esquerra de la qual surt un broc metàl.lic en forma de teula per on raja l’aigua i cau en un petit bassal rodó. Normalment es veu regalimar aigua per tots els racons de la paret. Sens dubte, una de les fonts més maques dels voltants, potser per la seva integració al paissatge.


Baixem els 60 metres de la torrentera i girem a l’esquerra, continuant amb el mateix sentit que duiem a l'anada. El camí ara és bastant planer. Al cap d'uns 150 metres deixem un camí a la dreta i poc després n'obviem un altre descendent a la dreta que uns metres més avall enllaça amb l'anterior per conduir fins la font de Sant Domènec i el Ca i més avall encara a la font Sunyera. Nosaltres continuem recte, en sentit sud-oest. Uns 180 metres després de l'últim trencall rebutgem un camí ascendent a l'esquerra; just aquí, hem de trobar un petit corriol en baixada a la dreta, entre fullaraca de roure, que creua el bosc i ens porta al toll forestal anomenat la Bassassa.

3 1h
3,8 Km
338 m 41.5091,2.2632Clica per veure'n la ubicació. Toll la Bassassa
Es troba a pocs metres del corriol que porta de la font del Ferro a la font de la Teula. Toll d’aigua permanent, amb presència de fauna i vegetació natural com falgueres cues de cavall. Aquesa zona humida, antiga bassa de reg, és un punt de recollida d'aigües d'escorrentia fins que aquestes arriben al torrent de la Font Sunyera.

Després de gaudir de l'indret tornem al camí que portàvem i el seguim amb el mateix sentit que l'hem deixat. Als pocs metres la vegetació ens permet veure unes vistes a la dreta de la serra Prelitoral. Uns 20 metres més enllà arribem a una clariana des d'on surt un corriol descendent a la dreta que agafem i ens condueix en pocs metres a la font del Ferro.

4 1h 5' 3,9 Km
342 m 41.5085,2.2627Clica per veure'n la ubicació. Font del Ferro
Localitzada a escassos metres per sota del camí que porta a la Bassasa, en una petita esplanada entre avellaners, falgueres i alguna alzina. La font és un mur longitudinal on la part central està endarrerida respecte la seva façana mitjançant una volta d’obra vista. En aquest espai s'hi ubica la sortida de l'aigua amb un tub metàl·lic petit, un altre tub més gran al costat i un bassiol de terrissa al terre. La font només raja en episodis plujosos i quan ho fa, raja pel tub petit i per un forat que hi ha a tocar de la volta, no pas pel tub més gran.
Visitada la font retrocedim pel corriol en pujada fins retrobar el camí que portàvem i que prenem a la dreta, entre talussos argilosos i alzines, per un camí molt bonic. El camí ens porta 200 metres més amunt a una pista que ens talla i un camí davant nostre que és pel que hem vingut al començament de l'excursió. Ara prenem la pista a la dreta, en baixada, inicialment en direcció oest.

Anem caminant per una zona amb més insolació, poblada per pins. Després d’uns 300 metres baixant deixem una pista descendent i ampla a la dreta que baixa a la font Sunyera. Continuem recte avall només uns 30 metres fins una clariana i cruïlla de camins; aquí abandonem la pista que duiem que segueix fins el capdamunt de Sant Fost Residencial i girem a l’esquerra per una pista ampla també i en baixada. Només començar deixem a l'esquerra un petit aixopluc excavat al marge. 225 metres més avall, després d'un revolt a l'esquerra, ens desviem a la dreta per un caminet que s'endinsa en el bosc de la Nau. El camí porta direcció oest, tot i alguna giragonsa. Passem per algun tram erosionat i amb roques però en general és un camí agradable de fer. Al cap d'uns 475 metres des del començament del camí l'abandonem i girem a l'esquerra per un caminet que porta direcció sud-oest i que més endavant es desdibuixa una mica, tot i que es pot seguir. Uns 225 metres després, sense perdre el camí, creuem el torrent de la Nau per un antic pont de pedra i maons. Just a sota ja veiem la bonica font de la Dinamita, en un entorn magnífic que no sembla que pugui estar a només cinc minuts d'una urbanització.

5 1h 25' 5,4 Km
242 m 41.5062,2.2519Clica per veure'n la ubicació. Font de la Dinamita
Es troba situada dins el bosc de la Nau, just a sota del camí, a uns 10 minuts a peu de la urbanització Mas Corts. De ben segur una de les millors fonts de tota la Serralada de Marina, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font i la seva conservació. La cobreix un sostre de volta catalana feta d’obra vista i totxo.
Està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners. A uns 150 metres de la font encara es poden veure les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la font. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.


Tenim la font i el pont a mà esquerra. Continuem pel mig del bosc, per un corriol amagat per les fulles dels arbres, inicialment en direcció llevant però de seguida el camí gira a la dreta i es torna més evident, en lleugera pujada. Als pocs metres de pujar deixem un camí a l'esquerra que una mica més amunt retrobarem, nosaltres fem drecera, recte amunt. Poc després n'obviem un altre a la dreta i de seguida passem pel costat de les restes de l’antiga fàbrica de dinamita, que ens queda a la dreta. Continuem sense deixar el camí durant escassos 100 metres, pugem un petit taús i anem a parar a una pista ampla que ens talla i que fem a la dreta. Només uns 60 metres més enllà saltem una cadena i accedim a un carrer asfaltat amb cases a la dreta. Als 20 metres estem a la confluència dels carrers Sant Llorenç i Aneto, on hem començat aquesta caminada.

F 1h 35'
5,9 Km
297 m 41.5045,2.2505Clica per veure'n la ubicació. Mas Corts

Inici i final d'aquest recorregut.